Какво е култура?
Модератори: Boromir, Търговецът на кристал
- FightForFreedom
- Паисий
Re: Какво е култура?
Културата на онези, които не се замислят за постъпките си, се развива с много бавни темпове.
Последно промяна от FightForFreedom на 27 Мар 2010, 02:50, променено общо 1 път.
Бъдете съвършени, както е съвършен и небесният ваш Отец (Мат. 5:48).
- alter ego
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
На това, ние историците, които сме вече магистри
, му казваме тексткритика. 
Into the endless we ride... 
- Vupros
- От дъжд на вятър
- Специалност: Лъжец
- Обратна връзка:
Културата е друг аспект на интелигентността или дадени разбирания за нещо, обусловени от местоположението на определен човек на Земята.
- alter ego
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
И не само на определен човек, а и на определено общество, а вече и на цялото човечество... 
-
angelnenov
- В началото бе словото
- Специалност: счетоводство и контрол
- Курс: семестриално завършил
Културата е много нееднозначно понятие. Всеки би дал различно определение за него затова и едва ли ще може някой да обобщи. Като цяло за мен културата е:
- изтънчен вкус към изяществото и науките: литература, история, визуални и театрални изкуства.
- от друга страна културата е комплект от определени ценности, цели, поведения характерни за дадено общество;
- и не на последно място тя е цялостен модел за човешко познание, поведение и вярвания.
- изтънчен вкус към изяществото и науките: литература, история, визуални и театрални изкуства.
- от друга страна културата е комплект от определени ценности, цели, поведения характерни за дадено общество;
- и не на последно място тя е цялостен модел за човешко познание, поведение и вярвания.
- FightForFreedom
- Паисий
Думата култура в ежедневната си употреба може да значи всичко, което вложим в нея. В научната употреба нещата не стоят така. Там няма "за мен това значи еди какво си". Култура в науката трябва да значи неприродното човешко поведение, заедно със следите, които оставя след себе си. Трудността е в това да се определи точно докъде се простира инстинктът и къде започва възпитанието. Нямаме чисто инстинктивни или чисто културни хора, че да разберем къде да поставим окончателно разделението между двата вида. И все пак имаме за какво да се хванем, така че да намерим приблизителна граница. Например фактите, че по принцип се храним, дишаме кислород и т.н. не са в никакъв случай култура, те са част от природното ни поведение. Обратно - носенето на дрехи, бръсненето и т.н. са безспорна култура.
Що е културно поведение - всяко действие, което може да бъде научено от друг човек, но не следва от заложените инстинкти на човека. Примерно, сексуалното поведение може да се научи, но то не е култура, защото и без да се учи, то ще се появи така или иначе. Обратно, специфичното поздравяване при среща е култура, тъй като не може да се появи в нечие поведение без да бъде научено от някого.
Що е материална култура - всяко видоизменение на природата, причинено от човека, с определена утилитарна, религиозна или естетическа цел. Ако да речем в гнева си човек счупи някоя пръчка и я забие в земята, тази пръчка не е никаква културна следа. Обратно - ако човек счупи пръчка нарочно и я забие в земята в името на някакво божество, това е културна следа.
Що е културно поведение - всяко действие, което може да бъде научено от друг човек, но не следва от заложените инстинкти на човека. Примерно, сексуалното поведение може да се научи, но то не е култура, защото и без да се учи, то ще се появи така или иначе. Обратно, специфичното поздравяване при среща е култура, тъй като не може да се появи в нечие поведение без да бъде научено от някого.
Що е материална култура - всяко видоизменение на природата, причинено от човека, с определена утилитарна, религиозна или естетическа цел. Ако да речем в гнева си човек счупи някоя пръчка и я забие в земята, тази пръчка не е никаква културна следа. Обратно - ако човек счупи пръчка нарочно и я забие в земята в името на някакво божество, това е културна следа.
Бъдете съвършени, както е съвършен и небесният ваш Отец (Мат. 5:48).
- Плазмодий
- Легендарен флуудър
- Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"
Да си го избършеш в пердето и да кажеш "извинявай"
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
- california
- Писаружяк
- Специалност: журналистика
- Курс: първи
Култура е да си измиеш ръцете след като си посетил тоалетната ! Докато бях на пробен изпит мин.седмица в СУ и преди мен в тоалетната доста '' представителни '' boys решиха да подминат мивката ! Да , наистина , тя беше в потрес-качество ...но все пак ! - Никой не ви кара да четете Достоевски , за да имате култура , но поне едно елементарно мини културно проявление ! : )
ORIGINAL FORUM PROFILE
©2013 - All rights reserved by california
- alter ego
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Има и друга културна традиция - да се измиеш и преди да ползваш тоалетната, защото с нечисти ръце не трябва да се посяга към най-ценното! 
- california
- Писаружяк
- Специалност: журналистика
хахахахахахаха , това не го бях чувал !
ORIGINAL FORUM PROFILE
- alter ego
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Ха, че то беше от някакъв български соц филм с моряк... 
- Libra
- Гутенберг
- Специалност: Българска филология
Според Антропологията култура е собственото, нещото, към което принадлежиш. Автентичното за всеки отделен народ, което го свързва в едно цяло като традиции, обреди, вярвания и народни умотворения.
В тази тема, мисля, терминът за това, за което говорите, е цивилизация.
В тази тема, мисля, терминът за това, за което говорите, е цивилизация.
Не съм това, което съм, но и другите не са това, което са.
- Персей
- Пишете, о, братя
- Специалност: Магьосничество с елфически езици
- Курс: трети
А шкембе чорбата, бидейки едно от традиционните ястия на страната, част от българското културното наследство ли е?
Не притежаваме ний щит за пред смъртта:
към беден и богат е безразлична тя.
За да живееш с радост, живей за радостта,
останалото тук е просто суета.
към беден и богат е безразлична тя.
За да живееш с радост, живей за радостта,
останалото тук е просто суета.
- Libra
- Гутенберг
- Специалност: Българска филология
Предвид факта, че целият свят е толкова много омешан и още повече турското петвековно влияние над нас, не бихме могли да определим шкембе чорбата като българско културно наследство.Персей написа:А шкембе чорбата, бидейки едно от традиционните ястия на страната, част от българското културното наследство ли е?
И както казва Бай ти Ганя, чорбътъ е туско ядене, ние супа ядем.
Не съм това, което съм, но и другите не са това, което са.