Предложения и идеи за стипендии 2010/2011

Това е разделът за Студентски съвет. Неговите членове се избират по факултети. Тук ще ви обясним как да кандидатствате с ваш проект и как да спечелите финансиране за него. Също така ще се опитаме да даваме подробна информация за всеки един проект, по който СС работи. Клубовете са специализирани студентски общности по интереси.

Модератори: svetlio.varna, peterdi, agenta

Заключено
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: Предложения и идеи за стипендии 2010/2011

Мнение от O|OeHukc »

ъм, не изглежда толкова сложно
правят се граници на балове и парите за тях
ако има група от 3-4 човека, за един ден ще го направят

със сигурност обаче горната граница няма да е 90лв, а по-малко, може би 75лв ;--)

аз го виждам така: горна граница 75, долна граница 55, през тях да има две граници: 60 лв и 70 лв
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Като си помисля, че до миналата година стипендиите бяха 120 лева, тази горна граница 75 ми бърка в здравето. За 55 да не споменавам.
Аватар
agenta
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от agenta »

El написа:Добре де, след като вече има ясно оформили се мнения, че за които и решение трябва да се взима... наистина ли има смисъл да питате студентите и интересувате ли се от тяхното мнение?
Това, което съм написала горе, по-скоро клони също към увеличение на бройката и някакво намаление на стипендията.
Има смисъл да се питат студентите, защото в момента Комисията се лута между няколко коренно различни подхода. Но все пак няма да бъде така, както е било досега, защото доста хора с висок и то доста висок успех оставаха под чертата, а това не е справедливо.

Pisobella написа:еми принципно може и да се получи, но ми се струва много по-трудно за организиране. И ако някога се въведе такава система, то няма да е от тази година, по простата причина, че се съмнявам да може да се измисли за няколко дни.
Измененията ще се получат още тази година, има време да се направят и затова толкова рано Комисията по държавните стипендии се е заела с тази задача. Ще се направят необходимите промени и ще влязат в сила още от зимния семестър.
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Шепот написа:Като си помисля, че до миналата година стипендиите бяха 120 лева, тази горна граница 75 ми бърка в здравето. За 55 да не споменавам.
видаааааа
бърка не бърка
повече бърка като с 5.95 (примерно) не вземеш нищо :wink:
Аватар
shao
В началото бе словото
Специалност: Софтуерно инженерство, Стопанско управление
Обратна връзка:

Мнение от shao »

mebbeth написа:Какво значи сондира?! Аз ще ви кажа - нищо не значи.
При положение, че всичко е предварително окастрено
и решено, на студентите се пада честта да решат дали
искат да бъдат удавени или обесени. Но пък за сметка
на това, за таксите никой не иска да сондира. Жалка
история, пълна гротеска.
"Императорът даде хляб на народа да се избива за него, а той през това време направи пиршество за най-близките си."

---------------------------------------------
СУ е в сериозен финансов колапс през последните месеци. Това е следствие от неправилната финансова политика, която води ръководството на университета от край време. Вместо да се стремят да увеличат приходите си чрез научна дейност те разчитат на 100% на социалните помощи на държавата.

Предлагам едно радикално решение на финансовия проблем на Алма Матер.

1) Да спрат всички студентски стипендии - освен социалните. Останалите пари се изпиват на 90%.
EDIT: Казвам на 90% - такива са моите наблюдения над стотици студенти, за които стипендията не е жизнено важен приход, на който силно разчитат.
- Социално слабите няма да бъдат ощетени от тази мярка.
- Ако основната мотивация на един студент да учи е стипендията, то жалко за него. Разбира се, че трябва да има стипендии, но ако се налага тази практика може временно да бъде прекратена.

2) Да увеличат десетократно проектното заплащане на докторантите и да обявят даването на бонуси за всеки докторант, който е успял да превърне своето научно познание в реална бизнес стойност.
EDIT: По-долу има коментар, според който всички трябва да са равни в нищетата си - това е скритият принцип на социализма. Аз не го споделям. Докторантите и преподавателите са тези, които могат да набавят значителни средства в университетската хазна. Нека докажат уменията си, а в замяна университетът ги възнагради подобаващо.

3) Да изградят безкомпромисна политика към научните паразити и лентяи в университета.

4) Държавната админстрация обявява ежемесечно обществени търгове за милиони левове, свързани с изграждането на информационни системи. Нека ректорът се уговори с премиера и финансовия министър известен процент от тези поръчки да се дават без търг на СУ като един вид антикризисна мярка. По този начин държавата ще пренасочи една част от инвестициите си от бизнеса към образованието. Това е икономическа практика по цял свят през последните 2 години.

5) Временно да организират огромния академичен и научен ресурс във ФМИ да участва в обществени търгове за изграждането на информационни системи за набирането на допълнителни средства. Така ФМИ ще може временно да изкара СУ от финансовия колапс, в който е изпаднал. Да се измислят начини и другите факултети да последват примера на ФМИ. Веднага ми идват идеи за медицинския и юридическия.

6) Инцииране на промяна в ЗВО и правилниците към закони в насока да има възможност за обявяването на по-високи семестриални такси - 50%-100% (студентите могат да преживеят 400-500лв семестриални такси). Висшето ни държавно образование е евтино - и като цена, и като стойност. Време е това да се промени. В противен случай до 5 години частните университети ще са "изяли" 70% от приходите на държавните. В момента висшето образование в масовия случай е 4-годишно прахосване на време както за студентите, така и за преподавателите. Един студент започва същинското си образование, чак когато се хване на работа и ако е усвоил някакви знания и умения в университета, най-вероятно 90% от тях няма ги ползва никога.
За да се тушира ефектът на социално негодувание срещу евентуално завишаване на семестриалните такси, ръководството на СУ може да обяви пакет от стипендии за по-талантливите си студенти.
EDIT: Изрично споменавам в масовия случай. Най-вероятно има и специалности, в които студентът развива и силно практически умения. В повечето случаи обаче висшето образование е 90% загуба на време от гледна точка изграждане на професионални умения. Който го отрече това или е голям късметлия, или голям наивник. Процентите, които споменавам, не са смятани със строга методология, а са следствие от личния ми опит и разговорите ми със стотици студенти от различни университети в страната.

7) Иницииране и лобиране за промяна в закона за държавния бюджет в частта му за делегираните бюджети. Да се добави методология за изчисление на коефициенти, по които да се умножава държавната субсидия за студент в зависимост от университета и специалността, в която учи. Ако настоящата промяна в закона стане факт, то т. 6) може и да отпадне.

За финал ще добавя, че би било добре финансовото управлението на СУ да се отдели от научното управление. Да си добър учен няма нищо общо с това да си добър мениджър.

Алма Матер е научна среда. Нужни са реформи, които да трансформират научното познание в приложими продукти и услуги. Стига сме били на социални помощи!
чл.2 от Правилника на СУ
(1) Основни задачи на Университета са:
1. Да подготвя висококвалифицирани специалисти с висше образование, способни да развиват и прилагат научни знания в различните области на човешката дейност;
2. Да осъществява фундаментални и приложни научни изследвания, да създава и прилага научни продукти;
Последно промяна от shao на 17 Сеп 2010, 13:13, променено общо 6 пъти.
И най-дългото пътешествие започва с първата крачка...
Аватар
Шепот
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Цитатът за императора рулззз. :lol:
Но не мога да се съглася с повечето от предложенията ти.

1. Как точно реши, че 90% от стипендиите се изпиват? Някои хора си плащат таксите с тях, защото иначе няма как да си ги платят. Не всички специалности дават възможност за работа паралелно, без това да навреди силно на учебния процес. Не всички студенти, чиито специалности го позволяват, могат да си намерят достатъчно доходна работа, че да се издържат по време на следването. Моя близка приятелка преди две години напусна университета след като не успя да хване стипендия и да си плати таксата с нея. Просто нямаше откъде другаде да вземе тези пари. Не мисля, че спирането на стипендиите за успех е хубава идея - така се ощетяват именно най-сериозните и най-учещите студенти сред всички в Университета.

2. Предлагаш като антикризисна мярка да се увеличат и то десетократно заплащанията на едни от стипендиите на други? Не казвам, че докторантите не заслужават това, но при настоящото положение много хора не получават парите, които заслужават - преподаватели, отличници и други.

6. Много несъгласна съм с това, че таксите трябва да се вдигат. По-високото финансиране не винаги води задължително до по-добро обучение. По много показатели Университета продължава да е на първо място до ден днешен, въпреки наличието на вузове с по-добра база и по-добро финансиране. Освен това, лично аз не мога нарека следването си "четиригодишно прахосване на времето", защото ще бъде лъжа. През трите си години в Софийския (сега ще съм четвърти курс) научих много. Научих както неща, които ми трябват пряко в работата ми и ми помагат още сега (имам щастието да работя по специалността си, макар и на хонорар и все още не на щат), така и неща, обогатяващи общата ми култура, което всъщност също е необходимо за сферата ми и ще ми става все по-необходимо с годините. Съзнавам, че не във всички специалности положението е като при нас, но последният начин това да се промени е с вдигане на таксите.

Познанието не се изчерпва с продукти и услуги. Подобно схващане води до обедняване на мисленето, което лека полека довежда и до обедняване на продуктите и услугите. Когато човек се учи да бъде тесен специалист в произвеждането на даден продукт или в извършването на дадена услуга, той не получава нужната широта и разчупеност на мисленето, нужната обща култура, нужната фантазия, за да може да обогатява тези процеси. По този начин се превръща в прост изпълнител на нареждания. Не казвам, че няма нужда от такива хора, но най-доброто висше училище в България трябва да може да обучава и нещо повече от това. Че обучението трябва да е свързано с практиката спор няма. Задължително е. Но не трябва и да се превръща само и единствено в продукт.
Аватар
El
Пишете, о, братя

Мнение от El »

shao написа:1) Да спрат всички студентски стипендии - освен социалните. Останалите пари се изпиват на 90%.
Според мен това е безумие. Никой университет не следва да изисква от студентите си някакви резултати, ако не им предлага нищо в замяна, а единственото, което прави, е увеличаване на таксите.
shao написа:6) Инцииране на промяна в ЗВО и правилниците към закони в насока да има възможност за обявяването на по-високи семестриални такси - 50%-100% (студентите могат да преживеят 400-500лв семестриални такси).
В някои специалности таксите вече са между 462 лв и 664 лв. - вдигането им със сто процента за мен би довело до въпроса - Защо СУ, след като почти всички бакалавърски програми в НБУ са 1200 лв.? Биология, история, археология, химия, физика, някой филологии...
От друга страна, в редица държави в Европа се предлага или безплатно обучение в държавните им университети, свързано с отпускането на заем при изключителни условия, или предоставянето на сума, която никой не би се срамувал да нарече стипендия, защото е такава. Кому е нужно Софийският университет да си вкарва автогол?
1. по-високи такси
2. липса на стипендии
3. липса на стопроцентово качество във всички факултети и специалности...

Това не са начините, по които един университет става по-търсен и по-предпочитан. Това са начините, вследствие на които човек започва да се замисля относно това, какво не му е наред на българското образование. Аз никога не съм харесвала изводите, до които съм стигала.
Съдбовно копие от пламъци на Дева
в мен раздираща душа на мрак студен
забиваше в моята плът, сърце поела,
сърце на Аан-Аллейн...

... so I'll bleed forever
Аватар
agenta
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от agenta »

Колеги, моля Ви да не се отклоняваме от темата! Достатъчно други такива има из целия форум, които иска нека там разисква нещата.

До сега Комисията по стипендии си е записала 4 - много добри идеи от Вас, именно чрез форума и темата отворена за коментари и предложения! Те ще бъдат премислени и обсъдени на следващото и заседание.

П.С. Нека последните три коментара да се сметнат като лирически отклонения и отново да се върнем на заглавието на темата, в която сме - "Предложения и идеи за стипендии 2010/2011"!
sedef
В началото бе словото
Специалност: Балканистика :)
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от sedef »

Но все пак няма да бъде така, както е било досега, защото доста хора с висок и то доста висок успех оставаха под чертата, а това не е справедливо.
Абсолютно! Мен даже ме досмешава, когато става въпрос за успех 5,50, защото при моята специалност (балканистика) миналата година се получи така, че аз с една петица и успех 5,87 бях на границата, и почвам да се чудя тази година със същия успех дали въобще ще взема стипендия, ако се намалят бройките...
Иначе според мен наистина трябва да има отделни класации за стипендиите по успех и социалните стипендии.
А как така се е получило, че сме се оказали с по-малко пари? Защо е така орязан бюджетът В СРЕДАТА НА КАЛЕНДАРНАТА ГОДИНА?
И още нещо - не ви ли идва да се разкрещите, когато гледате ремонтите в Ректората, а в същото време няма пари за стипендии? Откъде-накъде трябваше да се сменят плочките и вратите, на които нищо им нямаше, вместо тези пари да се пренасочат към стипендии? Знам, че вероятно това е някакъв проект, но е безкрайно тъпо.
Аватар
Elitsa Abstract
Да живей словото
Специалност: Молекулярна биология

Мнение от Elitsa Abstract »

shao написа:Предлагам едно радикално решение на финансовия проблем на Алма Матер.

1) Да спрат всички студентски стипендии - освен социалните. Останалите пари се изпиват на 90%.
Ще цитирам Шепот:
"1. Как точно реши, че 90% от стипендиите се изпиват? Някои хора си плащат таксите с тях, защото иначе няма как да си ги платят. Не всички специалности дават възможност за работа паралелно, без това да навреди силно на учебния процес. Не всички студенти, чиито специалности го позволяват, могат да си намерят достатъчно доходна работа, че да се издържат по време на следването. Моя близка приятелка преди две години напусна университета след като не успя да хване стипендия и да си плати таксата с нея. Просто нямаше откъде другаде да вземе тези пари. Не мисля, че спирането на стипендиите за успех е хубава идея - така се ощетяват именно най-сериозните и най-учещите студенти сред всички в Университета."
shao написа:2) Да увеличат десетократно заплащането на докторантите и да обяват даването на бонуси за всеки докторант, който е успял да превърне своето научно познание в реална бизнес стойност.
Разбирам че докторантите са "заслужили студенти", но нали за да стане един студент докторант и да "превърне своето научно познание в реална бизнес стойност" първо трябва да има достатъчно средства, за да изкара висшето си образование (бакалавърската степен). Представи си че аз съм потенциален докторант и имам амбицията и потенциала да "превърна своето научно познание в реална бизнес стойност", но сега ме лишат от стипендия и загубя способността си да се издържам. Говоря от 1-во лице, ед. ч., но всъщност имам в предвид всички студенти в това положение.
shao написа:6) .....(студентите могат да преживеят 400-500лв семестриални такси).
Това че ти можеш не означава, че всички студенти могат!
shao написа:Висшето ни държавно образование е евтино - и като цена, и като стойност.
Ако за теб е евтино, за мен и за много други не е.
shao написа:В момента висшето образование в масовия случай е 4-годишно прахосване на време както за студентите, така и за преподавателите.
Пълни глупости! Ами ти какво правиш в университета като го смяташ за "прахосване на време"?!? Хората, за които това наистина е прахосване на време, просто не се занимават с висше образование - то не е задължително.
shao написа:Един студент започва същинското си образование, чак когато се хване на работа и ако е усвоил някакви знания и умения в университета, най-вероятно 90% от тях няма ги ползва никога.
Баш пък 90% - да, да...
shao написа:За да се тушира ефектът на социално негодувание срещу евентуално завишаване на семестриалните такси, ръководството на СУ може да обяви пакет от стипендии за по-талантливите си студенти."
Да спрат всички студентски стипендии - освен социалните.
Тука си противоречиш нещо!?!

А относно оставането под чертата - винаги ще има студенти, на които няма да достига съвсем малко. Дори и да се направи така, че долният праг да е 4,50, винаги ще има такива, които ще имат 4,4444(4)! Така че това с чертата изобщо не е основателно оплакване!

П.П.: agenta, много се извинявам за отклонението от темата, но наистина не можах да се сдържа като видях какви безумия са писали!
Последно промяна от Elitsa Abstract на 17 Сеп 2010, 13:29, променено общо 5 пъти.
Аватар
Шепот
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Искам да се извиня се за лиричното отклонение. agenta е прав, имаме няколко такива теми. :oops:
Радвам се, че темата е от полза. :) Все пак, смятам, че е хубаво докато още има някакво останало време да се съсредоточите върху намирането на допълнителни средства за стипендии. Пък вече ако не стане до края на октомври или когато там започва кандидатстването за стипендии обикновено, ще е много кофти. :(
nieni
В началото бе словото

Мнение от nieni »

Съгласявам се с Elitsa Abstract, винаги ще има някой точно под границата, който пак има "доста висок успех". Наистина ли няма никаква възможност за допълнително финансиране, все пак се чува, че ректорът ще говори за този и ред други проблеми на Университета с министри Игнатов и Дянков? Това ли е окончателната сума?
Аватар
Elitsa Abstract
Да живей словото
Специалност: Молекулярна биология

Мнение от Elitsa Abstract »

shao написа:EDIT: Казвам на 90% - такива са моите наблюдения над стотици студенти, за които стипендията не е жизнено важен приход, на който силно разчитат.
- Социално слабите няма да бъдат ощетени от тази мярка.
- Ако основната мотивация на един студент да учи е стипендията, то жалко за него. Разбира се, че трябва да има стипендии, но ако се налага тази практика може временно да бъде прекратена.
Тук си прав наистина.

И все пак...
"...стотици студенти, за които стипендията не е жизнено важен приход, на който силно разчитат."
Така е, но стотици не означава всички. Аз за това подкрепям идеята да се намали бройката на студентите, получаващи стипендия и следователно минималния праг по успех да се вдигне. Така стипендия да получават само най-добрите студенти - с много висок успех, които наистина са си я заслужили дори и да могат и без нея. Но мисля, че е абсурдно стипендията за такива студенти да се отменя и дори да се намалява.

"Ако основната мотивация на един студент да учи е стипендията, то жалко за него."
Така е, абсолютно съгласна съм! Затова - вдигане на минималния праг, защото аз не мисля, че е възможно един студент, който е постигнал много висок успех, да е учил основно заради стипендията.
Аватар
agenta
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от agenta »

Изпратено е писмо до МОМН за допълнително финансиране за стипендиите по успех, /както казах в началото на темата или в някоя друга, където сме обсъждали стипендии 2010/2011/ и ще чакаме отговор до средата на октомври.

Виждам, че доста хора се обединяват около мнението, че трябва да се разделят класации и да се двигнат праговете за кандидатстване, за което се радваме /ние членовете на Комисията по стипендии/, защото явно още от началото сме мислили в правилната посока.

Ако имате още идеи и предложения, споделяте ги!
nieni
В началото бе словото

Мнение от nieni »

Според мен обаче не много хора споделят мнението на комисията, аз не останах с това впечатление в хода на дискусията. Разделянето на класациите не обезсмисля ли според вас цялата идея на този коефициент. Когато студентите, чийто успех се пресмята с коефициент, се отделят в друга класация, няма да има значение дали оценката ми е 5 или 5.50 както е с увеличението, защото ще се борят с други студенти с увеличен успех, все едно дали умножаваме или не - чисто математическото отношение между оценките става същото. Както отношението на 12:10 е същото както на 6:5, само дето е посъкратено тук-там, но важното е математическото отношение - същото! Поне аз така го разбирам, а вие? И добре- ако има отделна класация- тя по какви бройки ще се прави, отделна класация- отделни бройки стипендии? Ама да, ама това малко дискриминационно в зависимост отново от пропорциите на разпределението? Защо толкова се усложняват нещата? Има пари - има за всички- няма пари- пак така! Хайде, дано не съм права, оборете ме!
Нека кажа последно- не смятате ли, че подобна дискусия няма кой знае какъв смисъл, защото всеки/ аз искам да вярвам, че това е несъзнателно/ оглежда отстрани собствената си ситуация със стипендиите и подкрепя решението, което му е удобно в конкретния момент и случай- този, който има хубав успех, но не е сигурен, че ще му достигне в случай на орязване на бройките, желае да се намали стипендията като левова стойност, този, който е сигурен в успеха си, не желае стипендията да намалява, а по-добре да се намалят студентите, които взимат такава! Не е ли така?
Заключено

Обратно към “За нас / проекти и предложения”