Държавен изпит 2011 - инфо

Подфорум към Факултета по математика и информатика

Модератори: Methuselah, thegirl

Gracy
В началото бе словото
Специалност: Информатика
Курс: семестриално завършил

Държавен изпит 2011 - инфо

Мнение от Gracy »

Предлагам в една тема да публикуваме всякаква информация, теми, задачи относно предстоящите държавни изпити юли и септември.

Ето малко теми:
http://www.fmi.uni-sofia.bg/exams/drzha ... index_html

Също така отговори на често задавани въпроси (може да допълвате):
1. Оценяването е 50/50 - задачи/теория. Ако имате 4 на едното и 2 на другото, минавате с 3.

2. На теоретичния изпит е много вероятно едната тема да е от вашата специалност. Пр. за Информатика едната тема да е от "Програмиране". И все пак не е 100% сигурно.

3. На изпита е позволено да се използва конспекта, стига да не е ксерокопиран, разпечатван, преписван и т.н.

4. Можете да вземете конспект от стая 111 Отдел Студенти безплатно. Представлява книжка с подробна анотация на въпросите.

5. На устния изпит се падат 2 теми. За всяка от тях имаме 2 часа.
Последно промяна от Gracy на 29 Юни 2011, 17:21, променено общо 2 пъти.
Аватар
Victoria
Писаружяк

Re: Държавен изпит 2011 - инфо

Мнение от Victoria »

3. -> Мммм, не е точно така. Поне за нас (КН) миналата година имаше разпределени шест теми (на общо шест групи) от раздел Ядро на компютърните науки, от които само едната си беше чисто програмиране. От този раздел се бяха паднали Компютърни мрежи, Логическо програмиране, Изкуствен интелект, Операционни системи, Бази данни и ООП. Иначе, доколкото знам, в КН се пада една тема от ЯКН и една от ОКН+Математика.

4. Само едно уточнение - има 2х2 часа, а не 4 часа заедно за двете.
Изображение
Gracy
В началото бе словото

Мнение от Gracy »

Victoria написа:3. -> Мммм, не е точно така. Поне за нас (КН) миналата година имаше разпределени шест теми (на общо шест групи) от раздел Ядро на компютърните науки, от които само едната си беше чисто програмиране. От този раздел се бяха паднали Компютърни мрежи, Логическо програмиране, Изкуствен интелект, Операционни системи, Бази данни и ООП. Иначе, доколкото знам, в КН се пада една тема от ЯКН и една от ОКН+Математика.

4. Само едно уточнение - има 2х2 часа, а не 4 часа заедно за двете.
Предполагам, че визираш т. 2? Точно това имам предвид. Примерно за Информатика, конспекта е 3 части - "Основи на информатиката" (9 теми), "Програмиране" (8 теми) и "Математика и приложения" (10 теми). До колкото знам, е почти сигурно, че едната тема ще е от "Програмиране" (в което има 8 теми). Поправи ме ако не съм те разбрала правилно :)
Аватар
Victoria
Писаружяк

Мнение от Victoria »

Да, т. 2 имах предвид.
Не знаех, че единият раздел на Информатиката се казва по този начин. Значи нещата са така както си написала, сори. :D
Изображение
Gracy
В началото бе словото

Мнение от Gracy »

Някой знае ли дали на теоретичния изпит е разрешено да се прочетат темите след като се изтеглят? По някои предмети ни даваха 15 минути да си ги преговорим, по други дори ни даваха да пишем.
Аватар
Victoria
Писаружяк

Мнение от Victoria »

При нас нямаше такова нещо.
Изображение
Аватар
Crescent
От дъжд на вятър

Мнение от Crescent »

Чувам, че на практическата част максималната оценка е по-висока от 6.00. Някой да има идея каква е скалата долу-горе и колко е горната граница?
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

При нас имаше 10 задачи, като за да имаш 6.00 трябваше да решиш около 8 от тях. По мое мнение времето стигаше за пълното решаване на 8-9 задачи.
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
Аватар
Tanparmaiel
Танцуващия с клавиатури
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Tanparmaiel »

Вярно ли е, че конспектът трябва от някъде да си го купим и не може да си го носим разпечатан? От къде трябва да го купим?
Аватар
Victoria
Писаружяк

Мнение от Victoria »

Миналата година се вземаше от 111.
Не се е купувал.
И да, не може да е разпечатан.
Изображение
EnterTheMatrix
В началото бе словото

Мнение от EnterTheMatrix »

А този конспект, който можем да си вземем от 111 е този с анотацията на въпросите нали? Не просто едната страница с изброените теми.
chun_hai
В началото бе словото

Мнение от chun_hai »

Какви теми са се паднали на миналия държавен изпит(2010г) за Информатика? Кои са били в комисия и в какво точно се изразява работата на комисията?
Аватар
Victoria
Писаружяк

Мнение от Victoria »

Да, с анотациите. Направен е на малка книжка. :D
Изображение
Gracy
В началото бе словото

Мнение от Gracy »

Аз си взех книжката от Отдел Студенти безплатно като си подавах молбата за ДИ. Като книжка е с подробна анотация на въпросите.
Аватар
petio
Пишете, о, братя

Мнение от petio »

Не мога да не изкажа впечатленията си от ДИ тази година (не че преди не е било същото).

1. Имаше някакво разделение по зали и по места...което по-скоро беше спрямо факултетния номер с някое и друго изключение. От тук и се определят няколко (в ИС - 2) групи, да речем с цел да не гледаш в другарчето (хммм, а не плащат ли на квесторите именно да следят за такива неща?).

2. За двете групи забележете се теглят въпроси от предварително подготвени 2 купчинки! Подчертавам две...хммм, де да знам, все си мисля, че ако се тегли от една се преодоляват два проблема - възможност за неправилно разпределение на двете купчинки, възможност да се паднат еднакви теми (ако и в двете купчинки има повтарящи се въпроси, нещо, което председателят на комисията не можа да ми обясни много точно днес).

3. При въпрос днес (за нещастие бях прекалено афектиран, за да се разправям в деня на самия изпит) как се определят например двете купчинки за теглене на вторите въпроси, председателят ми отговаря : (по спомен) "Ами формирахме купчинките, съобразявайки се със сложността на темите, за да е честно...но знаете и че в истинския живот има момент на късмет. Вижте статистиката.". А статистиката беше : група 1-> 4.3, 3.8, група 2->4.1, 4.8...както и да го гледам разлика от цяла единица хич не е малко. Допълнение към обяснението беше "Съобразявахме се и с това проверяващите да са равномерно натоварени, т.е. някой да не получи огромен куп за проверяване, а другият - нищо". Крайно неадекватна система...а и на фона на разделението на две купчинки... толкова ли е трудно същата схема за натовареност на проверяващите да се приложи и при само една купчинка от въпроси, включваща всички въпроси при първата тема, а в последствие без изтеглените въпроси и без въпроси от същите преподаватели/проверяващи? Да не говорим изобщо, че цялата схема с две и повече групи е крайно несериозна. Толкова ли е неадекватно да се приложи една утвърдена при кандидат-студентски изпити практика всички да са равнопоставени? И ако се теглят две теми, то бъдещият студент да избере по какво да пише?
А пък и като се сетя, че най-вероятно "рандомът" е проверявал темите на едната група...бе то късмет, късмет...ама то трябва и в граници да е!

А финалът беше уникален. Седим днес за нанасяне на оценките в книжките...и ни показват листовете със резултатите от отделните задачи и теми, разбити подробно. Това хубаво, но тук два бяха проблемите. Не можем да си видим работата и да получим примерно някакво обяснение защо е оценена по еди какъв си начин...все пак трябва да има някакви общи критерии, не мислите ли...и тези критерии би следвало да са ясни предварително? Говорим не просто за изпит, а за държавен изпит...50% от общата оценка все пак...с нея се предполага и че ще се кандидатства. Отделно в споменатите списъци с разбити оценки присъстваха две оценки, които никой не знаеше за какво са. Имаше си за всяка тема и задача, както и за темите...+ тези две "вълшебни" оценки. Няколко пъти питахме председателя какви са тези оценки - не можа да ни отговори...каза, че и той не знае. Но те не ни интересували, интересували ни другите. На въпрос как се формира крайната оценка, отговорът беше "ами средно аритметично на темите, после средно аритметично на получената оценка и тази от задачите"...е да, ама не. Както и да се смяташе, оценките бяха завишени. Някой ще каже (както и самият председател) - е какво, оплаквате ли се? Просто искам/е прозрачност, това е всичко! Има ли или не "вълшебен" коефициент, по който се умножават оценките и той еднакъв ли е за всички?! Така и не успя да отговори...а уж председател на комисията :X
Моля се някой ден тези "дребни" детайли в образователната ни система и в частност СУ/ФМИ да се изчистят, не е трудно, просто се иска и малко работа...

Както и да е. Дойде и моментът, в който да кажа "Сбогом ФМИ, не ми беше особено приятно"! На всички, които обичат СУ и в частност ФМИ - обичайте си ги, не ми пречите. Само недейте сега да се опитвате да ме убеждавате колко съм заблуден и какъв 'хейтър' съм! Щастлив съм, че тази агония приключи, даже ей сега отивам да си налея едно по този случай!

П.С. Мисля, че ако по-често се изразяват и критики, без да се приемат директно като безпочвени нападки, то това може да е един градивен процес на усъвършенстване.
Публикувай отговор

Обратно към “ФМИ”