Въпросът ми към вас, мои бъдещи (надявам се) колеги, е: Каква е разликата между двете специалности, които Стопанският факултет предлага в бакалавърска степен? Прегледах учебния план на двете програми и открих значителен брой еднотипни и дори напълно еднакви предмети. Специално в първи курс аз виждам само един предмет, по който те да се различават. Впоследствие остават между 2 и 4 общи предмета във всеки един курс. След като такава голяма част от материала се припокрива, има ли някакви сериозни и фундаментални разлики между двете специалности?
Нещо повече, аз разгледах минималните балове за влизане в тези програми (с английски език, КСК '09). Забелязах, че на първо класиране има близо 4 единици разлика в полза на Стопанско управление. На трето класиране разликата при мъжете става в полза на Икономика, но при жените се запазва в порядък от 3 единици. Какво означава това? Явно на първо класиране има невероятен наплив на хора с по-висок успех за Стопанско управление. Изглежда местата са предостатъчни за кандидатстващите мъже, които успяват да смъкнат бала под този на Икономика, но пък при жените разликата остава значителна. Дали това е специалността мечта за всяка жена, че има такъв диспропорционален интерес от страна на нежния пол?
Мен повече ме интересува какви са причините при видимо близките учебни планове, едната програма да получава такъв сериозен наплив за сметка на другата. Дали това е някаква твърде драматична разлика в качеството на преподаване на преподавателите от отделните катедри или нещо по-различно?
Единствената разлика в графа реализация според сайта на СУ е, че завършилите Стопанско управление могат да работят и в държавната администрация (което не се отбелязва за Икономика). Съществува и разликата, че при Стопанско управление работата в държавни институции е ограничена с пояснението, че става въпрос за такива на местно ниво, докато в Икономика ограничения по този фактор липсват.
Рейтинговата система на университетите също не дава особено големи различия при опит за сравнение между двете програми. Сравнявайки професионалните направления на двете специалности за СУ, откриваме, че оценките са доста сходни и направлението на Стопанското управление има съвсем малък марж преднина пред това на Икономиката в общ план. Да не говорим, че в графа "Осигурителен доход на завършилите" направление Икономика разполага с почти 35 лева повече от другото. Отчитайки факта, че в направлението на Стопанско управление влизат и други специалности, за съжаление не можем да вземем твърде насериозно тези числа.
Въпросът ми остава към вас, колеги икономисти и стопански управленци. Има ли и каква е същинската разлика между двете специалности? Какво предизвиква по-сериозния наплив към едната за сметка на другата, особено на първо класиране? Какво я прави така привлекателна сред дамската част? И какво бихте посъветвали един потенциален кандидат-студент за вашия факултет да направи в случай, че му се наложи да избира?
И се извинявам за мегадългия постинг, в който развих своя контент-анализ.