Комунизмът-чумата на човечеството

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
Аватар
JudyRamone
Легендарен флуудър
Специалност: Компютърна химия
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: Комунизмът-чумата на човечеството

Мнение от JudyRamone »

ники написа:И аз не съм голям привърженик на комунизма, но не виждам, защо на него трябва да се приписват заслугите за всички несгоди. Благодарение на това мислене вече 20 години след прехода в обществото ни продължава да се поддържа едно крайно елементарно и глупаво разделение на сини и червени. В момента комунизмът съществува единствено, за да черпят хора облаги от противпоставянето на него.
Не ВСИЧКИ. Само ПО-ОСНОВНИТЕ.
...И ПОВРЪЩАМЕ ВЪРХУ НАДЕЖДАТА
ЗА ПО-ДОБРИТЕ ДНИ!!"
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

ники написа: В момента комунизмът съществува единствено, за да черпят хора облаги от противпоставянето на него.

Факт.

The names of the future are stamping of impatience.
DARKVEIDAR
В началото бе словото
Специалност: техническа
Курс: завършил

Мнение от DARKVEIDAR »

KeineSonne написа:
Въпросът, който според мен действително трябва да привлича по-фокусирана дискусия е - трябва ли да помним или трябва да забравим, за да продължим напред, около което ми се струва, че се въртят и последните мнения в темата.

Петър Стоянов каза днес по някаква ТВ, че съвременната европейска идентичност се опира на 2 стълба - антикомунизъм и антифашизъм. От политическа гледна точка, това е така, но политика, която възприема Европа като висша неоспорима ценност=утопия, запраща цялата идея за Европа в безумно ултимативен дискурс. С други думи, продължава да си съществува парадоксът от 20 век - да си съвременен човек (разбирай европеец)=свобода на словото и идеите=стандарт=несвобода. Как се решава тоя парадокс, питам аз, при това в контекста на тежката идеологическа обремененост на 20 век.

Всичко написано по-горе не ми пречи искрено да се кефя на това: http://www.youtube.com/watch?v=XWLU76o5rEI 0:25 - любимо

Има една сентенция, не знам автора й, но е много вярна - "Народ, който не помни миналото си е обречен да го повтаря", така че според мене вървенето напред не става в правилната посока без да се помнят уроците на историята.

А Петър Стоянов е много прав защото двете чуми на човечеството за 20-ти век са фашизма и комунизма, като са съизмерими по нанесени щети на хората, за разлика от нас обаче в Германия родината на националсоциализма, този режим е недвусмислено заклеймен и има редица паметници в тази насока, докато ние още умуваме лош ли е бил социализма=комунизма или не чак толкова лош :evil: и вместо на паметника на Съветската армия да се сложи един надпис "Паметник на Съветската армия окупирала България на 7-ми Септември 1944г., издигнат по времето на комунистическия режим " се мъдри надписа "От признателния български народ" :oops: :oops: :oops:
Аватар
blz
Да живей словото
Специалност: Икономика с англ.
Курс: четвърти

Мнение от blz »

Аз бих перефразирал, че народ, който живее в миналото не върви напред. Едни и същи хора са недоволни и в комунизма и в капитализма. И тогава комунизмът им бил виновен, че са нищо и сега пак комунизмът им е виновен, че...пак са нищо.
The true balance sheet of US Investment banks:
There are two sides of the balance sheet: the left side and the right side.
On the left side, there is nothing right.
And on the right side, there is nothing left.
DARKVEIDAR
В началото бе словото

Мнение от DARKVEIDAR »

blz написа:Аз бих перефразирал, че народ, който живее в миналото не върви напред. Едни и същи хора са недоволни и в комунизма и в капитализма. И тогава комунизмът им бил виновен, че са нищо и сега пак комунизмът им е виновен, че...пак са нищо.
Сори обаче това не е "перифразиране" защото по смисъл е точно обратното, мисълта ми беше, че народ който не помни миналото и допуснатите в него грешки е обречен да ги повтаря, а горната фраза означава - абе квото било било да го забравим и да вървим "напред", песен която бившите комунисти пеят от началото на "прехода" защото ги устройва идеялно. :wink: А това за едните и същи хора, които са недоволни е вярно и тези хора се наричат български народ, защото и тогава и сега ги управляват едни и същи разбойници и техните наследници, само че тогава се наричаха комунисти, а сега се наричат капиталисти и бизнесмени !! :evil:
Аватар
Baggins
Живее, за да пише

Мнение от Baggins »

Изображение
Аватар
Flame
В началото бе словото
Специалност: Компютърни науки
Курс: втори

Мнение от Flame »

Абе тая тема още ли е жива?
Ако ще правиш нещо, прави го добре и до край или не го започвай!
DARKVEIDAR
В началото бе словото

Мнение от DARKVEIDAR »

Flame написа:Абе тая тема още ли е жива?
Що, някакъв проблем ли имаш с темата ?! :wink:
Аватар
Baggins
Живее, за да пише

Мнение от Baggins »

Изображение
david_FKNF
В началото бе словото
Специалност: Tюркология
Курс: първи

Жалкият резултат на комунизма

Мнение от david_FKNF »

Студент съм по Тюркология в СУ. Принадлежа към еврейската общност и миналия петък (19. ноември) отидох на синагога. В един момент пристигна голяма група турски евреи, които бяха на екскурзия в България и дойдоха в синагогата за посрещането на Шабат.(свещения ден в Юдаизма). Започнахме разговор, от дума на дума стигнахме до посещаемостта на синагогата. Хората останаха крайно учудени защо от 2000 евреи само 20 ходят на синагога, докато в Турция, където евреите уж би трябвало да са притеснени от ислямисткото правителство посещават синагогата доста по-масово. На моя доста тротоарен турски (аз съм първокурсник) трябваше да обясня какво се случи през комунизма- вековни ценности и традиции, не само на еврейската общност, ами и на целия български народ бяха съсипани, хората загубиха духовните си връзки и в резултат на това сега моралното разложение на цялата държава е колосално. Искаше ми се, но не можах да обясня, как другарите са заели челните места в държавата и гражданското общество (включително и в еврейската общност) и продължават да издевателстват над нас. (Съвсем наскоро един "виден" ръководител в общността ни заяви, че еврейската общност в България "щела завинаги да си бъде атеистична", понеже представете си, евреите сме били поддръжници на левицата.) Наистина, за съжаление, общността ни се състои предимно от възрастни червени бабички и дядовци, които не схващат случващото се като гаф, или още повече- като издевателство спрямо самите тях. Другарите се подиграват, гледат ги с презрение, а пък не дотам умните бабаички охкат и стенат от мъка колко хубаво се живеело през "комунизъма". Такова е положението във всички сфери на обществото, ние затова сме най-бедни в Европа и май, че още доста години ще бъдем.
Аватар
Baggins
Живее, за да пише

Мнение от Baggins »

http://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2008/ ... elen_trus/
Кратък откъс от "Българският комунизъм: Социокултурни черти и властова траектория" от проф. Ивайло Знеполски
Изображение
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Ай стига вече с тоя комунизъм. Няма ли тема за фашизъм? :bounce:
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Ами като те интересува, пусни една тема и я раздвижи. :P
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
DARKVEIDAR
В началото бе словото

Мнение от DARKVEIDAR »

camel написа:Ай стига вече с тоя комунизъм. Няма ли тема за фашизъм? :bounce:
Еми то разликата не е голяма, :wink: на времето Хитлер в писмо до Сталин е писал, че разликата в идеологиите които изповядват била само в отношението към евреите .
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Точно в това разликата не е чак толкова голяма, но в отношението към частната собственост... :roll:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Публикувай отговор

Обратно към “Мнения”