евала...точно това се има предвидStark написа:Важното в случая е не да си бележкарче и да имаш навсякъде шестаци,а адекватно да приложиш получените знания и да реализираш потенциала си.
Защо избирате СУ, а не да учите в чужбина?
Модератори: svetlio.varna, Boromir
- Morning Star
- От дъжд на вятър
- Плазмодий
- Легендарен флуудър
- Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"
Тъпото в случая е,че се е насадило мнението,че в чужбина всичко е "цветя и рози" и който отиде там задължително преуспява и получава по добро образование...а финансовата и сихологическата страна никой не я отчита.Младеж от средностатистическо семейство трябва да работи и да учи паралелно,а в чужбина взимат подобни индивиди само на най-мизерните длъжности.Друг е въпросът,че всички те имат за изтривалка,особено в Швабско.Е да,който не полудее и успее да издържи,завършва в чужбина и....се връща да работи в България с потрошени нерви,разстроено здраве и куп други "предимства".Струва ли си 
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
- nrggirl
- Легендарен флуудър
- Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
- Обратна връзка:
по ред причини:
1. не ми се учеше в Германия, защото не ми харесват манталитета, немците и българите там
2. не виждам смисъл да уча немско право, каот не възнамерявам да живея в Германия и искам да практикувам тук
3. нямаше пари и реално никога не е стояло като сериозна алтернатива
4. тук студентския живот е по-готини и по-истински студентски живот
5. ми просто ни ща пък, и тва е
1. не ми се учеше в Германия, защото не ми харесват манталитета, немците и българите там
2. не виждам смисъл да уча немско право, каот не възнамерявам да живея в Германия и искам да практикувам тук
3. нямаше пари и реално никога не е стояло като сериозна алтернатива
4. тук студентския живот е по-готини и по-истински студентски живот
5. ми просто ни ща пък, и тва е
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.
Щастливо безработна!!!
Щастливо безработна!!!
Искам да се развивам в България! Искам да направя кариера и да бъда полезна в България! Вярвам, че когато един човек е способен и решен, може да успее, независимо от много неща. Никога не ме е изкушавало следването в друга страна. Не искам да засегна никого, но за мен това е изборът на слабите хора или просто такива, които искат да преживеят повече емоции. Може да греша, но съм се наслушала на безумни изказвания за българското образование и както казва Старк, всички имат някаква невероятно погрешна представа за "чужбината". Другото нещо е, че ако нямаш контакти, каквито се създават в съответните области по време на следването, когато се върнеш в България да работиш, трябва да почнеш от нулата. Според мен е грешно схващането, че - видиш ли - някой си е учил в чужбина и дипломата му е суперска и ще разбие всякаква конкуренция. Не малък брой работодатели предпочитат човек с опит и контакти, отколкото такъв с диплома от някое немско селце, например.
Може би съм крайна, но не приемам това да се предадеш, без дори да си опитал. Всеки има право на избор, разбира се. Моят е - СУ и България.
А и предпочитам да карам стаж, отколкото да работя на 3 места като чистачка, продавачка и т.н, ако, да речем, родителите ми нямат възможност да плащат образованието ми в чужбина.
От друга страна - признавам курсовете за по няколко месеца, като например в Шефилд, където хем учиш език, хем караш магистратура, но това е удоволствие, което малко хора могат да си позволят.
Може би съм крайна, но не приемам това да се предадеш, без дори да си опитал. Всеки има право на избор, разбира се. Моят е - СУ и България.
А и предпочитам да карам стаж, отколкото да работя на 3 места като чистачка, продавачка и т.н, ако, да речем, родителите ми нямат възможност да плащат образованието ми в чужбина.
От друга страна - признавам курсовете за по няколко месеца, като например в Шефилд, където хем учиш език, хем караш магистратура, но това е удоволствие, което малко хора могат да си позволят.
Като цяло съм съгласна, че контактите, които успяваш да създадеш тук...са един огромен плюс в по-нататъшното ти професионално развитие.
Но следването в !признатите! университети по Света е възможност, която не трябва да се изпуска, ако съдбата ти я поднесе. Балансираният вариант е Бакалавър - тук, Магистър - "там".
Проблемът на Б-я е, че не позволява на студентите си да се развиват в повече и различни посоки. Дори като чистачка или сервитьорка в Германия, например, хората изкарват достатъчно пари за да се издържат, да пътуват...без това да оказва отрицателно влияние в/у следването им.
Един съвет: Плюсът никога не е само +, както и минусът. Двете крайности "абсолютно ДА" и "абсолютно ПРОТИВ" са просто глупави...
Но следването в !признатите! университети по Света е възможност, която не трябва да се изпуска, ако съдбата ти я поднесе. Балансираният вариант е Бакалавър - тук, Магистър - "там".
Проблемът на Б-я е, че не позволява на студентите си да се развиват в повече и различни посоки. Дори като чистачка или сервитьорка в Германия, например, хората изкарват достатъчно пари за да се издържат, да пътуват...без това да оказва отрицателно влияние в/у следването им.
Един съвет: Плюсът никога не е само +, както и минусът. Двете крайности "абсолютно ДА" и "абсолютно ПРОТИВ" са просто глупави...
http://www.gea.uni-sofia.bg
ГГФ рулз
ГГФ рулз
Сигурно...Една моя съученичка мечтаеше да следва в Германия,учи години немски, потроши всичките си услилия за тази си мечта и я приеха...И сега разбирам, че се била върнала, понеже не и харесало, не било тва, което очаквала, било много тежко и т.н...
И кандидатствала наново тук и сега както разбирам е приета нещо в СУ...Така че е безкрайно относително това кое е по-добро, наистина...
Друг е въпросът, че у нас навсякъде пада нивото, дори и в СУ, не бива да се отрича, а да се вземат бързи мерки...
Друг е въпросът, че у нас навсякъде пада нивото, дори и в СУ, не бива да се отрича, а да се вземат бързи мерки...
Съгласна съм с теб и знам, че съм изтъкнала предимно отрицателните страни, но това не означава, че не си давам сметка за положителните.Bagpipe написа:Като цяло съм съгласна, че контактите, които успяваш да създадеш тук...са един огромен плюс в по-нататъшното ти професионално развитие.
Признати университети -да, но това е изключително рядка възможност.
За парите и екскурзиите - повечето ми познати и приятели, които учат в чужбина (Германия предимно), не смогват да ходят на работа и да следват, още по-малко да пътуват. Една близка моя приятелка продава сладолед, когато е свободна от упражнения и изпити. Парите й стигат за най-елементарни нужди. Ако не бяха родителите й, които я издържат, не знам как би се справила.
Съгласна съм също за възможностите за развитие, за което споменаваш, затова съм намерила едно решение за себе си - курсове.
-
mangasarka
- В началото бе словото
Тук ме разсмя.Pimboli написа: Според мен е грешно схващането, че - видиш ли - някой си е учил в чужбина и дипломата му е суперска и ще разбие всякаква конкуренция. Не малък брой работодатели предпочитат човек с опит и контакти, отколкото такъв с диплома от някое немско селце, например.
Съчуствай на мен - човекът с диплома от селце, който е започнал от нулата, защото няма контакти, но му предлагат все големи заплати.
И няма да бачкам, докато не ми предложат 6000.
Хмм.. не знам къде си завършила. Хубаво е, че имаш добро самочувствие и късмет. И никак не ти съчувствам, браво на теб!mangasarka написа: Тук ме разсмя.
Съчуствай на мен - човекът с диплома от селце, който е започнал от нулата, защото няма контакти, но му предлагат все големи заплати.
И няма да бачкам, докато не ми предложат 6000.
Това си е моето мнение и моето виждане. А ти си едно много приятно изключение:)
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
- Morning Star
- От дъжд на вятър
И аз не казвам, че като отидеш да учиш в чужбина си уреждаш живота едва ли не...пълна заблуда е някой да си мисли така. Напротив, там за да станеш някакъв е нужно да си скъсаш задника от учене, но поне знаеш, че като завършиш ще си полезен на обществото и работата ти ще се цени. Ето това за мене е най-големият плюс на следването в чужбина!