МСЮЕ - прием 2011

Подфорум към Историческия факултет

Модератор: sientelo

Аватар
_kikito_
Пишете, о, братя
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: първи

МСЮЕ - прием 2011

Мнение от _kikito_ »

Добре дошли при нас, колеги! :) Надявам се, че активно ще се включите. Ако имате някакви въпроси, задавайте! Другите колеги и аз ще се постараем да Ви отговорим възможно най-бързо и изчерпателно! :)
For what is a man? What has he got?
If not himself - Then he has naught.
To say the things he truly feels
And not the words of one who kneels.
The record shows I took the blows
And did it my way.
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила
Специалност: Право
Курс: четвърти

Re: МСЮЕ - прием 2011

Мнение от _sonrisa_ »

Какви, според теб, са най-големите плюсове и минуси на специалността?

П.П. Сестра ми е приета на първо класиране МСЮЕ и доста се чуди дали да подаде документи за участие във второ, или да се запише направо. Така че всяко нещо, което кажеш ( стремейки се към обективизъм, надявам се) би било полезно :)
Благодаря :)
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Главният минус е, че всяка година им се сменя програмата.

Иначе - много обща култура. :)

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
Monita
Драскач

Мнение от Monita »

Не смятам горното за вярно. Учебният план, по който работим, е от 2008 г., а имайки предвид, че специалността като такава съществува, ако не се лъжа, от 2006, ми се струва нормално да се налагат промени. Не смятам, че МСЮЕ е специалност за обща култура - оттук си излизат специалисти по балканска история и балкански отношения, а езиците, които се изучават, според мен са в голям плюс.

_sonrisa_, какви са интересите на сестра ти? Ако има афинитет към история и езици, това е нейното място.
боли; като
да се откъснеш,
преродиш, пребориш
за себе си
Аватар
_kikito_
Пишете, о, братя

Мнение от _kikito_ »

Не знам, дали мога да съм много обективна,защото съм първа година, но и доста си харесвам специалността. Ако има интерес ,както казаха и колегите, към историята и изучаването на чужди езици , това е специалността за нея. Балканските езици се преподават на високо ниво (аз лично уча турски и съм повече от доволна от доцентката- тя е просто страхотна;знам,че и другите колеги са на същото мнение за турския, румънския и гръцкия). Имахме известни проблеми с някои западни езици , но вярвам,че ще се разрешат. Лекциите са интересни и ученето е много. От сега казвам ,че учебници няма- има висене в библиотеката и издирване на книги, статии и т.н. За голям (дори огромен) плюс смятам изучаването на "Практически български език". Тази дисциплина се занимава с правопис, пунктуация и правоговор. Асистентът обяснява много добре, а и имаме занимания в НС. Тази година бяхме и на пресконференция в БТА. Лошото е,че нямаме достатъчно зали в Ректората, където са ни основните лекции, и се налага да обикаляме като пчелички от факултет на факултет- упражненията в Биологическия, западните езици на 4-ти километър, но пък търчането наляво-надясно сплотява колектива и опознаваме другите сгради. Най-хубавото е ,че ще има възможността да общува с интелигентни, широкоскроени хора и ще изучава много и различни дисциплини. Освен това всяка година има учебни екскурзии до някои от балканските страни- тази година беше Турция. Освен това ще има възможност да бъде и на лекции на някои от посланиците на страни от Балканския полуостров- тази година присъствах на среща с кипърския и с хърватския.
Изборът е изцяло неин! Знам,че не е много ясно какво ще работим. Програмите се сменят често, което намирам за плюс ,защото така от ръководството се опитват да изчистят "грешките". Много ще се радвам, ако избере МСЮЕ. Но и да не го направи, желая й късмет и да я приемат това, което иска! :)

П.С. Надявам се и други колеги да си кажат мнението! :mrgreen:
And did it my way.
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

Много благодаря за мненията!
Иначе, ако трябва да говоря от нейно име, не смятам, че Историята й е любима. Но за сметка на това има голям афинитет към езиците, които изучавате - именно заради тях посочи МСЮЕ доста напред в списъка със специалности :)

@_kikito_ - Би ли ми обяснила по-подробно какво представляват учебните екскурзии? И ежегодни ли са наистина?
Аватар
_kikito_
Пишете, о, братя

Мнение от _kikito_ »

До колкото знам- да. Ежегодни са. Тази година бях за първи път на такава. Както казах по-рано, беше в Турция. Бяхме 5 дни в западната част (Одрин, Чанаккале, Пергам, Кушадъсъ), като основната ни цел беше да посетим празненствата по повод операцията "Анзак" от 1915г. в Чанаккале. Имахме осигурени специални екскурзоводи за всеки град, област или забележителност (като Троя и Ефес). Посетихме различни музеи, имахме културна вечер с турска музика, малко свободно време за разходки. Всичко си беше по график. Незабравимо приключение. Особено колегите,които бяхме с турски, се забавлявахме много в опитите си да общуваме с турците на турски. Е, и за околните си беше гледка... Миналата година са били но о.Корфу и всички са били много доволни. Тази академична година се говори,че ще се ходи ,мисля, не съм сигурна, в Босна или в Сърбия, или и двете. Общо взето тези екскурзии са за по-добро опознаване на културата, традициите и манталитета на съответния народ отблизо, а и за сплотяване на колектива! :)

Моят съвет е сестра ти да разгледа хубаво учебните планове и да прецени какво точно й се учи. Колкото до историята- първата година всичките ми бяха много интересни, въпреки че древната не ми беше много по вкуса, но това си беше от мен- от години не се харесваме с нея :( ... :D Късмет!
And did it my way.
Аватар
Deschain
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Deschain »

За съжаление обаче екскурзиите са платени. Имало е идея да бъдат безплатни за студентите, но както всички знаем кризата здраво удари некадърното ни ръководство. Отделно е трябвало да имаме и практика в съседна балканска страна, но поради същата причина май практиките ще се провеждат някъде в Родопите.
Истината е че постоянно има актуализиране на учебния план, тази година пак ще има. Но според мен това е изключително хубаво, защото се прави в интерес на студентите и за по-доброто им обучение. Специалността е сравнително нова, нормално е все още някой неща да се напасват.
Аз съм изключително доволен от избора си. Преподавателите и предметите са изключително интересни, въобще цялостната атмосфера е страхотна. Колегите..., не могат да се опишат с думи, изключително интелигентни млади хора с голямо желание за развитие. Не знам за друга специалност, в която отношенията между студентите да са на такова ниво.
Специалността е широкообхватна, което също е голям плюс. Възможностите след завършването и са много, въпреки негативното мнение на колегите от по-профилираните специалности. Обучението по балканските езици е на високо ниво, преподавателите са страхотни. При Западните езици имахме проблеми, но за тях сме си виновни ние самите.
Не знам, аз не бих си представил да уча друго и с други хора, страхотно е! Нямам търпение да започне новият семестър!
Аватар
_kikito_
Пишете, о, братя

Мнение от _kikito_ »

Колега, нямам думи просто! Поклон! Аз Ви казах вече какво мисля за поста Ви! Така... Поствам групата на МСЮЕ във ФБ, който иска да се присъедини ,за да се запознае с колегите си по-рано. Ние поне миналата година нямахме търпение да го направим. :bounce: http://www.facebook.com/search.php?q=%D ... 9251806524
And did it my way.
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

Благодаря отново за отговорите!

А за протокола - сестра ми избра МСЮЕ :)
Аватар
Deschain
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Deschain »

Браво! Кажи й да драсне няколко реда тук или във Фейса!
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

Каза, 1е във фейсбук се е джойнала :mrgreen:
Аватар
_kikito_
Пишете, о, братя

Мнение от _kikito_ »

Поздравления за сестра ти. Много се радвам,че избра нашата специалност. Скъпи колеги, в групата не се изписват новоприетите членове.Затова ,ако искате, може да ми изпратите имената си във ФБ/скайп на ЛС, за да се свържем, ако имате някакви въпроси. Или просто да ги зададете във въпросната група на МСЮЕ във ФБ. :) Лека вечер от мен! :)
And did it my way.
U.D.O.
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от U.D.O. »

Вече съм Ви колега ;)
Първо желание ;)

Има ли други хора от Варна?
lacuna_coil
Писаружяк

Мнение от lacuna_coil »

Здравей, колега ! В тази тема сме предимно второкурсници. :D Ако имаш въпроси за специалността, питай ! :)
Публикувай отговор

Обратно към “ИФ”