Дискусия: 18.10. СУ пред затваряне - нашата реакция?

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел, Шепот

Публикувай отговор
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Re: Дискусия: 18.10. СУ пред затваряне - нашата реакция?

Мнение от Zahariev »

O|OeHukc написа:Колегите, които досега са изявили позиция за протеста, че ще се включат активно са от НАТФИЗ, Художествена и Музикална Академия.
Протестът не е на СУ, той е на студентите.

Иво, ще има ли общи действия с протестиращите от БАН ?

Щом този протест е общостудентски ще седна да напиша един материал за него и ще подкрепя. Но си мисля, че трябва да се протестира заедно с хората от БАН.

И въпреки това по отношение на СУ стоя зад позицията, че трябва да се искат промени от ръководството.

The names of the future are stamping of impatience.
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Няма да има общи с учените. Засега целта е една - обединение на студентите.

Ще се искат промени от ръководството, защото то си ги "заслужава".
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

O|OeHukc написа:Няма да има общи с учените.
Кой го реши това?
Не е взимано такова решение нито на дискусия, нито никъде!
Обвиняваш Инициативата в самостоятелно взимане на решения за студентската общност, а всъщност точно ти правиш това непрекъснато.
Аватар
La_Contessa
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Италианска филология, Международни Отношения
Курс: четвърти

Мнение от La_Contessa »

Не беше взето и решение да има общи действия с учените. :P
" ...тая трагедия на естествения свят, която е трагедия само за ония, които умират в борбата. За онези, които оставаха живи, тя не беше трагедия, а тържество на осъщественото желание."
Аватар
Шепот
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Ами именно.
Изведнъж се появява така спуснато отгоре ще ли има, не ще ли. Дайте на следващата дискусия да се обсъди това и после да се обяснява във форума.
Аватар
Deschain
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Deschain »

Шепот написа:
O|OeHukc написа:Няма да има общи с учените.
Кой го реши това?
Не е взимано такова решение нито на дискусия, нито никъде!
Обвиняваш Инициативата в самостоятелно взимане на решения за студентската общност, а всъщност точно ти правиш това непрекъснато.
Ние не можем да върнем "младите" учени на БАН, ако решат да дойдат на протеста. Но аз лично не ги чух да изявяват подобно желание.:)
Ако дойдат и кажат: "Ние ще ви подкрепим на протеста с тези искания, елате вие да ни подкрепите на нашия, искаме еди какво си" - еми тогава ще го гласуваме да. Но това не се е случвало.
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

И тук идва логичният въпрос ... ако те дойдат и подкрепят без да ги спирате, вие ще отидете ли да ги подкрепите на техен протест ? :D

Вижте, целта ми не е да всявам раздор сред студентските организации, а да се опитам да изясня дадени неща и да дам своето собствено мнение.

Аз считам, че общ протест заедно с хората от БАН би бил положителен, защото :

- Студентите са бъдещите служители на БАН
- БАН и университетите имат много голяма връзка - даване на повече пари за едното място ще рефлектира положително в дълготраен план спрямо другото място.
- Самият протест ще бъде погледнат с друго око от хората и медията - Студенти и научни работници, които се борят заедно имат по-голям шанс за повече внимание. А каквото и да говорим тук става въпрос И за привличане на внимание.
- Ако има медиен или обществен негативизъм, съпътстващ протеста, то той няма да бъде излят директно върху СУ и студентите от СУ.

На своя страна срещу кого трябва да бъде общостудентския протест (с превенция за включване на хората от БАН) ? Аз считам, че той не трябва да бъде насочен срещу Игнатов, а срещу Дянков. Защото Дянков води една крайно абсурдна политика спрямо студентите. Но това е едната част от решението на проблема. Другата част от решението на проблема, според мен, трябва да бъде протест на хората от СУ срещу невъзможността на ръководството да предпиреме адекватни мерки спрямо кризата. Срещу невъзможността на ръководството да промени средновековния апарат за обслужване на студентите. Срещу невъзможността на ръководството да спре порочните практики вътре в университета.

Това е моето мнение. Не го свързвайте с политическо подстрекаване и т.н. Нямам общо, нито с политически партии, нито с БАН и ръководството.

Дано ви свърши работа за нещо. :D

Едит : http://www.dnes.bg/bulgaria/2010/10/24/ ... ina.101969

Вижте.

Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Странна логика, колега Захариев, странна логика.
Ако протестът е само студентски, защо са ви БАН? Ако ви трябват, защото студентите са бъдещи научни работници, по същата логика би трябвало да ви трябват и преподавателите, защото бъдещите такива днес също са студенти.
Идеята с всеки, но не и с преподавателите е абсурдна. Още повече ще дойде сесия, колкото и невероятно да изглежда това... :wink: :mrgreen:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

Не, че нещо... ама не ви ли е малко неудобно да протестирате при горепосочения линк от Захариев?
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
DID_miss
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от DID_miss »

alter ego написа: Идеята с всеки, но не и с преподавателите е абсурдна. Още повече ще дойде сесия, колкото и невероятно да изглежда това... :wink: :mrgreen:
Струва ми се, че колегите имат предвид "С всеки, но не и с ръководството", а не "С всеки, но не и с преподавателите" ;)

Пък ако има преподаватели, които наистина са срещу собственото си ръководство в момента (разбирайте най-вече срещу състава на Академичния съвет (нарочно не казвам "Академическия"), то аз им се прекланям и ги призовавам да вземат да действат най-после - по факултетните си съвети. Нека се започне най-после една вътрешна реформа!
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

DID_miss написа:
alter ego написа: Идеята с всеки, но не и с преподавателите е абсурдна. Още повече ще дойде сесия, колкото и невероятно да изглежда това... :wink: :mrgreen:
Струва ми се, че колегите имат предвид "С всеки, но не и с ръководството", а не "С всеки, но не и с преподавателите" ;)
Да, това имах предвид, alter ego. :D В общи линии аз задавам въпроси, които ми се виждат логични на мен. А вече колко са правилни и за другите ... те ще си преценят.

И все пак аз си оптимист спрямо това, което казва Игнатов. Малко по малко ми стана симпатичен като министър. :)

Аватар
DID_miss
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от DID_miss »

alter ego написа:Университетът е това място, където човек отива по собствено желание, за да научи нещо от по-знаещите от него. И в процеса на учене има три фази според ЗВО. Отначало е относителна масовка, която все пак е доста по-различна от гимназиите - бакалавърска степен, после измежду плявата започва да се оформя нещо - магистратурата и накрая в докторантурата става ясно, дали нещото си е заслужавало усилията и от двете страни.
Първо, аз много държа на нов ЗВО, в който да има ясни и обективни правила за финансиране на образованието според качеството!

Второ, нали не се опитваш да ме убедиш, че за да съм реализиран в професията си нормален български гражданин, трябва да стана доктор?

Трето, наистина има нужда от специалисти във всички области, включително икономически нерентабилните такива. Ама наистина ли мислиш, че огромните бройки в такива специалности, са нечия необходимост? Наистина ли мислиш, че всичките тези "студенти, влезли просто за да учат", ще станат "самопроизвело се образование"?

Аз така ги виждам нещата - уча нещо, за да работя същото нещо. Ако има граждани, които учат висшето си образование просто, за да учат - то никой не ги спира, нека си учат! Но не мисля, че начинът за това е от останалите граждани, които реално работят, да се дават огромни суми пари, просто щото на някой му се учи... Ок? И в този смисъл - да, аз съм стока, която след университета отива на пазара на труда, където някой я купува... Не разбирам само защо мислиш, че това е бутилка бира/тоалетна хартия...
Аватар
Шепот
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Разговорът с Игнатов по TV+, със списък на твърденията му и ангажиментите, които пое. Ще поживеем, ще видим. (:
DID_miss написа:да, аз съм стока
нЕмам думи, затова ще си замълча. о.о
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Странно, ти май не искаш да си стока? :shock:
1. Нов ЗВО е абсолютно наложителен не само за финансирането, а и за много неща, които вече са анахронизъм в стария ЗВО пък и за да забрани да се записват за студенти незавършили гимназисти, например, само и само, за да им се прибере таксата.
Нов ЗВО е много по-важен от Закона за академичния състав. Защо ли тогава точно вторият беше внесен и форсиран през НС, за да бъде обезобразен от КС? От простотия или нарочно? Нямам отговор за себе си или по-скоро отговорът ми е и от двете по много!
2. В зависимост от различното ниво на висшето образование има различно ниво на реализация. Дълго време държавата въобще не правеше разлика между бакалаври и магистри, вече започна да прави и на повечето места в държавната администрация бакалавърската диплома олеква. В системата на науката и на висшето образование пък магистърската е почти нищо.
3. Огромната бройка в специалността класическа филология, с която давах пример е 5 ПЕТ!
4. Моля те, не бъди стока! В момента, в който се дипломираш, ще разбереш, че не трябва да си стока, а човек и то личност! Който не уважава себе си, не може по никакъв начин да накара останалите да го уважават, а какво уважение предизвиква у тебе опаковка тоалетна хартия? :roll:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
DID_miss
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от DID_miss »

Дълго време можем да спорим, изкривявайки един на друг думите. Но е безмислено. Аз казах, каквото исках ;) Съответно не получих критика, така че приемам, че сте съгласни :mrgreen:

ПП. Къде съм казала, че говоря за филология изобщо? Изкривяване... ;)
Публикувай отговор

Обратно към “Инициатива против орязването на парите за Образование”