Упражненията в МО

Подфорум към Юридическия факултет

Модератор: MidwinterSun

Аватар
Никсън
В началото бе словото

Упражненията в МО

Мнение от Никсън »

Малко 'оффтопик', но ако може някой да ми каже, защо програмата, която е на часовите занимания през зимния семестър (спец. МО) отразява само лекции, а няма нищо за упражненията/семинарите?
flamingone
От дъжд на вятър
Специалност: СУ-МО :D
Курс: втори

Re: Записване за езици - спец. МО

Мнение от flamingone »

"оффтопикът" ти е съвсем по темата, защото упражнения при вас може и да не се провеждат - поне първи семестър. Ние нямахме през 1ви семестър нито едно, а през 2ри имахме само едно.

Защо? - поради различни причини, но най-вече поради някакви невидими зелени човечета, които винаги гласували на факултетен съвет срещу реформите и борбите на декана и двама преподаватели от катедрата по МП и МО, единият от които зам.-декан, без да назовавам имена.

За съжаление, това не го пише в рекламните материали на Юридическия Факултет.

Едит: Пропуснах да добавя, че нашата специалност била една от перлите в короната на Юридическия Факултет.
fffff
В началото бе словото

Мнение от fffff »

Наистина ли няма да имаме упражнения?!?!?!? Е,що за безсмислица?
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

Напротив, още по-безсмислено е да имаш упражнения от които няма смисъл.На упражненията по КП ще разбереш за какво става въпрос
fffff
В началото бе словото

Мнение от fffff »

Не разбирам.Ще обясниш ли по-подробно в какъв смисъл няма значение дали имаме упражнения или не? Странно ми е,защото мислех,че са неделима част от обучението в университета,сега излиза,че сме без :?
flamingone
От дъжд на вятър

Мнение от flamingone »

Мъката идва оттам, че по мое мнение цялата специалност се пренебрегва, когато става въпрос за качеството на образованието. Нямам наблюдения как на практика се провеждат занятията на другите бакалавърски програми в други факултети, но гледам и чета в повечето им програми, че имат упражнения по доста неща. Тоест самите упражнения са нещо полезно и необходимо по принцип. Практическо приложение, където е възможно, на наученото в лекциите.

Просто начинът, по който винаги се подхожда към МО, предполага определена несериозност от страна на преподавателите и асистентите.

"Юристите", като "хора с мнение" често си позволяват лични оценки за това, дали МО трябва да е в ЮФ или някъде другаде и в съответствие с това намират или не намират за нужно да идват на лекции. Друго възможно оправдание за тази несериозност е бакалавърската степен в МО срещу това, че Право завършват (ако съм разбрал MidwinterSun правилно) "бакалавър+магистърска специализация" едновременно - учели по-стабилно от нас.

Нека не продължавам да изброявам подобни възможни причини, защото самата дискусия "мястото на МО в ЮФ" не може да се води от вече влезли студенти по одобрен учебен план, които да "защитават съществуването си". Не, че не се е налагало пред определени колеги от Право, които са си мислили, че са хванали Господ за шлифера. Няма да ви се спести също и изказването на декана за перспективите за реализация на завършилия МО: "Те обикновено завършват и Право като втора специалност и после се реализират много добре".

Относно упражненията - този семестър явно така ще бъде. Честно казано, няма предмет, по който да са абсолютно необходими за взимането на изпита, но пък на мен би ми било доста по-лесно и по-нормално да имам упражнения. От друга страна, това е специалността с най - много свободно време... За самоусъвршенстване :lol: или за работа ;)

Ако възникнат въпроси, питайте, пък ние да отговаряме.
fffff
В началото бе словото

Мнение от fffff »

Благодаря ти за отговора.Колкото до въпросния спор...толкова е глупав,та и абсурден,че не заслужава коментар.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Мда, flamingone е разбрал правилно - от право се излиза магистър, защото бакалавърската степен и магистратурата са слети в едно, просто ги учиш наведнъж, вместо да са ти разделени първо бакалавър и след това отделното кандидатстване и още две години магистратура. На същия принцип от МУ не можеш да излезеш с бакалавърска степен, защото те просто нямат такава.

Междувпрочем, аз в програмата на МО никога не съм виждала упражнения. И винаги съм гледала като втрещена ония 2-3 лекции, които имате на седмица през последната си година. Отделен въпрос е, че безсмислието на упражненията идва от асистента - ако асистентът ви е добър, и упражнението ще ви е от полза. Питайте ме мен с моята руса барби, която ни бяха сложили по гражданско - критично важна дисциплина с никакви упражнения.

Що се отнася до мястото на МО в ЮФ - то си е точно там, където трябва да бъде. Катедра "международни отношения" е в ЮФ, не е в историческия факултет, така че не виждам какъв им е проблемът на хората, които твърдят, че това е предимно историческа специалност. Е, правистите също учат прилично количество история, това означава ли, че трябва да ни наръгат в ИФ?

Отделно, че наистина в тази тема правим оф-топик, така че отделям мненията като нова тема, за да може дискусията да продължи нормално.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Никсън
В началото бе словото

Re: Упражненията в МО

Мнение от Никсън »

Ще си призная, че като видях програмата на часовете за 1-вия семестър МО ми мина през главата мисълта, че тя е в непълен вид, и че допълнително ще се вписват часовете за упражнения :lol:. До такава степен съм се учудил, че ще има само лекции, че не съм могъл да го повярвам.
Гледах си аз наскоро сайта на ЮФ и там доминантната информация е за спец. Право, а тази за МО е меко казано оскъдна... Мисля, че ще е много мъдро, да убия всяка надежда, че някога ще видя програмата на Учебния процес на МО, в 'ъпдейтнат' и изчерпателен вариант.
flamingone
От дъжд на вятър

Мнение от flamingone »

Хах, и аз бях със същите очаквания миналата година :)

Да си знаеш - езиците НИКОГА няма да ги напишат в програмата, нито на сайта, нито съм ги откривал някъде другаде. За езиците се ориентираш по листчетата вътре във витрините пред отдел Студенти - 238.

http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/u ... 010_2011_g - доколкото разбирам, това е линк, на който пише кога можеш да се запишеш на съответния спорт. И е актуален :reindeer: Напълно неочаквано за мен... :D

Колкото до упражненията, ако имаше, щяха да са изрично посочени :D Може евентуално към средата на семестъра или началото на следващия да ви пуснат асистентки по Конституционно...

Иначе да не ти прави впечатление, че по политология щял да ти преподава Янаки Стоилов (тук малка изненада за зайците), че имало предмет "Ощо учение за държавата", че някоя си Мъртва-Душа-Карагьозова преподавала по Конституционно и да не изброявам нататъка за сбърканата степен на Проф. д-р Георги Близнашки, която ни струва една-две шестици и прочие и прочие ;)
Аватар
Drajgo
В началото бе словото

Мнение от Drajgo »

А в следващите години има ли повече упражнения? В програмата виждам доста предмети, по които би трябвало да е наложително да има :?
Аватар
Никсън
В началото бе словото

Мнение от Никсън »

Добре де, аз като гледам програмата за зимния семестър МО, не виждам никъде дисциплината "Сравнително конституц. право", какво остава за упражнения по нея :D.
fffff
В началото бе словото

Мнение от fffff »

То някои специалности,които трябва да се учат втория семестър ще ги имаме сега...тъй че...
Nesquick
В началото бе словото

Мнение от Nesquick »

Конституционно и частно право са двусеместриални,държите изпита втория семестър,но ги учите и двата.
Добре де, аз като гледам програмата за зимния семестър МО, не виждам никъде дисциплината "Сравнително конституц. право", какво остава за упражнения по нея .
Това се учи втория семестър,няма как да я виждаш в програмата за първия семестър
Аватар
Никсън
В началото бе словото

Мнение от Никсън »

Нещо подочух, че през втория семестър ще има упражнения по Конституционно право, но сигурно ли е, че изпит няма да има сега зимния семестър? Ако е от значение, ще кажа, че ни преподава Доц. д-р М.Карагьозова. И ако някой може да ми каже подробности за изпита (писмен/устен) и въобще, кой каквото знае, ще е екстра :D
Публикувай отговор

Обратно към “ЮФ”