Матурата по Български език и литература (17 май 2011)
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir
- Silviiiiii
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Re: Матурата по Български език и литература (17 май 2011)
Аз писах за реализма, че е "Къщата" на Далчев. Явно съм сбъркала. Къде поставихте запетаите? И по-точно в частта "и въпреки че" ? 
- stasinka
- Драскач
- Специалност: Туризъм
- Курс: втори
И аз писах същото за реализма, въпреки че много се колебаех и за "Тютюн". Наистина ли е грешно?Silviiiiii написа:Аз писах за реализма, че е "Къщата" на Далчев. Явно съм сбъркала. Къде поставихте запетаите? И по-точно в частта "и въпреки че" ?
Пътищата на хората се разделят, защото всеки счита своя за единствено прав. (В. Хочински)

Тутун треба да е, бре ... Милев е експресионист, ама сега, като се замислих за тоя Далчев ... би трябвало да е Димитър Димов.
Аз писАх 2.5 страници на последния въпрос.Ама стоях 4 часа.
-
nerealnia
- В началото бе словото
- Специалност: Психология
- Курс: друг
- Адрес в галерията на СУ: nerealnia
1 а
2 в
3 а
4 г
5 в
6 г
7 а
8 в
9 а
10 а
11 в
12 в
13 а
14 б
15 г
16 б
17 в
18 а
19 а
20 в
21 в
22 б
23 а
24 а
25 а
26 в
27 б
28 б
29 в
30 г
31 г
32 г
33 в
35 а кълбо, б античните, в мислители, г появяваща се
36 а стола, спортисти, б кой, кого, в животът, най-показателният, страха, г прегледали, запознали, информиран
38 а, 1 растение - храст - роза 2 изречение - сложно изречение - сложно смесено изречение
б, 1 велосипедист - велосипед, 2 скиор - скиор - ски
39 Другоселец - Йовков, Железният светилник - Талев, Занемелите камбани - Елин Пелин, Разни хора - Алеко
40 а - епитет, б - сравнение, в - метафора
по този начин ми ги пратиха, ако съм прецакал нещо изтрийте ми коментара. това са отговорите!
2 в
3 а
4 г
5 в
6 г
7 а
8 в
9 а
10 а
11 в
12 в
13 а
14 б
15 г
16 б
17 в
18 а
19 а
20 в
21 в
22 б
23 а
24 а
25 а
26 в
27 б
28 б
29 в
30 г
31 г
32 г
33 в
35 а кълбо, б античните, в мислители, г появяваща се
36 а стола, спортисти, б кой, кого, в животът, най-показателният, страха, г прегледали, запознали, информиран
38 а, 1 растение - храст - роза 2 изречение - сложно изречение - сложно смесено изречение
б, 1 велосипедист - велосипед, 2 скиор - скиор - ски
39 Другоселец - Йовков, Железният светилник - Талев, Занемелите камбани - Елин Пелин, Разни хора - Алеко
40 а - епитет, б - сравнение, в - метафора
по този начин ми ги пратиха, ако съм прецакал нещо изтрийте ми коментара. това са отговорите!
-
Neuromancer
- В началото бе словото
- Специалност: No
Георги Герасимов написа:Много лесна матура.
Брато, ти каза така за всяка един от изпитите в СУ, а доколкото си спомням резултатите ти не бяха никак задоволяващи. Тъйче по-кротко я раздавай.
Матурата не беше супер трудна, но в никакъв случай не беше и много лесна. Решавал съм тези от 2009 и 2010 и правих по 1, максимум 2 грешки, а сега си намерих 3-4. Беше доста по-трудна от миналите години. Най-вече граматическите, правописните и пунктуационните въпроси. Докато на матурите от миналите години те се забелязваха веднага, тука се корахме по 5 минути да ги открием. Някои бяха яко WTF!?
И как тъй ще ни дадат Далчев бе?
edit
До горния - айде да дадеш и самата матура, защото нали се сещаш колко помним на кое сме писали а), а на кое отговора еб)е
-
nerealnia
- В началото бе словото
- Специалност: Психология
- Курс: друг
- Адрес в галерията на СУ: nerealnia
Neuromancer написа:Георги Герасимов написа:Много лесна матура.
edit
До горния - айде да дадеш и самата матура, защото нали се сещаш колко помним на кое сме писали а), а на кое отговора еб)е
за сега само това имам
Според мен, това е най-лесното Далчева стихотворение за анализ.Поне за мен.
- Never
- Драскач
- Специалност: Международни отношения
- Курс: първи
- Обратна връзка:
А там при розата смятате ли, че ще признаят `цвете`? Аз много се колебаех между двете, накрая прецених, че едва ли ще се задълбочат толкова, че да я пишат `храст`, но явно съм сбъркала.
It's never too late
for a twist of fate.
for a twist of fate.
Ххххх, и аз си намерих немалко грешки.Към 5 поне.Тъпо е, че за доста от тях се сетих след самия изпит.Много бях забил.Елементарни неща ги гледах 2-3 минути, докато загрея.Дано хвана малко над 20 точки на темата ...
- Katalina_Stefanova
- В началото бе словото
Не беше особено трудно, но тестовата част ми се стори по-гадна в сравнение с предните години. Не очаквах точно Далчев, но не се оплаквам, темата не беше лоша. 
Never написа:А там при розата смятате ли, че ще признаят `цвете`? Аз много се колебаех между двете, накрая прецених, че едва ли ще се задълбочат толкова, че да я пишат `храст`, но явно съм сбъркала.
И за много тъпо се почувствах за розата ... ако бях трети клак и ме питаха, веднага щях да кажа "храст", ама на ... много тъпо изгубени точки.На тази матура, ако си я привих в нас, щях да имам 2-3 грешки макс
- Георги Герасимов
- Пишеща машина
- Специалност: Връзки с обществеността (PR)
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Много лесна матураNeuromancer написа:Брато, ти каза така за всяка един от изпитите в СУ, а доколкото си спомням резултатите ти не бяха никак задоволяващи. Тъйче по-кротко я раздавай.
Матурата не беше супер трудна, но в никакъв случай не беше и много лесна. Решавал съм тези от 2009 и 2010 и правих по 1, максимум 2 грешки, а сега си намерих 3-4. Беше доста по-трудна от миналите години. Най-вече граматическите, правописните и пунктуационните въпроси. Докато на матурите от миналите години те се забелязваха веднага, тука се корахме по 5 минути да ги открием. Някои бяха яко WTF!?
И как тъй ще ни дадат Далчев бе?
edit
O Captain! My Captain! (и O tempora, o mores от време на време)
-
brasence
- Постоянно присъствие
- Специалност: Компютърни науки
- Курс: първи
- Обратна връзка:
На 2ри въпрос трябва да е Б. Другото ми е ОК (1вото съм го объркал)

, в животът,
Последно промяна от brasence на 17 Май 2011, 13:34, променено общо 1 път.
КН правеж
"Jer moj je zivot igra bez granica umorna prica, trganje stranica na kojim nista ne pise Jer moj je zivot vjecito padanje kad zbrojim poraze nista ne ostane samo jos vucem navike i sve na tome ostane" Tose Proeski
"Jer moj je zivot igra bez granica umorna prica, trganje stranica na kojim nista ne pise Jer moj je zivot vjecito padanje kad zbrojim poraze nista ne ostane samo jos vucem navike i sve na tome ostane" Tose Proeski
На 41 въпрос - точно 4 листа.. ама май на другото съм се поизложила