Циганският расизъм

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Циганският расизъм

Мнение от alter ego »

Тук на Балканите опитите за интегрирането им се правят от около 700 години... :wink:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
Звездица
Пишете, о, братя

Мнение от Звездица »

Какво разбираш под опити?
"Човек без правда е като трън в полето. Който и вятър да духне, все ще го отвее."
В. Петлешков
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

alter ego написа:Тук на Балканите опитите за интегрирането им се правят от около 700 години... :wink:

Което говори лошо за тези, които са опитвали ... ;)

The names of the future are stamping of impatience.
steamer
Драскач
Специалност: Стопанско управление с английски език
Курс: трети

Мнение от steamer »

Или пък за тези, които е трябвало да се интегрират...
Humanism is death disguised as life.
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

steamer написа:Или пък за тези, които е трябвало да се интегрират...
По-скоро за това, защото и другаде резултатите са комични.
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
Dark Harvest
Пишете, о, братя
Специалност: Биотехнологии

Мнение от Dark Harvest »

Еми, тогава остава идеята за каторгата. Все пак някак трябва да се оттучат от мързела си. А и сега се сетих-трябва да се наложи ограничение на бройката на децата им. Като в Китай. Защото се плодът като плазмодии в еретроцит.
Изображение

Хармонизирай се със ситуацията и изкорени източника на агресията с едно движение-основен принцип на Иайдо.
Единственото нещо, което желая е ръка на приятел с меч накрая.
Аватар
menina.do.mar
Плиний Стари
Курс: завършил

Мнение от menina.do.mar »

Уф, като чуя думата "интеграция" по въпроса с циганите, получавам обриви.
Какво интегриране, по дяволите, като те нямат желание за такова?!
Виждала съм многократно цигани-милионери да стоят пред огромните си мраморни къщи (строени с пари откъде, впрочем?), запалили огън и насядали в кръг около него. Та те живеят още на племенен принцип и това надали ще се промени някога. Същото важи и за тия, на които държавата е подсигурила жилища, а те си вкарват добитъка вътре и разпродават всичко, що може да бъде продадено.
"We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars..."
Аватар
Звездица
Пишете, о, братя

Мнение от Звездица »

menina.do.mar написа:запалили огън и насядали в кръг около него
На мен това ми прилича на лагерен огън - нещо което всеки е правил, отколкото на някакъв племенен обичай.
Не вярвам т.нар. милионери да седят край огъня за друго освен за удоволствие.

Все си мисля, че има и такива, които искат да се интегрират, не е възможно всички да са еднакви.
Нали намирате разлика между циганите, за които става въпрос в тази тема и онези, които макар да произхождат от този етнос, са образовани и нормални хора и почти не се забелязва, че са по-различни. Е, рядкост е, но съм чувала и съществува този феномен.
menina.do.mar написа:милионери да стоят пред огромните си мраморни къщи (строени с пари откъде, впрочем?)
Наркотици, алкохол и нелегален внос на к'вото се сетиш, най-вече! Иначе и обичайното - трафик на хора, органи и т.н. Ми да, и те са част от същия подземен свят. И това не са празни приказки, четох статии в Нешълъл-а май беше и случайно ми попадна един филм за циганите-милионери, както ги наричаш, от южна България, по НВО. От там само такива изводи си вадих.

ПС: Пропуснах и факта, че и те са на кланове и когато някой посегне на "бизнеса" на съседния по територия или се обидят с нещо, си отмъщават като същински mafia italiana.
"Човек без правда е като трън в полето. Който и вятър да духне, все ще го отвее."
В. Петлешков
jr_flex
В началото бе словото
Специалност: Pedagogika
Курс: втори

Мнение от jr_flex »

Практиката показва, че циганите се интергрират най-добре в затвора.
http://www.managerteams.com - български онлайн футболен мениджър
http://prepishi.com - лекции,пищови,реферати,теми,есета, дипломни,курсови работи и други учебни помагала
http://agency-angel.com/bg/index.html - организация на сватби,партита, рождени дни, празници, годишнини и други
Аватар
menina.do.mar
Плиний Стари

Мисълта ми беше, че независимо дали имат пари, или не, манталитетът им си остава същият.
Има и цигани, които са образовани и цивилизовани хора и почтено вадят парите си.
Тях въобще не ги обсъждаме, те са си редови български граждани и като такива имат всички права.
Но колко са такива?
Повечето са паплач, която тормози и без друго изтормозената държава.
Имат по 15 деца и не сключват брак, за да се водят самотни родители и да се възползват от всички преференции, крадат, убиват и какво ли още не.
Не знам дали сте запознати какво е положението в много български села, но в някои от тях българите (главно старци) са подложени на постоянен тормоз.
Аватар
Звездица
Пишете, о, братя

Мнение от Звездица »

Да, гледали сме репортажи.
Ами пак ще кажа, че не са само те виновни, въпреки че са главните деятели. Освен всички останали, използващи обстоятелствата за своя угода, къде са институциите и законите, които да пазят правата на всички граждани? Циганите са силни, когато се чувстват такива (много, накуп и задружни), а те се чувстват така, когато нямат контрол. Разминат се един два пъти с някое леко престъпление, свикват, че са безнаказани и агресията ескалира. Те са озлобени, защото са бедни, болни и нищожни и това ги прави още по-настървени, а добавката на слабия контрол си е направо взривоопасна. Ще си намерят мястото, само да започнат да се спазват законите и да се въведе дисциплина и у нас.
В. Петлешков
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Кое е първо - яйцето или кокошката ?

Чии действия провокирани от омраза са били първи и са довели до производни - на циганите спрямо българите или обратното ?

Манталитетът им е следствие на средата, в която живеят. Виждал съм И много читави цигани. Виждал съм и българи, които живеят, като "цигани". Средата, колеги, средата. Не обвинявайте "етноса", а средата.

steamer
Драскач
Специалност: Стопанско управление с английски език
Курс: трети

Мнение от steamer »

Манталитетът им е следствие на средата, в която живеят. Виждал съм И много читави цигани. Виждал съм и българи, които живеят, като "цигани". Средата, колеги, средата. Не обвинявайте "етноса", а средата
Браво, Захариев, приеми най-комунистическата от всички тези.
Humanism is death disguised as life.
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Ха-ха-ха

Това е общочовешка теза.

От гледна точка на човека, живеещ в модерната цивилизация канибализмът е нещо недопустимо. Защо ? Защото е извън общочовешката норма (и преди това обичай) на развитото общество. Когато питаш канибалът защо убива човек и го изяжда, той не го вижда по този начин. Канибалът казва, че му взема силата, а не го убива. Той има обичай, но не е еволюирал до идеята за норма в неговата култура, защото не е имал досега с култура, в която нормата е факт.

Чисто логично, колкото по-голяма е групата, която е част от общност с различни разбирания - толкова по-трудно се интегрира спрямо тези различни разбирания, защото има възможността да запази своята цялост. За това начинът да се интегрира дадена общност е да се разбие на по-малки социални единици, на които средата да влияе по-силно и по-бързо. И когато средата предостави възможност на тези социални единици да си отговорят на въпросите, които промяната предизвиква, те на свой ред често успяват да се превърнат в част от системата, не по-лоша от останалите, които са в нея преди тях. Мисля, че това не е под въпрос.

Давам простичък пример, който ще взема по най-грозния начин от приятелката ми. Циганско семейство - мъж, жена и две деца. Живеят в центъра на София по добрата воля на други хора (това няма пряко отношение върху историята). Продават на пазара на графа. Мъжът се е научил да говори сравнително правилно български език. Едното дете е прекалено малко, за да говорим за някаква култура, която да демонстрира. Второто дете обаче е по-голямо и е важното в случая. То израства в центъра на града сред българи. Личи си, че е циганче по цвета на кожата и т.н., но от към външен вид и обноски можеш да го наречеш просто едно "възпитано и учтиво дете". Също така държи на личната си хигиена.

И идеята е следната : Бащата (I поколение промяна) е приел някаква част от чертите на околните хора. Останали са и от предишните навици навярно - това е неизбежно, но има осезателна промяна. Детето (II поколение промяна) е приел по-голяма част от навиците и държанието на околните хора. При него няма въпрос дали да бъде такова или не. При това дете, това е логичното развитие от средата, в която се намира.

Това имам предвид под "средата". И не съм сигурен каква връзка има това с капитализъм, комунизъм, фашизъм и т.н. По-скоро този поглед върху нещата е империалистки. Възниква точно в големите колонизаторски сили, които създават и антропологията, като наука. Но това е друг въпрос ... ние тук може на всичко да му лепнем етикета "червено".

:D

Аватар
menina.do.mar
Плиний Стари

Захариев, с примера, който даде, по-скоро удари рамо на опонентите си в този спор.
Казваш, че за теб е виновна средата, а не етносът.
Казваш, че това циганско семейство се е интегрирало, живеейки сред българи - чудесно.
Съответно, ако циганите напуснат зловредната циганска среда и се внедрят в българска такава, работейки и възприемайки поведенческия модел и култура, то е напълно възможно да се превърнат в нормални български граждани.
Ами... в такъв случай защо са единици тези, които го правят? Защото е далеч по-лесно да си стоиш в гетото, да правиш деца на конвейер, да крадеш и да лежиш на гърба на държавата.
Такива случаи като този, който даде, само доказват, че интеграция е възможна, ако има желание от интегриращата се страна.
Публикувай отговор

Обратно към “България”