Линчуването на Студентски съвет от студентите на СУ (16.XI.)
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
- Scorpion
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Re: Линчуването на Студентски съвет от студентите на СУ (16.
И това е разумният подход, ако питаш мен - да се влезе в Студентски съвет, а не да се страни от него поради лични принципи и т.н.
Последно промяна от Scorpion на 14 Фев 2011, 23:20, променено общо 1 път.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Пламене, всеки човек има свои принципи. Не задължавам никого да следва моите. Аз подкрепих кандидатурата на Светльо.Scorpion написа:Така излиза, ако поддържаш тази логика.O|OeHukc написа:Какво бих казал аз на себе си, ако работех заедно със сегашните студенти в СС... Бих се нарекъл изменник..
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Настоявам за това "ако питаш мен" ;--)Scorpion написа:И това е разумният подход, ако питаш мен - да се влезе в Студентски съвет, а не да се страни от него поради лични принципи и т.н.
Ако питаш мен е друго
ако питаш втори е трето
ако питаш трети е съвсем друго от първите три
- Scorpion
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Дам, и като някой не е съгласен с вас, много навътре и критикарски го приемате. Доста широко скроен подход, ама с бели конци.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
така е злобни сме и бием хората, като се напием
наздраве!
наздраве!
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Re: [FLOOD] Какво ви вбеси днес?
Ми същата, която е правилна, ако не те кефи как управляват синдиката/държавата/кооперацията/общината/университета - идват избори, кандидатираш се - ако идеите ти се харесват, те избират - после в управителния орган се бориш заедно със съмишленици за общата кауза. Ако сте мнозинство си налагате възгледите и готово.Rada написа:Kristo, доста проницателен анализ на "глупостта" на колегите тиАко приемем, че това е глупост, както ти казваш - тогава кое би било мъдро в случая? Т.е. ако тази реакция е била неправилна, коя е правилната според теб?
Нарича се демокрация и е измислена преди близо 2500г. - щом още я има, значи работи.
Мъдрото в случая е да човек да вземе нещата в свои ръце - не по първичния начин - с табела в ръка и лозунги на уста. Не чрез пазарене с противника от сорта на "аре на бас за 2000 подписа, че ние сме прави". Напомня ми това на "Бай Ганьо влиза в политиката".
Ако човек иска да промени нещо, да го направи като хора, или да не пробва друг метод, за да не се излага...
Справка - посочената творба!
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Re: [FLOOD] Какво ви вбеси днес?
Аха... супер е това, което казваш за демокрацията, за взимането на нещата в свои ръце и т.н. И аз съм на тоя принцип - че вместо да тоиш отстрани и да се вайкаш колко е зле положението и колко са ти "глупави" колегите (примерно) е доста по-смислено да се размърдаш малко. Говоря от позицията на човек, който е бил в Студентски съвет и има преки наблюдения и личен опит. Естествено "размърдването" е свързано и с взимането на решения и поемането на отговорност пред общността, което не всеки е готов да го прави, а и не се изисква. Сигурна съм, че го разбиаш. Обаче това, което казвате ти и Scorpion са теоретични забележки (така да ги нарека), които - вярвай ми - някои хора са си ги взели и се опитват да ги прилагат на практика
нали... топлата вода вече е открита. Не ме разбирай грешно, мислим в една посока, обаче ценното на една мисъл е свойството й да се реализира на практика. И съответно, когато анализираш една ситуация, смисленото е да откриеш къде си ТИ в картинката.
Както и да е, задълбаваме в общи приказки - да се върнем към вувузелите. Струва ми се, че ти убягва един тънък момент...както казва Нютон "Всяко действие поражда равно по сила и обратно по посока противодействие". Хич не съм добра по физика, но този закон важи с пълна сила и в живота. Ти може би го наричаш "първосигналност"...? Но щеше да е първосигналност, ако това беше първата, изначална реакция на въпросната група студенти. Не вади заснетото на клипа от контекста. Защото то е последица от малки и по-големи събитийца, обстоятелства, които се развиваха в рамките на 2 месеца. Не знаеш ли за дискусиите, които се организираха между студентите? Те бяха отворени за всички. Не знаеш ли за множеството срещи, които въпросната група инициираше със Студентски съвет? (забележи - студентите търсят СС!) Няколко протеста, които с всеки следващ ставаха по-големи и по-шумни. И когато тези неща не водят до удовлетворителен резултат - стига се до вувузели. Защото държавният бюджет не се изготвя след частичните избори за Студентски съвет. Някои проблеми трябва да бъдат решени сега, а не след изборите за Студенстки съвет. И въпреки това има хора, които активно участваха във всичките тези събития, и които сега януари се кандидатираха и влезнаха в СС - при това не само Светльо, ако не греша. Между другото, по твоята логика ("идват избори, кандидатираш се - ако идеите ти се харесват, те избират - после в управителния орган се бориш заедно със съмишленици за общата кауза. Ако сте мнозинство си налагате възгледите и готово.") ти би трябвало да го уважаваш и да го подкрепяш...
иначе излиза, че си противоречиш.
Та така... сигурно са били допуснати някакви грешки и студентите не са успели да приложат най-ловките политически ходове за промяна на статуквото, сигурно студентите не са реагирали достатъчно хладнокръвно и търпеливо, както подобава на един млад човек... Но все пак и ти не бързай да "надуваш вувузела" тук във форума, като раздаваш квалификации на хората... Пък аз ще препрочета "Бай Ганьо влиза в политиката" (изворът на твоето вдъхновение) и ще си мисля как съм над тези неща и колко съм "ербап" - какво друго ми остава...
Както и да е, задълбаваме в общи приказки - да се върнем към вувузелите. Струва ми се, че ти убягва един тънък момент...както казва Нютон "Всяко действие поражда равно по сила и обратно по посока противодействие". Хич не съм добра по физика, но този закон важи с пълна сила и в живота. Ти може би го наричаш "първосигналност"...? Но щеше да е първосигналност, ако това беше първата, изначална реакция на въпросната група студенти. Не вади заснетото на клипа от контекста. Защото то е последица от малки и по-големи събитийца, обстоятелства, които се развиваха в рамките на 2 месеца. Не знаеш ли за дискусиите, които се организираха между студентите? Те бяха отворени за всички. Не знаеш ли за множеството срещи, които въпросната група инициираше със Студентски съвет? (забележи - студентите търсят СС!) Няколко протеста, които с всеки следващ ставаха по-големи и по-шумни. И когато тези неща не водят до удовлетворителен резултат - стига се до вувузели. Защото държавният бюджет не се изготвя след частичните избори за Студентски съвет. Някои проблеми трябва да бъдат решени сега, а не след изборите за Студенстки съвет. И въпреки това има хора, които активно участваха във всичките тези събития, и които сега януари се кандидатираха и влезнаха в СС - при това не само Светльо, ако не греша. Между другото, по твоята логика ("идват избори, кандидатираш се - ако идеите ти се харесват, те избират - после в управителния орган се бориш заедно със съмишленици за общата кауза. Ако сте мнозинство си налагате възгледите и готово.") ти би трябвало да го уважаваш и да го подкрепяш...
Та така... сигурно са били допуснати някакви грешки и студентите не са успели да приложат най-ловките политически ходове за промяна на статуквото, сигурно студентите не са реагирали достатъчно хладнокръвно и търпеливо, както подобава на един млад човек... Но все пак и ти не бързай да "надуваш вувузела" тук във форума, като раздаваш квалификации на хората... Пък аз ще препрочета "Бай Ганьо влиза в политиката" (изворът на твоето вдъхновение) и ще си мисля как съм над тези неща и колко съм "ербап" - какво друго ми остава...
"И затова ще кажеме твърдо НЕ на народната ни топка и на нейното прехвърляне!"
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Да - тези хора имат идеи за СС, кандидатирали са се, избрали са ги и сега са вътре. Каква друга практика може да има? Хора, които искат да променят нещо, влизат в СС и променят. Друг способ няма. Тези които са решили да променят съвет или действията му, а не са в него, какво правят? Нищо!Сигурна съм, че го разбиаш. Обаче това, което казвате ти и Scorpion са теоретични забележки (така да ги нарека), които - вярвай ми - някои хора са си ги взели и се опитват да ги прилагат на практика
Е точно в случая аз не съм важен, аз съм 1 студент от 20-25 хил души ВУЗ, какво тук значи някаква си личност. Това което е важно, е всичките тия хиляди студенти да действат и мислят рационално, съвременно и ако може културно. Това какво правя аз е вече личен избор, който споделям само с мама и тате и понякога баба и дядо...И съответно, когато анализираш една ситуация, смисленото е да откриеш къде си ТИ в картинката.
Не важи когато става въпрос за абстрактни неща като морал, демокрация, власт, контрол..."Всяко действие поражда равно по сила и обратно по посока противодействие". Хич не съм добра по физика, но този закон важи с пълна сила и в живота.
Е тука пак влизаме във въпроса за демокрацията. Защо "Група студенти" да са ми легитимни представители на мене, със същата стойност каквато са ми представители и СС? Кой е избрал 'група студент'? Кой ги е пратил? Не съм аз със сигурност. А и дискусиите и разговорите със СС не решават и не значат нищо. Все едно да ида при Бойко и да му кажа "Пич, имам едни идеи, айде да ми ги изпълниш" - той не е длъжен, както и съвета не е длъжен да се съобразява с исканията на група студенти. Нека позная - така се е случило в действителност. За мен това самоизбрана група от хората да се опитва да налага възгледите си върху избраната група от хората, си е кражба на демокрация, пикаене върху изборите и гласовете на хората. Нали сме избрали тия от СС точно, за да вършат НЕЩО (каквото и да е то), защо да идват некви и да им се месят, тогава не е ли по-добре да няма СС? Недоволни винаги ще има, тва е ясно, въпроса е да не им се дава право на глас, ако не са избрани демократично да ръководят и да показват идеите и мненията си. А "група студенти" ми звучи като "група магадански учени" - абсурдно. Аз и 2 мои колеги сме също "група студенти", имаме си наши си идеи и възгледи, ама кво от тва? Трябва ли всеки да е ангажиран с НАС и да е длъжен да се запознае с нашите мнения? Пак казвам - участието в избори и печеленето им е единствения легитимен и нормален начин да се влияе на СС. Останалото са празни приказки и клипчета като това. С малко по-задълбочен анализ, спокойно можем да наречем това "тероризъм". Да, ще ме прочете някой и ще каже "Ние имаме идеи, ние отстояваме правата си, нашите идеали, нашите възгледи - това е демокрацията". Не, колеги, това е цирк! Никой идеал не е толкова ценен, че да бъде отстояван толкова пошло, низко, нагло и глуповато. Никой идеал не може да потъпче установения ред за взимане на решения. Приемете го и се примирете.Ти може би го наричаш "първосигналност"...? Но щеше да е първосигналност, ако това беше първата, изначална реакция на въпросната група студенти. Не вади заснетото на клипа от контекста. Защото то е последица от малки и по-големи събитийца, обстоятелства, които се развиваха в рамките на 2 месеца. Не знаеш ли за дискусиите, които се организираха между студентите? Те бяха отворени за всички.
Всеки път, когато критикувам тези смахнати протести, все ще се намери някой да излезе и да каже "Ми ти кво предлагаш тогава" или "Ние сме в правото си да протестираме". Аз ви го предложих кратко и ясно - влезте в СС, променете нещата. Друг начин няма, няма и да бъде измислен. Всичко останало звучи добре в главите на псевдо-революционерите, но аз никога не съм вярвал в такива хора. За мен те са дървени философи, които не могат да признаят, че са в задънена улица. Израза "ние сме в правото си" винаги се ползва като параван и винаги тези хора се крият зад него. Никога не съм чул някой да излезе и да каже "ние искаме да променим нещата, не по логичния начин с демократичните избори за сс, а като шантажираме с протести въпросния съвет." Щото си е реално така, ама е грозно да си го кажем в прав текст. Разбирам ги.
Това е абсурдно. Ако това не помогне, както стана сега - събраната подписка не свали СС - какво следва? Атентати, палежи, убийства? Взривяване на СС? Аз ти казвам от сега - нищо извън установения демократичен принцип за избор на СС, няма да доведе до резултати, които малка група 1000-2000-3000 студента искат. Нещата само ще стават по-цинични, по-циркови и по-абсурдни като идеи.И когато тези неща не водят до удовлетворителен резултат - стига се до вувузели.
След известно време от неговото членство в СС, ще му поискам доклад, кво е направил, как е гласувал и кви идеи е давал. По този доклад ще кажа, дали съм доволен или не. Да не говорим, че не съм гласувал за него, така, че той ще трябва да си реши дали ше отговаря или не. Аз съм запознат с идеите и плановете му, има си тема, в която попитах и ми бе отговорено. Има го черно на жълто!ти би трябвало да го уважаваш и да го подкрепяш...иначе излиза, че си противоречиш.
Виж сега, Рада. Аз си написах мнението и го оставих на хората, да го четат, одобряват или неодобряват. Не виждам нищо лошо в това. Нямам политически намерения спрямо СС, нито мисля, че моето присътвие там ще е супер-решаващо и супер-значимо. НО - има хора, чието присъствие може да е такова, не отричам това. Аз просто искам, тези хора, които имат реални идеи и желание, да се хванат, да влязат вкупом вътре и да си реализират възгледите. Аз лично нямам нищо против да има промяна, стига да е реализирана по нормалния начин. По правилник на СС - решенията се взимат с мнозинство от членовете. Какво друго искате?Та така... сигурно са били допуснати някакви грешки и студентите не са успели да приложат най-ловките политически ходове за промяна на статуквото, сигурно студентите не са реагирали достатъчно хладнокръвно и търпеливо, както подобава на един млад човек... Но все пак и ти не бързай да "надуваш вувузела" тук във форума, като раздаваш квалификации на хората...
А това за квалификациите - казвам, каквото виждам, ако някой не го вижда, това е негов проблем, не мой, не съм едноок в страната на слепците, просто хората си стискат очите и отказват да видят... Това не е по моя вина все пак.
- Deschain
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Кристо, всяко управление, било то и най-доброто, трябва да бъде следено изкъсо и критикувано, когато се налага. Защото винаги може по-добре. А когато става въпрос за организация, която не си върши работата и не се вслушва в хората, които представлява, тогава вече трябва да се мине към по-радикални действия.
Това твоето: "аз съм го избрал да ме представлява, нека сега да прави каквото си иска" е синдром на малките хора, хора които нямат самоуважение. Ти си една нищожна част от студентите в СУ, но в същото време си Кристо, личност, част от тях и твоето мнение е важно, можеш да направиш много неща, стига да имаш желание и опит.
Това че били смешно хората, които са избрали СС да искат неговото отстваняване, извинявай, ама това е най-голямата глупост, която прочетох днес - а аз днес прочетох изключително много простотии. Фактът че хората, които са избрали тези 52-ма свои представители, искат тяхната оставка е много важен, именно гласът на тези хора е най-важен, защото те явно се чувстват излъгани, предадени от избраниците си.
Толкова абсурдни неща си написал, че ще ми отнеме изключително много време за да ги коментирам, а и не виждам смисъл...
Подписката имаше политически характер, тя няма как да има юредически в този си вариант, историците може да нямаме нищо общо с правото и манталитета на Юредически факултет, но поне това ни е известно. Аз лично ако хората, които са ме избрали ми поискат оставката, бих си я подал и бих се извинил...
Това твоето: "аз съм го избрал да ме представлява, нека сега да прави каквото си иска" е синдром на малките хора, хора които нямат самоуважение. Ти си една нищожна част от студентите в СУ, но в същото време си Кристо, личност, част от тях и твоето мнение е важно, можеш да направиш много неща, стига да имаш желание и опит.
Това че били смешно хората, които са избрали СС да искат неговото отстваняване, извинявай, ама това е най-голямата глупост, която прочетох днес - а аз днес прочетох изключително много простотии. Фактът че хората, които са избрали тези 52-ма свои представители, искат тяхната оставка е много важен, именно гласът на тези хора е най-важен, защото те явно се чувстват излъгани, предадени от избраниците си.
Толкова абсурдни неща си написал, че ще ми отнеме изключително много време за да ги коментирам, а и не виждам смисъл...
Подписката имаше политически характер, тя няма как да има юредически в този си вариант, историците може да нямаме нищо общо с правото и манталитета на Юредически факултет, но поне това ни е известно. Аз лично ако хората, които са ме избрали ми поискат оставката, бих си я подал и бих се извинил...
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Всяко управление си има и опозиция, която е длъжна да го push-ва към по-добри действия. Да го тормози да е по-добро управление. Къде е опозицията в СС? Аз казах някъде горе, че винаги ще има недоволни. Но кво от тва, управляващите не могат непрекъснато да се съобразяват с недоволните, все в един момент, ще им писне. Без значение кои са и кого управляват. Но за да е конструктивна критиката към СС и да е полезна, би следвало да имат и опозиция, вътре в самата структура, която да тества ръководството постоянно. Всички извън имат право на недоволство, мнение и критичност. Но нямат реални правомощия да си налагат мнението на СС. Дори и с тези така любими на всички "радикални действия". Те са напълно излишни според мен. Не са законов начин за промяна на положението, нито водят до желани резултати. Ти може да си подадеш оставката, ако тълпата я иска. Аз не бих, щото държа на себе си като управляващ и не се ръководя от тва, какво тълпата поиска. Те могат да поискат и да ме кастрират, трябва ли да им изпълнявам прищевките? Според мен шефката на СС е по-скоро от моя тип хора и няма да се предаде до следващите избори. И няма защо да го прави, няма как да я свалят, освен ако не я гръмне някой със снайпер, като е на посещение в Далас...Deschain написа:Кристо, всяко управление, било то и най-доброто, трябва да бъде следено изкъсо и критикувано, когато се налага. Защото винаги може по-добре. А когато става въпрос за организация, която не си върши работата и не се вслушва в хората, които представлява, тогава вече трябва да се мине към по-радикални действия.
- Deschain
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Ти можеш да държиш на себе си като управляващ, но когато хората, за които представляват ти кажат че не ставаш и поискат да се махнеш, трябва да го направиш. Дори и да се смяташ на най-добрият, трябва да го направиш, защото хората не те искат, не са доволни. Както те са те избрали, така и те трябва да могат да те свалят, да оказват контрол върху теб. Иначе става авторитарен режим, което е много лошо.
Председателката на СС има огромно самочувствие и мнение за себе си, които и пречат да види от страни своите действия и това което организацията, която ръководи, напправи. А може и да може, не знам, но да не й пука, те кариеристчетата са такива.
Да кажеш че избирателят няма право на контрол, това е смешно, извинявай!
Председателката на СС има огромно самочувствие и мнение за себе си, които и пречат да види от страни своите действия и това което организацията, която ръководи, напправи. А може и да може, не знам, но да не й пука, те кариеристчетата са такива.
Да кажеш че избирателят няма право на контрол, това е смешно, извинявай!
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Kъде в правилника, пише, какви права има избирателя за контрол над СС?
- Deschain
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Никъде, защото нямаме такива възможности.
А трябва да имаме.
А трябва да имаме.
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Дай някаква идея, какви да са тези възможности, как си ги представяш ти?
наистина би било интересно да се дадат някакви права на избирателя...