Как да се подготвим за изпита по литература без уроци

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
nansita
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Re: Как да се подготвим за изпита по литература без уроци

Мнение от nansita »

Много съм доволна от темата,разгледах доста произведения и при проверката ми се стори, че добре съм си доказала в тях тезата.Искам да попитам дали се смятат за знак задраскванията и задължителна ли е черновата? И също така нещо друго, което направих - при отварянето на книжката за писане, с корицата съм захванала още един лист и съм почнала на следващия.Дали ще се сметне за знак? Мислех си, като го видях, да попитам някой квестор при предаването, но не знам защо забравих.
Аватар
goblinwfi
От дъжд на вятър

Мнение от goblinwfi »

allice_ как обхвана 12-13 разказа :shock: :o
Аватар
alice.
От дъжд на вятър
Специалност: Право
Курс: първи

Мнение от alice. »

goblinwfi написа:allice_ как обхвана 12-13 разказа :shock: :o
Е, поне 3-4 от тях съм ги споменала с по 2 изречения, колкото да си обоснова разсъжденията, така че не са чак толкова много. :wink:
Аватар
Katalina_Stefanova
В началото бе словото

Мнение от Katalina_Stefanova »

alice. написа:
goblinwfi написа:allice_ как обхвана 12-13 разказа :shock: :o
Е, поне 3-4 от тях съм ги споменала с по 2 изречения, колкото да си обоснова разсъжденията, така че не са чак толкова много. :wink:
И аз обхванах горе-долу толкова, ама ми се струва, че понеже не ми стигна времето не успях да ги интерпретирам много добре. :scratch:
RA[sgB]
Да живей словото
Курс: четвърти

Мнение от RA[sgB] »

От ключово значение е да споменете колкото се може повече произведения,това не само ще ви повдигне оценката,а може да получите и такава,за която не сте се и надявали.От личен опит ви го казвам...И обратното..ако ще и най-великите анализи да сте съчинили само за 4-5 разказа,не очаквайте висока оценка.Хората просто искат да видят,че сте си чели всичко от конспекта за изпита.
cerbera
От дъжд на вятър

Мнение от cerbera »

А аз ще се пръсна от яд, че не писах за "Сиромашка радост" - любимият ми разказ на Елин Пелин, но просто вчера... в даден момент съм го проспал това хрумване, направо щях да се самоизям...
Писах и за "Лудата"... и за "Под манастирската лоза"... И подкрепям мнението, за колаборацията на страданието с надеждата, която разклаща душевните устои на Елин-Пелиновите герои.
Изображение
Kristinapp
В началото бе словото
Специалност: кандидат студент-право

Мнение от Kristinapp »

RA[sgB] написа:От ключово значение е да споменете колкото се може повече произведения,това не само ще ви повдигне оценката,а може да получите и такава,за която не сте се и надявали.От личен опит ви го казвам...И обратното..ако ще и най-великите анализи да сте съчинили само за 4-5 разказа,не очаквайте висока оценка.Хората просто искат да видят,че сте си чели всичко от конспекта за изпита.
Аз не съм съгласна,по-одбре съвършен анализ на 4-5 разказа,отколкото пълни измишлцотини на 13.Хората пределно ясно знаят колко време имаме и основната цел на изпита е не да проверят какво си чел,а уменията да интерпретираме,нивото на стилът ни на писане и т.н
Аватар
stefann.
В началото бе словото

Мнение от stefann. »

Аз включих 6 разказа, които са точно свързани с темата, с подробни анализи. Какъв е смисъла едва ли не да изброявам всички разкази, които знам с по 2-3 изречения, за да показвам, че му знам творчесвото? Не е ли целта да се разглеждат подробно разкази, които са точно по темата? :)
cerbera
От дъжд на вятър

Мнение от cerbera »

Една от основните цели на изпита е да проверят дали познаваме творчеството на дадения автор, тоест колкото повече произведения разгледаме, толкова по-добре... Противоричивите автори са малко, като Пенчо Славейков примерно. Всеки автор си има свои идеи, които почти винаги присъстват във всяка една творба... Въпрос на личен избор и право на лош вкус да включиш или изключиш нещо, което ти се струва, че не се връзва с темата. А темите бяха толкова обширни, колкото до Елин Пелин, не се сещам за герой, който или не е страдал, или не е бивал обнадеждаван...

И все пак като излязат оценките ще видим кой какво и що...
Изображение
Аватар
lindalee
В началото бе словото

Мнение от lindalee »

Victoria:) написа:Някой в зала 291? ;)
да аз бях там е жалко, че не съм видяла по рано
RA[sgB]
Да живей словото

Мнение от RA[sgB] »

Вижте сега,колкото и да роптаете и да не го приемате...проверяващите искат да видят в темата по-голямата част от произведенията,изброени в конспекта(той не е даден случайно) и колкото по-рано го разберете,толкова по-добре ще се подготвите за редовния.Никой не е казал,че за всички произведения трябва да правите задълбочен анализ,но ще се съгласите с мен,че може да убедите проверяващите и с 5 изречения,че разбирате основния проблем на произведението и да продължите напред.Четете си конспекта за изпита и се подготвяйте по него,за всяко едно от произведенията може да знаете по 2 изречения буквално,пак ще ви свършат работа и шансовете ви за добра оценка ще са по-големи.Само ще ви дам пример с мен-през 2009 като се падна темата за самотата в творчеството на Дебелянов написах 7 страници нормален почерк и споменах повече от 15 стихотворения,за някои от които писах точно 3 изречения.Резултатът беше повече от задоволяващ :lol:
Аватар
lindalee
В началото бе словото

Мнение от lindalee »

cerbera написа:
Аз, аз, аз.. :bounce: :bounce: :bounce:

не е честно вие сте се намерили предварително
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

В случая съм на мнение, че наистина не е важно точно колко разказа сте разгледали. Аз лично, по така формулираната тема, дори не бих тръгнала да пиша произведение по произведение. Точно защото в творчеството на Елин Пелин всичко е релевантно към темата. Напротив - бих разглеждала двата мотива като подтези и само като примери бих дала отделни цитати или имена на герои от разказите. И съм сигурна, че резултатът би бил "повече от задоволяващ" :P
cerbera
От дъжд на вятър

Мнение от cerbera »

lindalee написа:
cerbera написа:
Аз, аз, аз.. :bounce: :bounce: :bounce:

не е честно вие сте се намерили предварително
Всъщност май едно 80, 90% от присъстващите бяха от бургаския край...
И все пак, в своя защита да кажа, че не стояхме нито един до друг, нито един зад друг. Аз бях във втората редица, тя в четвъртата откъм страната на прозорците, а ти къде беше? Иначе си оказвахме морална подкрепа на подсъзнателно ниво ;Рр
Изображение
Аватар
Yoana.T
От дъжд на вятър

Мнение от Yoana.T »

А как да се подготвим за който и да е изпит без учене? :lol:
Don't wanna be a Bulgarian idiot! : D
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”