Предложи се ( и се подкрепи/записа от разни хора ) да се дават пари на всички с над 5.50. Предвид на това, че с над 5.50 е сигурно всеки 3ти в университета, за мен това е супер странно решение и аз съм против. Това е всичко, което исках да кажа в предните си няколко поста. Не мисля, че има нужда от ирония.MidwinterSun написа:Еми к'во да ти кажа, твоята специалност не е критерий за всички останали.Поне в моята специалност.
И явно не ти се е случвало да нямаш късмет на изпит. Да имаш кофти професор на изпит. Да имаш човек, който гони произволни хора от залата, защото нещо у тях не му е допаднало или пък са дошли 5 вместо 30мин преди началото на изпита. Да те изпитва някой, който ти се заяжда за формата на думата, която използваш.
Мислех си, че в университета хората уж зарязват бележкарството. Нали заради това стипендиите са разделени на първо време по факултети, после и по специалности - защото всяка специалност е индивидуална. След като в твоята специалност 5.50 е далеч от най-добрите (а може би 5-цата си е направо позор?), тогава вероятно и балът ви за стипендии е принципно висок. Следователно наистина не разбирам какво толкова те смущават балът и оценките на другите.
Предложения и идеи за стипендии 2010/2011
Модератори: svetlio.varna, peterdi, agenta
-
gottalovefmi
- От дъжд на вятър
Re: Предложения и идеи за стипендии 2010/2011
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
В момента стипендии взимат някъде около 10%, даже май няма и толкова. И товааа... ами принципно е малко.
Но хората с над 5.50 определено не може да са чак толкова много. 1/5 да са максимум. Една пета хора да взимат стипендии - един на всеки пет. Това е сравнително нормално, нали?
Но това така или иначе няма да стане. Защото пари няма (хаха
) Ако всички се успокоят от страстите и погледнат картинката от един метър назад от сегашното си положение, ще установят, че всъщност това, за което се борят всички, е стипендии да има не просто само за 2-3% от студентите на университета, защото точно натам сме тръгнали. Ако успеем да запазим тези 10%, които имаме сега, макар и с диференциирани стипендии и по-малки суми за хората с по-нисък бал, пак ще е огромно постижение.
П.П. Стипендия от 20-30лв е недопустима по закон. Минималната стипендия е 60лв, максималната 120. (Освен ако не съм пропуснала някоя промяна и минималната не е станала 50лв)
<едит> Предложението, ако не се лъжа, беше прагът да се вдигне над 5.50... да не можеш да кандидатстваш за стипендия ако имаш по-малко. Останалото са били примерни цифри.
Но хората с над 5.50 определено не може да са чак толкова много. 1/5 да са максимум. Една пета хора да взимат стипендии - един на всеки пет. Това е сравнително нормално, нали?
Но това така или иначе няма да стане. Защото пари няма (хаха
П.П. Стипендия от 20-30лв е недопустима по закон. Минималната стипендия е 60лв, максималната 120. (Освен ако не съм пропуснала някоя промяна и минималната не е станала 50лв)
<едит> Предложението, ако не се лъжа, беше прагът да се вдигне над 5.50... да не можеш да кандидатстваш за стипендия ако имаш по-малко. Останалото са били примерни цифри.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

-
gottalovefmi
- От дъжд на вятър
svetlio.varna написа:Аз не съм казал да вземат стипендия с 5,50, не ми преиначавай думите. Използвах 5,50, защото ти каза, че това била "не добра оценка" или там както си го разбираш. И не мисля, че ти или някой друг е компетентен да каже с какъв бал точно тярбва да се взема стипендия - нали затова си има класиране, състезание... Ако има много с високи оценки - балът ще се вдига, ако има малко с високи оценки - балът ще пада, елементарно е. Не виждам какво не ти обяснихме както трябва, че да го разбереш...
Аз поне разбрах, че желанието ви е да се дават пари на всички с над 5.50. Ако не съм разбрал правилно, моля за извинение!iodine написа:3. Първият вариант е да се дават стипендии на всички с оценки над 5.50, но парите да се определят според това колко си над 5.50
@Зло дете, как ще падне бала от 5.80 на 5.50 без да се промени броя на взимащите стипендия?
- agenta
- Да живей словото
- Обратна връзка:
@gottalovefmi, целият съм в слух, за да чуя твойте предложения. Не си мисли, че като съм ги записал добрите предложения и вече всичко е решено.
Има си цяла Комисия по стипендии за тази работа - тя се състой от 10 души.
И искам само да те информирам, че хората, които са пълни отличници миналия семестър са 878 човека /според системата на европейските стипендии/.
Има си цяла Комисия по стипендии за тази работа - тя се състой от 10 души.
И искам само да те информирам, че хората, които са пълни отличници миналия семестър са 878 човека /според системата на европейските стипендии/.
-
gottalovefmi
- От дъжд на вятър
Точно това беше и моето предложение!!!MidwinterSun написа: Ако успеем да запазим тези 10%, които имаме сега, макар и с диференциирани стипендии и по-малки суми за хората с по-нисък бал, пак ще е огромно постижение.
Aха. Това е друго, ако това е била идеята.MidwinterSun написа: <едит> Предложението, ако не се лъжа, беше прагът да се вдигне над 5.50... да не можеш да кандидатстваш за стипендия ако имаш по-малко. Останалото са били примерни цифри.
И аз вече тотално се обърках, сигурно от тежкия ден и късния час.. Така че, извинете ме
Идеята е, както се написа и по- горе, да се подават молби за класация само на хора с успех 5.50 и нагоре.. От диференциацията на сумата, може би ще можем да увеличим бройката на взимащите с незначително малко, но все пак е добро начало.
Идеята е, както се написа и по- горе, да се подават молби за класация само на хора с успех 5.50 и нагоре.. От диференциацията на сумата, може би ще можем да увеличим бройката на взимащите с незначително малко, но все пак е добро начало.
-
gottalovefmi
- От дъжд на вятър
Напълно подкрепям това. Радвам се, че се изяснихмеЗло дете написа:И аз вече тотално се обърках, сигурно от тежкия ден и късния час.. Така че, извинете ме![]()
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
Мда, още едно допълнение - прагът надали ще се вдигне над 5.50, защото това ще наложи промяна в правилника на университета. А и има специалности, тежки, технически специалности, където високата оценка е лукс, която много малко хора могат да си позволят. Не съм сигурна как точно стоят нещата при хората от ФМИ и Физическия, например, но там ми се струва, че шестиците не се ръсят наляво и надясно. Така че едно подобно вдигане на прага тях не би ли ги ощетило?
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.

-
gottalovefmi
- От дъжд на вятър
Специално за ФМИ мисля, че имаше 2-3ма души с под 5,50 които взимаха стипендии миналия семестър. В специалности статистика и математика и информатика. В другите спецаилности баловете са между 5,65-5,75.
-
flamingone
- От дъжд на вятър
- Специалност: СУ-МО :D
- Курс: втори
@agenta, така и така е криза, могат ли тези милиони да се влеят под друга форма обратно в бюджета на СУ?
- agenta
- Да живей словото
- Обратна връзка:
Доколкото съм запознат мога да кажа, че няма начин да ни ги даде държавата под друга форма. Може да дойдат от някъде - незнайно от къде, обаче /пр. привличане на фирми спонсори, продаване на собствена интелектуална продукция или на материални неща, направени следствие на учебния процес/. За друго не се сещам и не знам как от вън могат да дойдат толкова много пари.flamingone написа:@agenta, така и така е криза, могат ли тези милиони да се влеят под друга форма обратно в бюджета на СУ?
За ФМИ минималният бал е бил 5.80, а за Физически - 5.86 (по данни от Евростипендиите), но ако във ФМИ пълните отличници са 96, то във физически те са само 19..gottalovefmi написа:Специално за ФМИ мисля, че имаше 2-3ма души с под 5,50 които взимаха стипендии миналия семестър. В специалности статистика и математика и информатика. В другите спецаилности баловете са между 5,65-5,75.
-
gottalovefmi
- От дъжд на вятър
Само за европейските е така. Говоря за държавните стипендии - те са повече на брой.Зло дете написа:За ФМИ минималният бал е бил 5.80, а за Физически - 5.86 (по данни от Евростипендиите), но ако във ФМИ пълните отличници са 96, то във физически те са само 19..gottalovefmi написа:Специално за ФМИ мисля, че имаше 2-3ма души с под 5,50 които взимаха стипендии миналия семестър. В специалности статистика и математика и информатика. В другите спецаилности баловете са между 5,65-5,75.
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Може би ще забележиш, че само едното от двете мнения е мое, не знам защо реши, че с колегата iodine мислим по един и същ начин. Или просто вече се чудиш какво да кажеш...gottalovefmi написа:svetlio.varna написа:Аз не съм казал да вземат стипендия с 5,50, не ми преиначавай думите. Използвах 5,50, защото ти каза, че това била "не добра оценка" или там както си го разбираш. И не мисля, че ти или някой друг е компетентен да каже с какъв бал точно тярбва да се взема стипендия - нали затова си има класиране, състезание... Ако има много с високи оценки - балът ще се вдига, ако има малко с високи оценки - балът ще пада, елементарно е. Не виждам какво не ти обяснихме както трябва, че да го разбереш...Аз поне разбрах, че желанието ви е да се дават пари на всички с над 5.50. Ако не съм разбрал правилно, моля за извинение!iodine написа:3. Първият вариант е да се дават стипендии на всички с оценки над 5.50, но парите да се определят според това колко си над 5.50
@Зло дете, как ще падне бала от 5.80 на 5.50 без да се промени броя на взимащите стипендия?
Само, че за съжаление не разполагаме с подобна статистика за държавните, тъй като такава не може да ни бъде предоставена, защото информационната система не може да я изработи. Поради този така "прекрасен" факт сме принудени да ползваме за база Евростипендиите поне по отношение на пълните отличници.gottalovefmi написа:Само за европейските е така. Говоря за държавните стипендии - те са повече на брой.Зло дете написа:За ФМИ минималният бал е бил 5.80, а за Физически - 5.86 (по данни от Евростипендиите), но ако във ФМИ пълните отличници са 96, то във физически те са само 19..gottalovefmi написа:Специално за ФМИ мисля, че имаше 2-3ма души с под 5,50 които взимаха стипендии миналия семестър. В специалности статистика и математика и информатика. В другите спецаилности баловете са между 5,65-5,75.