Работните заплати

Модератори: Don Horhe, Lord

Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Re: Работните заплати

Мнение от pora_e_priqtel »

И Берлускони ви е съмишленик: http://dnes.dir.bg/news/silvio-berluskoni-7080302?nt=4
invisible
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от invisible »

отделна тема ли да си направя или тука да си постна заплатата :lol:
Изображение
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

happyswift написа:Тъй като съм живял само във Варна и София, мога да коментирам само за там.

Във Варна, с под 500 лева на месец, ще умреш от глад.Това е и причината никой да не бачка за по-малко от това.Чух от познат на нашите, че пуснал обява за секретарка, от която се иска само да вдига телефона срещу 20 лева на ден - никой не проявявал интерес.Това е доста показателно.Предполагам, че Захариев е визирал най-големите градове.Разбира се, че хората из по-малките населени места печелят по-малко, но и там цените са доста по-ниски от тези в най-големите градове.Един приятел ми каза, че в Плевен, в готина дискотека 50 лева за 2 бутилки Джони Уолкър - е, във Варна бутилките не вървят под 70-80 лева и то през средата на седмицата.Не визирам факта, че във Варна хляба е от 80 стотинки нагоре (просто давам пример с продукт от първа необходимост),дори в София е по-евтин.

В София, въпреки, че е по-евтино от там, отново трудно ще се справиш, особено ако плащаш наем за жилище (не визирам общежитие).

И сега не ми говорете как оцеляват студентите, защото тук не вкючвам бурканите с храна, които идват от мама и татко,студентския стол и прибиранията по родните места.

И, да. Аз имам същия опит, тъй като съм живял на същите две места.
Ако заплатите не бяха логични за самото място, то хората щяха да умират от глад, което не се случва. И тук доводът "има такива хора" не е на лице, защото такива хора има навсякъде, но не може да се каже за всички.

В общи линии май ти си единствения, който разбра доводите ми и не тръгна да се самосъжелява как няма работа и как хората не получават пари.

Средната работна заплата включва и студентите, но не е изградена единствено от тях. Мнение може да се изгради от хора на средна възраст, които са работили в дадена насока известно време и вече "имат история" с дадена работа. Защо ? Защото те са най-многото работещи в България. А иначе по цял свят за студентите си има работи, които (естествено) не са сред най-добре платените, но се получават сравнително нормални пари (сега ще бъда репликиран как всички получават по 100 лева).

Във Варна сред познатите ми (не приятелите, а познатите ми, което включва и много хора, които не са ми приятни) има единични случаи на хора, които едва кретат(демек не ходят на почивка редовно). В София също. Имам връзка и с Казанлък (около 60 000 доколкото знам) ... там всичко, което не идва от заплатата идва от личната продукция на чичо, леля, баба, дядо, което автоматично спестява много пари и реално погледнато хората имат достатъчно пари за да живеят, за да карат кола на изплащане (сравнително добра) и да ходят на по някоя и друга почивка. И на трите места всички се оплакват от всичко.

Както казах също в България има много пари, които циркулират без да бъдат официализирани. Тези пари не се отчитат никъде.

Иначе съм склонен да се съглася, че около Видин,Враца и т.н. (този район) цари мизерия. Но преди всичко там. На почти всички останали места, ако вложиш известно време в дадена работа можеш да изкарваш доста пари. Естествено е хубаво да се има предвид, че дадени хора са некадърни. Тези хора и на 40 години ще си търсят работа и ще се оплакват. Такива хора може да бъдат малка или голяма част от вашите и моите познати. Такива хора може да сте самите вие или аз. Такива хора (често) нямат шанс да просперират ( и за радост). А иначе моето мнение е, че човек на 28-29 преспокойно може да получава заплата 1000 - 1000+ , когато е имал 2-3 години да поработи в даден бранш, след като е завършил и да се развие. Но и никъде не съм казвал, че е нормално 20 годишен без опит да ги взима тези пари.

Вечен студент, системата си работи много добре даже. А моето удоволствие става по-голямо и по-голямо. ;)

И, като си говорим за това колко пари са нужни за живот е хубаво да припомним още някой и друг факт. Българите са хора, които най-късно започват да работят ... на средна възраст 22 години. Всички останали младежи от ЕС започват много по-рано(преди около 2 седмици излезе статистиката, ако не се лъжа). Предполагам, че сами можете да си обясните всички пичове и пички, които по цял ден ма'ат кафета. Те не са мит, мисля, че и вие познавате такива. Как го правят, когато нямат пари? Има два отговора на този въпрос :

- Имат прекалено много свободно време и сервитьорката им е позната, която им дава кафето безплатно.
- Имат възможност да си пият кафето по цял ден без да има е нужна работа.

Ако е второто, значи парите наоколо никак не са малко. Ако е първото, то шуробаджанащината в България ти спестява много разходи ... за което не ти е нужно да се оплакваш. Или пък са много Ентелигентни и можещи, та чакат оферта за работа от по 2-3 бона. :)

А е хубаво и да обърнете внимание на това, че в големите градове е ситуирана една много голяма част от населението. За това за тях не трябва да се говори, като за изключение. София например е 1/5 България. Варна, Пловдив, Бургас и т.н. (големи градове с над 70-80 хиляди) изпълват тази бройка до 3/4(около 70% за да бъдем точни). Не можеш да кажеш, че 3/4ти от българското население е изключение.

Клифф, мини покрай студентски град - ще видиш поне 2-3 обяви за работа щом искаш. Там винаги има. ;)

И май се изчерпах по темата.

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
DID_miss
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от DID_miss »

Захариев, не съм чела други твои постове, така че не вземам отношение по мненията, изказани по-горе лично срещу теб, обаче държа да ти кажа, и го приеми като съвет - слез на земята, отвори си очите и се огледай малко! Глупостите дето ги дрънкаш са клиширани до последната буквичка, на места твърденията ти са напълно неверни и в крайна сметка пак си остават глупости! Във Варна средната заплата със сигурност не стига 1000 лв, че даже не ги и помирисва. В някой отделен бранш, може би. За по-малките градове, въобще не ми се говори. И тук нямам предвид северозпадна България, а цяла България, с едно-две изключения. В градове като Сливен, Ямбол, Благоевград, Силистра, Шумен, Добрич, Русе, В. търново и който друг си избереш, квалифицираният труд се заплаща меко казано минимално - хората се радват на заплата от 500 лв!!! И там, противно на всеобщото мнение, ежедневните нужди не са по-евтини. Хлябът си е хляб, водата си е вода, токът си е ток (нека прибавя, че парно няма, сметката ти за ток през зимата няма как да падне под 200 лв). Затова хората скочиха срещу теб, когато каза, че 1000 лв за контрольор, не били много. Е, за България са много - не защото 1000 лв по принцип са много, а защото не е нормално хората, които ще учат децата ти и хората, които ще се грижат за здравето им, да взимат по-малко. Не знам защо си решил, че трябва да получаваш едва ли не минималната работна заплата, за да мизерстваш. Масата от хора в България мизерства! Масата! И стига, моля те с тия домати и кокошки, разбахме, че "селяните" имат. Ама на селяните, драги, това им е работата, не им е бонус, схвана ли?

За да не ме обвиниш в пълен нихилизъм и мързел, както си я подкарал, ще се "похваля" и аз - не се оплаквам от заплатата си, работя в София и за нивото, което определям за себе си в момента, даже взимам много, не се лишавам от нищо, не живея и в лукс. Обаче това не означава, че си слагам капаците и всичко е ок, защото не е!

И тук нямат нищо общо мързеливците, дето "цял ден ма'ат по кафетата" - и на мен ми е ясно, че ги има и че са много. Става въпрос за това, че когато не си един от тях, когато искаш да работиш, в България просто няма кой да ти предложи еквивалент на труда ти. Но понеже ти се работи - работиш. И едновременно с това мизерстваш.
steamer
Драскач
Специалност: Стопанско управление с английски език
Курс: трети

Мнение от steamer »

В държава, в която половината население е в състояние да си позволи да харчи минимум по 50 лева на месец за цигари, всякакви обяснения за мизерно съществуване на масата могат да предизвикат единствено смях.
Humanism is death disguised as life.
Аватар
DID_miss
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от DID_miss »

О, да! Щото тия 50 лв ще ми оправят живота, ако не пуша. Вие нормални ли сте? Твоят пост показва единствено, че освен в бита, мизерията трайно се настанява и в мисленето ни - да си мислиш, че 50 лв са нещо (независимо за каква простотия ги даваш - дали са цигари и алкохол), ето това е кофти. Щото познавам хора, дето и 2 хубави книги да си купя за 50 лв, пак ще ми кажат - е, щом ги даваш, кво се оплакваш. Извинявай, ама с 50 лв можеш да си купиш свястна храна за 1 семейство за 3 дни! Нищо повече. Ама масата хора, не са го правили от години.
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

steamer написа:В държава, в която половината население е в състояние да си позволи да харчи минимум по 50 лева на месец за цигари, всякакви обяснения за мизерно съществуване на масата могат да предизвикат единствено смях.
Ти остави 50 лева цигари.Прибави и 50 лева сметка за телефон, защото познавам маса хора, които се оплакват че парите не им стигат, но хич не се замислят като звънят по телефона за глупости (т.е. работата не им го изисква)

Иначе, този форум наистина е доста представителна "изватка" на какъв хал е общественото ни ;)
Последно промяна от happyswift на 16 Сеп 2010, 11:50, променено общо 1 път.
invisible
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от invisible »

DID_miss написа:О, да! Щото тия 50 лв ще ми оправят живота, ако не пуша. Вие нормални ли сте? Твоят пост показва единствено, че освен в бита, мизерията трайно се настанява и в мисленето ни - да си мислиш, че 50 лв са нещо (независимо за каква простотия ги даваш - дали са цигари и алкохол), ето това е кофти. Щото познавам хора, дето и 2 хубави книги да си купя за 50 лв, пак ще ми кажат - е, щом ги даваш, кво се оплакваш. Извинявай, ама с 50 лв можеш да си купиш свястна храна за 1 семейство за 3 дни! Нищо повече. Ама масата хора, не са го правили от години.
нищо са ако вземаш 1000лв ако си на 300 кинта това са си 18% ;)
Изображение
Аватар
Baggins
Живее, за да пише

Мнение от Baggins »

steamer написа:В държава, в която половината население е в състояние да си позволи да харчи минимум по 50 лева на месец за цигари, всякакви обяснения за мизерно съществуване на масата могат да предизвикат единствено смях.
Доста тъпо мнение. Защо отделяш купуването на цигари настрана? Хората нямат ли право да си харчат парите както си искат? Все едно да кажеш "половината дават луди пари за пържоли, вместо да ядат пастет, ебахти мрънкащото племе на прахосници"....
Изображение
Аватар
DID_miss
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от DID_miss »

И? От 200 лв, са 25 %. И? Значи ли, че ако не ги дадеш за цигари/телефон, животът ти ще бъде с нещо по-добър? Нещо не се разбираме явно.
Аватар
DID_miss
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от DID_miss »

Baggins написа: Доста тъпо мнение. Защо отделяш купуването на цигари настрана? Хората нямат ли право да си харчат парите както си искат? Все едно да кажеш "половината дават луди пари за пържоли, вместо да ядат пастет, ебахти мрънкащото племе на прахосници"....

Същото се опитвам да кажа и аз.
Аватар
WeeDichou
Да живей словото

Мнение от WeeDichou »

Всеки е свободен да си харчи парите за каквото иска...
...но наистина, в очите на един непушач, например...е малко странно как някой дава 1/3 от доходите си за цигари и след това мрънка, че не стигат парите...
DID_miss, 50 лева колко пари са...наистина е относително, но това как ще ги изхарчиш и за какво...лежи само и единствено на твоите плещи...
Сиреч, дали ще ги инвестираш, дали ще ги изпушиш...или ще си избършеш задника с тях си е твоя работа...и евентуалната мизерия или разкош и охолство са си само по твоя вина.
50 лева са си много, защото са показателни как харчиш останалите 450 лева...
:JC_spliff:
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

happyswift написа:
Ти остави 50 лева цигари.Прибави и 50 лева сметка за телефон, защото познавам маса хора, които се оплакват че парите не им стигат, но хич не се замислят като звънят по телефона за глупости (т.е. работата не им го изисква)
И манията на българите през 2-3 месеца да бъдат с нов телефон. Айде +30 лева месечна вноска. Досега станаха минимум 130 за ... нищо.

Baggins, не е безсмислено. Хората си правят сметка кое им е по-важно и кое не. Щом цигарите са важни (а те не спадат към сектор "храна,вода,ток,парно") значи тези хора имат парите да си ги позволят.

DID_miss, казах, че по статистика средната заплата е около 640, а не хиляда. Иначе и ти си пример за хората, които казват "Всички живеят зле, но аз съм изключение". Не съм сигурен щом повечето хора са изключение, кои "всички" остават.

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
Baggins
Живее, за да пише

Мнение от Baggins »

Zahariev написа:Baggins, не е безсмислено. Хората си правят сметка кое им е по-важно и кое не. Щом цигарите са важни (а те не спадат към сектор "храна,вода,ток,парно") значи тези хора имат парите да си ги позволят.
Разбира се, че след като си ги купуват, имат парите да си ги позволят. Но от твоето мнение излиза, че всичко, което е извън храната и сметките е безмислен лукс. Тоест ако храната и смеките ни се побират в 400 лева, а ние получаваме 600, няма от какво да се оплакваме, така ли ?
Изображение
Аватар
WeeDichou
Да живей словото

Мнение от WeeDichou »

Baggins написа:
Zahariev написа:Baggins, не е безсмислено. Хората си правят сметка кое им е по-важно и кое не. Щом цигарите са важни (а те не спадат към сектор "храна,вода,ток,парно") значи тези хора имат парите да си ги позволят.
Разбира се, че след като си ги купуват, имат парите да си ги позволят. Но от твоето мнение излиза, че всичко, което е извън храната и сметките е безмислен лукс. Тоест ако храната и смеките ни се побират в 400 лева, а ние получаваме 600, няма от какво да се оплакваме, така ли ?
Идеята е, че трудно можеш да наречеш "мизерстване" начин на съществуване, в който даваш, да речем, половината си доходи за неща, които не са свързани пряко с оцеляването ти, а са, практически, плод на фешън, консуматорските прищявки...
....сиреч, доходите ти стигат за да оцелееш + да се глезиш...е тва ако не е кеф, кое е ?
:JC_spliff:
Публикувай отговор

Обратно към “България”