Какво да избера
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Какво да избера
Сега ще бъда 12 клас и опитвам да си изясня какво да кандидатствам...Харесва ми специалността Стопанско управление,на като видях ,че се кандидатства с математика,а се учи и висша математика се отказах,тъй като нивото ми по математика е средно,даже и под него...Чудя се между МО и Туризъм...И по литература съм добре,по история и география също съм ок,но иначе към никой от двата предмета нямам по-изявени предпочитания.. къде имам по-голям шанс да бъда приета? Като че ли единствено литературата ми е присърце..но например журналистика не искам да уча,защото не зная после как бих могла да се реализирам...Като че ли най-много клоня към Туризъм и РРП ,защото се кандидатства с език и география..Можете ли да ми кажете какво представляват изпитите и как става балообразуването....Също така по география къде бих могла да се готвя и след това имам ли шансове за развитие по специалността ? А и много мой съученици ,които ще кандидатстват с история се готвят от миналата година,та мисля че по-добре бих се подготвила по география за времето ,което имам ...Какво бихте ми препоръчали да уча,досега съм учила в езикова гимназия и искам да продължа с езиците...
-
kableshkov
- В началото бе словото
Re: Какво да избера
Много дълго писание за четене, но аз заставам зад МО. Късмет!
Сътрудник към ФСС на ФФ
PR на Студентски клуб на политолога
PR на Студентски клуб на политолога
- morfei
- Форумно зомби
- Специалност: Компютърни науки
- Курс: първи
Допускаш грешка като тръгваш от това в какво си добра и в какво не. Имай предвид, че баловете са ниски за дадени специалности, за други високи. Трябва реално да прецениш с какво би искала да се занимаваш за в бъдеще и да почнеш да се готвиш усилено. Имай предвид, че предметите, с които кандидатстваш имат съвсем малко общо с професията, която избираш. Просто седни и помисли, а после, след като почне годината, започни да се готвиш. Това е, което имам да кажа.
Компютърни науки 1 курс
- Ksto
- Пишете, о, братя
- Специалност: Стопанско Управление
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Аз съм много доволен от това, което уча. Мога смело да твърдя, че при нас се получава най-доборото мениджърско/икономическо образование в България.
По математика са 3 изпитни сесии (кандидатстудентските). За да изкараш 3ка, колкото ти е нужно за да влезеш в специалността при оценка над 4 по езика, е нужно да решиш вярно първите 3 задачи от изпита. Отвори изпити от минали години и виж, че изобщо, ама изобщо не са трудни задачите. Ако се запишеш на курсове по математика от началот на годината, в Образователни технологии например, ти гарантирам, че ще изкараш поне 3,50-4 на някой от изпитите. Останалото- езикът зависи от теб.
Между МО и Туризъм ти препоръчвам Туризма.
Много много хора от МО се оплакват, че учат твърде общи неща, които нямат практическо приложение на пазарния сектор и почти не могат да си намерят работа различна от преводачи/кол центрова, а не за това се учи.
Туризмът има по-добра реализация, по мое мнение.
Успех при взимането на решение
По математика са 3 изпитни сесии (кандидатстудентските). За да изкараш 3ка, колкото ти е нужно за да влезеш в специалността при оценка над 4 по езика, е нужно да решиш вярно първите 3 задачи от изпита. Отвори изпити от минали години и виж, че изобщо, ама изобщо не са трудни задачите. Ако се запишеш на курсове по математика от началот на годината, в Образователни технологии например, ти гарантирам, че ще изкараш поне 3,50-4 на някой от изпитите. Останалото- езикът зависи от теб.
Между МО и Туризъм ти препоръчвам Туризма.
Много много хора от МО се оплакват, че учат твърде общи неща, които нямат практическо приложение на пазарния сектор и почти не могат да си намерят работа различна от преводачи/кол центрова, а не за това се учи.
Туризмът има по-добра реализация, по мое мнение.
Успех при взимането на решение
Да,но аз от у-ще по математика имам среден успех от годините 4.50,на изпита едва ли ще изкарам повече от 4,по езика ок имам шансове за над 5,в у-ще имам 6.Но все пак не може да се говори да имам бал над 30,при макс. 36 ;-( .Незная дали ще мога да се готвя по 2 предмета едновременно,а от друга страна да заложа на математиката ми се вижда много несигурен вариант.все пак има къде къде по-добри от мен,а местата едва ли са толкова много...
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
Ето върху това изречение трябва да се съсредоточиш. Защото е висок процентът на хората, които влизат да учат нещо, а после не го харесват... или пък записват специалности в списъка, които не искат да учат и пр. и пр. А не си струва да си блъскаш главата заради няколко погрешни решения, които е лесно да избегнеш.Ksto написа:...
Много много хора от ... се оплакват, че учат ...
...
Моят съвет - ок, харесала си си няколко специалности. Влез в сайта на уни и разгледай по отделните факултети учебните планове на специалностите. Виж какво ще учиш, след като влезеш в тях и си прецени дали ще ти е интересно. Вярно, ще отнеме известно време да проучиш нещата достатъчно подробно, но интелигентният човек се подготвя и обосновава за решенията, които трябва да вземе. Влез в подфорумите на отделните факултети, написаното в тях също може да послужи за отправна точка. Опитай се да разбереш какво работят хората, които учат или вече са завръшили въпросните специалности.
Ако си наясно с нещата, ще си способна да направиш информирано решение. И ще си сигурна в решението си, още по-важно, ще си доволна от него.
И най-вече - не се отказвай само защото изглежда трудно. Убедила съм се, че когато човек наистина желае нещо, той използва всичките си възможности, за да го постигне, и обикновено успява.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

Всъщност почти като при истинските хора.

- morfei
- Форумно зомби
- Специалност: Компютърни науки
- Курс: първи
Балът тази година за жени е 23 и нещо. Тоест, както каза Ksto 3 на изпита по мат. и 4.50 по език ти стигат.alenika написа:Да,но аз от у-ще по математика имам среден успех от годините 4.50,на изпита едва ли ще изкарам повече от 4,по езика ок имам шансове за над 5,в у-ще имам 6.Но все пак не може да се говори да имам бал над 30,при макс. 36 ;-( .Незная дали ще мога да се готвя по 2 предмета едновременно,а от друга страна да заложа на математиката ми се вижда много несигурен вариант.все пак има къде къде по-добри от мен,а местата едва ли са толкова много...
Компютърни науки 1 курс
- iprodanov
- Пишете, о, братя
- Специалност: КН у ФМИ
- Курс: втори
Имаш 3 повишителни в края на 12-ти, пък и ако не успееш - матура, нищо е в сравнение с изпита. Ако започнеш всичко от нула ще си на доста прилично ниво. Трябват ти желание, амбиция и добър даскал, тва е.alenika написа:Да,но аз от у-ще по математика имам среден успех от годините 4.50,на изпита едва ли ще изкарам повече от 4,по езика ок имам шансове за над 5,в у-ще имам 6.Но все пак не може да се говори да имам бал над 30,при макс. 36 ;-( .Незная дали ще мога да се готвя по 2 предмета едновременно,а от друга страна да заложа на математиката ми се вижда много несигурен вариант.все пак има къде къде по-добри от мен,а местата едва ли са толкова много...
- Ksto
- Пишете, о, братя
- Специалност: Стопанско Управление
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Аз математиката я подготвих точно за 1 година в Образователни технологии. Ако си от Сф и искаш повече информация за преподавателите -лс.
Баловете са ужасно ужасно ниски. Има незаети места. А специалностите са наистина много добри. Ако се интересуваш, мога да ти докажа колко са добри (с линкове
)
И другото- имам много много колеги, които хал хабер си нямат от математика и минават. От сорта бъркат числител със знаменател.
Баловете са ужасно ужасно ниски. Има незаети места. А специалностите са наистина много добри. Ако се интересуваш, мога да ти докажа колко са добри (с линкове
И другото- имам много много колеги, които хал хабер си нямат от математика и минават. От сорта бъркат числител със знаменател.
- happyswift
- Флъдзила
- Специалност: Международни отношения
Аааааа, дори аз това не го бъркам
Като цяло, наистина много от специалностите нямат общо с предметите, с които се кандидатства за тях.Но за МО, със сигурност мога да ти кажа, че има много общо с историята.Не ти ли върви този предмет, ще има да плямпаш по форумите как нищо не се учи в тази специалност, както правят много колеги, записали МО само защото звучи "яко" и "прИстижнУ"
Като цяло, наистина много от специалностите нямат общо с предметите, с които се кандидатства за тях.Но за МО, със сигурност мога да ти кажа, че има много общо с историята.Не ти ли върви този предмет, ще има да плямпаш по форумите как нищо не се учи в тази специалност, както правят много колеги, записали МО само защото звучи "яко" и "прИстижнУ"
- mina_k
- Пишете, о, братя
- Курс: кандидат-студент
най-важното беше казано по-горе-трябва да вземеш решение,което да е на базата на достатъчна информираност и желание.разгледай всички възможности,предимство е ,че си се спряма на повече от една специалност.на база на личен опит ти го казвам-прецени добре и обмисли-заложи на сигурно,за да не съжаляваш догодина по това време.ти сама знаеш в кои предмети си по-добра.географията и историята са много различни ,затова ако питаш мен-избери само едната.имай предвид,че с историята няма да ти е лесно за една година,но не невъзможно.избери това,което ти харесва,достатъчно трудна е подготовката,за да учиш един предмет с крайно нежелание.иначе всяка една от посочените специалности е добра и предлага възможност за добра реализация.
но вкрайна сметка всичко зависи от теб!най-добре е до 15 септември да си решила категорично!успех!
но вкрайна сметка всичко зависи от теб!най-добре е до 15 септември да си решила категорично!успех!
Мисля да избера география,защото математиката ще трябва да я уча с нежелание,а изпита по математика един и същ ли е за всички специалности?и в образователни технологии подготвят ли добре по география..Също така не може ли и за двете специалности ,въпреки че са в отделни факултети-стопанско управление и туризъм да държа един изпит по езика (немски) и да се готвя сериозно по география,но да се пробвам и по математика...Туризъм ще ми е на първо желание ,а след това ще ми е стопанско управление,и ако балът е по-нисък да вляза по 2ро желание...Ох,незнам,но общо взето ми се изясниха нещата..Мерси много на всички за отговорите 
- aikaeimin
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: Японистика
- Курс: втори
Изпитът е един и същ, независимо за колко и какви специалности кандидатстваш.
Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead.
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Стига с това право бе ... накрая ще ти изядат хляба

Ho scritto una storia d'amore senza inizio e senza fine...per scriverla con te