Платено обучение?
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Re: Платено обучение?
Значи до 10-ти 
Ho scritto una storia d'amore senza inizio e senza fine...per scriverla con te
А изобщо в някой мед колеж обявили ли са платен прием? А какви ще са таксите?
-
maina_girl_yee
- От дъжд на вятър
Да ти кажа за Тракийския университет принципно на 1 септември щял да се събере акад. съвет и да обсъди за платеното условията и т.нsforse написа:А изобщо в някой мед колеж обявили ли са платен прием? А какви ще са таксите?
Мерси maina_girl_yee помогна ми. И ти ли чакаш за там?Много е гаден този новият закон - не мога да се запиша за второ висше въпреки че ме приеха. Е сега ще чакам и ще стискам палци.
-
maina_girl_yee
- От дъжд на вятър
[quote="sforse"]Мерси maina_girl_yee помогна ми. И ти ли чакаш за там?Много е гаден този новият закон - не мога да се запиша за второ висше въпреки че ме приеха. Е сега ще чакам и ще стискам палци.[/quot
Моля
,е аз първото си ще запиша ами чакам и в Ту ,в МУ та също да видим дано имаме късмет
Успех! 
Моля
А ти от къде разбра че на 1-ви ще е съвета в ТрУ. На мен ми казаха чак след 10-ти, което ми се стори странно наистина.maina_girl_yee написа:Да ти кажа за Тракийския университет принципно на 1 септември щял да се събере акад. съвет и да обсъди за платеното условията и т.нsforse написа:А изобщо в някой мед колеж обявили ли са платен прием? А какви ще са таксите?и аз чакам да видим кво ще стане
-
maina_girl_yee
- От дъжд на вятър
Та учебната година мисля че започва на 14 кой ти ги вкарва тея филми ,а бе нз ако са ти казали така хубаво на мен др и така питай някой др може да са му казали че догодина ще го решатsforse написа:А ти от къде разбра че на 1-ви ще е съвета в ТрУ. На мен ми казаха чак след 10-ти, което ми се стори странно наистина.maina_girl_yee написа:Да ти кажа за Тракийския университет принципно на 1 септември щял да се събере акад. съвет и да обсъди за платеното условията и т.нsforse написа:А изобщо в някой мед колеж обявили ли са платен прием? А какви ще са таксите?и аз чакам да видим кво ще стане
- Шепот
- Стенограф
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Спряха приема за платено висше в УНСС
В-к "Монитор", 25.08.2010
Спира приемът на документи на мераклиите да се запишат за платено следване в УНСС. Изненадващото съобщение се появи вчера на сайта на икономическия университет, два дни след като официално бяха публикувани точните размери на таксите за следване. За специалност право се спрягаше близо 1400 лв. семестриална такса и 100 отпуснати бройки. Възможности за платено висше се отваряха и за още три от най-атрактивните икономически направления.
Приемът обаче се отлага до следващото заседание на академичния съвет през септември. Под въпрос е поставено дали въобще да се използва законовата възможност за приемане на бройки над държавната поръчка: „Академичният съвет ще прецени въобще целесъобразността от прием в платена форма на обучение при окончателния механизъм за определяне на таксите”, подчертаха от УНСС.
Обосновката на ръководството е, че на първо четене е прието таксата да бъде в размер не по-малък от два пъти издръжката на един студент за съответното професионално направление. В крайна сметка обаче е прието минимумът на таксите да е 70 на сто от издръжката на студент за дадената специалност, гласи финалният вариант на закона. „Този механизъм не позволява реализирането на предварително приетите и обявени от академичния съвет такси”, заключиха от висшето училище.
Докато УНСС отложи с няколко седмици решението за платеното обучение, пловдивският медицински университет вече отвори врати за първите кандидати за платено следване в специалностите медицина, дентална медицина и фармация. Желаещите да следват за лекари ще трябва да дадат около 7400 лв. годишно, съобщиха от висшето училище.
В-к "Монитор", 25.08.2010
Спира приемът на документи на мераклиите да се запишат за платено следване в УНСС. Изненадващото съобщение се появи вчера на сайта на икономическия университет, два дни след като официално бяха публикувани точните размери на таксите за следване. За специалност право се спрягаше близо 1400 лв. семестриална такса и 100 отпуснати бройки. Възможности за платено висше се отваряха и за още три от най-атрактивните икономически направления.
Приемът обаче се отлага до следващото заседание на академичния съвет през септември. Под въпрос е поставено дали въобще да се използва законовата възможност за приемане на бройки над държавната поръчка: „Академичният съвет ще прецени въобще целесъобразността от прием в платена форма на обучение при окончателния механизъм за определяне на таксите”, подчертаха от УНСС.
Обосновката на ръководството е, че на първо четене е прието таксата да бъде в размер не по-малък от два пъти издръжката на един студент за съответното професионално направление. В крайна сметка обаче е прието минимумът на таксите да е 70 на сто от издръжката на студент за дадената специалност, гласи финалният вариант на закона. „Този механизъм не позволява реализирането на предварително приетите и обявени от академичния съвет такси”, заключиха от висшето училище.
Докато УНСС отложи с няколко седмици решението за платеното обучение, пловдивският медицински университет вече отвори врати за първите кандидати за платено следване в специалностите медицина, дентална медицина и фармация. Желаещите да следват за лекари ще трябва да дадат около 7400 лв. годишно, съобщиха от висшето училище.
~ Кътчето ~
- bggashnik
- Пишеща машина
- Специалност: Компютърни науки
- Курс: първи
След горната статия, строго препоръчвам на хората, които се надяваха на платено обучение в СУ, да се преориентират на друго място.

Като споменем факта, че СУ не се напъваха да има платено, а и новината, че от платеното ще получават по-малко пари от държавна поръчка, може да забравите за платено в СУ"Приехме нашите тарифи съгласно текст на закона, който бе гласуван на първо четене", разясни ректорът проф. Борислав Борисов. "Той допускаше таксата да бъде два пъти колкото държавната издръжка на младежите. На второ четене обаче законът е променен и сумата вече трябва да бъде максимум колкото парите, които хазната осигурява за един студент", каза той. Според Борисов в този вид на закона за УНСС щяло вече да бъде нерентабилно да обучава платени студенти. "Излиза, че ще ги учим по-евтино, отколкото тези в държавната поръчка. За тях пари дава и държавата, но и те доплащат допълнителна такса", каза ректорът.
Компютърни науки I курс
-
maina_girl_yee
- От дъжд на вятър
Е ,те и без това се колебаеха доста...bggashnik написа:След горната статия, строго препоръчвам на хората, които се надяваха на платено обучение в СУ, да се преориентират на друго място.Като споменем факта, че СУ не се напъваха да има платено, а и новината, че от платеното ще получават по-малко пари от държавна поръчка, може да забравите за платено в СУ"Приехме нашите тарифи съгласно текст на закона, който бе гласуван на първо четене", разясни ректорът проф. Борислав Борисов. "Той допускаше таксата да бъде два пъти колкото държавната издръжка на младежите. На второ четене обаче законът е променен и сумата вече трябва да бъде максимум колкото парите, които хазната осигурява за един студент", каза той. Според Борисов в този вид на закона за УНСС щяло вече да бъде нерентабилно да обучава платени студенти. "Излиза, че ще ги учим по-евтино, отколкото тези в държавната поръчка. За тях пари дава и държавата, но и те доплащат допълнителна такса", каза ректорът.