Темата за най-великите филми в историята

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Темата за най-великите филми в историята

Мнение от Kristo »

Тва се роди наскоро, като идея... Интересно ми е, вие кои филми признавате за най-великите правени такива...

Познавам доста хора, които гледат само класики - Гражданинът Кейн, Кръсникът, Апокалипсис Сега...
В последните години трудно можем да кажем за някой филм, че е бъдеща класика...

А и като сме на темата, нека ви дам един линк за размисъл http://en.wikipedia.org/wiki/AFI%27s_10 ... 100_Movies
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Scion of balance
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: трети

Re: Темата за най-великите филми в историята

Мнение от Scion of balance »

За какъв жанр говорим,понеже комедиите не се запомнят много,много ,а по-скоро филмите с някакъв по-дълбок смисъл или тези от типа "yeah I know what's happening....(an hour later)....no fuckin way"

Добре така и така не получих отговор от бог,в крайна сметка ето някои от филмите направили на мен особено впечатление:
1.Започвам с любимия на всички "The Shawshank Redemption"
2.Star Wars
3.Fight Club
4.The Prestige
5.The Green Mile
6.Gladiator
7.Donnie Darko
8.Good Will Hunting
9.Indiana Jones
10.Snatch
11.Lock, Stock and Two Smoking Barrels
12.Silence of the lambs(trilogy+rising)
13.Big Fish
14.Braveheart
15.Terminator(слагам го тук единствено защото доста вдигна летвата на специалните ефекти)
16.Wall-E(рядко се гледа филм,дори и анимация без реплика до 20-30та минута)
17.The Godfather
18.Forrest Gump
19.Inception
20.American Psycho

Тези се сещам за момента,не съм ги нареждал по величие,макар че първият доста се вписва
Последно промяна от Scion of balance на 16 Яну 2011, 02:50, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Говорим за каймакът на филмите - най-добрите от всички жанрове - от хорър през уестърн до комедии, драми и мюзикъли...
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Окей, само дано не се превърне и това в поредната спам-тема. Аз по принцип не обичам твърде много класации от тоя род, щото са а) субективни до безкрай, б) няма как да обхванат всички възможни филми, и в) постоянно се променят.

Примерно за мен и "Отнесени от вихъра", и "Лорънс Арабски" са бози от канална класа, но пък осъзнавам кога и защо са правени и затова не ги критикувам. Индиана Джоунс смуче, а джедаите бих ги гледал само ако няма нищо друго за гледане.

Все пак - "Шоушенк", "Смело сърце" и "Матрицата" за мен са епохални филми и лидери в жанровете си. Други чудесни са "Цар Лъв" сред анимациите, "Рамбо" сред екшъните и "Мостовете на Мадисън" сред сълзливите драми.
Изображение
Angel_N
Форумно зомби
Курс: четвърти

Мнение от Angel_N »

Американски прелести
Живот, събран в един миг, в една дума. Цветето на духа.
Аватар
Bagatur
Легендарен флуудър
Курс: пети

Мнение от Bagatur »

Не са подредени в класация:

1. Весела Коледа/Joyeux Noel
2. Американски прелести
3. Мемоарите на една гейша
4. Тигър и дракон/Crouching tiger, Hidden dragon
5. Мълчанието на агнетата (и въобще цялата поредица за Ханибал Лектър)

Тези са първите, които ми изскочиха в главата :flower:
Strength and honor.
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Специалност: Стопанско управление с френски език
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от FloWersOfEviL »

Този първият пък къв е, освен, че е френски? Не съм го чувала, хм?
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Аватар
Bagatur
Легендарен флуудър
Курс: пети

Мнение от Bagatur »

FloWersOfEviL написа:Този първият пък къв е, освен, че е френски? Не съм го чувала, хм?
На антивоенна тематика е, действието се развива по Коледа през Първата световна война. Показва как французи и англичани се помиряват с германците за няколко дни и отпразнуват заедно празника. Има прекрасен саундтрак и е много въздействащ http://www.vbox7.com/play:e919848c Поне на мен много ми хареса.
Strength and honor.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Темата наистина ще концентрира ужасно много субективни мнения - да не говорим и че много от обявяваните за "най-велики" и прочее са всъщност невероятни клишета.

Мисля обаче, че "Ново кино "Парадизо" е абсолютно необходимо заглавие за всеки киноман. Ама наистина задължително.
И ще споделя още един филм, който е лишен от всякаква претенция, доволно оплют от голяма част от критиката, но който е уникален разказ за Жената и отношенията й с мъжете около нея. Мисълта ми е, че от мига, в който го видях, ми се струва, че всяка жена трябва да го гледа. А вероятно и мъжете, за да знаят срещу какво могат да се изправят в даден момент. Филмът е "Да бъдеш Джулия" (Being Julia).

И по отношение на мюзикълите - френският "Любовни песни". Също разчепква много стабилно взаимоотношения от всякакъв калибър.

Дали са най-велики... едва ли. Както казах и по-рано, това е твърде субективно. Все пак, в продължение на цяла година твърдях, че най-великият филм е "В какво се превръщат мечтите". Да, и до днес го харесвам страшно много, мил и скъп ми е, красиво е заснет - в това няма спор. Но причината да вярвам, че е велик бе, че ми пообърна хастара и предизвика един много необходим почти двучасов рев.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
lunatic_moon
Вазов
Специалност: Компютърни науки

Мнение от lunatic_moon »

Кунг Фу Панда!
Аватар
slighter
Гутенберг

Мнение от slighter »

...
Последно промяна от slighter на 03 Апр 2011, 19:50, променено общо 2 пъти.
한류
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

И веднага аз да ти кажа, че това са точно примерите за безумни клишета, които аз бих дала. Ама на', хората ги смятат за велики.
Само Far and Away не съм гледала, а Пърл Харбър не беше много зле. Останалите... съжалявам, че ги гледах. Чудя се, че липсват P.S. I Love You (но той е и по-поносим, де) и Жената на пътешественика във времето, за да е пълен списъкът.

С което не искам да те обидя, не го приемай лично. Просто наистина не знам как точно тия филми са толкова харесвани, пък ги и цитират като "велики".
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
slighter
Гутенберг

Мнение от slighter »

...
Последно промяна от slighter на 03 Апр 2011, 19:50, променено общо 1 път.
한류
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Не, не, чакай... то в романтичните филми няма нищо лошо, но има много хубави такива, които са направени като хората и от които не тече розово. Тези, дето си ги цитирал, са като избухнал захарен памук, напоен със сълзите на млади девици. Просто изтръпвам, когато някой почне да ми ги хвали.

Иначе ако става дума за "романтични" филми, които харесвам, винаги цитирам The Truth About Love (много, ама много добър - страшно забавен, но в никакъв случай не е несериозен, напротив), While You Were Sleeping, You've Got Mail, The Lake House и, разбира се, вечният Закуска в "Тифани". Баси жестокият филм е това - наистина е класика. Love Actually е приятно клише, а ако държиш на такива, на които можеш да ревеш, определено препоръчвам Писмо в бутилка, Град на ангели и В какво се превръщат мечтите. И на трите съм си изплакала очите, но поне не бяха толкова блудкави и оф, де да знам и аз... Спаркс прилага емоционален шантаж, който не ми е по вкуса. Номерът не е да изтръгваш сълзи насила.
В момента, в който някой тръгне да ми обяснява колко са велики тия филми, разбирам, че или е на 14, или още нищо не е видял от живота. Или и двете заедно.

Сега гледам списъка, който си пуснал. От първите 50 давам одобрението си за: What dreams may come, How to lose a guy in 10 days, Love actually, You've got mail, While you were sleeping, Serendipity, Forrest Gump (макар да не го броя за романтичен), Only you (супер забавен, гледах го, когато бях малка и много време го търсих), Music and Lyrics. А, и Когато Хари срещна Сали. Нататък също има нелоши, но има и големи глупости, а са изпуснати ценни заглавия. Ама като се замисля, че съм гледала над 30 от първите 50... даже са май над 40... ужас... *отива да се срамува в ъгъла*
В края на ноември
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Търговец, кажи за моите 100 филма от първия пост... Интересно е дали гледаш и други жанрове... Гарантирам че няма случайни филми в списъка...

пс: от романтичните съм гледал 33 от 100... зле ли съм? 8)
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”