Той - нормален шрифт, аз - болд:
1) да идват всички преподаватели в лекциите си, и ако се изтърве нещо, то да се заучи в друг ден, в подходящ час
=>
Ми ако не дойде в последния ден, кво правим? Ше доучваме след сесията? По материал, който сме взели като изпит? Никой няма да се навие на тва, не сме даскало, а СУ
2) да има реални оценки - особено в някои факултети успехът е нещо като даденост, докога? - когато има реални оценки ще има и реални стипендии - съгласни ли сте стипендиите да се намалят още повече - да кажем 10 на факултет, но по 2000 лв на месец! Стиска ли ви, да се види кой наистина заслужава?
=>
Как така кой наистина заслужава? Защо пък стипендиите да се дават по успех? Тва е комунизъм. И при това е ГРЕШНО да даваш пари на някой, че си върши работата (учи), а тези дето не го правят, едно че ги късат, ами и пари не получават. Аз бих казал така - стипендии, ако си ги заслужиш, не със знания, а с изяви. Ако ходиш на турнири, състезания, ако издадеш книга, ако напишеш роман, ако създадеш сайт... За оценките няма смисъл да се отделят пари, зубъри много...
3) да има реална атестация на преподавателите - чуждо атестиране, може би
=>
Да, ЕС ше пратим екип да ни атестира, а ние ше ги черпим 1 ракия...
4) да има реална визия, тоз университет ще бълва ли камари от философчета, психолозчета, културолозчета, журналя и пишман педагози, и не е ли по-добре да се злаожи на математика, химия, физика, медицина - нещо, коеот прави пари, нещо което се продава
=>
математиката? физиката? Къде бе, душа? Единствения начин да се реализираш ако си добър по алгебра, е да станеш учител по алгебра (анекдот). Баш тези точни науки са най-малко полезни на страната ни. За кво ни е авиоинжинер, като нямаме завод за самолети? Или химици, без лаборатории и разработки. И фирми, дето да ги търсят. Пък педагозите са другата крайност - и хиляди да завършват, пак няма файда, половината ше са без работа, а образованието ше страда. По-добре просто да се прецени от коя специалност, колко хора трябват. 1 химик, 1 физик и 1 математик - които от СУ да идат в БАН и тва е. И прием в тези специалности, 1 път на 10г....
5) да има ректор по стопанската част, а не пишман историци да ми управляват бюджет за по 40 млн. лева
=>
то правителство от икономисти не могат да се справят... що не ги дадете на мен, аз да ги управлявам?
6) ректорската позиция да е за 1 година, та дано се преборим с това връзкарство, въй то не бяха страхове да не се объркат връзките с тоя, оня, брата, свата, кума и и т.н.
=>
Ам и за 5 дни да е, пак ше има връзкарство. По-скоро да е назначен от министерството. Поне ше знаем, че с вота си определяме малко или много коя партия ше контролира поста. Нещо ше зависи от НАС. А за 1г. човека нищо няма да направи. Докато се усети и край с мандата...
6)* да се закрият или намалят до минимум бройките за специалности без осигурен стаж - тук се изключват специалностите, които не предполагат стаж - т.е. ЧИСТО теоретичните
=>
то всеки предмет в СУ е теоритичен, всеки си има изпит по "Теория на... " или "Основи на..." - практиката не се учи в университет, а в реалния живот... Кой професор ше ми даде да произнасям присъди "за да се уча"? Или на друг да клонира хора, пак с тази цел?
7) Университета да си извоюва много пари от МОН, но само ако направи тези реформи
=>
по-скоро да има до 10 университета в страната, а не 30. И СУ да печели от техни проекти, а не от данъкоплатците, които примерно са учили в унсс, но данъците им да отиват за су - ква е логиката?

да се осовободим от секретарки, които едва пишат по клавиатурите - жал не жал, трябва да се реже до кокал, доматите на село да ходят да си поливат като не са се преквалифицирали
=>
да уволняваш хора по време на криза, при тва като в моя факултет имат нужда от още хора, за да върви по-бързо бюрокрацията - малоумно!
9) да направим всичко в този университет колкото се може по-компютъризирано - по-малко хора - повече пари спестени от заплати
=>
а пари за ток? за интернет? за съпорт? за обучение на персонала?
10) да се продадат или дадат под наем на практика празни сгради като тази на Физически Факултет, Химически Факултет и ит.н. Като няма пари, та дано се сетят да не плащат сметки на тез големи коптори. За сведение на тези, които нищо не знаят за своя университет - тези сгради са били затвори навремето затова са толкова големи. Това не са сгради за учене!
=>
Не, по-скоро да се турят там други специалности, които едвам намират стаи за лекции и се чудят къде да карат...
11) да се спре кранчето на университетското издателство и да не се побликуват книги без научна стойност - само някой да си вземе хабилитацията
=>
то е малко странно, да напишеш книга във връзка с дадена наука и тя да няма научна стойност? Да не би да пишат романчета или крими-та? Или издават лайфстайл списания?
12) да се разделим с всички преподаватели работили в ДС. Нещо, което в бившите соц-републики направиха още през 1989! Това практически означава спестяване на мнооого пари от стажа им. Да не се съкращават дисциплините им - да се назначат млади на тяхно място.
12) да не се дава повече управлението на университета на историци, филолози и темподобни мрънкалници - на нас ни трябва здрава ръка, практическа, а не изкуфяло-дрънкаща
=>
тва си е дискриминация отвсякъде... дай на некой 20г. да ръководи, ако искаш...
13) да се окрупнят звена в университета - една стая за секретарките на всички специалности в един факултет! Един-два-три телефона! Не повече!
=>
представяш ли си - над 20000 студенти, се редят на ЕДНА ОПАШКА, за ЕДНА СТАЯ. Къде ше и е края? Младост? Обеля? По-скоро трябва да има отдел за всяка една специалност, за някои по 2-3, щото 1000 души, дето учим право, да не се тъпчем в една тесна стаичка за да се запишем
14) работното време като в частния сектор, кви са ми тия почивки по 2 часа обедни. бахти умората наистина да клюкаш по цяла сутрин
=>
тва за кого се отнася? за мен ли? аз съм против в такъв случай - искам да клюкам цяла сутрин, че и обед...
15) в столовете да се монтират блокер-врати и да не се пущат чужди хора да ни ядат храната
=>
по-скоро да се подобри храната в тоя стол, ако питаш мене... или изобщо да няма такъв, а то хората за авантата, винаги ше намерят начин да влизат вътре...
16) да се готви по-добре в столовете, дори ако обядът трябва да струва 3 лв, но да си заслужава, да е хубав, питателен
=>
нека го направят на КФЦ и Бъргър Кинг, за кво ядем буламачите? Аз ако исках бг-манджи, щях да си стоя у Бургас... да ям риба и картофки всеки ден... А и има столове, дето дават по-добра храна от су, за под 3лв... просто в су се разхищава...
17) да се дадат мноооого пари на библиотеките за набавяне на хилядите книги, които не са ни огряли в периода 1944-89
=>
Ам, я кажи кои книги от този период не можеш да намериш? Примерно щото още са забранени като "капиталистически"? И какво разбираш под "огряли" - ти кво си търсил през 60те, което го е нямало по библиотеките?
18) да се отреже договора на сградите с Топлофикация и да се направят парни инсталации на дизел в сградите!
=>
или направо климатици.... кво ше се лигавим...
19) да се върне престижа на университета чрез тържественост, святост - в ректората без прашки и мутро-тениски, хора прилично облечени, некрещящи, вежливи
=>
Престиж не се печели с показаност, нито с тенденциозни действия по печеленето му... така може само да се загуби престиж...
20) да се закрие кафето в двора на Ректората - те просто спекулират като луди с цените там
=>
че кой те кара да ходиш там? Иди пийни евтинко в Кривото...
21) Да не се пуши в сградата - важи предимно за милите ни профчета
=>
тонове хора ще закъсняват за лекции, които преподават, ако пушат навънка... ше стане хаос...
22) да се закрие сегашната структура на СС - всяка година да има голямо събрание на всички студенти или техну представители и да се избира пряко студентски ректор! той да си назначава помощници по факултети - нека бъде като нашето правителство
=>
още повод за корупция и злоупотреби... а и не - не искам да е като нашето правителство... за мен просто СС е излишен, още повече с тези нацистки инициали...
23) ако правитлеството не дава пари за реформа да се обсади НС и да ги държим там под страх, да видят те кой е по-по-най - мирен протест, нека да видят 10000 гневни лица да пеят, да се радват - тогава ще ги дострашее, защо са радостни тези студенти, защо? - защото вярват в бъдещето и ,могат само да спечелят и се радват, ЗАЩОТО БЪДЕЩЕТО Е НАШЕ!
=>
какви са тези глупости? голям процент от тези 10000 няма да работят по специалността си, а тези които ше го правят, ще са некадърни - на тез хора ли е бъдещето... жална ни майка, сине....
24) да се въведе специална награда за най-добър студент в СУ - наградата да е стипендия пълна в който и да е чуждестранен вуз по избор на студента - но с договор този студент да бъде накаран после да е върне за да преподава наученото в чужбина
=>
Тва е толкова соц-стайл, че няма накъде - и ше има поводи за корупция до незнам си къде... а и кой ше се върне тука да преподава? Аз не бих се навил, ако ми дадат награда, тя да носи задължения със себе си... тъпо е...
25) да не се дават толкова пари за чистене на сградите, ами по-скоро да има инспектори, които следят кой мърси и цапа и да го изхвърлят от университета, включае и пушещите студенти, покровител на които беше ректорът Биолчев, божееее
=>
да не се чисти, дооооообре, нека умрем от болести докато учим...