Как да се подготвим за изпита по литература без уроци
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
-
nansita
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Re: Как да се подготвим за изпита по литература без уроци
Много съм доволна от темата,разгледах доста произведения и при проверката ми се стори, че добре съм си доказала в тях тезата.Искам да попитам дали се смятат за знак задраскванията и задължителна ли е черновата? И също така нещо друго, което направих - при отварянето на книжката за писане, с корицата съм захванала още един лист и съм почнала на следващия.Дали ще се сметне за знак? Мислех си, като го видях, да попитам някой квестор при предаването, но не знам защо забравих.
- goblinwfi
- От дъжд на вятър
- Адрес в галерията на СУ: goblinwfi
allice_ как обхвана 12-13 разказа

- alice.
- От дъжд на вятър
- Специалност: Право
- Курс: първи
- Адрес в галерията на СУ: -
Е, поне 3-4 от тях съм ги споменала с по 2 изречения, колкото да си обоснова разсъжденията, така че не са чак толкова много.goblinwfi написа:allice_ как обхвана 12-13 разказа![]()
- Katalina_Stefanova
- В началото бе словото
И аз обхванах горе-долу толкова, ама ми се струва, че понеже не ми стигна времето не успях да ги интерпретирам много добре.alice. написа:Е, поне 3-4 от тях съм ги споменала с по 2 изречения, колкото да си обоснова разсъжденията, така че не са чак толкова много.goblinwfi написа:allice_ как обхвана 12-13 разказа![]()
-
RA[sgB]
- Да живей словото
- Курс: четвърти
От ключово значение е да споменете колкото се може повече произведения,това не само ще ви повдигне оценката,а може да получите и такава,за която не сте се и надявали.От личен опит ви го казвам...И обратното..ако ще и най-великите анализи да сте съчинили само за 4-5 разказа,не очаквайте висока оценка.Хората просто искат да видят,че сте си чели всичко от конспекта за изпита.
-
cerbera
- От дъжд на вятър
А аз ще се пръсна от яд, че не писах за "Сиромашка радост" - любимият ми разказ на Елин Пелин, но просто вчера... в даден момент съм го проспал това хрумване, направо щях да се самоизям...
Писах и за "Лудата"... и за "Под манастирската лоза"... И подкрепям мнението, за колаборацията на страданието с надеждата, която разклаща душевните устои на Елин-Пелиновите герои.
Писах и за "Лудата"... и за "Под манастирската лоза"... И подкрепям мнението, за колаборацията на страданието с надеждата, която разклаща душевните устои на Елин-Пелиновите герои.

-
Kristinapp
- В началото бе словото
- Специалност: кандидат студент-право
- Адрес в галерията на СУ: http://www.prikachi.com/images/951/3142951f.jpg
Аз не съм съгласна,по-одбре съвършен анализ на 4-5 разказа,отколкото пълни измишлцотини на 13.Хората пределно ясно знаят колко време имаме и основната цел на изпита е не да проверят какво си чел,а уменията да интерпретираме,нивото на стилът ни на писане и т.нRA[sgB] написа:От ключово значение е да споменете колкото се може повече произведения,това не само ще ви повдигне оценката,а може да получите и такава,за която не сте се и надявали.От личен опит ви го казвам...И обратното..ако ще и най-великите анализи да сте съчинили само за 4-5 разказа,не очаквайте висока оценка.Хората просто искат да видят,че сте си чели всичко от конспекта за изпита.
- stefann.
- В началото бе словото
Аз включих 6 разказа, които са точно свързани с темата, с подробни анализи. Какъв е смисъла едва ли не да изброявам всички разкази, които знам с по 2-3 изречения, за да показвам, че му знам творчесвото? Не е ли целта да се разглеждат подробно разкази, които са точно по темата? 
-
cerbera
- От дъжд на вятър
Една от основните цели на изпита е да проверят дали познаваме творчеството на дадения автор, тоест колкото повече произведения разгледаме, толкова по-добре... Противоричивите автори са малко, като Пенчо Славейков примерно. Всеки автор си има свои идеи, които почти винаги присъстват във всяка една творба... Въпрос на личен избор и право на лош вкус да включиш или изключиш нещо, което ти се струва, че не се връзва с темата. А темите бяха толкова обширни, колкото до Елин Пелин, не се сещам за герой, който или не е страдал, или не е бивал обнадеждаван...
И все пак като излязат оценките ще видим кой какво и що...
И все пак като излязат оценките ще видим кой какво и що...

- lindalee
- В началото бе словото
да аз бях там е жалко, че не съм видяла по раноVictoria:) написа:Някой в зала 291?
-
RA[sgB]
- Да живей словото
Вижте сега,колкото и да роптаете и да не го приемате...проверяващите искат да видят в темата по-голямата част от произведенията,изброени в конспекта(той не е даден случайно) и колкото по-рано го разберете,толкова по-добре ще се подготвите за редовния.Никой не е казал,че за всички произведения трябва да правите задълбочен анализ,но ще се съгласите с мен,че може да убедите проверяващите и с 5 изречения,че разбирате основния проблем на произведението и да продължите напред.Четете си конспекта за изпита и се подготвяйте по него,за всяко едно от произведенията може да знаете по 2 изречения буквално,пак ще ви свършат работа и шансовете ви за добра оценка ще са по-големи.Само ще ви дам пример с мен-през 2009 като се падна темата за самотата в творчеството на Дебелянов написах 7 страници нормален почерк и споменах повече от 15 стихотворения,за някои от които писах точно 3 изречения.Резултатът беше повече от задоволяващ 
- lindalee
- В началото бе словото
Аз, аз, аз..cerbera написа:Victoria:) написа:Някой в зала 291?
не е честно вие сте се намерили предварително
- _sonrisa_
- Флъдзила
В случая съм на мнение, че наистина не е важно точно колко разказа сте разгледали. Аз лично, по така формулираната тема, дори не бих тръгнала да пиша произведение по произведение. Точно защото в творчеството на Елин Пелин всичко е релевантно към темата. Напротив - бих разглеждала двата мотива като подтези и само като примери бих дала отделни цитати или имена на герои от разказите. И съм сигурна, че резултатът би бил "повече от задоволяващ" 
-
cerbera
- От дъжд на вятър
Всъщност май едно 80, 90% от присъстващите бяха от бургаския край...lindalee написа:Аз, аз, аз..cerbera написа:Victoria:) написа:Някой в зала 291?![]()
![]()
![]()
не е честно вие сте се намерили предварително
И все пак, в своя защита да кажа, че не стояхме нито един до друг, нито един зад друг. Аз бях във втората редица, тя в четвъртата откъм страната на прозорците, а ти къде беше? Иначе си оказвахме морална подкрепа на подсъзнателно ниво ;Рр

А как да се подготвим за който и да е изпит без учене? 
Don't wanna be a Bulgarian idiot! : D