alter ego написа:Университетът е това място, където човек отива по собствено желание, за да научи нещо от по-знаещите от него. И в процеса на учене има три фази според ЗВО. Отначало е относителна масовка, която все пак е доста по-различна от гимназиите - бакалавърска степен, после измежду плявата започва да се оформя нещо - магистратурата и накрая в докторантурата става ясно, дали нещото си е заслужавало усилията и от двете страни.
Първо, аз много държа на нов ЗВО, в който да има ясни и обективни правила за финансиране на образованието според качеството!
Второ, нали не се опитваш да ме убедиш, че за да съм реализиран в професията си нормален български гражданин, трябва да стана доктор?
Трето, наистина има нужда от специалисти във всички области, включително икономически нерентабилните такива. Ама наистина ли мислиш, че огромните бройки в такива специалности, са нечия необходимост? Наистина ли мислиш, че всичките тези "студенти, влезли просто за да учат", ще станат "самопроизвело се образование"?
Аз така ги виждам нещата - уча нещо, за да работя същото нещо. Ако има граждани, които учат висшето си образование просто, за да учат - то никой не ги спира, нека си учат! Но не мисля, че начинът за това е от останалите граждани, които реално работят, да се дават огромни суми пари, просто щото на някой му се учи... Ок? И в този смисъл - да, аз съм стока, която след университета отива на пазара на труда, където някой я купува... Не разбирам само защо мислиш, че това е бутилка бира/тоалетна хартия...