Същото е положението и тук,само че в чужбина ще си скъсаш и нервите и не дай си боже ще си прецакаш здравето,а и без приятели е трудноMorning Star написа:И аз не казвам, че като отидеш да учиш в чужбина си уреждаш живота едва ли не...пълна заблуда е някой да си мисли така. Напротив, там за да станеш някакъв е нужно да си скъсаш задника от учене, но поне знаеш, че като завършиш ще си полезен на обществото и работата ти ще се цени. Ето това за мене е най-големият плюс на следването в чужбина!
Защо избирате СУ, а не да учите в чужбина?
Модератори: svetlio.varna, Boromir
- Плазмодий
- Легендарен флуудър
- Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Напълно съм съгласна, че работата в чужбина се цени много повече. Колкото до патриотизма смятам, че може да си много по- голям патриот в чужбина, опитвайки се да промениш мнението на чужденците (ако въобще имат такова) създадено от издънките на българската политика, за които се чува отвреме на време по Еuro news, отколкото да седиш тук и да се оплакваш, че системата е скапана. Нека не забравяме, че в миналото едни от най- великите българи са учили в чужбина. България има нужда от млади хора с отворено съзнание. Все пак ако си учил в чужбина не значи, че ще е стъпка назад ако се върнеш тука!
- Плазмодий
- Легендарен флуудър
-Аз не оставам в България,защото се мисля за патриот,оставам защото така съм го премислил,това искам,така усещам нещата.Патриотизма не се среща под път и над път,патриотизма се измерва с действия,всеки може да се мисли за патриот,докато наистина не се наложи да го докаже
-Аз оставам тук именно,защото не мисля,че системата е скапана,а и нека не забравяме,че едни от най-великите българи са учили в чужбина,защото по тяхно време условия за това е нямало в Блъгария
-И споделям мнението,че България има нужда от хора с отворено съзнание и модерно мислене,които не се увличат от тенденции и не повличат крак по чужбината щот така е модерно,а остават в страната си и се опитват да създават нови условия,а не да се оплакват от съществуващите

-Аз оставам тук именно,защото не мисля,че системата е скапана,а и нека не забравяме,че едни от най-великите българи са учили в чужбина,защото по тяхно време условия за това е нямало в Блъгария
-И споделям мнението,че България има нужда от хора с отворено съзнание и модерно мислене,които не се увличат от тенденции и не повличат крак по чужбината щот така е модерно,а остават в страната си и се опитват да създават нови условия,а не да се оплакват от съществуващите
-
L'Inspecteur
- Форумно зомби
Много вярно, от личен опит мога да потвърдя че здравето и нервите отиват много бързо.Stark написа:Същото е положението и тук,само че в чужбина ще си скъсаш и нервите и не дай си боже ще си прецакаш здравето,а и без приятели е трудноMorning Star написа:И аз не казвам, че като отидеш да учиш в чужбина си уреждаш живота едва ли не...пълна заблуда е някой да си мисли така. Напротив, там за да станеш някакъв е нужно да си скъсаш задника от учене, но поне знаеш, че като завършиш ще си полезен на обществото и работата ти ще се цени. Ето това за мене е най-големият плюс на следването в чужбина!Всичко е до човека,ако те мързи да се седнеш на задните бузки и ако не свикнеш да си налягаш парцалите,където и да си ще си проиграеш възможностите
- Morning Star
- От дъжд на вятър
Не съм съгласна, че положението тук е същото....ако беше същото май нямаше да сме една от най-бедните държави в Европа, не мислиш лиStark написа:Същото е положението и тук,само че в чужбина ще си скъсаш и нервите и не дай си боже ще си прецакаш здравето,а и без приятели е трудноMorning Star написа:И аз не казвам, че като отидеш да учиш в чужбина си уреждаш живота едва ли не...пълна заблуда е някой да си мисли така. Напротив, там за да станеш някакъв е нужно да си скъсаш задника от учене, но поне знаеш, че като завършиш ще си полезен на обществото и работата ти ще се цени. Ето това за мене е най-големият плюс на следването в чужбина!Всичко е до човека,ако те мързи да се седнеш на задните бузки и ако не свикнеш да си налягаш парцалите,където и да си ще си проиграеш възможностите
- Плазмодий
- Легендарен флуудър
^^^Първом България-това е земята,това е нацията(разбирай хората,респективно българите) и всичко произтича от народа,друг е въпросът ако за теб оправяне на икономика значи наливане на чужди капитали и робуване на чужди икономически и политически интереси 
И мисля,че именно в подобна нагласа е проблема.Българите били с лош манатлитет,тук било гадно,не сме били оценявани и сичко живо бяга от родината си,а не се опитва да си уреди нещата тук,вместо само да се оплаква.Тоест положението е такова,каквото сами си го направим,страната ще се стабилизира,когато хората разберат,че те трябва да работят,за да се случи това.
Излезе доста надъхано,ма ко да праиш.Мир вам
И мисля,че именно в подобна нагласа е проблема.Българите били с лош манатлитет,тук било гадно,не сме били оценявани и сичко живо бяга от родината си,а не се опитва да си уреди нещата тук,вместо само да се оплаква.Тоест положението е такова,каквото сами си го направим,страната ще се стабилизира,когато хората разберат,че те трябва да работят,за да се случи това.
Излезе доста надъхано,ма ко да праиш.Мир вам
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
за СУ ли имаш предвид или изобщо за България?mangasarka написа:В класацията образованието ни по математика е на 5то място в света.inaccessibility написа:специално за математика според мен има по-добри места...
По други специалности не можем да се похвалим с подобно постижение.
Моето мнение е, че в България си заслужава да се учи само математика. Или пък други специалности, но да се завърши с пълно 6 по всички изпити...
Има доста специалности, които е най-добре да се изучават в България - т.е. в СУ. Къде например можеш да научиш повече по специфично български и балкански проблеми отколкото на място? И така: който се интересува от български: история, език, литература, география, музика, изобразително изкуство и т.н. Елементарно, драги Уотсън! 
-
mangasarka
- В началото бе словото
[/quote]
Моето мнение е, че в България си заслужава да се учи само математика. Или пък други специалности, но да се завърши с пълно 6 по всички изпити...[/quote]
за СУ ли имаш предвид или изобщо за България?[/quote]
Говоря за България, но най-доброто място за обучение по математика е СУ. Иначе за българистиката сте прави, но там бих изкарал един семестър ...
Моето мнение е, че в България си заслужава да се учи само математика. Или пък други специалности, но да се завърши с пълно 6 по всички изпити...[/quote]
за СУ ли имаш предвид или изобщо за България?[/quote]
Говоря за България, но най-доброто място за обучение по математика е СУ. Иначе за българистиката сте прави, но там бих изкарал един семестър ...
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
според мен въпросът е спорен, макар че мнението ми е странично...mangasarka написа:... Говоря за България, но най-доброто място за обучение по математика е СУ. Иначе за българистиката сте прави, но там бих изкарал един семестър ...
мисля, че повечето специалности в СУ си струват - условията са добри, но всичко зависи от амбицията на един човек... някои се отказват още първата година, други се дипломират, но не могат да се реализират... хубаво е да се направи една лична преценка, преди да се следва (а и след това)...
според мен има позитивни неща и в ученето зад граница, както и в родните ВУЗ-ове... наистина всичко е въпрос на амбиции и способности...
- явор
- Летописец Виртуоз
Поради няколко причини, които повечето от Вас вече споменаха...
1. Да не ме третират като негър в техните страни.
2. При сегашното положение ще ми е по-лесно в България.
3. Смятам да наследя "бизнеса" на родителите си, които предполага да получа образованието си в България.
4. Страх ме е от това, че може да не се справя
Май е това...
1. Да не ме третират като негър в техните страни.
2. При сегашното положение ще ми е по-лесно в България.
3. Смятам да наследя "бизнеса" на родителите си, които предполага да получа образованието си в България.
4. Страх ме е от това, че може да не се справя
Май е това...
- Ronia
- В началото бе словото
Аз избрах СУ, но понякога съжалявм, че не уча в чужбина. От приятели и познати чувам какво е нивото на образование в Германия, Австрия, Франция и ми става гадно, че в нашия най-престижен университет-СУ нивото на образованието спада с всяка изминала година. Естествено където и да си по света това какво ще научиш и как ще го приложиш по нататък, зависи само и изцяло оттеб. Но в България в момента е такова положението, че и средното и вишето ни образование са в плачевно състояние, независимо от специалността...В момента в България Софийския университет е най-доброто място за получаване на висше образование. Първо дипломата от СУ се признава почти на всякъде по света, второ все пак научаваш нещо! Пък и преподавателите са на изключително добро ниво!
СУ е най-доброто от най-лошото...
Аз лично мисля в СУ да си завърша бакалавър, пък за магистър мисля да отправя поглед някъде зад граница..
Но както се казва "По жевьом о видим" (с руския правопис не съм мн добра!). Ако до няколко години по чудо се оправи висшето ни образование с удоволствие бих си продължила и тук!
СУ е най-доброто от най-лошото...
Аз лично мисля в СУ да си завърша бакалавър, пък за магистър мисля да отправя поглед някъде зад граница..
Но както се казва "По жевьом о видим" (с руския правопис не съм мн добра!). Ако до няколко години по чудо се оправи висшето ни образование с удоволствие бих си продължила и тук!
Не разбирате ли, момчета,
каква е мойта цена!
Тя е ниска за летните плажове
и висока за ваш'те сърца!
каква е мойта цена!
Тя е ниска за летните плажове
и висока за ваш'те сърца!
Ronia написа:СУ е най-доброто от най-лошото...![]()
Много е гадно, нали?