[КСК 2011] Психология

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
BeeJuis
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Re: [КСК 2011] Психология

Мнение от BeeJuis »

Да, @MoZn, както съм казала по-нагоре, и аз се отказах заради многото отрицателни мнения, които прочетох и чух относно безполезността на това да учиш за бакалавър журналистика.
За съжаление в другите университети не е различно - в УНСС журналистиката също съм чувала, че е гола вода, а и там тази специалност е доста икономически насочена (магистратурите им са нещо от сорта на "Икономическа журналистика").

На много места четох, че, практически, хора с образование, което е доста далеч от областта на журналистиката, стават журналисти - например такива с образование по Българска филология.

Не знам дали е вярно, като имаме предвид, че в поста си все повтарям "четох, четох, четох...", но няма да се учудя - то в България вече сульо и пульо станаха висшисти в какви ли не области, особено като гледам как с всяка година в СУ изникват все нови и нови специалности, в които се влиза лесно, и от които се излиза с неясна професия.

Виж за магистратура може и да си помисля да е във ФЖМК, но пък има и други опции (университети), така че ще бъде голямо мислене. Пък и много вода има да изтече до тогава.

~~~

Относно психологията и упражненията - аз чувах за някакви практикуми (или както там му се вика - упражнения, бла, не знам) в ИСУЛ, и то това го чувах от момиче в ПЪРВИ курс, но не знам дали ми е вярна информацията.
Все пак, да, нека стискаме палци по наше време да е по-добре, защото знанията ако не се използват на практика, си остават просто гол наизустен текст.
Последно промяна от BeeJuis на 01 Фев 2011, 23:43, променено общо 1 път.
Психология, I курс
cerbera
От дъжд на вятър

Мнение от cerbera »

Ам, журналистиката е като хоби, погледнете ни ТВ ефира, радиата и вестниците... журналистите са малко, особено пък кадърните. То не са Камелии (чалга певица), Рачковци-Мавриковци-Трифоновци-Р.Кирилови (артисти някакви). Маргарита Михнева, на която й се кланям, е завършила право най-напред, а другият на който искрено се възхищавам е Мартин Карбовски, завършил българская филология...

Който си го влече да бъде обществено значим, да търси истината и бла-бла, ако ще и ядрен физик да е, все думите му ще бъдат чути, прочетени или визуализирани на ТВ екрана... Съдба, карма, шанс... както дойде...
Изображение
Аватар
BeeJuis
В началото бе словото

Мнение от BeeJuis »

Ако уча журналистика, бих искала да стана журналист в печата, макар че, откровено казано, не ми се занимава с политика, а от друга страна, женските списания също не са страхотна опция.
Въпреки че ако работиш в Космополитън, май няма нужда от висше, а само изискват умението да копираш статии от нета - "10 начина, по които да изпиташ върховно удоволствие"... :roll:
По-скоро бих учила нещо в областта на маркетинга или рекламата - много ме "фасцинират" (ух, обожавам ги тия чуждици :lol: ).
Мечтата на всеки като мен е да работи в Кока Кола (техните реклами са просто върховно оригинални)... ще стане, ама друг път. :lol:
Психология, I курс
Аватар
MoZn
В началото бе словото
Специалност: Политология
Курс: първи

Мнение от MoZn »

Не се занимавай с политика-ще си натровиш живота :colors: хаха,сериозно!
а журналистиката в България е предимно свързана с това,за жалост..и ми говорят всякакви хора за нея,точно така,Камелии,земелии,тъпаци всякакви...
Абе cerbera много правотии казва,бравос ! :lol:
И да,с Бълг.филология се става,да.Абе,в БГ всичко се става и не става,каквото ти душа иска и в каквито форми иска!Всъщност тук е страната на възможностите! хаха

Учебния план на Психологията можеш да го видиш в описанието на специалността..там пише всичко по часове даже.
cerbera
От дъжд на вятър

Мнение от cerbera »

Е, може да те вземат за статист при видеозаснемането, трябвва да бъдем оптимисти ;Ррр

Освен политическа и хай-лайф журналистика има научно-популярна, спортна, културна, здравоопазваща, разследваща, детско-хумористична, за пенсионери можеш да пишеш статии - как се сади боб примерно... ;Р

Гледай Люба Колезич как се окръгля устата всяка неделя по Нова ТВ и ще ти мине всякакъв мерак за подобна професия... :lol: Сега се прави на духовно извисена личност, ерудирана, парадираща с изтънчеността на естетическите си вкусове, пък нищо, че преди години се е подвизавала във в. "Шок" и "Уикенд" като Лора Кварц, плюеща и уринираща по българския хай-лайф. А сблъсъкът й със Сашо Диков беше покъртителен... така не се бях смял от... не знам от кога...

Всъщност като се замисли човек май "жълтата" журналя е най на далавера - хем твориш небивалици, хем пък ти и плащат, а ако мразиш някоя "звиздъ" ще можеш да си оправиш както ти си знаеш, и поръчкови статии там най-много се осъществяват...
Последно промяна от cerbera на 02 Фев 2011, 00:30, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
BeeJuis
В началото бе словото

Мнение от BeeJuis »

@MoZn, да, вярно че имаше програмата, мерси. Ей сега ще я видя.

МЕЖДУ ДРУГОТО:

Бях задавала по-рано въпроса в темата, но не получих отговор.
Исках да питам каква е тази СТАТИСТИКА, която се включва в програмата на специалност Психология? Гадна ли е?
Защото... уф... аз тъкмо се бях размечтала как от момента, в който завърша 12 клас, няма да барна повече нищо свързано с математика!
:connie_mini_cry:
cerbera написа:Е, може да те вземат за статист при видеозаснемането, трябвва да бъдем оптимисти ;Ррр

Освен политическа и хай-лайф журналистика има научно-популярна, разследваща, детско-хумористична, за пенсионери можеш да пишеш статии - как се сади боб примерно... ;Р
Какъв статист? Аз не говоря за участие в рекламите, а за създаването им :)
Или май не успях да ти хвана бъзика? :lol:

Като говориш за "жълта журналя", нали знаеш, че човек като плюе по влиятелните, му се отмъщава... Я колко случаи на заливане с киселина и на покушения станаха... Не си е работа.
Ако си журналист, трябва да гледаш да пишеш неутрално, щото иначе получаваш удар с права лопата - такъв, че да се чудиш отде ти е дошло.
Хлевоустниците като мис Любка никой не ги обича. Аз даже не знам как още не я свалят от ефир.
Психология, I курс
Аватар
manntraxx
В началото бе словото
Специалност: Журналистика и масови комуникации
Курс: трети

Мнение от manntraxx »

Не я свалят, защото прави шоу, разбира се :D
Сблъсъкът със Сашо Диков беше титаничен, наистина :D
cerbera
От дъжд на вятър

Мнение от cerbera »

Люба Колезич е истински диамант сред фалшивите камъни сваровски в медийната сфера...

Да си журналист означава да казваш истината, да информираш хората кое е праведно и кое гряшно, да влияеш на обществения живот, защото инак положението си остава същото... Не случайно медиите са "четвъртата власт", а никой властимащ не стои пасивен, а напротив - прави всичко възможно да промени света, къде към по-добре, къде към по-зле, зависи от гледната точка и собствения мироглед... Но да си журналист хич не е леко, и с доказването, и с гъзолизането, и с всичко...
И именно удърът с правата лопата е предизвикателството за всеки журналист, поне истински... :scratch:
Изображение
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

Нека хвърля малко светлина върху така наречените "практики" в ИСУЛ и в Клиниката. В ИСУЛ практика на практика няма, там се провеждат самите лекции и упражнения по физиологична психология. Да болница е, да карат болни с носилки, но нищо повече. Преподавателката водеше разни пациенти, задаваше им въпроси, тестваше им рефлексите, за да ни обясни нагледно различни части от материала, нооооо на нас категорично ни беше забранено да ги питаме каквото и да е. Това за мен не е практика, а нагледен пример.
Що се отнася до въпросната клиника, то това е психиатричната клиника "Свети Наум", където се провеждат упражненията по клинична психология. Те се състоят в запознаване с пациенти на клиниката, водени от преподавателката, когато има възможност (което далеч не е всеки път). Контактът на студентите с пациентите е задаване на въпроси на пациента, след като преподавателката е свършила да го разпитва. Както и сами може да се досетите след като професионалистката си е задала въпросите, нашите въпроси варират от средно тъпи до малоумни. Сиреч и това за мен не беше практика, а извинение за такава.
Статистиката-и аз бях много наплашен от нея, щото в математиката хич ме няма, ноо в последствие се оказа един от най-интересните ми предмети и реално погледнато май от статистиката помня най-много неща...Нищо не се смята, работи се със софтуер, като му хванеш цаката той прави всичко :cyclopsani:

Иначе никак не се опитвам да ви откажа, знам, че като сте си завъртяли нещо на пръста това ще е. Просто ви споделям негативния си опит :cyclopsani:
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Аватар
MoZn
В началото бе словото

Мнение от MoZn »

Леле,cerbera,четеш ми мислите,момче!Тъкмо като пишех последния пост си мислех за Люба и ти я спомена после :)
А най-обичам (като говорим за сферата на бг журналистика) в предавания като Сеизмограф,на Четири очи,Челюсти,Отпечатъци...на хората,политиците или който и да е дошъл да каже нещо/вярно или не/ ,все им казват "Моля Ви бъдете кратки,защото нямаме време" и ги прекъсват най-нахално с реклами и т.н.,защото ефирът е скъп,всички знаем.Аха,скъпият ефир-ама може тъпата Гала с нейната приятелка всяка сутрин да си чешат езиците и да си подхвърлят комплименти по 4 часа,а когато някой иска да говори,нека му запушим устата,няма проблем.Е тва е бг журналистика,и после те убиват,когато кажеш нещо вярно,а идиоти като Гала,Зейнеб,Иван и Андрей и тъй наречените водещи им дават по 5 часа ефирно време.Ето затова се изобщо не съжалявам,че не кандид. Журналистика,защото не ми е ясно как да се прави адекватна журналистика тука.И изобщо тая Нова телевизия толкова да се развали,а едно време беше най-обективната...
Аватар
MoZn
В началото бе словото

Мнение от MoZn »

Плазмодий,може ли да те питам нещо извън темата,извинявай,ама си ги знаеш нещата повече от нас :)

1.Малко лекции ли има през годините в Ректората? В смисъл,гледах програмата и супер много са в 4 бл.А някой ми каза,че по горните курсове минават повече в Ректората..
2.Колко в крайна сметка е размерът на една месечна стипендия?

Мерси предварително :)
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

1. Повечето ни лекции и упражнения са на 4ти километър, сумарно за всички курсове
2. В момента нямам идея, пропорционално за успех май беше, виж темата за Стипендии тук във форума
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Аватар
Lithium
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: втори

Мнение от Lithium »

Плазмодий написа: 2. В момента нямам идея, пропорционално за успех май беше, виж темата за Стипендии тук във форума
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... &start=225
Here come the bass, thunder in the guts
Rock you till you can't stand
Now the guitar speaks, gonna drive you nuts
Power under your hand

Rock out!
Rock out!
Rock out!
Аватар
BeeJuis
В началото бе словото

Мнение от BeeJuis »

Егати разочарованието (за лекциите и упражненията).
А аз си мечтаех как всеки ден ще хващам метрото, ще си слизам на станцията на СУ като пич и ще си влизам в университета - лесен път, удобен транспорт. И к'во - ако (дай Боже) вляза - ще трябва да тичам да гоня 76/204/604.. и т.н. Life sucks.
:)
Психология, I курс
Аватар
hriskataaa
От дъжд на вятър
Специалност: Културология
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от hriskataaa »

Добре дошла в клуба,всички (бъдещи) учащи се във ФФ (ще) сме на 4ти километър... И май с автобусите от Орлов е най-бързо.Иначе може и от Младост с тролейче,но обикаляш много... :D:D
"През тялото й си преминаваше странно чувство.То я накара да остане жива достатъчно дълго,за да изживее живота си до него.Да се бори за единственото,за което знаеше,че е достатъчно добро,благородно и силно,за да си струва да рискува всичко-любовта. "
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”