[КСК 2010] История vol.2

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
ivankz
От дъжд на вятър
Специалност: Политология
Курс: четвърти

Re: [КСК 2010] История vol.2

Мнение от ivankz »

Така е, но аз изпаднах в друг проблем,докато се подготвях за изпита по история: чета историята на България от различни източници и намирам доста различия в събитията,понякога и в годините,понякога и в имената... :roll:
Tell me why are we so blind to see
that the ones we hurt are you and me...
assault
Танцуващия с клавиатури

Мнение от assault »

http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/p ... _b_lgariya
Колко са темите по история, че от това излизат да са ужасно много. :roll:
Аватар
Lithium
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: втори

Мнение от Lithium »

assault написа:http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/priem/priem_za_obrazovatelno_kvalifikacionna_stepen_bakalav_r_i_magist_r_sled_sredno_obrazovanie/kandidatstudentska_kampaniya_2010/programi_za_izpiti/istoriya_na_b_lgariya
Колко са темите по история, че от това излизат да са ужасно много. :roll:
Това е конспекта,всяка една от точките може да се падне :)
Here come the bass, thunder in the guts
Rock you till you can't stand
Now the guitar speaks, gonna drive you nuts
Power under your hand

Rock out!
Rock out!
Rock out!
Аватар
ivankz
От дъжд на вятър
Специалност: Политология

Мнение от ivankz »

Имаш две възможности:
- учиш всички теми - така направих и аз: четох,четох и от всяка като съм запомнил най-важното,която и тема да се падне,все изкарвам 4.50 :(
- учиш 2 - 3 теми - тук разчиташ на късмета си.Научаваш 2 или 3 теми ПЕРФЕКТНО (даже най-малките подробности) и се молиш в деня на изпита поне едната да бъде изтеглена... В никакъв случай не давам гаранция,че по този начин успехът е гарантиран :D
Tell me why are we so blind to see
that the ones we hurt are you and me...
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила
Специалност: Право

Мнение от _sonrisa_ »

е чак 2-3 теми перфектно...
Има реална възможност да научиш два Периода перфектно- така пак го има и хазартният момент, но играеш на доста по-сигурно
:lol:
heartseasee
В началото бе словото
Специалност: Право
Курс: първи

Мнение от heartseasee »

И аз съм за този метод,глупаво е да отидеш с научени 3 теми,защото шансът да се издъниш е голям,по-добре научи Средновековие + Възраждане или Средновековие + Следосвобожденска история,а методът от всичко по малко е идеален за матурата по история :)
Аватар
Deschain
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Обратна връзка:

Мнение от Deschain »

До изпита имате толкова много време, че да научите всички теми...и то без чак толкова много усилия...
Иначе аз мисля че Средновековие + Първите теми от Възраждане + първите от Нова история е достатъчно.:) А и Априлското...:)
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

е
ти изреди всички теми :mrgreen:
assault
Танцуващия с клавиатури

Мнение от assault »

Не бе.Проблемът не е в това, колко са темите.Проблемът е, че като ги пиша, пиша примерно "Създаване и укрепване на българската държава", като има и за славяни, прабългари, но темата излиза 16/17 страници, да речем.А ако се падне само "Прабългари и славяни през епохата на „Великото преселение на народите" (IV-VII в.).", то трудно ще напиша повече от 6-7. :? Затова питам дали може да се падне само една точка от дадените, или се падат по-обемни въпроси.
И съвети за ученето, че ще е абсурдно да се учат наизуст.Някакви техники и т.н.Датите ще се помнят, обаче логически връзки, преходи. :?
Аватар
Deschain
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Deschain »

Тема само за славяни и българи няма да се падне, а дори и да се падне, пак трябва да включиш създаването на България, но в по-сбит вариант. Обикновено слагат кратките варианти на темите обаче, примерно няма да ти дадат "Движение за новобългарска просвета и култура", а най-вероятно само "Движение за новобългарска култура" (но пак не е 100% сигурно нищо).

Наизуст няма смисъл да учиш, безсмислено е. Първо си правиш подробен план на темата. След това на отделен лист си вадиш всички години и всички имена. Само годините и имената ти трябва да знаеш наизуст. След като ги научиш що-годе добре, правиш 1-2 прочита на темата отново. Пробваш се наум да си я разкажеш, след което пробваш и да я напишеш. Няма да се получи перфектно, но ще видиш кое точно те затруднява в темата. Няма нужда повече да я поглеждаш, планът пести много време и е напълно достатъчен. Готов си, няма да я знаеш перфектно, но с преговорите (долният абзац), ще я донаучиш.
Хубаво е на всеки 2-3 завършени теми, да си правиш преглед на старите - разглеждаш си плана, датите и имената...
Предимството на това е че започваш да разбираш темата, да следваш логиката й, а не я учиш наизуст...
Аз така учих!:)
Аватар
Betty
От дъжд на вятър

Мнение от Betty »

Подкрепям мнението на Deschain :D
Планчето много помага! :)
Аз например като прочета една тема и в друга тетрадка си изваждам годините и така при всяка тема. Много е полезно - така годините се научават по-лесно :)
Привилегията да си пръв, ражда задължението да водиш!
branko_herflik
В началото бе словото
Специалност: istoriq

Мнение от branko_herflik »

ехо здравейтееее. Най-добре е ако си учил 11 години история. После като знаеш основните неща, лесно се учат години, летописи и така нататъка. Без да се късам от учене на изпита изкарах 4,88 и на матурата по ист 5,96. Но за плановете е така. :Д и аз така учих!
Когато станеш господар на емоцията си, ставаш господар и на съдбата си!
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”