Комунизмът-чумата на човечеството

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
DARKVEIDAR
В началото бе словото
Специалност: техническа
Курс: завършил

Re: Комунизмът-чумата на човечеството

Мнение от DARKVEIDAR »

blz написа: Няма как да не се намеся при положение, че в това мнение има толкова вярни неща, колкото и пълни глупости.
Единственото съгласие е за икономиката. Плановата икономика е нещо, което не работи и няма как да работи. Дефицитът на стоки е следстие от тази икономика.
Излизането зад граница не е било проблемно. Как пък точно моето семейство е излизало, където си поиска, че дори е живяло в чужда страна за няколко години? И не, не е било от висшия ешалон на властта.
И пак моето семейство и всичките им познати са се шегували с властта и о, ИЗНЕНАДА няма никой в лагер на смъртта.
За правовия ред и т.н. няма смисъл да коментирам - сега е по-зле. През управлението последните 20 години минаха червени, сини, жълти и гробари. Разлика съществена не виждам.
Много интересно как не е било проблемно излизането зад граница на българските граждани при наличието на следните факти, цтирам от чужд материял:

"На 10 май 1989г. Народното събрание приема облекчения за пътуванията в чужбина. Така за пръв път след 1945 г. гражданите получават правото на постоянен задграничен паспорт. Законът за така наречените червени паспорти трябва реално да влезне в сила от 1 септември, но бунтовете и откритите протести сред турската общност в Джебел, Кърджалйско, Колиново, Шуменско и Езерче, Разградско налагат да бъде приложен активно още в началото на юни.

Формално комунистическата власт обяснява задграничните паспорти като изискване на Хелзинкските договорености в годините на перестройката. Неофициално обаче членове на Живковата номенклатура признават, че промените са направени целенасочено, за да се проведе тайният проект „Голямата екскурзия”.
В подкрепа на това е и секретна реч на Живков, произнесена на 7 юни пред актива на Централния комитет и Политбюро на БКП. "

За периода от 1945г. до 1989г. българските граждани имаха правото на лечен паспорт след навършване на 16-годишна възраст, който на практика беше една лична карта за вътрешна консумация в страната, в чужбина се излизаше с така наречения задграничан паспорт, който се издаваше за служебни пътувания и притежателя му нямаше право да го държи в себе си а след прибирането в страната беше длъжен да го предаде на съответните власти. Да не говорим, че съществуваше понятието ИЗХОДНА ВИЗА !!!

Единственото обяснение за излизането на твоето семейство с такава лекота в чужбина и даже пребиваването му за години там е , че някой от семейството е бил или дипломат или служител на ДС, което в повечето случаи се припокриваше.

По отношение на шегичките с власта, това можеше да се случи безнаказано само в края на социалистическия период след смърта на Брежнев и началото на перестройката в СССР, ако твоето семейство и обкръжението му са го правили в периода на 60-те и 70-те години открито и без последствия, това значи че просто са били агент-провокатори !! :evil:
Аватар
Тайфун
Пишете, о, братя

Мнение от Тайфун »

Да, освен всичко друго,
системата "прееби другарче" е била много популярна.

Комисаря или помазания разказва виц за властта, обикновенният човек го разказва в някоя компания и тамошния комисар/помазан го заковава.

По времето на комунизма няма случайни неща и хора.
Пустите клисурци, станали московци,
а панагюрци- донски казаци!
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Днес бил празник, но не била кръгла годишнина. Затова поздрави за тези, които го празнуват с това клипче. Разни неща са объркани, но то при революция, повечето неща са така...
С праздником, товарищи!
http://moskprf.ru/swf/avrora01.swf
Иначе аз празнувам 125 години от победата при Сливница! :connie_3:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
blz
Да живей словото
Специалност: Икономика с англ.
Курс: четвърти

Мнение от blz »

Никой от семейството ми не е бил нито от ДС, нито дипломат, нито е бил агент, нито е бил агент-провокатор, нито е бил от матрицата, нито нищо. Всъщност дядо ми е бил директор на голяма строителна компания. По това време руснаците са искали да изградят ж.п. мрежи в България, съвместими с техните(релсите им тогава са били по-тесни). Именно дядо ми се е противопоставил и е бил готов да си подаде оставката ако това стане - с оглед на това, че България губи начин за търговия с всички останали страни. И не са били изградени. Не е бил уволнен. Не е бил заточен.
За пребиваването в чужбина - имало е строги проверки и все пак са били в повече от 10 страни. Живели са на друг континент. И не е имало никакви проблеми.
Нека да гледаме обективно на нещата. Не съм привърженик на комунизма, но и не мисля, че той е първоизточника на всички злини на земята...
The true balance sheet of US Investment banks:
There are two sides of the balance sheet: the left side and the right side.
On the left side, there is nothing right.
And on the right side, there is nothing left.
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

blz написа: Нека да гледаме обективно на нещата. Не съм привърженик на комунизма, но и не мисля, че той е първоизточника на всички злини на земята...
И аз мисля така. Но иначе е трудно да се гледа обективно (да не кажа невъзможно) на време, с което всеки има различна връзка и спомени.

Единият ми дядо получава покана от Сорбоната да се премести в Париж и да работи там. От партията го викат и му казват, че ще замине при условие, че стане агент. Той отказва. Пращат го в някаква забравена от бога психиатрия, където успяват да довършат живота му сравнително бързо.

С това не се опитвам да оборя твоите думи, а да докажа, че "времето на социализма" за всеки значи нещо различно. Глупаво е някой да го обяви за най-хубавия период в българската история, но е глупаво и някой да обяснява как всички злини идват от соц. времето.

The names of the future are stamping of impatience.
DARKVEIDAR
В началото бе словото
Специалност: техническа
Курс: завършил

Мнение от DARKVEIDAR »

Zahariev написа:
blz написа: Нека да гледаме обективно на нещата. Не съм привърженик на комунизма, но и не мисля, че той е първоизточника на всички злини на земята...
И аз мисля така. Но иначе е трудно да се гледа обективно (да не кажа невъзможно) на време, с което всеки има различна връзка и спомени.

С това не се опитвам да оборя твоите думи, а да докажа, че "времето на социализма" за всеки значи нещо различно. Глупаво е някой да го обяви за най-хубавия период в българската история, но е глупаво и някой да обяснява как всички злини идват от соц. времето.
Ако се погледнат нещата в по-широка историческа рамка специално за България от Аспарух насам, би могло да се каже, че сме претърпявали и по-големи злини, но по отношение на новата ни история няма по-голяма, да не забравяме, че последиците от социализма ги търпиме и в момента, а ще ги търпят поне още две поколения българи.
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Както и последиците от Турско робство ги търпим в момента. Търпим и негативите на царското управление в България преди стотина години.

Всичко влиза в т.н. "народопсихология", колега и да се категоризира, като "най-голямо зло" просто не би било правилно.

А последиците от социализма не две, а дванадесет поколения ще ги търпят, защото всичко е в главата на хората и трудно излиза от там.

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
Flame
В началото бе словото
Специалност: Компютърни науки
Курс: втори

Мнение от Flame »

DARKVEIDAR написа: Ако се погледнат нещата в по-широка историческа рамка специално за България от Аспарух насам, би могло да се каже, че сме претърпявали и по-големи злини, но по отношение на новата ни история няма по-голяма, да не забравяме, че последиците от социализма ги търпиме и в момента, а ще ги търпят поне още две поколения българи.
Проблема на всички е, че ТЪРПИТЕ последиците, а не че се БОРИТЕ с последиците. Миналото си е минало. И да пискаш че било гадно/ хубаво няма да го промениш. Вземи доброто и промени лошото. Обаче не го отричай цялото, безсмислено е.
В момента търпим последиците на тоталната анархия от началото на '90. Социализма ли остави толкова плодородни земи пустеещи? Социализма ли бетонира черноморието? Социализма ли спря 2 блока от АЕЦ "Козлодуй" за да влезе в ЕС? Социализма ли остави полицията без бронежилетки? Социализма ли спря парите за образование? Социализма ли остави рушащи се болници?
Да, има неща които са били грешни, но не обвинявайте бившия строй за всяко нещо, което не ви е на кеф в тая държава.
Ако ще правиш нещо, прави го добре и до край или не го започвай!
Аватар
WeeDichou
Да живей словото

Мнение от WeeDichou »

blz написа: Живели са на друг континент. И не е имало никакви проблеми.
Нека да гледаме обективно на нещата.
Куба ? :roll:
:JC_spliff:
Аватар
JudyRamone
Легендарен флуудър
Специалност: Компютърна химия
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от JudyRamone »

Flame написа:
DARKVEIDAR написа: Ако се погледнат нещата в по-широка историческа рамка специално за България от Аспарух насам, би могло да се каже, че сме претърпявали и по-големи злини, но по отношение на новата ни история няма по-голяма, да не забравяме, че последиците от социализма ги търпиме и в момента, а ще ги търпят поне още две поколения българи.
Проблема на всички е, че ТЪРПИТЕ последиците, а не че се БОРИТЕ с последиците. Миналото си е минало. И да пискаш че било гадно/ хубаво няма да го промениш. Вземи доброто и промени лошото. Обаче не го отричай цялото, безсмислено е.
В момента търпим последиците на тоталната анархия от началото на '90. Социализма ли остави толкова плодородни земи пустеещи? Социализма ли бетонира черноморието? Социализма ли спря 2 блока от АЕЦ "Козлодуй" за да влезе в ЕС? Социализма ли остави полицията без бронежилетки? Социализма ли спря парите за образование? Социализма ли остави рушащи се болници?
Да, има неща които са били грешни, но не обвинявайте бившия строй за всяко нещо, което не ви е на кеф в тая държава.
Ааа, това, че никой не е разбрал как най-добре да откъсне държавата от комунистическото минало ИЗОБЩО не прави скапания комунизъм нещо (по-)хубаво на фона на прехода, окей? това е такава гнусна спекулация, че нямам думи. Социализмът остави хиляди семейства на прага на бедността, хиляди невинни хора прекараха младините си по затворите, социализмът направи така, че да се навъдят мутри, които да убиват за 1000 лева достатъчни да си купят един банан и една къща, социализмът научи полицаите да бият хората по районните, социализмът отнемаше от времето на студентите и ги караше да учат историята на БКП и после да им пишат оценки върху това, социализмът забрани на стотици ученици да продължат образованието си в университета, само защото са деца на еди-кого си... така че ИЗОБЩО НЕ МИ ГОВОРИ ЗА ТЕЗИ НЕЩА! Ще обвинявам, щото от комунизма тръгва всичко, щото ако нямаше комунизъм, нямаше да има и преход, сещаш ли се? Ако нямаше тъпи маси с промити мозъци, на които им се е сторило нагло да има по-умни и образовани от тях хора... сега нямаше да сме на тоя хал и нямаше да има псевдо-интелектуалци, които дори нямат покрито висше образование, щото решили, че кирката и лопатата са достатъчни, за да си пробият път нагоре и да смажат всичко живо, което срещнат по него...
Ако беше законно показно да се подпалват хората живи, щяха и това да правят публично, вместо тайно...
...И ПОВРЪЩАМЕ ВЪРХУ НАДЕЖДАТА
ЗА ПО-ДОБРИТЕ ДНИ!!"
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

И аз не съм голям привърженик на комунизма, но не виждам, защо на него трябва да се приписват заслугите за всички несгоди. Благодарение на това мислене вече 20 години след прехода в обществото ни продължава да се поддържа едно крайно елементарно и глупаво разделение на сини и червени. В момента комунизмът съществува единствено, за да черпят хора облаги от противпоставянето на него.
Аватар
WeeDichou
Да живей словото

Мнение от WeeDichou »

А какво е естественото (крайно неелементарно и умно) разделение на хората в България ?
Не се заяждам...просто питам.
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Никаква идея си нямам, какво е естественото ;) Предполагам, че то би се проявило, когато се преодолее сегашното. Честно, не се бях замислял.
Аватар
WeeDichou
Да живей словото

Мнение от WeeDichou »

ОК. Ти на какви разделяш хората в България ?
Аватар
KeineSonne
Писаружяк
Обратна връзка:

Мнение от KeineSonne »

WeeDichou написа:А какво е естественото (крайно неелементарно и умно) разделение на хората в България ?
Не се заяждам...просто питам.
За мен:
1. С повече качества, отколкото недостатъци
2. С повече недостатъци, отколкото качества

В зависимост от контекстите обаче, съдържанието на `качество` и `недостатък` варира невъобразимо, а да избегнеш препочитанието си към един контекст или друг, изисква скил, умение и като такова, то се открива, тренира и развива с времето. Разбира се, фактът, че отчитам тази способност като `умение` само привидно ме изкарва от субективността, всъщност ме натиква още по-дълбоко в нея. Съзнавам, че моето виждане е идеалистично и невъзможно, но не приемам да се откажа от него, защото в моето си парче свят, това е единственото и безалтернативно виждане. Което пък повдига въпроса за обективността и крайната относителност и къде се срещат и се сбиват.

Следователно, комунизмът е `лош` или `по-малко лош` или `абсолютно лош` е въпрос, който винаги ще събужда аргументи за и против, както всяка една идеология или религия. Разбира се, че изтезаваните от режима са доказателство за ирационалността на олицетворяващите го човеци и удобността въобще на всяка една система от убеждения за оправдаване на зловещи перверзни човешки нагони. Разбира се, че от друга страна съмнението дали е имало изобщо реална алтернатива в последните 20 години, някак снема част от `вината` на комунизма, като просто заличава яркостта на контраста между двата исторически периода, по този начин ги сближава и прави онзи режим да изглежда по-малко чудовищен.

Въпросът, който според мен действително трябва да привлича по-фокусирана дискусия е - трябва ли да помним или трябва да забравим, за да продължим напред, около което ми се струва, че се въртят и последните мнения в темата.

Петър Стоянов каза днес по някаква ТВ, че съвременната европейска идентичност се опира на 2 стълба - антикомунизъм и антифашизъм. От политическа гледна точка, това е така, но политика, която възприема Европа като висша неоспорима ценност=утопия, запраща цялата идея за Европа в безумно ултимативен дискурс. С други думи, продължава да си съществува парадоксът от 20 век - да си съвременен човек (разбирай европеец)=свобода на словото и идеите=стандарт=несвобода. Как се решава тоя парадокс, питам аз, при това в контекста на тежката идеологическа обремененост на 20 век.

Всичко написано по-горе не ми пречи искрено да се кефя на това: http://www.youtube.com/watch?v=XWLU76o5rEI 0:25 - любимо
Изображение Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Мнения”