Матурата по Български език и литература (17 май 2011)
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir
-
aDiTy_
- В началото бе словото
- Специалност: Българска Филология
- Курс: първи
Re: Матурата по Български език и литература (17 май 2011)
матурата ви беше елементарна.. тестовите въпроси по български - няма нито един, на който да се замислиш или да се литнеш по нещо.. въпросите по литература - същото
само на 41 въпрос ви се падна автор, който е сравнително труден и се иска малко повече мислене, за да се направи правилна и добра интерпретация - Честито и да се надяваме, че ще имате високи оценки :п
- HorusEye
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Госпожата ми по литература ни я каза, а тя е от проверителите.stasinka написа:От къде я знаеш? Май не са публикували такава информация...HorusEye написа:Миналата година формулата е била броят точки*4/100+2.
- Георги Герасимов
- Пишеща машина
- Специалност: Връзки с обществеността (PR)
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Нещо не ми връзва с официалната скала
O Captain! My Captain! (и O tempora, o mores от време на време)
- HorusEye
- В началото бе словото
Може. Аз само предавам какво съм научил. А за скалата, тя се променя всяка година в зависимост от положението и май после правят формулата. Знам ли.
- Георги Герасимов
- Пишеща машина
- Обратна връзка:
Принципно се променя според масовия успех - нагоре или надолу. (еквивалентно на баловете тук в СУ) Но за тази година се очаква да няма промени 
най-много ме затрудни 8ми въпрос и Далчев естествено
но който и автор да се беше паднал, същата работа щеше да е, така че - 8ми въпрос 
Don't wanna be a Bulgarian idiot! : D
- lindalee
- В началото бе словото
Глупости смяна на скалата няма да има ! И дано да не е сменят че.... ще се размина с това мечтано 5. 50

- Георги Герасимов
- Пишеща машина
- Обратна връзка:
А - "чиито" се спряга с думата след него, т.е. в случая трябва да е "чийто вой"8. В кое от изреченията НЕ е допусната граматична грешка?
А) В студените зимни нощи край тази отдалечена махала бродят вълци, чиито протяжен
вой стряска спящите хора.
Б) Ако се вгледаме в хората, с които се разминаваме, ще видиме, че те най-често са
намръщени и угрижени.
В) Идвайки сутринта на работа, погледът ми бе привлечен от плакатите за концерта на
световноизвестна група.
Г) С цялото си сърце одобрявам и подкрепям такива инициативи, чрез които се
популяризира ползата от четенето
Б - "видиме" - "видим"
В - "... за концерта на световноизвестна група." - тук чисто лексикално поне на мен не ми звучи правилно. Щом концерта е членувано, значи и групата трябва да е "световноизвестната"
Г - верен отговор
P.S. Не се изправям срещу филолозите, извинете ме ако говоря глупости
на мен ми обясниха, че грешката във В идва от там, че, така написано, изглежда, че извършителят е 'погледът' и той отива на работа 
Don't wanna be a Bulgarian idiot! : D
- Георги Герасимов
- Пишеща машина
- Обратна връзка:
Дори не стигнах до там... Но да, има логика
- lindalee
- В началото бе словото
и аз за този въпрос се съмнявах и накрая го прерисах - г
- Never
- Драскач
- Специалност: Международни отношения
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Калпавият словоред бил граматична грешка значи. За ТОВА не се бях сетила. Но все пак писах Г, защото реших, че `идвайки` незнайно защо би трябвало да е `отивайки`. xD
It's never too late
for a twist of fate.
for a twist of fate.
А) Чистият въздух, зеленината в градината и споменът за щастливите мигове му помагаха да възвърне изгубеното спокойствие.
Б) Бягали, бягали най-сетне се уморили и спрели да си починат под сянката на едно кичесто дърво.
В) В този горещ и задушен летен ден Мария, новата учителка в малкото морско градче влезе в двора на училището.
Г) Според мене, климатичните промени няма да доведат до понижаването на добивите в селското стопанство.
Някой може ли да ми обясни, защо отговор "г" е грешен, след като са ме учили, че "според мен" е вметнат израз и по принцип се отделя със запетая?Колебаех се между "а" и "г".Бях 99 процента сигурен, че е "г", но не виждах грешка и в "а".В крайна сметка ... дадох "г" и се оказа грешен.Обясните, моля, че не схващам.Гледам го като камък и му се чудя.
Б) Бягали, бягали най-сетне се уморили и спрели да си починат под сянката на едно кичесто дърво.
В) В този горещ и задушен летен ден Мария, новата учителка в малкото морско градче влезе в двора на училището.
Г) Според мене, климатичните промени няма да доведат до понижаването на добивите в селското стопанство.
Някой може ли да ми обясни, защо отговор "г" е грешен, след като са ме учили, че "според мен" е вметнат израз и по принцип се отделя със запетая?Колебаех се между "а" и "г".Бях 99 процента сигурен, че е "г", но не виждах грешка и в "а".В крайна сметка ... дадох "г" и се оказа грешен.Обясните, моля, че не схващам.Гледам го като камък и му се чудя.
айде обяснете ми, беееееее

-
Kristinapp
- В началото бе словото
- Специалност: кандидат студент-право
- Адрес в галерията на СУ: http://www.prikachi.com/images/951/3142951f.jpg
Judas след според мен и други изрази,които изразяват мнение няма запетая!!Това е правило в бълг,език,кой учител ви е учил на този абсурд?!
На 8 въпрос грешката е,чв трябва да е членувано и световноизвестна.
Иначе матурата бе елементарна.Имам само 2 грешки и едната от невнимание,а другата не я смятам за грешка,понеже според мен е така.Едната ми грешка е на 3 въпрос(от невнимание) ,защото се чудех за зетят и се колебаех между него и отг А и накрая като се осигурих,че зетят е правилно не си прочетох пак условието и мислех,че е посочете кой отговор не е грешен,а то е било кой отговор не е верен...много ме е яд
А другата ми е на текста дето трябваше да допълваме думи,аз на първото попълних окръжност и за мен това е верният отговор,а не кръг,но хайде,както и да е...
Иначе темата беше много лесна,на нея очаквам минумум 23-25 точки,а на матурата очаквам 5.90,а защо не и 6.00
Иначе дано и тази по история ми е успешна,полсе изпитите в СУ и колеги по право

На 8 въпрос грешката е,чв трябва да е членувано и световноизвестна.
Иначе матурата бе елементарна.Имам само 2 грешки и едната от невнимание,а другата не я смятам за грешка,понеже според мен е така.Едната ми грешка е на 3 въпрос(от невнимание) ,защото се чудех за зетят и се колебаех между него и отг А и накрая като се осигурих,че зетят е правилно не си прочетох пак условието и мислех,че е посочете кой отговор не е грешен,а то е било кой отговор не е верен...много ме е яд
А другата ми е на текста дето трябваше да допълваме думи,аз на първото попълних окръжност и за мен това е верният отговор,а не кръг,но хайде,както и да е...
Иначе темата беше много лесна,на нея очаквам минумум 23-25 точки,а на матурата очаквам 5.90,а защо не и 6.00
Иначе дано и тази по история ми е успешна,полсе изпитите в СУ и колеги по право
Последно промяна от Kristinapp на 17 Май 2011, 21:54, променено общо 1 път.