Какво да избера

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

alenika
В началото бе словото
Специалност: --

Какво да избера

Мнение от alenika »

Сега ще бъда 12 клас и опитвам да си изясня какво да кандидатствам...Харесва ми специалността Стопанско управление,на като видях ,че се кандидатства с математика,а се учи и висша математика се отказах,тъй като нивото ми по математика е средно,даже и под него...Чудя се между МО и Туризъм...И по литература съм добре,по история и география също съм ок,но иначе към никой от двата предмета нямам по-изявени предпочитания.. къде имам по-голям шанс да бъда приета? Като че ли единствено литературата ми е присърце..но например журналистика не искам да уча,защото не зная после как бих могла да се реализирам...Като че ли най-много клоня към Туризъм и РРП ,защото се кандидатства с език и география..Можете ли да ми кажете какво представляват изпитите и как става балообразуването....Също така по география къде бих могла да се готвя и след това имам ли шансове за развитие по специалността ? А и много мой съученици ,които ще кандидатстват с история се готвят от миналата година,та мисля че по-добре бих се подготвила по география за времето ,което имам ...Какво бихте ми препоръчали да уча,досега съм учила в езикова гимназия и искам да продължа с езиците...
kableshkov
В началото бе словото

Re: Какво да избера

Мнение от kableshkov »

Много дълго писание за четене, но аз заставам зад МО. Късмет!
Сътрудник към ФСС на ФФ
PR на Студентски клуб на политолога
Аватар
morfei
Форумно зомби
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи

Мнение от morfei »

Допускаш грешка като тръгваш от това в какво си добра и в какво не. Имай предвид, че баловете са ниски за дадени специалности, за други високи. Трябва реално да прецениш с какво би искала да се занимаваш за в бъдеще и да почнеш да се готвиш усилено. Имай предвид, че предметите, с които кандидатстваш имат съвсем малко общо с професията, която избираш. Просто седни и помисли, а после, след като почне годината, започни да се готвиш. Това е, което имам да кажа.
Компютърни науки 1 курс
Аватар
Ksto
Пишете, о, братя
Специалност: Стопанско Управление
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Ksto »

Аз съм много доволен от това, което уча. Мога смело да твърдя, че при нас се получава най-доборото мениджърско/икономическо образование в България.

По математика са 3 изпитни сесии (кандидатстудентските). За да изкараш 3ка, колкото ти е нужно за да влезеш в специалността при оценка над 4 по езика, е нужно да решиш вярно първите 3 задачи от изпита. Отвори изпити от минали години и виж, че изобщо, ама изобщо не са трудни задачите. Ако се запишеш на курсове по математика от началот на годината, в Образователни технологии например, ти гарантирам, че ще изкараш поне 3,50-4 на някой от изпитите. Останалото- езикът зависи от теб.

Между МО и Туризъм ти препоръчвам Туризма.
Много много хора от МО се оплакват, че учат твърде общи неща, които нямат практическо приложение на пазарния сектор и почти не могат да си намерят работа различна от преводачи/кол центрова, а не за това се учи.
Туризмът има по-добра реализация, по мое мнение.

Успех при взимането на решение :wink:
alenika
В началото бе словото

Мнение от alenika »

Да,но аз от у-ще по математика имам среден успех от годините 4.50,на изпита едва ли ще изкарам повече от 4,по езика ок имам шансове за над 5,в у-ще имам 6.Но все пак не може да се говори да имам бал над 30,при макс. 36 ;-( .Незная дали ще мога да се готвя по 2 предмета едновременно,а от друга страна да заложа на математиката ми се вижда много несигурен вариант.все пак има къде къде по-добри от мен,а местата едва ли са толкова много...
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Ksto написа:...
Много много хора от ... се оплакват, че учат ...
...
Ето върху това изречение трябва да се съсредоточиш. Защото е висок процентът на хората, които влизат да учат нещо, а после не го харесват... или пък записват специалности в списъка, които не искат да учат и пр. и пр. А не си струва да си блъскаш главата заради няколко погрешни решения, които е лесно да избегнеш.

Моят съвет - ок, харесала си си няколко специалности. Влез в сайта на уни и разгледай по отделните факултети учебните планове на специалностите. Виж какво ще учиш, след като влезеш в тях и си прецени дали ще ти е интересно. Вярно, ще отнеме известно време да проучиш нещата достатъчно подробно, но интелигентният човек се подготвя и обосновава за решенията, които трябва да вземе. Влез в подфорумите на отделните факултети, написаното в тях също може да послужи за отправна точка. Опитай се да разбереш какво работят хората, които учат или вече са завръшили въпросните специалности.

Ако си наясно с нещата, ще си способна да направиш информирано решение. И ще си сигурна в решението си, още по-важно, ще си доволна от него.
И най-вече - не се отказвай само защото изглежда трудно. Убедила съм се, че когато човек наистина желае нещо, той използва всичките си възможности, за да го постигне, и обикновено успява.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
morfei
Форумно зомби
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи

Мнение от morfei »

alenika написа:Да,но аз от у-ще по математика имам среден успех от годините 4.50,на изпита едва ли ще изкарам повече от 4,по езика ок имам шансове за над 5,в у-ще имам 6.Но все пак не може да се говори да имам бал над 30,при макс. 36 ;-( .Незная дали ще мога да се готвя по 2 предмета едновременно,а от друга страна да заложа на математиката ми се вижда много несигурен вариант.все пак има къде къде по-добри от мен,а местата едва ли са толкова много...
Балът тази година за жени е 23 и нещо. Тоест, както каза Ksto 3 на изпита по мат. и 4.50 по език ти стигат.
Компютърни науки 1 курс
Аватар
iprodanov
Пишете, о, братя
Специалност: КН у ФМИ
Курс: втори

Мнение от iprodanov »

alenika написа:Да,но аз от у-ще по математика имам среден успех от годините 4.50,на изпита едва ли ще изкарам повече от 4,по езика ок имам шансове за над 5,в у-ще имам 6.Но все пак не може да се говори да имам бал над 30,при макс. 36 ;-( .Незная дали ще мога да се готвя по 2 предмета едновременно,а от друга страна да заложа на математиката ми се вижда много несигурен вариант.все пак има къде къде по-добри от мен,а местата едва ли са толкова много...
Имаш 3 повишителни в края на 12-ти, пък и ако не успееш - матура, нищо е в сравнение с изпита. Ако започнеш всичко от нула ще си на доста прилично ниво. Трябват ти желание, амбиция и добър даскал, тва е. :wink:
Аватар
Ksto
Пишете, о, братя
Специалност: Стопанско Управление
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Ksto »

Аз математиката я подготвих точно за 1 година в Образователни технологии. Ако си от Сф и искаш повече информация за преподавателите -лс.

Баловете са ужасно ужасно ниски. Има незаети места. А специалностите са наистина много добри. Ако се интересуваш, мога да ти докажа колко са добри (с линкове :lol: )

И другото- имам много много колеги, които хал хабер си нямат от математика и минават. От сорта бъркат числител със знаменател. :?
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

Аааааа, дори аз това не го бъркам :lol: :lol: :lol:

Като цяло, наистина много от специалностите нямат общо с предметите, с които се кандидатства за тях.Но за МО, със сигурност мога да ти кажа, че има много общо с историята.Не ти ли върви този предмет, ще има да плямпаш по форумите как нищо не се учи в тази специалност, както правят много колеги, записали МО само защото звучи "яко" и "прИстижнУ"
Аватар
mina_k
Пишете, о, братя
Курс: кандидат-студент

Мнение от mina_k »

най-важното беше казано по-горе-трябва да вземеш решение,което да е на базата на достатъчна информираност и желание.разгледай всички възможности,предимство е ,че си се спряма на повече от една специалност.на база на личен опит ти го казвам-прецени добре и обмисли-заложи на сигурно,за да не съжаляваш догодина по това време.ти сама знаеш в кои предмети си по-добра.географията и историята са много различни ,затова ако питаш мен-избери само едната.имай предвид,че с историята няма да ти е лесно за една година,но не невъзможно.избери това,което ти харесва,достатъчно трудна е подготовката,за да учиш един предмет с крайно нежелание.иначе всяка една от посочените специалности е добра и предлага възможност за добра реализация.
но вкрайна сметка всичко зависи от теб!най-добре е до 15 септември да си решила категорично!успех! :D
alenika
В началото бе словото

Мнение от alenika »

Мисля да избера география,защото математиката ще трябва да я уча с нежелание,а изпита по математика един и същ ли е за всички специалности?и в образователни технологии подготвят ли добре по география..Също така не може ли и за двете специалности ,въпреки че са в отделни факултети-стопанско управление и туризъм да държа един изпит по езика (немски) и да се готвя сериозно по география,но да се пробвам и по математика...Туризъм ще ми е на първо желание ,а след това ще ми е стопанско управление,и ако балът е по-нисък да вляза по 2ро желание...Ох,незнам,но общо взето ми се изясниха нещата..Мерси много на всички за отговорите :-)
Аватар
aikaeimin
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Японистика
Курс: втори

Мнение от aikaeimin »

Изпитът е един и същ, независимо за колко и какви специалности кандидатстваш.
Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead.
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Щом си ок по БЕЛ и история, избери Право! :P
Facebook
Изображение
Аватар
Noctis
Легендарен флуудър