Японистика 2 - за зайци и не само

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Публикувай отговор
Аватар
kirova_
В началото бе словото
Специалност: Японистика
Курс: първи

Re: Японистика 2 - за зайци и не само

Мнение от kirova_ »

WaterLilly написа:Здравейте. 10 клас съм и си преценявам шансовете за японистика сега, макар че ми е малко рано. :) И се натъквам на един проблем (или по-скоро неяснота).
Как работят нещата с парите? Изчетох всичко, което намерих, но така и не разбрах... Въобще не разбирам от банки и такива парични неща, но можете ли да ми кажете колко пари за семестър е? И какво са кредити (моля ви, не ми се смейте :bounce: )? От това, което "разрових" в гугъла, разбрах, че мога да кандидатствам за кредит, но не и какво е. :D

Дано се реша в оставащите ми 2 години. Имам слабост към японския от известно време. Макар че не ме привлича идеята да не спя и да забравям да ям, сигурно навсякъде другаде също е така. XD И не вярвам да намеря нещо, което би ми харесало да уча повече.
Здравей и от мен :))
Всяка година таксата за специалностите се повишава.Моята такса за Японистика(сега съм втори курс) е 231 лв на семестър.Тоест каквато ти е таксата в първи курс,с тази такса си оставаш до 4-ти курс.Порови се в сайта на СУ,трябва да има някъде какви са таксите тази година или някой от колегите първокурсници да сподели :))
За кредити не съм чувала,но ти препоръчвам да се поровиш още в нета,има всичко,само трябва да отсееш най-важната информация :)
Успешен ден :))
Японистика 2-ри курс

-Кой път да поема от тук?- попита Алиса.
-Зависи къде искаш да стигнеш- отговори Усмихващият се котарак.
-Няма значение - отвърна Алиса.
-Товага няма значение и кой път ще поемеш- усмихна се загадъчно Котаракът
Аватар
Stadust
В началото бе словото
Специалност: Японистика - 1ви курс

Мнение от Stadust »

Тъй, относно кредитите.
Моля, уточни се за какви точно си чела.
Що се отнася до специалност в университет: кредитите са нещо като определен брой точки, които плоучаваш, изучвайки (и съответно минавайки) определена дисциплина (ака на гимназиален език - издържаш си изпита по предмета). Използват се основно за изравнител със западните университети, които много държат да имаш определени неща, покрити(напр. 4 кредита от спорт). Което нас японистите слабо ни интересува, защото най-често ходим на изток.
А ако говориш за студентските кредити, то те са нововъведение от това лято. Представляват заеми за издръжка на студент, но мисля, че става въпрос само за чуждестранни университети, където както всички знаем, ако не си спечелиш издръжката, ти одират кожата. Принципно в ЕС това си е доста често явление - студентският кредит, но в България е от сега. Мисля, че една от предлагащите го (2 или 3) банки е Райфайзен. Самият кредит започва да се изплаща след завършване на образованието.
А "Колко струва Японистиката?" е малко размито понятие. Годишната ни такса е 462лв (което, както отбеляза колежката е 231лв на семестър), но ако си от друг град трябва да вземеш предвид the accomodation т.е. настаняването. Издръжката и изхранването на студент месечно (в зависимост от това дали си на общежитие или квартира и още куп други фактори) варира между 200 и 550 лв., което не трябва да те плаши, защото японистите принципно са в топ-листата на класацията за общежития, които са по-евтиният вариант.
@
bungle: СУ не организира курсове, до колкото ми е известно, но езиков център Агора-да.А там де факто преподават същите хора.
WaterLilly
В началото бе словото

Мнение от WaterLilly »

Явно съм говорела и за двата вида кредита. :D:D Какво да се прави, тъпчо съм си.

Първо като прочетох описанието на специалността от сайта видях, че има някакви мистични кредити в отделна графа, та написах в гугъла студенстки кредит и ми излязоха парични неща (кеото очевидно е нямало нищо общо). А за парите се бях притеснила, защото като ми разправят за разни 600 лв на семестър от различни университети се бях уплашила, че няма да мога да си го позволя (или по-скоро нашите да си го позволят). Но таксите са като във всеки друг университет, така че това притеснение ми отпадна.

Ще видим, може пък след 2 години да съм зайче при вас. XD Нямам съмнения, че ще мога да вляза, но въпросът е дали няма да се ориентирам към нещо друго.
Аватар
bungle
В началото бе словото

Мнение от bungle »

@Stadust, благодаря много за информацията. :)
Аватар
Monkey D. Luffy
Драскач
Специалност: Висящ по дърветата
Курс: втори

Мнение от Monkey D. Luffy »

WaterLilly написа:... Нямам съмнения, че ще мога да вляза,...о.
Тук никога не е сигурно и няма случайности, така че имай едно на ум.
It has been said something as small as the flutter of a butterfly's wing can ultimately cause a typhoon halfway around the world. - Chaos Theory

Изображение
WaterLilly
В началото бе словото

Мнение от WaterLilly »

Monkey D. Luffy написа:
WaterLilly написа:... Нямам съмнения, че ще мога да вляза,...о.
Тук никога не е сигурно и няма случайности, така че имай едно на ум.
Доколкото разбрах се влиза с оценка от матура по английски и оценката от дипломата, значи не би трябвало да имам проблеми. С влизането ще се оправя, ако реша, ама въпросът е дали бих издържала на напрежението за тия 4 години.
Аватар
aikaeimin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от aikaeimin »

LOL マジで。
Балът се формира от оценката от изпита x3 + оценката по език от курса на обучение/ДЗИ.
В случай, че оценката от ДЗИ се използва като такава от изпит, то тя се умножава по 2, т.е. максималният бал става 18 /при максимален 24/, шансът подобен бал да е достатъчен, е по-малък от нула.
Освен това, наличните места са силно ограничени и конкуренцията е сериозна.
Далеч не е толкова лесно, колкото мислиш.
Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead.
WaterLilly
В началото бе словото

Мнение от WaterLilly »

LOL, стига да е с английски изпита, проблем няма да имам. С оценките съм добре и предполагам ще закрепя нещата, така че имам шанс.
Аватар
Noctis
Легендарен флуудър

Мнение от Noctis »

Ама виж сега .. за да минеш тоя изпит с отличен не ти трябва да си носиш само химикалка нали..
Не е толкова лесно, колкото си мислиш.. плюс това .. не се подлъгвай от миналогодишния бал.. тъй като се съмнявам за втора поредна година да е толкова нисък :idea:
Ето един олмайти съвет.. Опичай си акъля :lol: 8)
Ho scritto una storia d'amore senza inizio e senza fine...per scriverla con te
Аватар
Chang'e
В началото бе словото
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Chang'e »

Noctis написа:Ама виж сега .. за да минеш тоя изпит с отличен не ти трябва да си носиш само химикалка нали..
Не е толкова лесно, колкото си мислиш.. плюс това .. не се подлъгвай от миналогодишния бал.. тъй като се съмнявам за втора поредна година да е толкова нисък :idea:
Ето един олмайти съвет.. Опичай си акъля :lol: 8)
Момичето може да си има знания,стига я обезсърчавате,гадинки...ЦИЕК не е Марс,при нас лесно се идва,после те разчекват. :connie_she-moose:
There used to be a greying tower alone on the sea,
you became the light on the dark side of me...
Аватар
Ciana
В началото бе словото
Специалност: Kитаистика
Курс: първи

Мнение от Ciana »

Аааа,да наплашват,да наплашват.Няма лошо малко да се калят психически хората,като дойдат в ЦИЕК ще им е от полза. :twisted:
Wither
В началото бе словото

Мнение от Wither »

Може ли някой да даде информация колко човека са кандидатствали за японисика през 2010г.
Аватар
Noctis
Легендарен флуудър

Мнение от Noctis »

Задай въпроса по друг начин..
Колко човека гледат/четат аниме/манга в България :lol: :lol: :lol:
Ho scritto una storia d'amore senza inizio e senza fine...per scriverla con te
Аватар
Chang'e
В началото бе словото
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Chang'e »

..след това прибави и феновете на Final Fantasу...прибави още 100 за всеки случай,може някой да се интересува от..култура или си пада по азиатки/ци. :twisted: Както и да го погледнеш,да учиш китаистика е по-добрия избор..
There used to be a greying tower alone on the sea,
you became the light on the dark side of me...
Аватар
aikaeimin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от aikaeimin »

Ах, колеги, стига сте обезсърчавали бъдещите кохаи, че ще си останем без зайци догодина xD
Иначе.. Wither, приеми, че броят кандидатстващи е значииително по-голям от свободните места и се готви усилено за изпита. =]
Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead.
Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”