Ситуацията в село Катуница
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Re: Ситуацията в село Катуница
пребийте ги, изгорете им каруците, колибите, палатите, убийте ги, направете ги на сапун!!!
е тва е, що до сега не бях виждал футболни агитки да палят палати на уличните герои висаджии
е тва е, що до сега не бях виждал футболни агитки да палят палати на уличните герои висаджии
- Scorpion
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Покрай цялата ситуация членове на футболни агитки си начесаха крастата да чупят и буйстват, а всякакви псевдоинтелектуалци пък си задоволиха желанието да търсят за цялата работа някакво социологическо/психологическо и т.н. обяснение. Действията на първите обаче май се оказаха по-полезни.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
- stefann.
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Искам да ти кажа, че особено в Северна България такива проблеми има в почти всеки малък град и село - и то само с въпросния етнос. От лични наблюдения го заявявам и мога да кажа, че освен този тип богати, самозабравили се роми с чувство на безнаказаност и стоене над закона, особено опасни са и най-бедните. Те пък са готови да те ограбят, пребият, изнасилят и т.н. за 5 лв.ники написа:Само на мен ли ми се струва, че цялата ситуация е малко абсурдна. Проблемите с една псевдо мутра някакси много лесно се превърнаха в етнически конфликт и то до такава степен, че някои се чувстват засегнати от това, че по БТВ са ги нарекли хулигани и пияници. Е не, бате! Паленето на къщи и дръжното пеене на "циганите на сапун" изобщо не е хулиганска проява.
Тия разправи и вендети отиват някакси повече на Средновековието или на някоя страна от третия свят, ама не и тука. По фейсбука прочетох и за разни протести пред парламента... Това, егаси, дори не е правилната институция.
Та искам да кажа, че случая в Катуница не е единичен, могат да се изредят десетки и стотици примери от последните години за издевателства на цигани над българи (вкл. и убийства), и то само тези, които са отразени от меддите. А в селата и малките градове, повярвайте, това е ежедневие и на места хората живеят със страх. Убийството в Катуница просто дойде като капката, която преля чашата на търпението. И това не е разисъм. Това е огромно обществено недоволство срещу голяма част от циганския етнос, която си позволява години наред безнаказано да мародерства, издевателсва и живее като пиявица на гърба на обикновените граждани. Това е и недоволство срещу властта, която 20 години не можа да намери решение на този проблем и да се справи с него. А историята показва, че когато властта не може или не желае да се справи, народът взима нещата в свои ръце. Въпреки, че не е хубаво и не трябва да е така.
- ники
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: пети
Не отричам, че има проблем с циганите, макар да не съм съгласен с всичко, което написа. Идеята на поста ми е, че не може хората, които визирах, да се изживяват като съдници, когато решат.
Доста се съмнявам, че можеш да изредиш "стотици" примери, но все пак пробвай
Просто не съм голям фен на подобно крайно хиперболизиране.
Доста се съмнявам, че можеш да изредиш "стотици" примери, но все пак пробвай
Просто не съм голям фен на подобно крайно хиперболизиране.
- stefann.
- В началото бе словото
http://www.blitz.bg/news/article/118884
Ето. Това са само отразени от медиите. Както казах на някои места е ежедневие този терор.
А хората, които визираше, ги подкрепя огромна част от обществото, защото на хората им е дошло до гуша вече. Трябва все някой да е съдник и щом законовите органи отказват да бъдат, какво остава? Жителите на Катуница бяха благодарни на въпросните за подкрепата. И хората бяха напълно в правото си да недоволстват срещу определенията на медиите "футболни хулигани и вандали", защото тези момчета бяха там по граждански подбуди. Доколко беше правилно да се подпалят имотите на циганския "цар" не знам, но със сигурност знам, че 2 живота струват много повече от къщите на тоя престъпник и знам, че освен медиите, много малко хора осъдиха тази постъпка.
Ето. Това са само отразени от медиите. Както казах на някои места е ежедневие този терор.
А хората, които визираше, ги подкрепя огромна част от обществото, защото на хората им е дошло до гуша вече. Трябва все някой да е съдник и щом законовите органи отказват да бъдат, какво остава? Жителите на Катуница бяха благодарни на въпросните за подкрепата. И хората бяха напълно в правото си да недоволстват срещу определенията на медиите "футболни хулигани и вандали", защото тези момчета бяха там по граждански подбуди. Доколко беше правилно да се подпалят имотите на циганския "цар" не знам, но със сигурност знам, че 2 живота струват много повече от къщите на тоя престъпник и знам, че освен медиите, много малко хора осъдиха тази постъпка.
- menina.do.mar
- Плиний Стари
- Курс: завършил
В градчето, където живеят баба и дядо, за последните няколко години равносметката е:
- трима убити от цигани (един пребит, който почина по-късно вследствие на преживения стрес и раните си, както и двама прегазени с автомобили);
- нападение и стрелба срещу полицаи;
- десетки изнасилвания, кражби и заплахи.
Градчето е на около 15 км от Варна и всички знаят за подвизите на тамошните цигани, повечето от които се водят безработни, но са горди собственици на 4-етажни палати и автомобили за над 100 бона.
Въпросните мангали се ползват с протекции на много високо равнище и затова се чувстват недосегаеми.
- трима убити от цигани (един пребит, който почина по-късно вследствие на преживения стрес и раните си, както и двама прегазени с автомобили);
- нападение и стрелба срещу полицаи;
- десетки изнасилвания, кражби и заплахи.
Градчето е на около 15 км от Варна и всички знаят за подвизите на тамошните цигани, повечето от които се водят безработни, но са горди собственици на 4-етажни палати и автомобили за над 100 бона.
Въпросните мангали се ползват с протекции на много високо равнище и затова се чувстват недосегаеми.
"We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars..."
- happyswift
- Флъдзила
- Специалност: Международни отношения
Точно така, "циганите на сапун", да направим няколко хиляди протеста, защото като махнем циганите, всичко ще цъфне и ще върже - защото всички големи босове от подземния свят бяха цигани, защото всички корумпирани чиновници и политици са цигани и разбира се, защото всички некадърни управници, които се изредиха, бяха цигани.Продължаваме да сме най-бедни в ЕС, защото циганите ни пречат.Правим 0,2% ръст на икономиката не защото правителството е некадърно,а защото циганите пречат.Имаме рекодно нисък процент за образование от БВП и отделяме пари за сигурност като в Северна Корея заради циганите.Всички мятат гюбеци на "Милионерче" заради циганите.Абе направо, хайл Хитлер!
- stefann.
- В началото бе словото
Абе защо обръщаш всичко в икономически и управленски проблеми? Проблема с циганската престъпност и терор е чисто социално-битов и тормози хората в много части на страната. Какво толкова задълбаваш, в стремежа си да си оригинален и критичен не осъзнаваш, че говориш за неща, които нямат отношение едно към друго. 
- happyswift
- Флъдзила
- Специалност: Международни отношения
Напротив, има, и то много сериозна.Защото на всички почнаха да им знаят много устите като стане въпрос за циганите, но всички си траят когато стане въпрос за реалните проблеми.Защо никой не излиза на протест заради лошите икономически показатели или заради безнаказаността по високите етажи?Като набием 5 мангала, ще цъфнем и ще вържем.
Заради същата желязна логика министър-председатели стават хора, които боядистват пейки и пълнят дупки по телевизията, защото каква държава сме ако нямаме боядисани пейки и запълнени дупки.
Заради същата желязна логика министър-председатели стават хора, които боядистват пейки и пълнят дупки по телевизията, защото каква държава сме ако нямаме боядисани пейки и запълнени дупки.
- stefann.
- В началото бе словото
За това си прав. Трябва да се излиза на протести и за тези неща, но мнението ми е, че още не сме достигнали това ниво като народ и гражданско общество. Още сме далеч от обществената активност на народ като гърците примерно, които си правят стачки за всичко. Затова хората сега протестират срещу нещо далеч по-просто, което им е много по-близко и имат реалното усещане, че могат да променят нещо сами. Насъбрали са гняв, но гнева е не само срещу циганите, но и срещу властта, която отказва да се справи с интеграцията им 20 години. И няма нищо лошо в това.happyswift написа:Защото на всички почнаха да им знаят много устите като стане въпрос за циганите, но всички си траят когато стане въпрос за реалните проблеми.Защо никой не излиза на протест заради лошите икономически показатели или заради безнаказаността по високите етажи?
Аз имах предвид, че проблема с циганската престъпност и издевателства си е социално-битов. И ако, дай Боже, този проблем някога се реши, няма да станем по-богати от това, няма да имаме по-висок БВП и т.н., но на някои места хората може би ще са по-спокойни за себе си, имота си и т.н.
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
В Гърция хората протестират, защото имат криворазбрана логика, че ако се вдигнат 20хил души на площата, проблема ще се реши ей така... А и проблемите при тях са коренно различни - те само знаят да искат, без да имат идея как нещата да станат... хмм, то тва важи и за нас де... значи не се брои?
А щом проблема е социално-битов, най-простото решение промяна в мисленето и навиците на целия социум - от една страна Лошите да ги е страх от закона, от друга - Добрите да вярват в него и да разчитат да ги пази...
но забележете, казах Закона, а не Съда...
А щом проблема е социално-битов, най-простото решение промяна в мисленето и навиците на целия социум - от една страна Лошите да ги е страх от закона, от друга - Добрите да вярват в него и да разчитат да ги пази...
но забележете, казах Закона, а не Съда...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
Темата е изметена, измита, изчистена, направо лъсната от спам. Смейте пак да я омажете.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

Всъщност почти като при истинските хора.

- alter ego
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Нямам телевизия и затова питам: около погребението на умишлено прегазеното от мангали момче, нямаше ли някакви нови прояви, напр. не остана ли нещо за палене наоколо?
Хепи, ако това се случи само с 5, нищо няма да се промени, но ако се случи напр. с 5000, определено нещо ще се промени и то за хубаво. Иначе и те си участват в демократичния процес - сещам се за цигани депутати, а други ще ти подскажат и името на един премиер...
Хепи, ако това се случи само с 5, нищо няма да се промени, но ако се случи напр. с 5000, определено нещо ще се промени и то за хубаво. Иначе и те си участват в демократичния процес - сещам се за цигани депутати, а други ще ти подскажат и името на един премиер...
Into the endless we ride... 
- menina.do.mar
- Плиний Стари
- Курс: завършил
Ако жестоко убийство като това в Катуница не е реален проблем, не знам кое е... И както вече бе отбелязано, не говорим за единичен случай.happyswift написа:но всички си траят когато стане въпрос за реалните проблеми
"We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars..."