Българите - едни от най-нещастните хора на света
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Специалност: Лазерна фотолингвистика
- Обратна връзка:
Re: Българите - едни от най-нещастните хора на света
Нещастни са, защото това им е изградено в тиквите.
Ще бъда банален до крайност, но ще го кажа : Айде да отидат в една голяма част от Африка, Азия и Южна Америка, пък тогава да си говорим за добър живот и щастие.
И, да, в България всеки има доста недвижимо имущество. Хората обаче лумтят за пари в брой и не осъзнават, че фактически парите са нужни за благата, които те вече притежават. Имаме общество изградено на базата на комплекси във всяка една сфера. Разбира се това е направено целенасочено.
Ще бъда банален до крайност, но ще го кажа : Айде да отидат в една голяма част от Африка, Азия и Южна Америка, пък тогава да си говорим за добър живот и щастие.
И, да, в България всеки има доста недвижимо имущество. Хората обаче лумтят за пари в брой и не осъзнават, че фактически парите са нужни за благата, които те вече притежават. Имаме общество изградено на базата на комплекси във всяка една сфера. Разбира се това е направено целенасочено.
The names of the future are stamping of impatience.
""Изградено в тиквите" ... спрете с глупостите бе хора ! Студенти сте, едно друго.... Изградено било.. кое е изградено ?!
И стига вече, ама СТИГА с някаква хипи, да не кажа лъхащи на соц оправдания като "африка и азия са по-зле" !
Нещастни сме, защото страната ни е най-бедната в ЕС. Нещастни сме, защото в близките десетилетия няма изглед нещата да се подобрят. Това е ... какво значи "манталитет"? Най-нормалното нещо е да сме нещастни в момента.
Било и с 5 апартамента. Апартаментите не те правят щастлив.
И стига вече, ама СТИГА с някаква хипи, да не кажа лъхащи на соц оправдания като "африка и азия са по-зле" !
Нещастни сме, защото страната ни е най-бедната в ЕС. Нещастни сме, защото в близките десетилетия няма изглед нещата да се подобрят. Това е ... какво значи "манталитет"? Най-нормалното нещо е да сме нещастни в момента.
Било и с 5 апартамента. Апартаментите не те правят щастлив.

-
steamer
- Драскач
- Специалност: Стопанско управление с английски език
- Курс: трети
Бегинс, ако ще хиляда пъти да я повториш тази глупост в сто различни теми, това няма да я направи вярна.Нещастни сме, защото в близките десетилетия няма изглед нещата да се подобрят.
Humanism is death disguised as life.
-
steamer
- Драскач
- Специалност: Стопанско управление с английски език
- Курс: трети
Бегинс, ако не ме лъже паметта (и пост хистърито ми в този форум), веднъж вече ти обясних защо икономически може да вървим само нагоре, като възходът евентуално ще е прекъсван от стагнации и леки спадове само в периодите, в които ЕС е в рецесия.
Да се повторя:
Имаме интегриран и свободен пазар на стоки, услуги, труд и капитал, частта от който, именоваща се България, се характеризира с ниски данъци, ниски разходи на труд, слаба (засега) регулация и ниски разходи за живот. Капиталът "изтича" насам, като влече със себе си работни места и по-високи доходи. Търсенето на труд се увеличава, оттам скача и реалната му равновесна цена (прост модел на търсенето и предлагането). Доходът (реалният) от заплати скача - в следващите 12-13 години вероятно ще се е удвоил.
Икономически няма къде да ходим иначе просто. Сега, ако ти имаш някакви собствени критерии за това какво значи "нагоре" и те не включват икономически просперитет или му приписват малка тежест - сори. За повечето хора "нагоре" точно това значи.
Да се повторя:
Имаме интегриран и свободен пазар на стоки, услуги, труд и капитал, частта от който, именоваща се България, се характеризира с ниски данъци, ниски разходи на труд, слаба (засега) регулация и ниски разходи за живот. Капиталът "изтича" насам, като влече със себе си работни места и по-високи доходи. Търсенето на труд се увеличава, оттам скача и реалната му равновесна цена (прост модел на търсенето и предлагането). Доходът (реалният) от заплати скача - в следващите 12-13 години вероятно ще се е удвоил.
Икономически няма къде да ходим иначе просто. Сега, ако ти имаш някакви собствени критерии за това какво значи "нагоре" и те не включват икономически просперитет или му приписват малка тежест - сори. За повечето хора "нагоре" точно това значи.
Humanism is death disguised as life.
Защо реши, че ефектите от настоящата стагнация ще са краткотрайни ? Няма как да знаеш това. Лекото раздвижване на щатите от тая година не значи, че ние няма да излезем 5 години по-късно, както става през 30те.steamer написа:Бегинс, ако не ме лъже паметта (и пост хистърито ми в този форум), веднъж вече ти обясних защо икономически може да вървим само нагоре, като възходът евентуално ще е прекъсван от стагнации и леки спадове само в периодите, в които ЕС е в рецесия.
Да се повторя:
Другите неща са вярни, само че...all other things being equal. Тоест "простия модел на търсенето и предлагането" не работи толкова просто на макроикономическо ниво. Кой капитал изтича насам ?? Чуждите инвестиции продължават да намаляват благодарение на комбинация от криза и лоша политика. Този вариант, който ти описваш е възможен при перфектни външни условия и идеално водена вътрешна икономическа политика. Засега нямаме и двете, а второто особено не го виждам в близко бъдеще.

- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Факт.steamer написа:Бегинс, ако ще хиляда пъти да я повториш тази глупост в сто различни теми, това няма да я направи вярна.Нещастни сме, защото в близките десетилетия няма изглед нещата да се подобрят.
Бегинс, българите не са нещастни, защото нямат възможности и живеят зле. Нещастни са, защото не им е изгодно да бъдат доволни и защото не знаят как стоят нещата на останалите места. Нещастни са, защото биват заливани с тонове информация за това колко зле живеят, а реалността е малко по-различна.
Хубаво е, че гледате на въпросите и отговорите от икономическа гледна точка, но тя в случая не е всичко. Има и наслоени разбирания (които също са следствие от икономика, но вече са до такава степен част от човешкия живот, че могат да се разглеждат отделно от нея). В България държавата се гради на идеята за проблемите, а не за "общото благо". Хората имат нуждата да бъдат нещастни и да вярват, че някой друг живее по-добре. А това дали е истина или не - няма значение. Това пък е следствие от това, че хората не познават времето и мястото, в което живеят. 20 години са нищо за опознаване на един нов начин на съществуване. Старите са недоволни от промяната на статуквото, младите са недоволни, че все още има знаци от тези преди тях, които са символ на "другото/лошото".
Колко от вас работят ? А знаете ли, че в Западна Европа хората работят от 16-18 годишни. Тук има законова рамка - родителите са длъжни да издържат децата си до 25 годишна възраст. Много често децата се възползват от това. 10 години разлика кажи-речи при старта в живота.
А това за Азия, Африка и т.н. е факт. Не е комунистически, нито капиталистически - просто е факт. В Египет децата ядат умрели плъхове на пътя. В Германия доста хора пият сока си на принципът "един ден - една чаша". Едните нямат, другите са научени да пазят и да се оправят с малко. Тук рядко виждам деца, които ядат плъхове (от нямане) и такива, които пийват и хапват малко по малко, защото мислят в преспектива. Това, ако е повод за тъга - нека бъдем най-тъжните. И голяма част от нещата ги казвам в следствие на лични наблюдения, а не на "той каза", защото досега съм обиколил доста места (надявам се повече в бъдеще).
Не го обръщайте на чисто икономически проблем. Тук става въпрос за модели на мислене - чиста антропология.
Тоест българите са нещастни, защото са българи....Zahariev написа:...

- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Baggins написа:Тоест българите са нещастни, защото са българи....Zahariev написа:...
Каза го с ирония, но ... не си далеч от истината.
Не го казах с ирония, това беше твоят пост в едно изречение. А иначе не мисля, че българина като се роди става нещастен по презумпция. Нещастен го прави животът му тук.

Именно.Baggins написа:Не го казах с ирония, това беше твоят пост в едно изречение. А иначе не мисля, че българина като се роди става нещастен по презумпция. Нещастен го прави животът му тук.
Животът му с други българи
Интересно явление е, че ако питаш познат за неговия живот...ще започне да се хвали...какво си купил, къде ходил, какво правил, какъв тарикат бил...колко е добре. Поне аз познавам много малко хора, които говорят за себе си, че са много зле, че едвам връзват двата края.

- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Word!WeeDichou написа:Именно.Baggins написа:Не го казах с ирония, това беше твоят пост в едно изречение. А иначе не мисля, че българина като се роди става нещастен по презумпция. Нещастен го прави животът му тук.
Животът му с други българи
Интересно явление е, че ако питаш познат за неговия живот...ще започне да се хвали...какво си купил, къде ходил, какво правил, какъв тарикат бил...колко е добре. Поне аз познавам много малко хора, които говорят за себе си, че са много зле, че едвам връзват двата края.
И аз познавам много малко такива хора. Като цяло идеята за "онези, които едва свързват двата края" е идеята за "всички останали, които аз не познавам, но съм чувал, че съществуват и са много".
Zahariev написа:Като цяло идеята за "онези, които едва свързват двата края" е идеята за "всички останали, които аз не познавам, но съм чувал, че съществуват и са много".
http://www.btv.bg/news/bulgaria/obshtes ... ostta.html

- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Ако ще ми даваш пример с роми, го направи, отбелязвайки основните фактори при тях. По официални данни живеят с 300 лева, а от неформална стопанска дейност приходите им колко са ? Те са основната работна сила при точно тази стопанска дейност, която не попада в регистрите и не се изисква човек да бъде специалист. Тези пари обаче няма как да ги декларираш и се получава така че те получават доста повече от това, което е написано по документите. Фактически те са на "работно място", което не плаща осигуровки и не влиза в регистрите на държавата. Инак в представителната извадка се водят безработни. А това, че живеят в мизерия е следствие от изградените им порядки (което също е вид стопански модел).
Това е грешката на подобни доклади и материали. Те не правят опит да разглеждат реалната стопанска дейност и приходи.
Това е грешката на подобни доклади и материали. Те не правят опит да разглеждат реалната стопанска дейност и приходи.
Повтарям тази теза. Ако не си съгласен ти предлагам да ми кажеш бройката на свои познати, които живеят и тънат в мизерия. И разбира се, преди това да дефинираш мизерия и "нямане".Като цяло идеята за "онези, които едва свързват двата края" е идеята за "всички останали, които аз не познавам, но съм чувал, че съществуват и са много".
Това сме го дъвкали и в други теми. Не познавам хора, които тънат в мизерия, но познвам много такива, на които заплатата им стига за покриване на основни нужди. Това разбирам под "едвам свързват двата края".Zahariev написа:Повтарям тази теза. Ако не си съгласен ти предлагам да ми кажеш бройката на свои познати, които живеят и тънат в мизерия. И разбира се, преди това да дефинираш мизерия и "нямане".