[КСК 2011] Журналистика и ВО vol.2
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Re: [КСК 2011] Журналистика и ВО vol.2
Разбрах, че за всяка матура се плащат по 30 лв
Защото познати ми казаха, че са платили по 60
- di_snooker
- Пишете, о, братя
Не е вярно това. Оградих си най-спокойно и математиката, и литературата. Не са ми искали повече пари. Слух някакъв е това, неверен.simpatqga написа:Разбрах, че за всяка матура се плащат по 30 лвЗащото познати ми казаха, че са платили по 60
30 за участие в класирането + 6 лв документи.
Когато малкият човек започне да хвърля голяма сянка, обикновено залезът е близо.
Добре, явно се бъркам!
- thegirl
- Легендарен флуудър
- Курс: семестриално завършил
Tаксата е, за да участваш в класирането, а не специално за матуритеsimpatqga написа:А нали мога да оградя в документите, че кандидатствам с оценките и от двете си матури? Не само с едната.. ?
И таксата за класиранията на същото място, на което внасяхме и за изпитите ли трябва да я платя?
Oграждайки две матури ще трябва да платиш двойно, може би 60 лв, може и 90.
Да, на същото място се плаща.
Бъди себе си, има достатъчно други хора. 
-
Borisg
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Поляризираш доста нещата , а истината се крие някъде по средата между твоето и моето мнение.kori написа: Не си противореча - и тук твърдя, че тя е най-добра, но сега виждам, че не съм се изразил съвсем ясно, за което моляТо че е приятно, приятно е - за тва и толкова го ругая, защото е толкова приятно, че четири години си бъркаш в носа и накрая имаш истинска диплома, все едно си блъскал за някаква истинска специалност като машинен инженер. Ще ме извиняваш, но журналистика и връзки с обществеността не само, че - както казваш ти - са "прагматична материя"; аз не бих ги класифицирал като материя въобще. Ако можеш да пишеш, ще можеш да пишеш и без този факултет. Обратното, ако не можеш да пишеш, няма да стане и след (евентуалната) магистратура. Предполагам, че ще разбереш аналогията и с връзки с обществеността. Единственото, което може да изкяриш от фжмк, са някакви връзки (с обществеността?), някакви първи работни места и стажове.Borisg написа:Мога да кажа, че престоят във ФЖМК може да бъде повече от приятен, ако си позволиш да отсяваш това, което ти е нужно от това, което ти е интересно и това, от което няма смисъл
Това навярно е доста прагматично, но не е научно познание, и със сигурност не е учебна дисциплина в университет. Според мен, ако някой иска да се занимава с обща журналистика (и може би с връзки с обществеността, но всъщност нямам идея), трябва да запише българска филология, защото там поне има някакъв шанс да се научи как да говори (пише) правилно. Ако иска да се занимава с икономическа журналистика, да запише Икономика, за да не стане като хилядите икономически журналисти, излезли от фжмк, които не могат да броят; ако иска политическа, да запише Политология или Международни Отношения, за да е чувал за местенца като Судан и Чад и чат-пат за някое случващо се там нещо. Журналистика и ВО (във фжмк, не в световен мащаб) са за лентяи като нас, дето нищо истинско не искат да учат, и толкова. Това са празни специалности, пълни с псевдо-курсове като Компютърно-опосредствана комуникация, които по-скоро принадлежат в някоя апокрифна магистратура по филология, или Пресфотографията на Гого Лозанов, който я го има, я не. Тестовете по Телевизионна Нещо-си съдържат в себе си въпроси за видеомагнетофони - допускам, че има кандидат-студенти тази година, които не знаят що е то.
Зрънчо за мозъка - ядеш го четири години, накрая пак гладен излизаш. Ако е имало подобен вид глад изобщо.
Който реве за спама - какво предпочитате да се разисква в тема, озаглавена Журналистика и ВО - това дали стават за нещо тези специалности, или "Кога си мислите, че ще излязат резултатите? Защото на мен ми казаха, че може още тази вечер"? Аз ако бях кандидат-студент, бих си избрал първото, и бих искал да променя статуквото, ако нещо не е наред. Също така, явно невинаги човек, който учи журналистика, ще тръби, че неговата специалност е най-хубавата.
Прекалено много се опираш на своя опит
Аз също съм ругал ФЖМК пред колеги заради геронтократски недораузмения като Здравко Райков и Здравка Константинова.
Но който сам избере кое му е нужно, и го оцени, може да превърне престоя си във ФЖМК в полезен и приятен/без ирония приятен, подчертавам - може би просто имах късмета да попадна на много интелигентни и амбициозни колеги, което пожелавам на всеки, и заедно правим престоя си във ФЖМК доста академически приятен и от полза за работата ни; Ето това е прагматичното - първо опита, после запълваш дупки с теорията.
И говоря така тъй като (вероятно просто късмет?), но от преподаватели като Милко Петров, Хр. Кафтанджиев, Откачената Стилиа Фелиси дори, някои асистенти като Мира Ценкова, Христо Панчев, който ни изнесе много як факултатив под формата на семинари за социални рекламни кампании, съм попивал неща, които са се оказвали полезни и приложими в работата ми.
Моето обобщение е, че ФЖМК е полезен за тези които знаят какво искат, а не за тези, които да искат да учат Журналистика, но да са записали второ желание Право, трето желание МО, четвърто пето и шесто ПР и КНИ, накрая да запишат педагогика и догодина да ги приемат на 13-то класиране във КНИ, да захвърлят всичко по дяволите, само за да учат ЖУРНАЛИСТИКА във фжмк, щот иначе нема да тежи, ако са с филология (тук съм напълно съгласен, че филологията е най-добрата основа за журналистика, защото точно тук се учат как да боравят с езика като технология, но пък е, както казах, за хора, които знаят какво искат; в противен случай, ще коства много нерви).
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
-
cerbera
- От дъжд на вятър
- Курс: кандидат-студент
Познатите ти може би не са от София, сиреч плащат 30 лева на СУ, 6 лева за документи и 28 лева за обработка на данните в регионалното бюро... И като теглим чертата, излиза, че сумата е малко над 60 лева. В противен случай или си се объркал или са те преметнали отново.simpatqga написа:Разбрах, че за всяка матура се плащат по 30 лвЗащото познати ми казаха, че са платили по 60
ПС. Някой по-запознат би ли ми обяснил как стоят нещата с езиците във ФЖМК, тъй като принципно не съм много на "ти" с тях. Изочават ли се достатъчно добре и задълбочено чуждите езици, колко езика горе-долу може да научи един средностатистически студент и т.н.

От София са.
-
Borisg
- Легендарен флуудър
- Курс: трети
- Обратна връзка:
лекциите по език за веднъж седмично, дали се изучават добре?cerbera написа:Познатите ти може би не са от София, сиреч плащат 30 лева на СУ, 6 лева за документи и 28 лева за обработка на данните в регионалното бюро... И като теглим чертата, излиза, че сумата е малко над 60 лева. В противен случай или си се объркал или са те преметнали отново.simpatqga написа:Разбрах, че за всяка матура се плащат по 30 лвЗащото познати ми казаха, че са платили по 60
ПС. Някой по-запознат би ли ми обяснил как стоят нещата с езиците във ФЖМК, тъй като принципно не съм много на "ти" с тях. Изочават ли се достатъчно добре и задълбочено чуждите езици, колко езика горе-долу може да научи един средностатистически студент и т.н.
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
- MisT
- В началото бе словото
Нямах време да чета всичко за това ще питам направо. Кога трябва да излезат резултатите?
-
Bestcho
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Ами като намериш време прочети миналите мнения . Няма да се обяснява едно и също нещо по 15 пътиMisT написа:Нямах време да чета всичко за това ще питам направо. Кога трябва да излезат резултатите?
- Christopher
- Пишете, о, братя
- Курс: втори
Форумът е за това - да се пита.Очаква се тези дни,най-късно до към 10 , 12 : ) ..
Public relations and Advertising..
-
cerbera
- От дъжд на вятър
Уау, значи да не разчитам на СУ, що се отнася до чуждия/те език/ци. Както се казва: "Всеки да се спасява по единично", и те така...Borisg написа: лекциите по език за веднъж седмично, дали се изучават добре?
Изобщо не вярвам, че до 12-ти ще излязат тези резултати. Очаквания нямам - когато, тогава. Пък и за къде да бързаме, лято е, нека си починем, то каквото трябва да стане - ще се случи... рано или късно...Christopher написа:Форумът е за това - да се пита.Очаква се тези дни,най-късно до към 10 , 12 : ) ..

-
Bestcho
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Той форума хубаво е за питане , ама при положение , че преди 10 мнения е разискван този въпрос не мисля, че трябва отново да се повтаря . В крайна сметка не сме папагали нали така ?Christopher написа:Форумът е за това - да се пита.Очаква се тези дни,най-късно до към 10 , 12 : ) ..
- Christopher
- Пишете, о, братя
- Курс: втори
Хайде да запазим добрия тон и да не се връщаме назад,защото преди време беше отворил една тема " [КСК 2011] Българска филология ".Във въпросната тема ти питаше едно и също нещо по 20 , 30 пъти и всеки път някой услужливо ти отговаряше.Мисля,че и ти трябва така да постъпиш..Ай със здраве и без злобни коментари !
Public relations and Advertising..
-
Bestcho
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Ами щом съм питал по 10-20 пъти , значи първите пъти не ми е било отговорено и за това съм питал отново . Или съм задал въпрос , който няма конкретен отговор и заради това съм търсил , колкото се може повече мнения . А ти не мисля , че си човекът , който ще ми каже какви коментари да пишаChristopher написа:Хайде да запазим добрия тон и да не се връщаме назад,защото преди време беше отворил една тема " [КСК 2011] Българска филология ".Във въпросната тема ти питаше едно и също нещо по 20 , 30 пъти и всеки път някой услужливо ти отговаряше.Мисля,че и ти трябва така да постъпиш..Ай със здраве и без злобни коментари !
Освен това не виждам какво толкова съм написал , че да съм развалил ''добрият тон'' . Просто искам да спестя излишният спам , за да може , когато даден потребител , който е нов във форума , реши да намери нещо в тази тема , да не му се налага да чете по 10 страници с едни и същи коментари , а да може да намери това , което му трябва по-бързо и по-лесно . ''Ай със здраве'' и без ненужен спам