Предложения и идеи за стипендии 2010/2011

Това е разделът за Студентски съвет. Неговите членове се избират по факултети. Тук ще ви обясним как да кандидатствате с ваш проект и как да спечелите финансиране за него. Също така ще се опитаме да даваме подробна информация за всеки един проект, по който СС работи. Клубовете са специализирани студентски общности по интереси.

Модератори: svetlio.varna, peterdi, agenta

Заключено
Аватар
iodine
Драскач
Специалност: Право
Курс: първи

Re: Предложения и идеи за стипендии 2010/2011

Мнение от iodine »

Идеята е, както се написа и по- горе, да се подават молби за класация само на хора с успех 5.50 и нагоре..
Това е напълно безсмислено, тъй като прагът който ще дойде така или иначе няма да падне под едно 5,80 в някои факултети.

----------------------------------
Разбирам, че повечето хора тук искат да взимат големи суми, но само за около 5% от хората. Аз обаче искам всеки, който заслужава да взима нещо. Всеки с над 5,50 си къса гъза от учене. Всеки над 5.50, който остане на нулата е ощетен, всеки между 5.50 и 5,80 във факултети като нашия трябва да искат решение, което им дава нещо, зашотот го заслужават.

В края на краищата не съм аз човека който решава. Дадох ви лесно и честно за всеки скъсал си гъза от учене решение. Приятелити ми в чужбина ми се смеят като чуят какви абсурдни резултати се искат за стипендия, едва ли не само пълно 6.00 захапва нещо от кокала.

Интересно ми е да чуя вашите решения.

Не смятам да споря с вас, нито да се натискам зад варианта си (който си е най-честен), все пак не съм от хората, които им е задължение да облагодетелстват студентите в университета.

Най-добрият вариант си остава този, който дава по нещо, на повече, които заслужават, за разлика от този, който ще даде много на единци.
В името на потока! Втория!
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Средният ми успех от предходните два семестъра е Отличен 6,00. Но съм имала и по-нисък. Например след лятната сесия на втори курс, когато един сладур ми написа 5 без да ми проверява работата, просто защото караше шестиците и петиците шахматно. Същият семестър имахме и един луд преподавател, при когото едва изкарах 3 и подскачах от щастие по коридорите, че няма да му се явявам повече на този изпит. Не защото съм слаба студентка, очевидно. Най-интересното е, че за въпросния изпит и за въпросната сесия като цяло се скъсах да уча най-много отвсякога, а имах пет и седемдесет и нещо бал после.
Затова, gottalovefmi, да ми обясняваш, че непълните отличници не заслужавали стипендия, защото не учели достатъчно е такава тъпотия, че просто не знам как да го опиша. На собствен гръб знам, че това не е така. Нека не ставаме свръхпеданти. Нормално е при липсата на пари да се изнервяме, но така да търсим под вола теле, за да се класираме ние за повече е кофти. Не казвам, че ти го правиш това, но със сигурност има такива хора в темата, затова го пиша... На мен примерно ще ми е най-яко цялата сума за стипендии да се разпредели между хората с бал 6,00 - едва ли сме толкова много и сигурно ще взема доста хубави пари, но това, че на мен ми е най-удобно, не значи, че е най-справедливият вариант, нали?
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

За сефте да благодаря за мнение на Шепот...
Facebook
Изображение
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

6.00 е въпрос на шанс, не само на учене.Усетих го това 3 пъти тази година, след като и трите пъти, в които имах 5-ци си бях ощетен от всякъде, на фона на това на какви знания се пишеха 6-ци на други.Единственият начин да има 100% обективно оценяване е да се изпитва с тест, но това колко преподаватели го прилагат....

Така че, освен че трябва да има някакво по-справедливо разпределение на стипендиите (това да има по нещо за всички с над 5,50 е добра идея), е крайно време да има оценяване на отделните факултети и в тези, с най-висока оценка, да има повече стипендии от колкото в други.Вече написах примера с тази култова специалност "неформално образование", в която се взима държавна стипендия с успех 5,30, а за МО успеха е около 5,90 - няма нужда да коментирам разликата в нивото на двете специалности и на студентите в тях...
Аватар
greeny
Пишете, о, братя

Мнение от greeny »

Няма такова нещо като провървяло. Или знаеш, или не знаеш. Животът е несправедлив и все някъде трябва да се тегли чертата. Ако този семестър не взимаш стипендия, а смяташ, че заслужаваш - другия семестър учиш повече, вместо 5.50 изкарваш 5.80 и взимаш.
Абе, я ходи се застреляй някъде, защото си личи, че или учиш някоя изпаднала специалност или си мазен зубар без социален живот - и в единия и в другия случай е по-добре да отърваш света от съществуването си. Я иди да учиш във ФМИ да те питам как ще имаш 6.00 или пък ми ела в ЮФ! Ще повърна от такива хора, честно!
не искам състрадание от хората!
аз имам всичко: моя е смъртта.
и аз ще се изплезя на света,
обесен върху черния прозорец. :)
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Кхм... greeny, ще те помоля занапред да си спестяваш подобни груби и обидни изказвания срещу други потребители на форума. Против правилата е и няма да бъде толерирано.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
greeny
Пишете, о, братя

Мнение от greeny »

Не знам кое е грубо и кое не, но не мога да проумея как не ги е срам някои хора да говоря толкова безумни неща. същото, което казах по-горе се отнася и до DreamWorks:
Хм доста сложна ситуация става с тези стипендии. Аз примерно смятам, че тези с деца не трябва да взимат никакви стипендии. Да си правят деца като завършат или да ползват презервативи - което от двете си изберат е добро дошло.
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

Проблемът с такива случаи е че живеят заедно, но нямат сключен граждански брак и се водят самотни родителите и получават допълнителни средства - демек мамят системата
gottalovefmi
От дъжд на вятър

Мнение от gottalovefmi »

Шепот написа: Затова, gottalovefmi, да ми обясняваш, че непълните отличници не заслужавали стипендия, защото не учели достатъчно е такава тъпотия, че просто не знам как да го опиша.
Абсолютно никъде не съм твърдял такова нещо. :shock: Не ми изопачавайте думите :o :shock: Всичките ми постинги в темата бяха провокирани от постовете на други хора, които предлагаха да се намалят стипендиите до някакви безумни нива от по 40-50-60 лева, така че и тях да ги огрее. Не съм искал да прецакам/обидя никой!
Последно промяна от gottalovefmi на 24 Сеп 2010, 20:27, променено общо 5 пъти.
gottalovefmi
От дъжд на вятър

Мнение от gottalovefmi »

greeny написа:
Няма такова нещо като провървяло. Или знаеш, или не знаеш. Животът е несправедлив и все някъде трябва да се тегли чертата. Ако този семестър не взимаш стипендия, а смяташ, че заслужаваш - другия семестър учиш повече, вместо 5.50 изкарваш 5.80 и взимаш.
Абе, я ходи се застреляй някъде, защото си личи, че или учиш някоя изпаднала специалност или си мазен зубар без социален живот - и в единия и в другия случай е по-добре да отърваш света от съществуването си. Я иди да учиш във ФМИ да те питам как ще имаш 6.00 или пък ми ела в ЮФ! Ще повърна от такива хора, честно!
Нито едно от двете в интерес на истината, но пък всеки си има право на мнение. Уважавам твоето :D
Аватар
Шепот
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Новина от днес, PRO BG:

Забележете:
Закъсалите студенти са били информирани от просветното министерство, че финансовият министър Симеон Дянков е обещал пари за стипендии да бъдат намерени. Младежите се надяват следващата седмица да се срещнат с него.
Аватар
agenta
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от agenta »

И ние мислим, че ще има разрешение по този въпрос! Надяваме се искрено, срещата на министър Дянков с НПСС да протече в полза на студентите, защото сега са били разбрали как се изплащат стипендии. И как депутатитет са намалили перото стипендии без да знаят, че повечето пари се изплащат през първата половина на годината, два месеца няма стипендии, а останалите три месеца са вече в нова академична година и нови стипендии.

Дано поне с този проблем се справим! :)
Аватар
Шепот
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

О, това е нова информация?
Стискам палци! :mrgreen:
Кога е срещата ви? :D
Аватар
agenta
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от agenta »

Другата седмица ще е, аз не знам точно кой ден ще е. Колегите от НПСС ще се срещат с министър Дянков, защото фалът със стипендиите е във всички университети. Доколкото имаме информация министър Игнатов, след като е разбрал за този проблем е направил така, че да може колегите от НПСС да се срещат с колегата му Дянков.
flamingone
От дъжд на вятър
Специалност: СУ-МО :D
Курс: втори

Мнение от flamingone »

Откакто прибягнахте до интеграли за изчисляването на тия стипендии, ми се струва, че дискусията за това на кого всъщност да се дадат, се позагуби. Изчислението не е прекалено сложно, нито е в центъра на решавания проблем. И все пак:

Стара сума пари (известна)
- нова сума пари (известна?)
------------------
разлика

(разлика/стара сума пари)*100 = процентна разлика в количеството пари

брой места за миналата година(известен)*90 лв.*процентна разлика(...) = брой места за минала година*"Х" лв.

Да се намери "Х" => С намирането на X ще намерим по колко кинта трябва да се дават на всеки тази година, ако трябва да се запази бройката от миналата година, което явно е идеята. И явно "X" принадлежи от 60 до 120 лв.
Заключено

Обратно към “За нас / проекти и предложения”