[КСК 2011] История
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
-
grenadier
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Re: [КСК 2011] История
Еми около Вселенския събор от 4 март 870 г. след това бъркам последователността за някои работи.
- gentleness_
- В началото бе словото
- Специалност: Публична администрация
- Курс: първи
Аз пък минах всички и сега пак ги препрочитам
обаче това Възраждане много ме мъчи ,супер ми е скучно ,голяма мъка ми е там и все някъде забравям нещо ...
Живот ли бе – да го опишеш?
Живот ли бе – да го разровиш?
Разровиш ли го – ще мирише
и ще горчи като отрова.
Живот ли бе – да го разровиш?
Разровиш ли го – ще мирише
и ще горчи като отрова.
Времето от 1-2в сл.хр. до края на османското нашествие на Балканския полуостров е наречено в историческата наука "Великото преселение на народите". То представлява поредица от варварски миграции и нашествия, които били осъществявани на вълни предимно от прииждащите от Азия тюркски племена. По своята същност и последици "Великото преселение на народите" е един гигантски катаклизъм, който из основи променя стария свят, изграден върху принципите на робовладението, античните ценности и доминирането на една вселенска цивилизация- римскат Варварските вълни от Азия раздвижили и европейското население- германски племена, славяни, които под напора на прииждащите нашественици на свой ред оказали натиск върху териториите в Източна и Западна Римска империя.
Един от регионите, където твърде осезателно се почувствал сблъсъка на стария с новия свят били балканските владения на Източната Римска империя. Нашествията на остготи, келти, хуни и авари довели до значими промени на Балканите.Една част от местните жители били избити, други отвлечени в робство, а голям процент от градското и равнниното население потърсило убежище в планинските региони. Разстроена била градската и църковната организация, която била цветуща само до преди няколко столетия. Настъпили съществени социално-икономически, културни, демографски и етнически промени, които като цяло били неблагоприятни за развитието и просперитета на местното население- илири, гърци, романизирани и гърцизирани траки.
Така очертаната картина показва, че съществували обективни предпоставки за заселването и успешното колонизиране на Б.п-ов от раздвижилата се вследствие на Великото преселение на народите славянска етническа маса.От др.страна, в хода на завоеванието в славянското общество настъпват обществен и всестрани промени, най-важните от които били появата на значително имуществено неравенство, утвърдила се социално- икономическа диференциация, което имало за резултат разпадането на родово-общинните отношения и възникване на потребност от държава. Дошлите през втората половина на 7ми век прабългари се намирали на сходен стадий в своето обществено-икономическо развитие, което било предпоставка за създаване на обща държава 680-681г.
Искам да попитам това става ли за увод по първата тема от Средновековие.
Втория ми въпрос е има ли как да се падне темат-Славяни и прабългари във великото преселение на народите. Преподавателят при, който аз ходих ми каза че темата, която може да се падне започва от разпадането на тюрксия хаганат края на 6-ти, началото на 7ми век?
Един от регионите, където твърде осезателно се почувствал сблъсъка на стария с новия свят били балканските владения на Източната Римска империя. Нашествията на остготи, келти, хуни и авари довели до значими промени на Балканите.Една част от местните жители били избити, други отвлечени в робство, а голям процент от градското и равнниното население потърсило убежище в планинските региони. Разстроена била градската и църковната организация, която била цветуща само до преди няколко столетия. Настъпили съществени социално-икономически, културни, демографски и етнически промени, които като цяло били неблагоприятни за развитието и просперитета на местното население- илири, гърци, романизирани и гърцизирани траки.
Така очертаната картина показва, че съществували обективни предпоставки за заселването и успешното колонизиране на Б.п-ов от раздвижилата се вследствие на Великото преселение на народите славянска етническа маса.От др.страна, в хода на завоеванието в славянското общество настъпват обществен и всестрани промени, най-важните от които били появата на значително имуществено неравенство, утвърдила се социално- икономическа диференциация, което имало за резултат разпадането на родово-общинните отношения и възникване на потребност от държава. Дошлите през втората половина на 7ми век прабългари се намирали на сходен стадий в своето обществено-икономическо развитие, което било предпоставка за създаване на обща държава 680-681г.
Искам да попитам това става ли за увод по първата тема от Средновековие.
Втория ми въпрос е има ли как да се падне темат-Славяни и прабългари във великото преселение на народите. Преподавателят при, който аз ходих ми каза че темата, която може да се падне започва от разпадането на тюрксия хаганат края на 6-ти, началото на 7ми век?
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Темата включва славяни и прабългари + Аспарух и Тервел. Няма начин да се паднат само славяни и прабългари.
- lordivan
- Пишете, о, братя
Който иска да изкара висока оценка да си намери История на българската държава и право на Токушев двете книги.
С нея ще си изясните и изгладите доста важни моменти около Борис, титлите на Първо и Второ царство, Екзархията, Търновската конституция, БЗНС-то и др. Просто няма да напишете изключителните глупости, които се развиват в кандидат-студенските теми за Питанията към папа Николай, Закон за съдене на людете, учередяването на църквата, приемането на Конституцията и законодателството на БЗНС, а даже ще напишете нещо вярно и "прието".
- jenesais
- Постоянно присъствие
- Курс: трети
- Обратна връзка:
А аз да питам нещо, което не е съвсем буквално свързано с историята - ако докато развиваме темата на изпита и вземем, че пропуснем нещо, а искаме да го добавим отдолу на листа, как по-добре става това - със звездичка примерно? Да не вземе да се счете за знак и да ми анулират работата за нищо.
И друго се сетих - в темите за Църковно-националното движение и за Раковски има по едни малки абзаци, в които се обяснява кой към кое течение принадлежи- например при ЦНБ кои дейци са за радикални действия, кои - за следване на Русия и т.н., при Раковски - революционно-демократичното, буржоазнолибералното и демократичното направление. Тази информация обаче я няма в повечето разработки, които съм чела, срещнах я случайно. Важна ли е или може и без нея?
И още (
) - при темата за Раковски има три варианта. При първия си пишем цялата тема, с Кримската война, дейност на Раковски, Добродетелната дружина и компания, четите.. При втория - само Раковски и Кримската война. Третият обикновено го формулират като "Дейността на Раковски", примерно - в този случай трябва ли отново подробно да присъства точката за войната (причини за избухване, Севастопол, дейността на дружествата в Букурещ и Одеса, и т.н.) или е достатъчно да я споменем в две изречения, когато говорейки за Раковски стигнем до 1853-56 и действията му тогава.
(наслушала съм се как за отклонение от темата режат доста и сега започвам да се съмнявам не само в това, че мога да изпусна нещо, а и че мога да напиша и ненужно много
)
И друго се сетих - в темите за Църковно-националното движение и за Раковски има по едни малки абзаци, в които се обяснява кой към кое течение принадлежи- например при ЦНБ кои дейци са за радикални действия, кои - за следване на Русия и т.н., при Раковски - революционно-демократичното, буржоазнолибералното и демократичното направление. Тази информация обаче я няма в повечето разработки, които съм чела, срещнах я случайно. Важна ли е или може и без нея?
И още (
(наслушала съм се как за отклонение от темата режат доста и сега започвам да се съмнявам не само в това, че мога да изпусна нещо, а и че мога да напиша и ненужно много
she'd started smoking poetry
jenesais написа:А аз да питам нещо, което не е съвсем буквално свързано с историята - ако докато развиваме темата на изпита и вземем, че пропуснем нещо, а искаме да го добавим отдолу на листа, как по-добре става това - със звездичка примерно? Да не вземе да се счете за знак и да ми анулират работата за нищо.
На предварителния изпит по история ми казаха, че ако искам да добавям нещо трябва да се отбележи с цифра там където искаш да го вмъкнеш и после да го изнесеш на края на темата със съответната цифра, демек между два абзатца слагаш единица и накрая на темата пишеш 1- и пишеш каквото искаш да вмъкнеш. Не знам дали няма да го променят за редовната сесия, за това по-добре питай преди изпита квесторите да ти обяснят.

- goblinwfi
- От дъжд на вятър
- Курс: кандидат-студент
- Адрес в галерията на СУ: goblinwfi
Тук не си правsvetlio.varna написа:Темата включва славяни и прабългари + Аспарух и Тервел. Няма начин да се паднат само славяни и прабългари.
- Lithium
- Легендарен флуудър
- Специалност: Публична администрация
- Курс: втори
Само славяни и прабългари няма да се паднатgoblinwfi написа:Тук не си правsvetlio.varna написа:Темата включва славяни и прабългари + Аспарух и Тервел. Няма начин да се паднат само славяни и прабългари.Могат да се паднат само Славяни и прабългари във ВПН , Създаване на БГ царство - Аспарух и Тервел , а може и да са сляти
Here come the bass, thunder in the guts
Rock you till you can't stand
Now the guitar speaks, gonna drive you nuts
Power under your hand
Rock out!
Rock out!
Rock out!
Rock you till you can't stand
Now the guitar speaks, gonna drive you nuts
Power under your hand
Rock out!
Rock out!
Rock out!
- Cvetina
- В началото бе словото
Здравейте, искам да попитам нещо относно темата за Паисий и Софроний...Видях, че е задаван същия въпрос, но все пак не ми стана много ясно :/ Понеже видях, че по-често се е падала по-кратката тема (Зараждане на българската национална идея. Паисий Хилендарски и Софроний Врачански), та искам да попитам тук в увода пише ли се характеристика на Възраждането и периодизация или не? Малко се обърках, защото в моята тема това представлява увода, а в http://historyexam.hit.bg/16.htm изискванията са: "УВОД. Българският народ в системата на Османската империя – последици от завладяването, икономическо и социално развитие, опити за съпротива."...моля за разяснение 
-
Faith_no_more
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Ако е зададена така темата - Зараждане на българската национална идея. Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, в увода пишеш последиците от османското завоевание, а в същинската част правиш характеристика на Възраждането + периодизацията. Съответно тук трябва да си отделиш време да пишеш и за Паисий и Софроний
Заключението е ясно, предполагам
Надявам се да съм била полезна 
Vanity, definitely my favorite sin...
There is a fire inside of this heart in a riot about to explode into flames...
Вяра чете... и от време на време пише...
- Cvetina
- В началото бе словото
Аха, ясно, мерси много за бързия отговор 
- Never
- Драскач
- Специалност: Международни отношения
- Обратна връзка:
А, хора, това, че изпитът е обявен за 8ч, означава ли, че трябва да съм там в 7ч., или просто са започнали направо да дават 8ч. като "един час преди изпита", който ще си започне в 9ч?
По-сложно не можах да го обясня.
По-сложно не можах да го обясня.
It's never too late
for a twist of fate.
for a twist of fate.
-
Faith_no_more
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Изпитът ще започне в 8h, което означава, че трябва да си там към 7 - 7 и нещо 
Vanity, definitely my favorite sin...