МСЮЕ - прием 2011
Модератор: sientelo
- Il Capitano
- В началото бе словото
- Специалност: Минало и Съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: първи
Re: МСЮЕ - прием 2011
Защо размишлявате, след като не знаете защо ги мразя? Това няма да се промени никога, ще ги ненавиждам вечно! Може да трябва да го подтискам, но да го променя е абсурд. А какви са повечето хора в специалността и като какви се славят, много слабо ме интересува
Както и да е, няма значение 
Come te nessuno mai, Capitano !!!
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Специалност: Лазерна фотолингвистика
- Обратна връзка:
Il Capitano написа:Защо размишлявате, след като не знаете защо ги мразя? Това няма да се промени никога, ще ги ненавиждам вечно!
След това да не си обясняваме защо някой генерализира футболните фенове и ги вкарва в стереотипи...
The names of the future are stamping of impatience.
- Deschain
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Обратна връзка:
Колега, аз също не искам да уча турски и няма да го уча. От теб си зависи, ако имаш достатъчно добър бал, няма да се налага да учиш турски.
Омразата трябва да се научиш да я оставяш настрана. Още повече, че колегите ни, които учат турски са едни от най-готините. Не знам колко турци познаваш, но има изключително свестни хора сред тях.
За да учиш МСЮЕ и да ти е приятен и полезен престоят в Университета, трябва да забравиш за тази омраза и причините за нея.
П.С. Омраза е доста силна дума?
Омразата трябва да се научиш да я оставяш настрана. Още повече, че колегите ни, които учат турски са едни от най-готините. Не знам колко турци познаваш, но има изключително свестни хора сред тях.
За да учиш МСЮЕ и да ти е приятен и полезен престоят в Университета, трябва да забравиш за тази омраза и причините за нея.
- Il Capitano
- В началото бе словото
Пич, омраза не е силна дума в слуая, а точна. Преди да се замисля какви хора са, аз вече ги ненавиждам. Не е като да ги мразя, защото е модерно или някой друг ги ненавижда. Имам персонални мотиви. Само когато разбера какви са, не мога да ги третирам наравно с другите. Най-добрия вариант е да са ми безразлични. Познавам достатъчно турци, точно това е проблема. нямам абсолютно нищо против тези, които учат турски или нещо от тоя сорт(това си е техен избор), но тая реч, култура, вид и тн. трудно ги понасям. Не казвам, че това е много хубаво, но какво да направим. Стига турците да не се занимават с мен, и аз няма да се занимавам с тях.Deschain написа:Колега, аз също не искам да уча турски и няма да го уча. От теб си зависи, ако имаш достатъчно добър бал, няма да се налага да учиш турски.
Не съм нацист, националист или нещо от тоя сорт, много съм далече от тея идеи. За мен всяка крайна идеология е глупост. Не съм и агиткаджия, че да ми лепвате етикет "какви били футболните фенове". На Български мачове не ходя, не ме интересуват.
- Il Capitano
- В началото бе словото
Освен това нямам нищо против сърби, румънци, хървати, босненци или каквито и да било други балканци. Просто онези...не стават. Това е лично мое мнение и не ангажирам никого с него, нито го карам да се съгласява или да ме разбира.
- Deschain
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Еми надявай се тогава да ти е висок балът и да не се налага да учиш турски. Османска история ще учиш, ще слушаш и как колегите ти си опражняват езика. Ще трябва да свикнеш с това.
Но за да си добър специалист трябва да си безпристрастен, иначе просто няма как. Та ако не можеш да го преодолееш това, значи тази специалност просто не е за теб, съжалявам.
Не съм съгласен с последното ти мнение, относно това кои стават и кои не, ама по-добре да си замълча тук, да не отваряме темата. Но не си прав, не можеш да категоризираш така твърдо цял един народ - дори и при сърбите има супер яките отворени хора егати...
Ходил ли си в Турция?
Но за да си добър специалист трябва да си безпристрастен, иначе просто няма как. Та ако не можеш да го преодолееш това, значи тази специалност просто не е за теб, съжалявам.
Не съм съгласен с последното ти мнение, относно това кои стават и кои не, ама по-добре да си замълча тук, да не отваряме темата. Но не си прав, не можеш да категоризираш така твърдо цял един народ - дори и при сърбите има супер яките отворени хора егати...
Ходил ли си в Турция?
- Il Capitano
- В началото бе словото
История нямам проблем да уча. Не знам защо, няма логика, но тя не ми е толкова дразнеща.Deschain написа:Еми надявай се тогава да ти е висок балът и да не се налага да учиш турски. Османска история ще учиш, ще слушаш и как колегите ти си опражняват езика. Ще трябва да свикнеш с това.
Ходил ли си в Турция?
Аз нали това ти казвам, нямам проблеми с никои хора, освен с турчулята. Сърбите не ми пречат изобщо, както и който и да било от съседите ни или изобщо на Балканите. И не само на тях.
В Турция не съм ходил и няма да отида. Ако ще безплатни екскурзии да правят, там няма да ида. Във всяка друга държава бих се записал, но за там-няма начин, освен ако от това да зависи дали и как ще завърша. Но то ще е по-скоро работа и гадост.
Може да ви звучи като предразсъдъци или каквото още искате, на мен ми е все тая, имам си мнение по въпроса и не смятам да го променям
- alter ego
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Deschain написа:- дори и при сърбите има супер яките отворени хора егати...
Into the endless we ride... 
- vetinari
- В началото бе словото
- Специалност: История
Честно казано никой на Балканите не обича съседа, така че една подобна, айде нека не е омраза, ама антипатия е нещо съвсем нормално, ако се възприема в балканския й контекст.
Kad Srbin Hrvatu kaže brate,
kad Slovenci piće plate...
Makedonci dobiju veće plate
i sve to Bosanci shvate,
biće opet SFRJ brate.
Kad Srbin Hrvatu kaže brate,
kad Slovenci piće plate...
Makedonci dobiju veće plate
i sve to Bosanci shvate,
biće opet SFRJ brate.
'Let's have no fighting, please. This is, after all, a council of war.'
- Deschain
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Всеки има някакви пристрастия, три пъти бях вече в Сърбия и си имам някакво собствено мнение, което може би не е обективно, не знам. Всичко зависи на какви хора ще попаднеш... Но това не ми пречи да уча сръбски и дори като си говоря с тях и да се опитвам да вкарвам сръбски думи, въпреки че те не правят подобни усилия. Скоро пак заминавам за Белград...
Еми Капитане, ще трябва да ги потискаш тези емоции, иначе няма как просто. Екскурзия до Турция скоро няма да има, споко.
Колко ти е балът?
P.S. Причината за тази антипатия е че не се познаваме...
Еми Капитане, ще трябва да ги потискаш тези емоции, иначе няма как просто. Екскурзия до Турция скоро няма да има, споко.
- Il Capitano
- В началото бе словото
Ей, най-накрая някой да е на едно мнение с менеvetinari написа:Честно казано никой на Балканите не обича съседа, така че една подобна, айде нека не е омраза, ама антипатия е нещо съвсем нормално, ако се възприема в балканския й контекст.
- Il Capitano
- В началото бе словото
Бала ми е някъде около 24, не е от ниските. Приеха ме на 1 класиране. При подреждането на езиците съм писал турския на последно място(каква изненада), надявам се да не го уча...Deschain написа:Всеки има някакви пристрастия, три пъти бях вече в Сърбия и си имам някакво собствено мнение, което може би не е обективно, не знам. Всичко зависи на какви хора ще попаднеш... Но това не ми пречи да уча сръбски и дори като си говоря с тях и да се опитвам да вкарвам сръбски думи, въпреки че те не правят подобни усилия. Скоро пак заминавам за Белград...
Еми Капитане, ще трябва да ги потискаш тези емоции, иначе няма как просто. Екскурзия до Турция скоро няма да има, споко.Колко ти е балът?
- Deschain
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Кой си писал на първо място?
А правилно ли е да не се спогаждат според теб и защо се получава така?
- Il Capitano
- В началото бе словото
писал съм ги така- 1.Английски и Румънски, 2. Deutch и Гръцки, 3 Френски и Турски. Малко ме е яд, че не писах Немски първо, но не се записвах аз, а с пълномощник, защото не съм в България. Обадиха ми се сутринта и аз полу в просъница така ги наредих, пък ще видим, май най-добре ще е Немски и Румънски. Английския го знам, пък немския ми е на много базово ниво и не мога да разбирам всичко от песните на РамщайнDeschain написа:Кой си писал на първо място?
Иначе относно враждите между различните народни и държави-нормално е да ги има. В историята е имало много моменти, когато примерно англичаните имат проблеми и конфликти в французите. Съвсем нормално е и обикновеното население да вземе страната на родината си и да се настрои срещу "противника". Тези съперничества между държавите не се създават за 100 или 200 години, а за доста повече. В реда на нещата е и много бавно да отпада. Неприязънта на англичаните към французите се предава с поколения, обратното също е факт.
Друг пример-австрийци и германци и досега не мелят брашно, защото има напрежение още след 2 световна война, когато Хитлер затрива алпийската държава и я прави част от своята империя. факт е, че когато разберат в Австрия че си германец, не те гледат с добро око. Преди няколко дни имах шанса да се убедя лично в това, защото бях точно с немци в Инсбрук.
Дали е правилно да се мразят? Не мисля. Но както вече споменах по-нагоре, това не е нещо, за което щракваш с пръсти и си казваш "аз тея вече не ги мразя". Ако мога да ти отговоря най-кратко, точно и ясно-не е правилно, но е абсолютно разбираемо.
- Il Capitano
- В началото бе словото
айде поздрав за всички, които са приети в Историческия факултет, без значение коя от специалностите
Нещо малко по-неутрално, че не ви знам какво слушате
Естествено, не е турско, не е и чалга(опазил Господ Санети от това...)
http://www.youtube.com/watch?v=Dw17-BEFb3Y
http://www.youtube.com/watch?v=Dw17-BEFb3Y