Нестандартни положения - прекъсване, отстраняване и пр.

Тук може да задавате помежду си въпросите, които са актуални в процеса на вашето следване в Софийския университет

Модератор: sientelo

Публикувай отговор
Аватар
mtrinity
В началото бе словото
Специалност: Китаистика
Курс: първи

Re: Нестандартни положения - прекъсване, отстраняване и пр.

Мнение от mtrinity »

Хмм чисто информативно ... Възможно ли е да уча паралелно в два университета - в СУ и в НБУ, който е частен и не искат оригинала на дипломата, още от 1-ви курс?
PetiaL
В началото бе словото
Курс: друг

Мнение от PetiaL »

Здравейте,

аз съм магистър - платено обучение и ми се налага да прекъсна заради невзети изпити. Интересува ме дали трябва да плащам семестриална такса.
Видях някакви постове от преди две години, че не се плаща, но принципно нещата доста бързо се променят, а не намерих никъде някаква информация по въпроса.

Благодаря предварително.
Аватар
aikaeimin
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Японистика
Курс: втори

Мнение от aikaeimin »

mtrinity написа:Хмм чисто информативно ... Възможно ли е да уча паралелно в два университета - в СУ и в НБУ, който е частен и не искат оригинала на дипломата, още от 1-ви курс?
Доколкото ми е известно - да.
Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead.
Аватар
mirchetu
От дъжд на вятър
Специалност: Фармация МУ-София, евентуално и Екология в СУ
Курс: втори

Мнение от mirchetu »

mtrinity написа:Хмм чисто информативно ... Възможно ли е да уча паралелно в два университета - в СУ и в НБУ, който е частен и не искат оригинала на дипломата, още от 1-ви курс?
Да, със сигурност!
"Тези, които си мислят, че знаят всичко, много дразнят тези от нас, които наистина го знаем."
неизвестен автор
Изображение
Аватар
fragile
Писаружяк
Специалност: Политически мениджмънт. Магистър

Мнение от fragile »

Въпрос...

Предстои ми записване на магистратура в катедра Политология, държавна поръчка, редовно обучение. Ако при стечение на обстоятелствата, не успея да си взема изпитите още през първия семестър, мога ли да прекъсна? Ако не, какво се случва? Магистърската програма е 3 семестъра и няма задочна форма, в която евентуално бих могла да се прехвърля. Наясно съм, че колеги в тази тема преди години са писали, че студенти в магистратура не могат да прекъсват, но информацията не бе актуална.
"I am too connected to you to slip away, fade away... Days away I still feel you - touching me, changing me and...considerately killing me...
coolman
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от coolman »

Elitsa Abstract написа:Искам да попитам, какво става ако завърша 1-ви курс успешно, с всички взети изпити, но поради финансови или други причини, не мога да започна следващата година и прекъсна за една година? Става въпрос за биологическия факултет, но не постнах въпроса в неговия подфорум понеже там почти никой не влиза и не пише, а тук може повече хора да го видят.
Благодаря предварително!
fragile написа:Въпрос...

Предстои ми записване на магистратура в катедра Политология, държавна поръчка, редовно обучение. Ако при стечение на обстоятелствата, не успея да си взема изпитите още през първия семестър, мога ли да прекъсна? Ако не, какво се случва? Магистърската програма е 3 семестъра и няма задочна форма, в която евентуално бих могла да се прехвърля. Наясно съм, че колеги в тази тема преди години са писали, че студенти в магистратура не могат да прекъсват, но информацията не бе актуална.
Прекъсването става с молба до Декана на факултета и Ректора + приложени документи за причината за прекъсването. Нищо не става, просто пропускаш една година.

По принцип трябва да имаш една завършена учебна година, но за магистърските програми... не съм особено сигурен. Като ти се налага, ти пробвай, пък каквото сабя покаже :)

А и само заради изпити ли ще прекъсваш? Не може ли просто да си ги вземеш по-късно...
Мартин Сирашки, полу-завършил Политология

2010 - AIESEC is finally coming to SU!

http://www.the-faculty.org - Сайт на ФСС на ФФ

"Just suppose that the shaping and molding of destiny is in fact your destiny..."
Аватар
fragile
Писаружяк
Специалност: Политически мениджмънт. Магистър

Мнение от fragile »

Благодаря за отговора.

Аз още не съм приета, т.е. не е излязло класирането. Но въпросът се отнася за хипотетична ситуация, така че дай Боже да ме 'земат и после да не стигам до тази хипотеза за прекъсване :)

Update: записах Политически мениджмънт, държавна субсидия, 4 семестъра, редовно... все ще ми се наложи да си имам проблеми с администрацията :) :)
"I am too connected to you to slip away, fade away... Days away I still feel you - touching me, changing me and...considerately killing me...
Аватар
FMI
Плиний Стари
Специалност: Приложна математика

Мнение от FMI »

Сандра написа:Каза, че си платила такса...може би не си нито отстранена,нито прекъснала, а презаписала годината.В правилника има някаква такава опция, като разликата с прекъсването е именно това, че плащаш такса.Абе,не им се шашкай,вярно, че е ужасна история.
Май сме чели различни правилници... Къде го видя това за презаписването?

Ако някой се чуди кой е толкова луд да иска да плаща такси, като може да не ги :) Проблемът се състои в това че тази година за пръв път в България има такова нещо като студентски кредит, поне ДСК така твърди... Но едно от условията е да не си прекъснал. Но аз вече прекъснах, защото ми казаха че такова нещо като презаписване в СУ просто нямало... Та ако мога да презапиша вече отговарям на всички условия и предпочитам да си платя излишно още 2 семестъра, за лукса да не ми се налага да работя докато уча!!!
Вместо да проклинаш тъмнината - запали свещ !

Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.
Сандра
В началото бе словото

Мнение от Сандра »

Четох за презаписване в Правилника на ЮФ.Ето и линк, точка 23
http://law.uni-sofia.bg/Spec/DocLib1/Пр ... ски%27.pdf
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Сандра написа:Четох за презаписване в Правилника на ЮФ.Ето и линк, точка 23
http://law.uni-sofia.bg/Spec/DocLib1/Пр ... ски%27.pdf
Значи моя грешка... Може би съм забравил да спомена, че става дума за ФМИ... Където или правилник няма или аз не мога да го намеря, затова съм чел само общия правилник на СУ: http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/u ... iversiteta

Прекъсване на обучението

Чл. 165. (1) Прекъсване на обучението се допуска при:

* тежко заболяване, установено от лекарска консултативна комисия;
* бременност, раждане и отглеждане на дете до тригодишна възраст;
* неуспешно полагане на определен от факултетния съвет брой изпити от предходната учебна година;
* наличие на други важни причини, които възпрепятствуват изпълнението на учебните задължения.

(2) Прекъсване на обучението се допуска и при частичното му продължаване в чуждестранен университет при успешно завършен първи курс за срок до две години.

(3) Срокът на прекъсване на обучението за студентите не може да бъде повече от 4 години за студенти от образователно-квалификационна степен “бакалавър” и 2 години за студенти от образователно-квалификационна степен “магистър”, а за докторантите ­ повече от 2 години.

(4) Прекъсване на обучението по ал. 1, т. 1, 2 и 4 и по ал. 2 се разрешава от Ректора по предложение на декана въз основа на молба от студента или докторанта, към която се прилагат документи, удостоверяващи наличието на основание за прекъсване. Редът и сроковете на молбите по този член се определят със заповед на Ректора.

(5) След изтичане на срока на прекъсването студентът или докторантът продължават своето обучение в съответствие с действащия в момента на възстановяването учебен план.

П.П. В същото време от администрацията всеки път ми казват различни неща, но все пак се придържат към този правилник и по него, почти не са ме излъгали, но по правилника на ЮФ са ме излъгали зверски... И все си мисля че трябва да има или само общ правилник за целия университет или всеки факултет да си има... Значи ми остава да допусна че просто ФМИ са приели общия правилник... Ако е така, определено нямам късмет... Как пък навсякъде другаде има презаписване, само при нас няма... И все пак искам да го видя черно на бяло...

Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Оказа се, че издръжката била само за деца(родители). Значи ако не зачена и то непорочно, няма издръжка за мен, не че можеш да гледаш дете с минималната заплата...

Освен това не ти признавали вече платени такси, трябвало да запишеш със собствени средства и чак от следващия семестър ти покриват само таксите... я да го духат...

Следователно в България все още няма адекватна система за подпомагане на желаещите да учат, просто беше прекалено хубаво за да е истина...

П.П. И все пак може и да има някакъв смисъл, ако не си държавна поръчка и плащаш по няколко хиляди на година... Не че тогава ще имам пари да запиша...

Аватар
mina
От дъжд на вятър

Мнение от mina »

Здравейте!
При отписване от университета и двата вида стипендии ли се връщат (университетска и европейска)? Логично е само университетската да подлежи на връщане, но университетът е в криза и нищо чудно да ми искат и европейската? Ако някой е наясно с нещата, ще се радвам да ги сподели :wink:
Аватар
sweetdeath
В началото бе словото
Специалност: Молекулярна биология
Курс: трети

Мнение от sweetdeath »

Искам да попитам мога ли да прекъсна след първия семестър (1ви курс) и след това да кандидатствам за друга специалност следващата година? Някой знае ли как стоят нещата? Защото в правилника не намерих нищо по този въпрос...
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

sweetdeath написа:Искам да попитам мога ли да прекъсна след първия семестър (1ви курс) и след това да кандидатствам за друга специалност следващата година? Някой знае ли как стоят нещата? Защото в правилника не намерих нищо по този въпрос...
Ако съм разбрал правилно: искаш не да прекъснеш, а да бъдеш отстранен. Т.е. да, може - просто отиваш да си вземеш дипломата и другата година си кандидатстваш на ново.

Но може да се опиташ и да се прехвърлиш, но това за друга специалност май става само по успех.

Лошото е че в администрацията не винаги ще получиш верен и въобще адекватен отговор, да не кажа почти никога... Затова преди да предприемеш каквито и да било действия, трябва да си напълно сигурен, че си се информираш максимално добре.

wasteed
В началото бе словото
Специалност: История

Мнение от wasteed »

Здравейте! Моят случай е следния:
Аз съм от Исторически факултет, 2 курс. Онзи ден разбрах, че съм прекъснала поради невзети изпити. Те са 3 на брой, от които единият е от 1ви семестър, другите 2 от 2ри. Причината да не се явя и да не взема "поне един от тези изпити" по време на т.н. допълнителна сесия още ноември-декември месец, както ми обясни, че е трябвало да направя инспекторката, е много проста. Бях останала с впечатлението, че мога да се явя до края на следващата година, която съм записала (2ри курс). Поради това разминаване сега излиза, че трябва да пропускам цяла година, а аз нямам време да пропускам цяла година. Някой от вас има ли представа дали мога да направя нещо, за да си възобновя дейността в университета, без да се налага да чакам година? Благодаря предварително! :)
Публикувай отговор

Обратно към “Административни въпроси”