[КСК 2011] Журналистика и ВО

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Borisg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: [КСК 2011] Журналистика и ВО

Мнение от Borisg »

на мен за стилистични грешки ми бяха взели много на "Ние и те".
Съдя по това, че в рецензията доста ме хвалеха: "кандидатът пише интелигентно, критично и саркастично, ама допуска стилистични грешки".
което ще си кажеш, че не е кой знае какво за кандидат-студент, но ето че ми изигра лоша шега и ми шибнаха 3,75.
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от _sonrisa_ »

Общият принцип е 2 грешки = 0,25 стотни. Което, смятам, че е нормално ;) И говоря, естествено, за правописни и пунктуационни грешки - стилистичните са доста по-разтегливо понятие и нямат точен критерий ;)
fifi.bokov
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент
Обратна връзка:

Мнение от fifi.bokov »

Borisg написа:на мен за стилистични грешки ми бяха взели много на "Ние и те".
Съдя по това, че в рецензията доста ме хвалеха: "кандидатът пише интелигентно, критично и саркастично, ама допуска стилистични грешки".
което ще си кажеш, че не е кой знае какво за кандидат-студент, но ето че ми изигра лоша шега и ми шибнаха 3,75.

А със това 3,75 ли влезе ВО ?
Borisg
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

fifi.bokov написа:
Borisg написа:на мен за стилистични грешки ми бяха взели много на "Ние и те".

А със това 3,75 ли влезе ВО ?
не :lol:
"Дупки"-те спасиха положението :D
cerbera
От дъжд на вятър

Мнение от cerbera »

Всъщност на дванайсета страница има продължение от статията...

"МОЛА Е ЧЕСТО ПОСЕЩАВАН от нежния пол на човешкия индивит." Тази неграмотно изписана сентенция е един от бисерите в есетата на мераклиите за журналисти в Софийския университет "Св. Климент Охридски"

Това са си техните мисли, а представете си какво ще се случи на изпитите по български език и литература или история, където се учат теми, понякога без да се влага никаква мисъл. И да е имало нещо в главите им, всичко се изпарява в момента, в който седнат на изпитния стол. Дори и близките до ежедневието им теми ги сащисват и ги карат да бълват всевъзможни безсмислици, които само пълнят листовете. Или наистина кандидатстудентските изпити се подценяват безумно и по-голямата част не си правят труда да се подготвят като хората, или просто дори и 12 години учене не са достатъчни да се направи разлика между "д" и "т" и правилен словоред в просто изречение. Часовете, прекарани пред компютъра, май не са само за сметка на прочетените книги, но и на грамотността и усета на едни вече относително зрели хора за родния им език. По-притеснителното в случая е, че това са хора, които искат да учат журналистика, т.е. те са сигурни в уменията и таланта си за писане. Онези, които се занимават с други дисциплини като математика или биология, сигурно не могат да си напишат името правилно.

Ако продължаваме така, до 2-3 години ще се наложи въвеждането на класове по правопис и след четвърти клас.

Интересно ми е дали въпросната госпожа във фейсбук профила си недопуска правописни, пунктуационни или стилистични грешки... Сякаш сме супер неуки и необразовани... Сега ще гледам и предаването, което ми се струва, че много ще ми допадне...
Изображение
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от _sonrisa_ »

Ами да ти кажа, часовете по правопис никак не биха били лошо нещо. Или по-скоро в учебните програми да бъдат предвидени нормален брой часове по граматика, а не само по литература. Защото положението е трагично.. Тук сме се събрали интелигентни и грамотни хора и пак от време на време допускаме грешки. А представете си за какво безумие иде реч иначе.. :Х
Аватар
Seniorita
В началото бе словото
Курс: първи

Мнение от Seniorita »

Вижте и разработката на Карбовски по темата:
http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=362917
...лудата, която цял живот събира възглавници... и се мъчи техния пух да превърне отново в птици...

Връзки с обществеността - I курс ; )
Аватар
seven_hills
В началото бе словото

Мнение от seven_hills »

cerbera написа:Всъщност на дванайсета страница има продължение от статията...

"МОЛА Е ЧЕСТО ПОСЕЩАВАН от нежния пол на човешкия индивит." Тази неграмотно изписана сентенция е един от бисерите в есетата на мераклиите за журналисти в Софийския университет "Св. Климент Охридски"

Това са си техните мисли, а представете си какво ще се случи на изпитите по български език и литература или история, където се учат теми, понякога без да се влага никаква мисъл. И да е имало нещо в главите им, всичко се изпарява в момента, в който седнат на изпитния стол. Дори и близките до ежедневието им теми ги сащисват и ги карат да бълват всевъзможни безсмислици, които само пълнят листовете. Или наистина кандидатстудентските изпити се подценяват безумно и по-голямата част не си правят труда да се подготвят като хората, или просто дори и 12 години учене не са достатъчни да се направи разлика между "д" и "т" и правилен словоред в просто изречение. Часовете, прекарани пред компютъра, май не са само за сметка на прочетените книги, но и на грамотността и усета на едни вече относително зрели хора за родния им език. По-притеснителното в случая е, че това са хора, които искат да учат журналистика, т.е. те са сигурни в уменията и таланта си за писане. Онези, които се занимават с други дисциплини като математика или биология, сигурно не могат да си напишат името правилно.

Ако продължаваме така, до 2-3 години ще се наложи въвеждането на класове по правопис и след четвърти клас.

Интересно ми е дали въпросната госпожа във фейсбук профила си недопуска правописни, пунктуационни или стилистични грешки... Сякаш сме супер неуки и необразовани... Сега ще гледам и предаването, което ми се струва, че много ще ми допадне...
Според приятеля ми, който завърши журналистика в СУ миналата година, въпросната госпожа е доста заядлива, но пък за сметка на нея има доста готини преподаватели като Карбовски, който му е писал 4.00 на един изпит, когато приятелят ми се е появил видимо неподготвен, но е казал 1 единствено изречение, което му е донесло тази оценка. Относно статията - няма да е първата сързана с предварителните изпити и с редовните. Може би тези статии " търсят под вола теле " и всичко е в името на сензацията, не знам. Може би наистина са се явили доста неграмотни хора, не знам. Когато има резултати и официални изказвания от преподаватели ще разгадаем тази мистерия. :roll:
The basic thing is that everyone wants happiness, no one wants suffering. And happiness mainly comes from our own attitude, rather than from external factors. If your own mental attitude is correct, even if you remain in a hostile atmosphere, you feel happy.
Borisg
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

Seniorita написа:Вижте и разработката на Карбовски по темата:
http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=362917
не го четете. Карбовски е некадърник. Искрено ви съветвам - НЕ ГО ЧЕТЕТЕ, освен ако не искате да ставате светски журналя :lol:
КАРБОВСКИ НЕ ПРЕПОДАВА!
cerbera
От дъжд на вятър

Мнение от cerbera »

_sonrisa_ написа:Ами да ти кажа, часовете по правопис никак не биха били лошо нещо. Или по-скоро в учебните програми да бъдат предвидени нормален брой часове по граматика, а не само по литература. Защото положението е трагично.. Тук сме се събрали интелигентни и грамотни хора и пак от време на време допускаме грешки. А представете си за какво безумие иде реч иначе.. :Х
Наистина трябва да се обърне повече внимание на граматиката в часовете по български език и литература. Но в самите учебници няма материал за целта - общувания, речеви ситуации, сфери и стилове, автобиографии и молби... Каква полза да знаеш как се конструира молба, като не можеш да си напишеш името правилно?
Но за това не са виновни кандидат-студентите, а ядката, която стои в министерството на образованието и науката и не прави нищо по въпроса. Естествено, че всеки един млад човек ще предпочете да сърфира из интернет (все пак той изживява своята революция ;рР), отколкото да седне и да се рови из правописни речници и помагала за пунктуация и прочие... Жалко е, но е факт...
Изображение
Аватар
Judas
Легендарен флуудър
Курс: втори

Мнение от Judas »

Аз не съм карал часове по български език от седми клас.Добре, че попрочетох някоя друга книжка, иначе ...
Neuromancer
В началото бе словото
Специалност: No

Мнение от Neuromancer »

_sonrisa_ написа:Защо говорите глупости - никой няма да ви намали оценката за грозно писане! От вас не се иска да пишете красиво, а сравнително Четливо ( и казвам сравнително, защото проверяващите имат дългогодишен тренинг в четенето на всевъзможни почерци). Да не говорим, че често пъти, красивите почерци, особено на девойките, са доста нечетливи, защото изобилстват от завъртулки и т.н.

И да, естествено, че равно изписаната и подредена писмена работа прави добро впечатление, но това рядко би ви повишило оценката. Както обратното, самО по себе си, не би я намалило. Камо ли пък с 50 стотни?!
;)
Аз малко хипорбилизирах и говорих за себе си. Просто пиша толкова грозно и толкова нечетливо, че всъщност най-голямото ми притеснение е да не получа двойка, именно заради нечетивност.

п.п
Това с грешките наистина е много гадно, защото съм убеден, че имам много пропуски, заради липсата на редакция...
Аватар
Seniorita
В началото бе словото

Мнение от Seniorita »

Neuromancer написа:
_sonrisa_ написа:Защо говорите глупости - никой няма да ви намали оценката за грозно писане! От вас не се иска да пишете красиво, а сравнително Четливо ( и казвам сравнително, защото проверяващите имат дългогодишен тренинг в четенето на всевъзможни почерци). Да не говорим, че често пъти, красивите почерци, особено на девойките, са доста нечетливи, защото изобилстват от завъртулки и т.н.

И да, естествено, че равно изписаната и подредена писмена работа прави добро впечатление, но това рядко би ви повишило оценката. Както обратното, самО по себе си, не би я намалило. Камо ли пък с 50 стотни?!
;)
Аз малко хипорбилизирах и говорих за себе си. Просто пиша толкова грозно и толкова нечетливо, че всъщност най-голямото ми притеснение е да не получа двойка, именно заради нечетивност.

п.п
Това с грешките наистина е много гадно, защото съм убеден, че имам много пропуски, заради липсата на редакция...
Ти малко... какво? :mrgreen:
...лудата, която цял живот събира възглавници... и се мъчи техния пух да превърне отново в птици...

Връзки с обществеността - I курс ; )
Аватар
Judas
Легендарен флуудър
Курс: втори

Мнение от Judas »

Е, сега ... :lol: "и"-то е точно над "о"-то.Случва се.
Аватар
Riddle
В началото бе словото

Мнение от Riddle »

Разбрах, че преподавателите прочитали и черновата.Обаче дали ги взимат под внимание за крайната оценка?
''Choose a job you love and you never have to work a day in your life''

Българска Филология I курс
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”