Предложения и идеи за стипендии 2010/2011

Това е разделът за Студентски съвет. Неговите членове се избират по факултети. Тук ще ви обясним как да кандидатствате с ваш проект и как да спечелите финансиране за него. Също така ще се опитаме да даваме подробна информация за всеки един проект, по който СС работи. Клубовете са специализирани студентски общности по интереси.

Модератори: svetlio.varna, peterdi, agenta

Заключено
gottalovefmi
От дъжд на вятър

Re: Предложения и идеи за стипендии 2010/2011

Мнение от gottalovefmi »

MidwinterSun написа:
Поне в моята специалност.
Еми к'во да ти кажа, твоята специалност не е критерий за всички останали.

И явно не ти се е случвало да нямаш късмет на изпит. Да имаш кофти професор на изпит. Да имаш човек, който гони произволни хора от залата, защото нещо у тях не му е допаднало или пък са дошли 5 вместо 30мин преди началото на изпита. Да те изпитва някой, който ти се заяжда за формата на думата, която използваш.

Мислех си, че в университета хората уж зарязват бележкарството. Нали заради това стипендиите са разделени на първо време по факултети, после и по специалности - защото всяка специалност е индивидуална. След като в твоята специалност 5.50 е далеч от най-добрите (а може би 5-цата си е направо позор?), тогава вероятно и балът ви за стипендии е принципно висок. Следователно наистина не разбирам какво толкова те смущават балът и оценките на другите.
Предложи се ( и се подкрепи/записа от разни хора ) да се дават пари на всички с над 5.50. Предвид на това, че с над 5.50 е сигурно всеки 3ти в университета, за мен това е супер странно решение и аз съм против. Това е всичко, което исках да кажа в предните си няколко поста. Не мисля, че има нужда от ирония.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

В момента стипендии взимат някъде около 10%, даже май няма и толкова. И товааа... ами принципно е малко.
Но хората с над 5.50 определено не може да са чак толкова много. 1/5 да са максимум. Една пета хора да взимат стипендии - един на всеки пет. Това е сравнително нормално, нали?

Но това така или иначе няма да стане. Защото пари няма (хаха :mrgreen: ) Ако всички се успокоят от страстите и погледнат картинката от един метър назад от сегашното си положение, ще установят, че всъщност това, за което се борят всички, е стипендии да има не просто само за 2-3% от студентите на университета, защото точно натам сме тръгнали. Ако успеем да запазим тези 10%, които имаме сега, макар и с диференциирани стипендии и по-малки суми за хората с по-нисък бал, пак ще е огромно постижение.

П.П. Стипендия от 20-30лв е недопустима по закон. Минималната стипендия е 60лв, максималната 120. (Освен ако не съм пропуснала някоя промяна и минималната не е станала 50лв)

<едит> Предложението, ако не се лъжа, беше прагът да се вдигне над 5.50... да не можеш да кандидатстваш за стипендия ако имаш по-малко. Останалото са били примерни цифри.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
gottalovefmi
От дъжд на вятър

Мнение от gottalovefmi »

svetlio.varna написа:Аз не съм казал да вземат стипендия с 5,50, не ми преиначавай думите. Използвах 5,50, защото ти каза, че това била "не добра оценка" или там както си го разбираш. И не мисля, че ти или някой друг е компетентен да каже с какъв бал точно тярбва да се взема стипендия - нали затова си има класиране, състезание... Ако има много с високи оценки - балът ще се вдига, ако има малко с високи оценки - балът ще пада, елементарно е. Не виждам какво не ти обяснихме както трябва, че да го разбереш...
iodine написа:3. Първият вариант е да се дават стипендии на всички с оценки над 5.50, но парите да се определят според това колко си над 5.50
Аз поне разбрах, че желанието ви е да се дават пари на всички с над 5.50. Ако не съм разбрал правилно, моля за извинение!
@Зло дете, как ще падне бала от 5.80 на 5.50 без да се промени броя на взимащите стипендия?
Аватар
agenta
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от agenta »

@gottalovefmi, целият съм в слух, за да чуя твойте предложения. Не си мисли, че като съм ги записал добрите предложения и вече всичко е решено.

Има си цяла Комисия по стипендии за тази работа - тя се състой от 10 души.
И искам само да те информирам, че хората, които са пълни отличници миналия семестър са 878 човека /според системата на европейските стипендии/.
gottalovefmi
От дъжд на вятър

Мнение от gottalovefmi »

MidwinterSun написа: Ако успеем да запазим тези 10%, които имаме сега, макар и с диференциирани стипендии и по-малки суми за хората с по-нисък бал, пак ще е огромно постижение.
Точно това беше и моето предложение!!! :shock:
MidwinterSun написа: <едит> Предложението, ако не се лъжа, беше прагът да се вдигне над 5.50... да не можеш да кандидатстваш за стипендия ако имаш по-малко. Останалото са били примерни цифри.
Aха. Това е друго, ако това е била идеята.
Зло дете
В началото бе словото

Мнение от Зло дете »

И аз вече тотално се обърках, сигурно от тежкия ден и късния час.. Така че, извинете ме :)
Идеята е, както се написа и по- горе, да се подават молби за класация само на хора с успех 5.50 и нагоре.. От диференциацията на сумата, може би ще можем да увеличим бройката на взимащите с незначително малко, но все пак е добро начало.
gottalovefmi
От дъжд на вятър

Мнение от gottalovefmi »

Зло дете написа:И аз вече тотално се обърках, сигурно от тежкия ден и късния час.. Така че, извинете ме :)
Идеята е, както се написа и по- горе, да се подават молби за класация само на хора с успех 5.50 и нагоре.. От диференциацията на сумата, може би ще можем да увеличим бройката на взимащите с незначително малко, но все пак е добро начало.
Напълно подкрепям това. Радвам се, че се изяснихме :lol: :clown:
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Мда, още едно допълнение - прагът надали ще се вдигне над 5.50, защото това ще наложи промяна в правилника на университета. А и има специалности, тежки, технически специалности, където високата оценка е лукс, която много малко хора могат да си позволят. Не съм сигурна как точно стоят нещата при хората от ФМИ и Физическия, например, но там ми се струва, че шестиците не се ръсят наляво и надясно. Така че едно подобно вдигане на прага тях не би ли ги ощетило?
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
gottalovefmi
От дъжд на вятър

Мнение от gottalovefmi »

Специално за ФМИ мисля, че имаше 2-3ма души с под 5,50 които взимаха стипендии миналия семестър. В специалности статистика и математика и информатика. В другите спецаилности баловете са между 5,65-5,75.
flamingone
От дъжд на вятър
Специалност: СУ-МО :D
Курс: втори

Мнение от flamingone »

@agenta, така и така е криза, могат ли тези милиони да се влеят под друга форма обратно в бюджета на СУ?
Аватар
agenta
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от agenta »

flamingone написа:@agenta, така и така е криза, могат ли тези милиони да се влеят под друга форма обратно в бюджета на СУ?
Доколкото съм запознат мога да кажа, че няма начин да ни ги даде държавата под друга форма. Може да дойдат от някъде - незнайно от къде, обаче /пр. привличане на фирми спонсори, продаване на собствена интелектуална продукция или на материални неща, направени следствие на учебния процес/. За друго не се сещам и не знам как от вън могат да дойдат толкова много пари.
Зло дете
В началото бе словото

Мнение от Зло дете »

gottalovefmi написа:Специално за ФМИ мисля, че имаше 2-3ма души с под 5,50 които взимаха стипендии миналия семестър. В специалности статистика и математика и информатика. В другите спецаилности баловете са между 5,65-5,75.
За ФМИ минималният бал е бил 5.80, а за Физически - 5.86 (по данни от Евростипендиите), но ако във ФМИ пълните отличници са 96, то във физически те са само 19..
gottalovefmi
От дъжд на вятър

Мнение от gottalovefmi »

Зло дете написа:
gottalovefmi написа:Специално за ФМИ мисля, че имаше 2-3ма души с под 5,50 които взимаха стипендии миналия семестър. В специалности статистика и математика и информатика. В другите спецаилности баловете са между 5,65-5,75.
За ФМИ минималният бал е бил 5.80, а за Физически - 5.86 (по данни от Евростипендиите), но ако във ФМИ пълните отличници са 96, то във физически те са само 19..
Само за европейските е така. Говоря за държавните стипендии - те са повече на брой.
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

gottalovefmi написа:
svetlio.varna написа:Аз не съм казал да вземат стипендия с 5,50, не ми преиначавай думите. Използвах 5,50, защото ти каза, че това била "не добра оценка" или там както си го разбираш. И не мисля, че ти или някой друг е компетентен да каже с какъв бал точно тярбва да се взема стипендия - нали затова си има класиране, състезание... Ако има много с високи оценки - балът ще се вдига, ако има малко с високи оценки - балът ще пада, елементарно е. Не виждам какво не ти обяснихме както трябва, че да го разбереш...
iodine написа:3. Първият вариант е да се дават стипендии на всички с оценки над 5.50, но парите да се определят според това колко си над 5.50
Аз поне разбрах, че желанието ви е да се дават пари на всички с над 5.50. Ако не съм разбрал правилно, моля за извинение!
@Зло дете, как ще падне бала от 5.80 на 5.50 без да се промени броя на взимащите стипендия?
Може би ще забележиш, че само едното от двете мнения е мое, не знам защо реши, че с колегата iodine мислим по един и същ начин. Или просто вече се чудиш какво да кажеш...
Facebook
Изображение
Зло дете
В началото бе словото

Мнение от Зло дете »

gottalovefmi написа:
Зло дете написа:
Само за европейските е така. Говоря за държавните стипендии - те са повече на брой.
Само, че за съжаление не разполагаме с подобна статистика за държавните, тъй като такава не може да ни бъде предоставена, защото информационната система не може да я изработи. Поради този така "прекрасен" факт сме принудени да ползваме за база Евростипендиите поне по отношение на пълните отличници.
Заключено

Обратно към “За нас / проекти и предложения”