Работните заплати

Модератори: Don Horhe, Lord

Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Re: София - Транспорт.

Мнение от allshallperish »

Deschain написа:
Zahariev написа:Средната работна заплата за страната през периода април-юни е 640 лева. Предполагам, че разликата от този период и юли-август не е особено голяма. Което означава, че тези хора просто взимат една средна работна заплата. А понякога и стигат малко над нея.

А аз пък почти не познавам хора, които изкарват по-малко от 1000 ... :o
Явно си много заблуден относно положението в България, вземи се поразходи малко и ще ти се изяснят много неща, защото сега ръсиш глупост след глупост!
Ами то това му е нормалното състояние, не му се връзвай :wink:
А медиите от които е част са Марс и Юпитер. Бррр
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
WeeDichou
Да живей словото

Мнение от WeeDichou »

...чак ви се чудя защо му играете по свирката на Захариев...
Регнал се тука за да говори основно за това, че...
1) Познава политици
2) Майка му и баща му са някакви клечки
3) Бачка...
4) ...в медии
5) Голяма му е работата, чатка ги нещата, а останалите са супер заблудени, че не ги чаткат като него...
Човека се заяжда за да се изтъква...и вие му правите федероски...
"...Ма в коя медиа работиш ?"
"...Ма от коя пария са вашите ? "
"...Ма колко кинти получаваш ? "
....и оня опъва палатката от кеф...
:JC_spliff:
Аватар
Cliff Burton
Паисий
Специалност: География и Биология
Обратна връзка:

Мнение от Cliff Burton »

Zahariev написа:Айде, айде. Благодаря, че ми отвори очите за медиите ... след като самия аз съм част от две такива.

И това, че всички взимат по 300-400 лева е доста остаряла ваша информация. Хубаво е да не считате това, което мама и тате са казали преди 5 години за вярно и днес. Вярно е, че в село ЙМйфдсакфйса не взимат такива пари, но то не може да олицетворява цяла България. При все и факта, че реалните пари, които се получават често не се декларират, като това (не) се прави чрез трудовите договори. Сами сте чували, че има хора, които ги пишат на минимална работна заплата за да плащат по-малки осигуровки и т.н. и т.н. ... ;)

И така, темата е съвсем различна. Направете тема за средната работна заплата и като цяло заплатите. :roll:
Koй пък ти е казал че го считам. Чети малко между редовете. Айде не ми обяснявай колко богати хора познаваш .Дисчейн много добре те контрира. Съжалявам, човек, ама пълни тъпотии пишеш. Само на приятели и познати в София( около 50 човека грубо) знам родителите им средно колко изкарват. Имам някаква информация и за другите градове, може да не е съвсем вярна, но поне не го натяквам като теб. :!:
Айде наздраве и лек ден :!: :wink:
When you walk through a storm,
hold your head up high!
Walk on through the wind!
Walk on through the rain!
Though your dreams be tossed and blown…
Walk on, walk on with hope in your heart … and You'll Never Walk Alone!!
You'll never walk alone!
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

O|OeHukc написа:
Сами сте чували, че има хора, които ги пишат на минимална работна заплата за да плащат по-малки осигуровки и т.н. и т.н. ... ;)
това е твърде вярно : )

Сега, Иво направи паралел с идеята за "възприятия" между хората. Има достатъчно емпиричен материал.

Аз съм много доволен, след като направих същото по време на теренното изследване това лято ... и резултатите бяха подобни.

А, да ... не се сещам на останалите как да ви отговоря освен със следното : Знам, че и НСИ нищо не струват, но все пак, ако не сте доволни Марчето може да ви каже как стоят нещата реално погледнато. :)

http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=26&a1 ... 4=909#cont

http://www.nsi.bg/EPDOCS/EmplsSalary10q1.pdf

Deschain, Cliff, след като вие познавате двеста човека и аз познавам двеста човека, предполагам, че единственото, което може да реши спора са официалните данни. А това, че има хора, които тънат в мизерия е факт, но той не променя и другия факт, че реално погледнато голяяяма част от българите не живеят на една минимална работна заплата. А и след като бях на теренна практика и видях с очите си как в "бедно" село до Сандански "бедните селяни" с по едно дворче изкарват по 40 000+ на година от това дворче и все пак разказват каква беднотия е, малко ми се промени идеята за възприятията на българина.

WeeDichou, аз съм много щастлив, че си го забелязал. Сега получих двойно по-голяма ерекция. Благодаря ти. И тъй като ще продължа да го правя, докато пиша и правя коментари за Марс и Юпитер, ще те помоля да не спираш. :mrgreen:

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Re: Средната работна заплата

Мнение от MidwinterSun »

Имате си нова кочинка, в която да обсъждате средната работна заплата. Гледайте да не я окочинясвате твърде много с лични нападки (не че в момента вече не сте започнали), защото ще хвана метлата.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Deschain
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Deschain »

Zahariev написа:Deschain, Cliff, след като вие познавате двеста човека и аз познавам двеста човека, предполагам, че единственото, което може да реши спора са официалните данни.
Аз някъде да съм казал колко човека познавам или че мнението ми се дължи на състоянието на хората, които познавам?
А официалните данни, интересно до колко са верни, сам ти изтъкна, че по договор хората получават едно, а на практика друго (знам че това не е аргумент в моя полза)...
Само че и тези изследвания не отчитат това, че хората не са взимали пари с месеци...
Не отчитат огромните съкращения...
Така че тези данни нямат никакво отношение по въпроса за покупвателната способност на хората и финансовото им състояние...

Говориш ми за някакви селяни, които изкарвали хиляди...Баба ми живее с 120 лева пенсия (приблизително), с тях има да плаща ток, вода, телефон, топла вода, парно, вход, данъци...колко пари и остават на нея след като плати всичко това - 60? - не, дори по-малко. Това са по два лева на ден, а и нека не забравяме че човек не се нуждае само от храна...
...а стотици хиляди са като нея...

P.S. MidwinterSun, благодаря за темата.:) Може би ще е по-добре обаче, ако я преместиш в "Мнения".:)
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Приятел, доводът с баба ти няма как да се впише в темата, защото темата произлезе по абсолютно различен начин, който не е свързан с пенсионерите и пенсиите. :wink:

Спорът беше за заплатите и за това дали е нормално "селяните-контрольори" да взимат колосалните 600-700. Иначе за пенсионерите аз нищо не мога да кажа. Там си нямам никаква идея кои колко взимат и как живеят.

Да, абсолютно си прав, че има хора, които не са вземали заплати с месеци, но предполагам, че те не са болшенство и просто не може да се направи генерализация от тях. Освен, ако някъде не пише черно на бяло колко хора не са си получавали заплатите и за какъв период. Също така има и хора, които живеят с по 100 лева на месец - майката и бащата безработни, а двете деца са в детска градина (примерно), но от такива примери не може да се изгради реална представа за "средата", защото това е "дъното".

И, да, ако всички декларираха реалните си доходи по всички параграфи то навярно т.н. "стандарт" щеше да се окаже доста по-висок и средната заплата също щеше да се вдигне на статистика. Разбира се това не прави безработните по-малко. Но и не прави контрольорите хора с нереално високи заплати.

И естествено, опитвайки се да дам някаква среда аз пречупвам нещата през своята призма, която не е по-малко правилна или грешна от твоята. Предполагам, че така се получава съществуването на няколко реалности. Едната обаче не е по-измислена от другата. Единствената златна среда между тях би могла да бъде статистиката включваща и двете реалности и изваждаща средата от тях. По-добра от тази на НСИ не вярвам да открия, нито пък ти да успееш. Предполагам, че ако намериш такава, която да даде, като цифри хората, които не получават заплати и времето, от което това (не) се случва и я добавиш към тази на НСИ би могла да се получи възможно най-точната генерализация.

The names of the future are stamping of impatience.
lavidaloca
В началото бе словото
Курс: трети

Мнение от lavidaloca »

Понеже много хора говорят наизуст, аз ще изкажа моето мнение от позицията на човек, който е живял и в малък град, а настоящем живее в столицата. Къде живота е по-труден не е въпрос, на който може да се отговори еднозначно. Стандарта в София е чувствително по-висок, но влияние затова отказва най-вече скъпите жилища(конкретно наемите) и по-големите разходи за транспорт. По отношение на цените на храната (която е основно звено в потребителската кощница) в София те са по-ниски. Що се касае до облеклото - в столицата можея да си купиш повече и по-хубави дрехи, ако се разполага с едни и същи пари за дрехи.
lavidaloca
В началото бе словото
Курс: трети

Re: Работните заплати

Мнение от lavidaloca »

Както искате ме възприемайте, но определено считам, че заплата от 700-800лв. е добра. С оглед на ценза, който имам в момента не мога да бъда достатъчно конкурентен за повече.
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

edit: Свързах двете теми, дано сега се получи малко по-добра дискусия.
Zahariev написа:но от такива примери не може да се изгради реална представа за "средата", защото това е "дъното".
Само дето "дъното" както се изразяваш ти е най-голямата част от хората в България. Средната класа у нас не съществува, просто съществуват малко по-малко бедни хора. Sad but true.
И не, 600-700лв не са висока заплата за контрольор - това си е нормална софийска заплата в София.
Това, че учители, лекари и пр. вземат по-малко показва кофти приоритети на държавата, която определя техните заплати. Контрольорските се определят от общината, което само показва, че община София е по-печеливша от Република България. :salute:

Искате ли да си говорим за данни на НСИ? Според НСИ през последните три месеца аз би трябвало да съм взела заплатата си по договор и да съм осигурена върху тях. Практически, със задна дата ми е пусната заповед, която орязва заплатата ми със средно 20% за тези три месеца - осигуровките ми са внесени на база орязаната заплата. Това е нарушение откъдето и да го погледнеш. Въпросът е, че никоя държавна институция не го взема под внимание. Е, аз проблемът ще си го реша; но фактът, че некоректните работодатели са повече от коректните работници е очеизваден за всички. Рибата се вмирисва откъм главата. :salute:
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър

Мнение от Cecilia Lisbon »

Ух,... тази тема е ужасно, ужасно неприятна :/

Захариев, спорът се зароди след като ти се изтъкна с гръмки статистики за познатите си, взимащи четирицифрени суми, очевидно пред хора, които не са помирисвали толкова пари. И това, освен че не е никак готино, не е и статистическа извадка :P

Моите познати (подобно на 99% от участниците във форума, готова съм да се обзаложа!) са в диапазона 19-25 години. Една миниатюрна част от тях взимат над... дискутираната сума, обикновено заради някакви знания, умения, или по-специфична професия. А останалите... просто сме твърде млади, за да "преуспеем", да направим "кариера", и да живеем охолно. (Неслучайно голяма част от студентите работят парт-тайм, а предполагам ви е ясно, че така апартамент не се купува :P )

Колкото до заплатите, тъжната истина е, че един новопръкнал се студент в София не може току-така да намери добре заплатена (по въпросните критерии, припомням: над 1000 лв.) работа. Във всички случаи няма да стане в джобс.бг, където надпреварата е феноменална и глуповата (ако не сте отваряли скоро, ще ви кажа: няколкостотин човека за извънредно смотаната позиция "офис секретар"). Всъщност, на вас може и да не ви е тъжно, но на мен ми е.

Човек трудно може да се уреди без връзки, било то богатите маменце и татенце, правилните познати, или нещо друго. (Въобще пък да не споменавам колко истина има в клишето "бедни студенти" -- например, в нашата специалност беше невъзможно да работиш на 8+часа, защото никой няма да ти позволи да завършиш (: и какво остава тогава?! -- сетете се сами.)

И така. Мразя да се пеня за очевадни неща :roll:
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Deschain написа: P.S. MidwinterSun, благодаря за темата.:) Може би ще е по-добре обаче, ако я преместиш в "Мнения".:)
Като се замисля, има логика в предложението ти.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Cliff Burton
Паисий
Специалност: География и Биология
Обратна връзка:

Мнение от Cliff Burton »

Само да вметна, че в джобса положението наистина е отчайващо. Почти всеки ден подавам сивита за почти всякаква работа, която да е неквалифициран персонал и нищо. Обадиха ми се от 2 места само и там не стана работата( една голяма търговска верига и една фирма за реклама). И пак ще си мизерувам...
When you walk through a storm,
hold your head up high!
Walk on through the wind!
Walk on through the rain!
Though your dreams be tossed and blown…
Walk on, walk on with hope in your heart … and You'll Never Walk Alone!!
You'll never walk alone!
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

Тъй като съм живял само във Варна и София, мога да коментирам само за там.

Във Варна, с под 500 лева на месец, ще умреш от глад.Това е и причината никой да не бачка за по-малко от това.Чух от познат на нашите, че пуснал обява за секретарка, от която се иска само да вдига телефона срещу 20 лева на ден - никой не проявявал интерес.Това е доста показателно.Предполагам, че Захариев е визирал най-големите градове.Разбира се, че хората из по-малките населени места печелят по-малко, но и там цените са доста по-ниски от тези в най-големите градове.Един приятел ми каза, че в Плевен, в готина дискотека 50 лева за 2 бутилки Джони Уолкър - е, във Варна бутилките не вървят под 70-80 лева и то през средата на седмицата.Не визирам факта, че във Варна хляба е от 80 стотинки нагоре (просто давам пример с продукт от първа необходимост),дори в София е по-евтин.

В София, въпреки, че е по-евтино от там, отново трудно ще се справиш, особено ако плащаш наем за жилище (не визирам общежитие).

И сега не ми говорете как оцеляват студентите, защото тук не вкючвам бурканите с храна, които идват от мама и татко,студентския стол и прибиранията по родните места.
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс
Специалност: философия (СУ)

Мнение от вечен студент »

WeeDichou написа:...чак ви се чудя защо му играете по свирката на Захариев...
Регнал се тука за да говори основно за това, че...
1) Познава политици
2) Майка му и баща му са някакви клечки
3) Бачка...
4) ...в медии
5) Голяма му е работата, чатка ги нещата, а останалите са супер заблудени, че не ги чаткат като него...
Човека се заяжда за да се изтъква...и вие му правите федероски...

Еееее, разгеле някой да се усети! Абе, хора, този младеж (Захариев), откакто е дошъл във форума, почти не прави друго освен да ни обяснява, че е от големия хайлайф. А постовете му в тази тема имат за цел единствено да кажат на другите потребители: "Аз вземам над 1000 лв. на месец! Ако някоя девойка прояви интерес, да ми пише на ЛС".

Е, Захариев, как е? Получава ли се номера? Питам, защото, ако системата ти работи, да почвам и аз да офертирам. 8)

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “България”