ПОМОЩ

Подфорум към Факултета по журналистика и масова комуникация

Модератор: Шепот

Аватар
SugarWithSpice
От дъжд на вятър
Специалност: Журналистика
Курс: първи

Re: ПОМОЩ

Мнение от SugarWithSpice »

Здравейте!
Гледам, че темата е стара, но не искам да правя нова. Миналата година бях намерила разни теми с информация за изпита по Журналистика. Но ми се иска да поговоря с някой, който знае нещата от личен опит. Бих искала малко информация за самия изпит понеже не съм сигурна дали включва само есето? И да попитам дали със сигурност е премахнат устния изпит? Също така искам да питам дали подготовката е добра, доволни ли сте... Защото всеки ми казва, че журналист мога да стана и без да съм завършила Журналистика, та дилемата ми е дали да запиша Журналистика, Психология или Политология (разбира се ако изкарам нужните оценки)
"Най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите."
Екзюпери
Аватар
Георги Герасимов
Пишеща машина
Специалност: Връзки с обществеността (PR)
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Георги Герасимов »

Ако искаш да си журналист наистина е доста условно какво ще завършиш. Разбира се, за мен няма по-добър избор от това да влезеш журналистика, макар че наскоро се запознах с действащ журналист, завършил PR например при нас. Също така много БГ филолози също се развиват добре в тази насока. Между психология и журналистика - журналистика (или най-добре PR :mrgreen: ). Политологията и за мен е много интересна идея, но по-добре положи друга основа преди нея ако искаш да се занимаваш след като я завършиш с журналистика...

За изпита - за момента не се чува нищо за промени и си остава журналистическо есе. Това е творчески текст по зададена от тях тема, свързана малко или много с обществения живот и събитията, отразявани в публичността. Най-добрата подготовка за него няма - всеки сам намира своя най-добър подход. Аз четях в-к "Капитал", сп. "Тема" и слушах новините по бТВ и НоваТВ :) Също така ако ти се занимава си направи блог и започни да обсъждаш случващото се в държавата - критично, но справедливо :wink: Успех, ако имаш нужда от помощ - потърси - винаги ще ти се отговори! :)

P.S. Благодаря, че използва вече съществуваща тема :mrgreen:

P.S. 2 Устен изпит тази година нямаше. Не очаквам да добавят отново, макар че си трябва... За подготовката в самия Факултет - винаги може и по-добре. Зависи обаче какво търсиш. Ако не тръгваш с големи очаквания и си сериозна ще намериш себе си там. Ако идеализираш твърде много и търсиш нещо истински добро - бягай зад граница :roll: Това е най-доброто, което можеш да получиш обаче в България (или НБУ, но темата по въпроса е много дълга) ;)
O Captain! My Captain!O tempora, o mores от време на време)
Philip
Пишете, о, братя
Специалност: Книгоиздаване

Мнение от Philip »

Реших да се включа в темата като студент в този факултет. Аз също смятам,че журналист може да станеш и с различна специалност от "Журналистика". И в този ред на мисли бих ти препоръчал специалност "Психология",защото познанията,които ще получиш можеш да ги използваш навсякъде,дори и да се откажеш от журналистиката впоследствие,а завършвайки специалност "Журналистика" единствено разчиташ на работа в медиите. Представи си,че си промениш решението и искаш да работиш нещо друго. Не те разубеждавам,не целя това,но проучи какво можеш да вземеш от специалността като знания и как и къде може да се приложат.Желателно е да се стремиш към специалности с по-широк спектър професии и длъжности за да имаш по-голяма сигурност за намиране на работа впоследствие. Това е поне моето мнение.
Ellystar
В началото бе словото

Мнение от Ellystar »

Не знам дали изобщо някой ще го прочете, но издирвам бъдещи колеги магистри от специалността "Вътрешнополитическа журналистика". Ако все пак някой го види, моля пишете ми на ЛС, важно е!
Благодаря ви :)
Philip
Пишете, о, братя
Специалност: Книгоиздаване

Мнение от Philip »

По-добре пробвай в друга тема,тук едвали ще намериш.
Ellystar
В началото бе словото

Мнение от Ellystar »

Не мога да повярвам...все пак някой отговори :) Благодаря :) :) :)
Публикувай отговор

Обратно към “ФЖМК”