Защо избрахте да учите в България?

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Къде предпочитате да учите?

България
50
56%
Европа
19
21%
САЩ
7
8%
Няма значение къде съм. Това какво ще науча зависи само от мен
11
12%
Няма значение къде съм. Където и да учиш, ученето навсякъде е shit
2
2%

Общо гласове: 89

Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

nrggirl написа:2. аз не съжалявам за материалната база на Европа, по простата причина, че - хвала на хуманитарните специалности - за нас просто тя не е толкова важна. иначе за физици, математици, програмисти - разбирам ви, сигурно е ужасно да сравняваш тукашната мизерия с технологичния напредък на останалия свят

...и въобще за научните специалности. права си, може би при хуманитарните материалната база няма толкова голямо значение, но както каза колегата на фона на това което е в европа и сащ ние сме в каменната ера и е много трудно да се работи в такива условия... ето защо много колеги се насочват за магистратура в чужбина и това стува ми се е нормално колкото и да обичаш страната си. и аз предпочитам да продължа образованието си там защото струва ми се условията са по-добри въпреки трудностите с който се срещаш като чужденец
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Аватар
coup
Вазов

Мнение от coup »

Никога не съм мислила сериозно да уча в чужбина - поне не бакалавърската степен със сигурност! Избрах СУ и изобщо не съжалявам - много съм доволна от моята специалност и от качеството на образование! Базата наистина масово не е на ниво, но точно при нас е повече от прилична! :)
Just a world that we all must share
It's not enough just to stand and stare
Is it only a dream that there will be
No more turning away?
Аватар
mexicana
От дъжд на вятър

Мнение от mexicana »

заради мъжа си-защото не исках да съм дале4е
Целия свят в ръцете си имам, целият свят през очите му наднича....Ники-6.08.2007
майка на Ники-since 6.08.2007
съпруга-coming soon...
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

coup написа:Никога не съм мислила сериозно да уча в чужбина - поне не бакалавърската степен със сигурност! Избрах СУ и изобщо не съжалявам - много съм доволна от моята специалност и от качеството на образование! Базата наистина масово не е на ниво, но точно при нас е повече от прилична! :)
А твоята специалност ееее :roll:
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
mangasarka
В началото бе словото

Re: Защо избрахте да учите в България?

Мнение от mangasarka »

Ronia написа:Питам ви защо избрахте да продължите висшето си образование в България? Не ви ли се е искало да отидете да учите в чужбина, където е всеизвестно, че образованието е на много по-високо ниво от нашето.
Мисля да изкарам първата година физика у нас - до тук.
Според мен това е най-доброто образование.
Аватар
Ronia
В началото бе словото

Re: Защо избрахте да учите в България?

Мнение от Ronia »

Мисля да изкарам първата година физика у нас - до тук.
Според мен това е най-доброто образование.
А след първата година, в чужбина ли?
Имаш предвид, че у нас най-доброто образование е само първата година ли?
Сори, нещо неразбрах..
Не разбирате ли, момчета,
каква е мойта цена!
Тя е ниска за летните плажове
и висока за ваш'те сърца!
Наско
В началото бе словото

Мнение от Наско »

Ей, много ме радвате такъви патриоти. Ако пусна анкета "Гласувахте ли на парламентарните избори?" не вярвам да има толкова добри резултати.
Аз обаче подкрепям друга идея. Тук образованието куца, и не само то. Та който може, нека ходи в чужбина да учи - това даже го намирам за прекрасно.
Важният момент е другаде - като се изучат в чужбина, нека се върнат. И ако са си запазили морала и вярата, че нещата могат да се променят за добро - да действат. Да споделяте своя опит, да го реализират на практика.
И това ако се повтори няколко десетки поколения подред, може накрая да призная, че си струва избереш родното образование, пред английското или шведското.
++++
Аватар
Joyride
Пишеща машина

Мнение от Joyride »

Наско - това е другият вариант и наистина е доста добър. аз съм издигнала този призив към всичките си приятели, които учат навън :lol: така че - УЧЕТЕ КЪДЕТО ИСКАТЕ - ВРЪЩАЙТЕ СЕ В БЪЛГАРИЯ :D

проблемът е ,че прекарвайки 5-6 години в учене там .. малко се връщат - да не кажа почти никой, защото намират каквото търсят там :roll:
The sun is gonna keep on shining.On brighter days,on the horizon.My love for you will always keep on rising
Аватар
icaci
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от icaci »

5-6 години, ехееее... На мен след 3 месеца не ми се връщаше, ти за години разправяш.
Scientia non habet inimicum praeter ignorantem.
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

да бе да :) кой ще се върне те хората заминават за да останат там
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Аватар
feichka
Форумно зомби
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: четвърти

Мнение от feichka »

Проблемът поне при мен е, че ако замина в чужбина ще се побъркам...толкова много неща оттук ще ми липсват. Вярно, там някои неща са по-добри оттук, но човек се чувства най-добре там където му е всичко скъпо. Не знам, може да е криворазбрано виждане, ама какво да се прави, че съм такава емоционална душа. :oops:
"Да прощаваш истински, означава да приемеш другия такъв, какъвто е..."
Аватар
Joyride
Пишеща машина

Мнение от Joyride »

xpucmo написа:5-6 години, ехееее... На мен след 3 месеца не ми се връщаше, ти за години разправяш.

именно .. което на мен лично не ми е приятно . не ми се ще да останат в България само teenager-и над 60 :lol: така че .. бодлива тел по границите :twisted:
The sun is gonna keep on shining.On brighter days,on the horizon.My love for you will always keep on rising
Аватар
icaci
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от icaci »

Е, чак пък бодлива тел... Може би по-високи стипендии и заплати биха свършили същата работа. Особено, ако образованието започне да се цени от работодателите, а годините, прекарани в университета, се превърнат в трамплин към успеха, а не в академичен вариант на местните кръчма и зала за отдих.

Практиката показва, че най-доброто образование е там, където има конкуренция между студентите. У нас няма такава няма, поне не и в СУ. В Харвард и Калтех се изяждат едни други, кой е по-по-най, защото от това им зависи после заплатата. Да не говорим, че известна част от студентите там са теглили заеми, с които да си платят немалките такси, и после трябва да работят наистина сериозно, за да си ги върнат.

Не е невъзможно нещата в България да се оправят. Трябва да се започне с драконови мерки обаче. Като за начало трябва драстично да се намали бройката за прием. Няма смисъл да се произвеждат вишисти, които после няма да работят по специалността си, а ще вършат дейност, която с успех биха вършили и със средно образование. Трябва да се провери годността на щатния преподавателски състав, негодните да се пенсионират или уволнят, като се даде възможност на по-младите специалисти да запълнят образувания вакуум. Трябва да се създадат поне елементарни условия за работа (как се предполага във ФзФ да се работи пълноценно, след като университетската библиотека няма пари да поднови абонамента си за /по-евтината онлайн версия на/ Physical Review?). Трябва да се регламентира законово възможността за създаване на spin-off компании, за да могат изявените и предприемчиви студенти/докторанти да имат един начален тласък в живота.

Трябва много неща да се направят, но тези, от които зависи това, не си помръдват и кутрето на едната ръка. Ей точно заради това скоро няма да се оправим, поради което изявените ученици и студенти ще продължават да търсят възможност за продължаване на обучението си навън, с последваща реализация. Всеки се спасява както може, особено когато другите гледат само как да го потопят. Пък и какво толкова сте се разпритеснили всички за бъдещите специалисти? Нали идва времето на глобализацията, евроинтеграцията и свободното движение на хората. Светът е като един пазар - всеки се трупа на шареното, а кенефите обикновено остават незабелязани, освен в случай на необходимост...
Scientia non habet inimicum praeter ignorantem.
Аватар
Joyride
Пишеща машина

Мнение от Joyride »

съгласна съм за промените, но по принцип не съм привърженик на "изяждането" между студентите или между каквито и да е други човешки създания .. въпреки че явно действителността в момента го налага, но и друг път съм казвала ,че хората трябва да са Хора, а не вълци. оттам промените- много неща има наистина.. и не се прави кой знае какво (или може би нищо), за да се подобри състоянието на образованието и системата като цяло. тук в общи линии може да се каже ,че трудно се влиза, но пък после се излиза без никакъв проблем от висшите заведения, което е погрешно - не може всеки лежал 5 години на г*** си да излиза с претенциите за НЯКАКЪВ. да не се впускам пак в мисли за "лекарите" ,които преписват по изпити и после ни режат, дават компетентно мнение и осакатяват за 200лв :evil: :evil:
всеки гледа да се спасява .. вярно е , но не може да не буди горчивина. поне у мен . жалко е
" Може би по-високи стипендии и заплати биха свършили същата работа" - биха свършили работа, да .. :roll: в общи линии всичко се върти в много порочен кръг и не ми се вярва скоро да се оправи.то откъде да се започне? може би първо трябва да се изгради канализация по крайбрежието, където преди 2 дена морето е заприличало на помийна яма ,защото явно сме в първобитнообщинния строй...като не изключвам факта ,че не само тук е така, въпреки че доста хора остават с това впечатление. е,скоро не съм чувала за друга държава да строи хотели, сгради и тн без канализация, ноо .. в тези неща винаги сме били оригинални новатори 8)
Аватар
Edno_momi4e
В началото бе словото

Мнение от Edno_momi4e »

ххх
Последно промяна от Edno_momi4e на 07 Юли 2006, 09:46, променено общо 1 път.
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”