Какво да уча - съвети?

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
Аватар
Dessy
От дъжд на вятър
Специалност: Право
Курс: трети

Re: Какво да уча - съвети?

Мнение от Dessy »

@cerbera
Учи това, което искаш, и което чувстваш, че е за теб, не слушай тоя какво казал, оня какво казал, защото, ако не слушаш себе си, след време ще съжаляваш. Относно правото - аз също уча право и обичам специалността си, обаче не мисля, че мотивацията "да ги мачкам наред всичките", е правилната. Човек учи право, защото иска и защото това му харесва и му носи удовлетворение, а не заради някакво чувство за власт, което ти дава възможност "да мачкаш". А и съдът няма да бъде твоята сцена - нещата в действителността са далеч по-различни.
Аватар
Mackle
Пишете, о, братя

Мнение от Mackle »

@cerbera - Изобщо не е късно да започнеш да учиш за следващата КСК. Аз започнах да уча по история и БЕЛ сериозно октомври месец. Въпреки че историята винаги ми е бил любимият предмет, което си е предимство. Обаче сериозно се замисли дали знаеш какво точно върши един средностатистически адвокат, защото съдейки по мнението ти, ти май си го представяш доста по-бляскаво отколкото е. Американските филми с великите, пламенни речи в съдебната зала не показват действителността...

Все пак успех, насочил си се към най-доброто (мое мнение), дано догодина по това време да си също толкова щастлив, колкото съм аз сега от успешната КСК. :D
cerbera
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от cerbera »

bggashnik написа:Вече се знае, че и следващата година изпитът ще е чрез теми, не тестове ;) И още нещо-вече трябваше да си седнал и да четеш, защото много кандидат-прависти ходят от 2 години на уроци. И все пак не е късно, но почвай да си налягаш парцалите ;)
Сериозно ли ще е с изпити? Как? Кога?! :shock: :shock:
Ако наистина е така от понеделник започвам... :) :) :)

Dessy написа:@cerbera
Учи това, което искаш, и което чувстваш, че е за теб, не слушай тоя какво казал, оня какво казал, защото, ако не слушаш себе си, след време ще съжаляваш. Относно правото - аз също уча право и обичам специалността си, обаче не мисля, че мотивацията "да ги мачкам наред всичките", е правилната. Човек учи право, защото иска и защото това му харесва и му носи удовлетворение, а не заради някакво чувство за власт, което ти дава възможност "да мачкаш". А и съдът няма да бъде твоята сцена - нещата в действителността са далеч по-различни.
Ми това искам - правото... друго нищо не чувствам, нищо не искам... Народна хореография ли? Ужас... :lol: Като обичам да играя народни танци и хора как ще си докарам финансовото благополучие - никак... Ще поживеем пък ще видим...

Mackle написа:@cerbera - Изобщо не е късно да започнеш да учиш за следващата КСК. Аз започнах да уча по история и БЕЛ сериозно октомври месец. Въпреки че историята винаги ми е бил любимият предмет, което си е предимство. Обаче сериозно се замисли дали знаеш какво точно върши един средностатистически адвокат, защото съдейки по мнението ти, ти май си го представяш доста по-бляскаво отколкото е. Американските филми с великите, пламенни речи в съдебната зала не показват действителността...

Все пак успех, насочил си се към най-доброто (мое мнение), дано догодина по това време да си също толкова щастлив, колкото съм аз сега от успешната КСК. :D
На мен пък литературата ми е любимият предмет, а след това историята... ама назубрянето на теми не ми е много по вкуса, но ще справим... като поиска човек нещо много силно, няма какво да го възпре. :rabbit:
Изображение
Аватар
bggashnik
Пишеща машина
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи

Мнение от bggashnik »

cerbera написа: Сериозно ли ще е с изпити? Как? Кога?! :shock: :shock:
Ако наистина е така от понеделник започвам... :) :) :)
Да, наистина е така! Тук можеш да получиш повече инфо:
:arrow: http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 58&t=17476
Компютърни науки I курс
Аватар
Dessy
От дъжд на вятър

Мнение от Dessy »

@cerbera
Щом чувстваш, че правото е за теб - тогава дерзай и смело напред! Не се плаши от темите - не са толкова страшни, колкото изглеждат :wink: Постарaй се да ги разбираш и осмисляш, а не да ги назубряш. По история много полезни ще ти бъдат плановете - аз лично ползвах едни планове от едно зелено помагало на Регалия 6, много ми помогна. По литература е важно да си прочел всички произведения, четенето на литературна критика също ще ти помогне. Успех и дано скоро да ни станеш колега :wink:
Аватар
Drajgo
В началото бе словото

Мнение от Drajgo »

@cerbera Много го мислиш. За момче е елементарно да влезе право, не се притеснявай. Важното е дали ще го завършиш. :) Поживей си още малко преди голямото учене и наблегни след това на историята. Балът няма навика да скача над 26... Тази година можех да вляза право и то без уроци по литература, тъй като се готвих за МО (естествено не те съветвам да си ги спестиш, но ти давам пример, че не е сложно). Засилваш историята за едно 5,50 и след това пишеш на цитатите по литература за 3,50 и си готов. Дипломата по история да е отлична и матурата над 5,50, което също е повече от лесно. В момента, колкото и да те успокояваме, ми е ясно, че цялата схема ти изглежда сложна, но сам ще видиш, че не е. Сложното май идва след това. :)
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър
Специалност: икономика (+английски)
Курс: семестриално завършил

Мнение от Etiainen »

Хора, искам да кандидатствам космонавтика с профил агрономия... моля ви се кажете ми какви изпити трябва да положа и кога плс плс, това ми е мечта от малка. Благодаря предварително.
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.

Моето творчество - Windy Sunset's Creations :D
Аватар
Dessy
От дъжд на вятър

Мнение от Dessy »

Etiainen написа:Хора, искам да кандидатствам космонавтика с профил агрономия... моля ви се кажете ми какви изпити трябва да положа и кога плс плс, това ми е мечта от малка. Благодаря предварително.
:) :) :)
Аватар
blackout
Летящите Пръсти
Специалност: право

Мнение от blackout »

Агрономия със специализация космонавтика е по-яко. :)
В царството на слепите съдии едноокият е адвокат.
Аватар
Eve_bs
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Eve_bs »

Здравейте! Аз съм от английска гимназия и тази година ще кандидатствам в СУ с английски език, но все още се колебая какво да пиша като първо желание, затова се обръщам към по-опитните от вас за съвет. Реших да кандидатствам във ФКНФ понеже много ми харесва да уча езици, но изключих като вариант Японистика, Китаистика и т.н. защото йероглифите не са за мен, а и тези култури не ме влекат, както и Тюркология и Новогръцка филология например. Затова засега съм свела избора си до Английска филология и Скандинавистика. Не искам скандинавистиката заради високия й бал, а защото съм ходила в тези страни и мн ми харесва там, има интересни дисциплини като странознание и митология, а и смятам че английският и немският от гимназията ще ми помогнат в изучаването на скандинавските езици. От друга страна, английският ми е любимият предмет в у-ще и колкото и да са по-редки езиците като норвежки и шведски смятам, че винаги ще има нужда и от компетентни преводачи по английски език и след АФ има добра реализация, въпреки че всички ме питат "За какво ти е тази английска филология? Какво ще работиш после?", но аз далеч не мисля, че езикът може да се "научи" на високо ниво в гимназия както в университета. Единственото, което ме притеснява е, че може би се набляга много на литературата...
Благодаря предварително за отговорите ви и ако някой от вас учи една от двете специалности, ако може да ме насочи с нещо по-конкретно, ще съм много благодарна. :)
kableshkov
В началото бе словото

Мнение от kableshkov »

Съвет от мен-Политология. Една специалност, която на момента може да не ти говори много, но е изключително полезна дори да не се интересуваш политиката, в което се съмнявам.
Последно промяна от kableshkov на 30 Окт 2010, 22:38, променено общо 1 път.
Сътрудник към ФСС на ФФ
PR на Студентски клуб на политолога
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

"- Харесвам английски език и скандинавските държави"
"- Учи политология" :mrgreen:

Аз пък те саветвам да си запишеш Английска филология. Ако това ти е удоволствие. Въпросът "Какво ще правиш след това?" не трябва да присъства на дневен ред при този избор, защото тази филология може да се прилага в какви ли не сфери. Просто се довери на желанието си. :)

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
Eve_bs
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Eve_bs »

kableshkov, разглеждала съм учебния план на Политология, но не мисля, че тази специалност е за мен. Все пак благодаря (:
Zahariev, напълно съм съгласна, че човек трябва да учи нещо, което му доставя удоволствие, но в момента самата не мога да преценя кое би ми харесало повече и ще ми е по-интересно, защото скандинавистиката както и много други специалности не са неща, които се изучават в у-ще, и може би се разбира дали ти харесват чак в университета.
Може би никой от вас не може да знае по-добре от мен какво би ми харесало, след като не се познаваме, но реших да се допитам до повече хора за мнения, за да ми помогнат да се ориентирам.
Отново благодаря и на двамата за бързите отговори :)
Аватар
morfei
Форумно зомби
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи

Мнение от morfei »

Моя съвет е Скандинавистика. Там ще научиш редки езици, които са високо платени. Английският днешно време е необходимост, много хора умеят да го говорят и трудно се намира добре платена работа САМО с него.
Компютърни науки 1 курс
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

Ами всъщност зависи, защото да си преводач и да говориш добре английски са две коренно различни неща.От преводач се изисква познаването на голям обем от терминология - нещо, което никой непрофесионално занимаващ се с английски няма как да знае.
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”