Теми Литература 1990-2012

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
Аватар
nanozetka
От дъжд на вятър

Re: Теми Литература 1990-2010

Мнение от nanozetka »

По първия ти въпрос - точно така, темата, по която е формулиран проблем върху творчеството на определен автор, е само една. А за цитатите, разбира се, че се работи и по двата цитата :) Именно от тези конкретни два цитата произлиза противоречието/проблемът между двама автори, представители на отделни течения, литературни школи, различни естетически възгледи и др. Твоята работа е да обясниш съдържащото се противоречие в избрана от теб форма на аргументация (есе; ЛИС) :wink:
Право - II курс, 2-ри поток
arh_radina
В началото бе словото

Мнение от arh_radina »

Здравейте!! Бих искала да попитам дали имаме право да използваме текста по време на изпита?
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Не. :)
Facebook
Изображение
Аватар
Кристиян
Легендарен флуудър
Специалност: Българска филология
Обратна връзка:

Мнение от Кристиян »

Мне. Трябва да сте научили на изуст цитатите за кандидатстудентския изпит по Литература :) Успех!
arh_radina
В началото бе словото

Мнение от arh_radina »

Благодаря за бързия отговор!! :)
cerbera
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от cerbera »

IcebreakerR написа:Мне. Трябва да сте научили на изуст цитатите за кандидатстудентския изпит по Литература :) Успех!
А това колко е малоумно... Как да научиш Дебелянов, Вапцаров и Яворов, или пък цялата поезия на Вазов - и пантеистичната, и гражданската му лирика, и Епопеята... друг път... Трябва да си егати и бота, за да си назубрил всичко, и то без грешка... Аз единствено знам Ботев целия и по-важните от другите...

Жалко, че Багряна отпадна от изпита за СУ...
Изображение
Аватар
Boleyn
Легендарен флуудър
Курс: завършил

Мнение от Boleyn »

Какво предлагаш иначе ? Да си носят книжки със стихотворенията ли ? Така ще се наложи всеки да бъде проверяван от-до дали не си е писал по тях пищови или нещо подобно.
Пък и не е нужно всичко да се знае наизуст,а от всеки автор по 2-3 важни цитата и това е.
Дайте още малко и анализи да им позволят да четат на изпита.
Изображение
cerbera
От дъжд на вятър

Мнение от cerbera »

Boleyn написа:Какво предлагаш иначе ? Да си носят книжки със стихотворенията ли ? Така ще се наложи всеки да бъде проверяван от-до дали не си е писал по тях пищови или нещо подобно.
Пък и не е нужно всичко да се знае наизуст,а от всеки автор по 2-3 важни цитата и това е.
Дайте още малко и анализи да им позволят да четат на изпита.
Има едни текстови материали, наречени христоматии... Мисля, че и библиотеката на СУ разполага с достатъчно екземпляра от всеки автор, които да получат кандидатите по време на изпита.

Чувал съм какви ли не малоумни аргументи от това, че ученикът ще трябва да носи куп стихосбирки и книжлета разни, други до това, че самите квестори можели да ти анулират работата ако имаш етикет на книжката, тъмна подвързия и какво ли още не...
То, който иска да си препише - пак ще го направи и нищо, и никой не ще може да му попречи.

А и не е ли достатъчно рационално когато се разбере темата в копирния център на университета да се напечата необходимият текст, който да получат кандидатите, ако трябва срещу заплащане. Когато ходиш на тест, след излизане ти продават отговорите, защо да не ти продават и текстовете за стотинки, но по време на изпита? Да научиш два, три цитата окей, но да научиш половината стихове от "Един убит", "Тиха победа", "Сиротна песен", "Черна песен" и компания не мисля, че е редно, най-малкото защото не е здравословно... :compress:
Изображение
Аватар
Кристиян
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Кристиян »

Аз просто съм изумен от горния коментар. Как така е невъзможно да се научат цитатите, според теб? Просто започваш по-отрано да ги готвиш авторите и ще видиш как темите ще ги бъдеш научил до предварителния. Когато излизаш било до тоалетна, било до нещо друго навън, повярвай че с тебе винаги ще има квестор, който да те пази и да не ти позволява да препишеш. Така че, тези работи за преписвания, просто да не ви минават през главите. Ако нищо не успеете да научите до предварителния, просто отидете за късмет, пък се гответе за редовен. Ще видите, че по Литература подготовката е приятна и не трябва да си "егаси Бога", за да научиш всичко това!:)
svetlio.varna
Легендарен флуудър

cerbera написа:Има едни текстови материали, наречени христоматии... Мисля, че и библиотеката на СУ разполага с достатъчно екземпляра от всеки автор, които да получат кандидатите по време на изпита.
СУ не разполага с 2000 еднакви екземпляра от който и да е автор.
cerbera написа:А и не е ли достатъчно рационално когато се разбере темата в копирния център на университета да се напечата необходимият текст, който да получат кандидатите, ако трябва срещу заплащане. Когато ходиш на тест, след излизане ти продават отговорите, защо да не ти продават и текстовете за стотинки, но по време на изпита? Да научиш два, три цитата окей, но да научиш половината стихове от "Един убит", "Тиха победа", "Сиротна песен", "Черна песен" и компания не мисля, че е редно, най-малкото защото не е здравословно... :compress:
Пада се "Тютюн" (или "Под игото", или "Железният светилник") - ко прайм, копираме целия том на всеки поотделно, ще струва по към 20 лв. на човек, а самото копиране ще отнеме около 24 часа.
Facebook
Изображение
Аватар
stefann.
В началото бе словото

Мнение от stefann. »

Все пак и аз мисля, че е нечовешко да се научат повече от 2-3 цитата на автор.. Айде при Вазов и Ботев, да речем е нормално дори да се поназнайват наизуст някои стихотворения, ама при символистите пък е страшна работа. :roll: :)
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Значи аз съм нечовек.
Facebook
Изображение
Аватар
Кристиян
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Кристиян »

Светльо, ставаме двама :lol: Вие, ако сте тръгнали с едни теми да се оплаквате, че не може да научите, после в Университета какво ще става? ;)
Аватар
Crippled Alice
Легендарен флуудър
Специалност: Италианска филология
Курс: трети

Мнение от Crippled Alice »

и ние така псувахме, оставете децата да си излеят агресията ;)
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

Ми аз не помня да съм псувала. Откровено казано в момента съм изумена.. Било невъзможно да се научат повече от 2-3 цитата за автор!??! Смисъл!? Не можете да научите по няколко 2 реда в рима от стихотворение!? Или ключова дума!? И какво толкова се шашкате на символистите - мелодичен стих, запомнящи се рими, специфични думички - нищо сложно не виждам ;) Още повече, че ако сте решили да се готвите за изпит по БЕЛ в СУ, се предполага, че сте чели по няколко пъти произведенията. Все нещо ще да ви остане в главиците ;)

Стегнегнете се малко - кандидатстудентският изпит е най-лесното нещо, което ви чака занапред ;) После каква информация наизуст ще трябва да попивате.. дано някой от недоволните не се е запътил към Право, че.. ;)

П.П. И ви казвам горното най-добронамерено - стига да искаш и да имаш цел, всичко може. С мрънкане до никъде не се стига ;)

П.П. И ако случайно сте останали с грешно впечателение - никой не иска от вас да знаете целите произведения наизуст. Напротив - прекаленото цитиране не се оценява положително. Всичко, което се иска от вас, е да можете да разсъждавате по творбите, а не да ги цитирате от-до. Нужни са ви 2-3 запомнящи се строфи, по-важни словосъчетания, някоя друга специфична дума - т.е. все неща, които ще са ви необходими така или иначе за изложението ви ;) Така че нищо страшно няма :)
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”