Изборните дисциплини в правото и специализациите.

Модератор: MidwinterSun

Аватар
Milky_Way
В началото бе словото
Специалност: право

Изборните дисциплини в правото и специализациите.

Мнение от Milky_Way »

Колеги, искам да ви попитам какви са изискванията за броя или по-скоро вида на дисциплините според специализацията?По учебен план трябва да сме взели най-малко 10 от една и съща специализация за 5 години.Но важи ли все още това изискване всички 10 изпита да са за ЕДНА И СЪЩА специализация или има отклонения от правилото?Например: Ако имам 7 изпита от правораздаване и 3 от публична администрация, дали се зачитат за 10?Ще се радвам на информация от хора от 5ти курс, които вероятно са по-запознати със ситуацията.Благодаря.
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Re: Изборните дисциплини в правото и специализациите.

Мнение от Scorpion »

Първи курс съм, но съм запознат с положението. Трябва да имаш десет от определена специализация.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
cyberfox
В началото бе словото

Мнение от cyberfox »

Milky_Way написа:Колеги, искам да ви попитам какви са изискванията за броя или по-скоро вида на дисциплините според специализацията?По учебен план трябва да сме взели най-малко 10 от една и съща специализация за 5 години.Но важи ли все още това изискване всички 10 изпита да са за ЕДНА И СЪЩА специализация или има отклонения от правилото?Например: Ако имам 7 изпита от правораздаване и 3 от публична администрация, дали се зачитат за 10?
Много интересно ще е ако имаш 7 изпита от правораздаване и 3 от публична администрация дали ще се зачитат за 10 за една специализация. Може специализацията да е например "Публично правораздаване в администрацията", или Правораздавателна администрация! Доста "недообмислен" въпрос. :?

"По учебен план трябва да сме взели най-малко 10 от една и съща специализация за 5 години".... "Но важи ли все още това изискване всички 10 изпита да са за ЕДНА И СЪЩА специализация "

Това е нещо като 1x1 е равно на 1, но дали все пак може да е равно на 982635892790578, въпреки че не е. Моля, колегите от специалностите, които изучават математика да оборят твърдението ми ! :)

С най-добри чувства, без намерение да обидя който и да е!
Аватар
Milky_Way
В началото бе словото

Мнение от Milky_Way »

Противоречието е продиктувано от следното : По учебен план всичко е ясно, но сред студентите се носи мълвата, че НА ПРАКТИКА може и да не се спазват толкова стриктно правилата.Както по правилник нямаш право да записваш 5ти курс, ако имаш невзет изпит от 3ти, 2ри.....но НА ПРАКТИКА се получава нещо по-различно.Мога и други примери да изброя.Предвид неразборията и привидното спазване на правилника като цяло, имам основание да се съмнявам, че 1х1=1.А що се отнася до така наречените специализации, те са си чиста проформа и от практическа гледна точка няма абсолютно никакво значение дали ще покриеш изпити от една, две или три и в какво съотношение са те.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Трябват ти 10 предмета за съответната специализация. Това не е просто да запишеш следващ курс с невзет изпит... това е специализация, нещо, което се отразява в дипломата ти.

Друг е въпросът, че за да вземеш 2 специализации (примерно), не е задължително да имаш 20 взети изпита. Това се дължи на факта, че доста изпити важат или за 2 специализации едновременно, или и за трите.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Milky_Way
В началото бе словото

Мнение от Milky_Way »

Мерси.Затвърди се и моето мнение по въпроса :)
SteelDragon
От дъжд на вятър

Мнение от SteelDragon »

Реално се получава, че можеш да покриеш 2 специализации с много по-малко от 20 изпита.
Задължително е да имаш поне 10 от една и съща, за да завършиш.
"What power has law where only money rules."
Gaius Petronius (~66 AD)
sonia
В началото бе словото
Специалност: MO
Курс: трети

Мнение от sonia »

Дано не ви се стори много глупав въпроса, но има ли някъде изваден списък кои избираеми за коя специализация са? Мерси :)
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

http://law.uni-sofia.bg/Spec/P/default.aspx
Ей тука. Цъкаш на различните сесии и ти излиза какви изпити полагаш, съответно кои са избираемите и за кои специализации важат.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Josefinne
Пишете, о, братя
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Josefinne »

АЗ, доколкото съм разбрала и чула....
Трябва да вземеш 10 изпита от една специализация, която ти кефне, за да сме по-точни и НАКРАЯ ти пишат и трите в дипломата. Аз лично гледам да взимам най-лесните и го препоръчвам на всички останали. НО , ако вие сте ентусиасти - можете да ги вземете 'сичките и накрая да запишете доктурантура ПРАВНА ИНФОРМАТИКА :lol:
Изображение
baby---
В началото бе словото

Мнение от baby--- »

Колеги, тъй като съм малко назад с изборните и до сега не съм използвала индивидуален протокол, искам да попитам
1) Какъв е редът за изкарването и необходим ли е такъв за изборни дисциплини? Знам, че трябва първо да отида в паричния салон и след това при лелките... но искам да попитам дали преди това задължително трябва уговорка със съответния преподавател.
2) Казаха ми, че за изкарване на индивидуален протокол се заплаща такса от 20 лв., но с всяка следваща година, когато не съм взела изпита, се заплащало повече (например имам невзет изпит от 1 курс и искам да се явя, когато съм 4-ти)... вярно ли е?
Благодаря предврително!
Аватар
Milky_Way
В началото бе словото

Мнение от Milky_Way »

Baby, протокола си е 20лв, независимо кога взимаш изпита.Трябва предварително да има дата за въпросния изпит.Ако няма дата, то трябва изрично да се уговори това с преподавателя.Лошото е, че май не може да взимаш изпити от минали години, докато не завършиш семестриално.Което не е никакъв проблем.В пети курс има толкова много изборни за всички специализации, че можеш да наваксаш, колкото и малко изборни да имаш взети.Аз така прескочих в 4ти изборните, понеже не ми беше кеф да се явявам при Беленски, Средкова и прочие.Наваксах в пети курс още първия семестър.А на септемврийската сесия има още повече дати.Така че ако не ти се занимава с протоколи, взимай каквото можеш сега, другото остави за 5ти курс.А и в 4ти имахме много дати през септември.
baby---
В началото бе словото

Мнение от baby--- »

Благодаря ти много за отговора! :)
Аватар
Brainiac
В началото бе словото
Курс: трети

Въпрос отностно трите специализации в специалност Право

Мнение от Brainiac »

Колеги, тези специализации, които се получават в зависимост от предметите, избрани от нас по време на следването (Правораздаване, Публична администрация, МПиМО), вписват ли се в дипломата в някаква отделна графа или се вписват само предметите, които сме избрали?
Аватар
Mablung
В началото бе словото
Специалност: Право
Курс: първи

Мнение от Mablung »

Може ли отнякъде да видя образец на заявлението за избираеми?
пп. И факултативните ли се заявяват?
Публикувай отговор

Обратно към “Административни въпроси”