Кандидатствали за румънска филология в кампания 2010/2011

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Аватар
ortx
В началото бе словото

Re: Кандидатствали за румънска филология в кампания 2010/201

Мнение от ortx »

Само да попитам 231лв. ли трябва да внеса при записването?
Аватар
La_Contessa
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Италианска филология, Международни Отношения
Курс: четвърти

Мнение от La_Contessa »

Да, семестърът във ФКНФ е 231лв.
" ...тая трагедия на естествения свят, която е трагедия само за ония, които умират в борбата. За онези, които оставаха живи, тя не беше трагедия, а тържество на осъщественото желание."
Аватар
ortx
В началото бе словото

Мнение от ortx »

Мерси :) .
axinora
Пишете, о, братя
Специалност: Българска филология

Мнение от axinora »

Здравейте!
Аз в момента уча Българска филология, но в края на месеца смятам да запиша Румънска филология като втора специалност, така че ако всичко мине добре, ще започна през октомври с вас :)
Четвърти курс, Българска филология:)
Втори курс, Румънска филология ;)
Аватар
Veseto
В началото бе словото
Специалност: Румънска филология

Мнение от Veseto »

Здравейте! И аз съм приета Румънска филология,за което се радвам.Относно професионалната реализация за в бъдеще съм положително настроена.Досега съм учила френски и англ.език и се надявам да се справя с румънския. Въпросът ми е изучаването на други езици по време на следването в тази специалност,как се вписват те в дипломата,след завършване. Например,ако съм си избрала френски и гръцки, ще пише Румънска филология и фр.и гръцки език или по друг начин се отбелязва? Благодаря предварително :)
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

Вие се събрахте половината курс, браво :mrgreen: Сега да отговоря, аз все още не съм си видяла дипломата, живот и здраве догодина ще ми я издадат, но доколкото знам вторите езици нямат кой знае каква тежест в дипломата (то и изучаването им не е кой знае колко сериозно, не, че искам да те плаша :P ). В общи линии те са с тежест колкото всяка друга изучавана дисциплина, а в дипломата си пише просто румънска филология (доколкото съм запозната). Малко са загуба на време, но дават много кредити, та това им е основната роля на тия втори езици. :mrgreen:
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
axinora
Пишете, о, братя

Мнение от axinora »

Здравей, Catherine!
Аз от две години вече си следя какво пишеш за румънска филология и много се радвам, че има човек, който да е толково отзивчив и да отговоря на всякакви въпроси, свързани със специалността.
Аз исках да питам нещо, понеже не ме е много ясно от учебния план, който има в интернет. В специалността си има задължителни предмети, но трябва да покривате определен брой кредити от избираеми предмети, така ли е? Дали правилно съм разбрала?
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти

Мнение от Catherine »

Здравей! Винаги се радвам, ако мога да бъда полезна с нещо. Когато мен ме приеха, бях много ентусиазирана, но нямаше от кого да получавам информация за нещата, които ме интересуват. Така че реших да предоставя тази възможност на тези, които идват след мен и с каквото мога, да им бъда полезна. :) Радвам се, че хората го оценяват. :cheers:
А сега по въпроса - да, има определен брой кредити, които покриват задължителните дисциплини и определен брой кредити, които трябва да се набавят от избираеми. В първи курс всички необходими кредити са в задължителните дисциплини, а избираемите започват от втори курс. Най-много кредити от избираемите дават вторите езици, много дава като цяло и педагогическият профил, но той е за ентусиасти. :) Иначе има доста интересни и полезни избираеми дисциплини, случвало ми се е да се чудя какво да избера. :mrgreen:
Изображение
axinora
Пишете, о, братя

Мнение от axinora »

Многа благодаря за отговора. Аз от две години вече съм в СУ и знам, че в момента, в който те приемат в главата изникват толкова много въпроси, че е необходимо наистина да има някой който да те успокоява и да ти казва да забавиш темпото и всичко ще си дойде с времето. Освен това е малко гадно, че има много голяма разлика между различните специалности и трудно човек може да се ориентира в информационната вълна, която го залива. Напр. в Българска филология спортът не е задължителен, а в Славянска филология трябва да имат поне 1 година спорт. А специалностите са в един факултет и от там произлизат страшни проблеми. Та така. Ти си направо слънце, що се отнася до Румънска филология.
А иначе за избираемите дисциплини - педагогическите дисциплини са ви избираеми, така ли? Аз в първата си специалност вече ги почнах и честно казано много искам да съм учител, но те са просто съсипващи.
Искам още нещо да питам - въпросните избираеми дисциплини са за специалността или на факултетно ниво (във факултет Славянски филологии обявяват общи СИДове и хора от всички, специалности могат да ги посещават; аз съм рекордьор по посещаване на избираеми дисциплини - от 5 задължителни за 4-ти години, аз в първи курс имах 5 СИДа и един факултативен спорт :) Така че наистина ми е много интересно какво има при вас като избор)
Благодаря отново за времето, което отделяш за нас.
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти

Мнение от Catherine »

:) Педагогиките при нас за избираеми, точно така :) Предполагам, че могат да ти признаят кредитите и за румънска филология. Поне със сигурност знам, че при задължителните дисциплини, които са общи за всички филологии, ако вече си ги карала в друга филология, не е необходимо да държиш изпит, направо ти ги признават. :)
Колкото до избираемите дисциплини - има някои, които са само за нашата специалност и за тях е необходимо да се сформира група в съответния курс, за да могат да се запишат - например Българо-румънски културни връзки или преводаческите дисциплини в четвърти курс. Повечето обаче са общи за факултета, даже има и много към Славянски филологии. Аз лично съм посещавала Техника на педагогическата работа към ФСлФ. В началото на учебната година би трябвало да ви раздадат подробен учебен план с всички възможни дисциплини, разпределени по курсове, както и кредитите, които дават. При нас поне беше така.
Надявам се да съм отговорила на въпросите ти, ако има още нещо, което те интересува, питай и не се притеснявай. :)
Изображение
Аватар
Y.a.n.i.t.s.a
В началото бе словото
Специалност: Румънска филология
Курс: първи

Мнение от Y.a.n.i.t.s.a »

Някой знае ли колко души са се записали за румънска филология? :scratch: :roll:
Истинската тъга е тогава,
когато нямаш сили да заплачеш,
въпреки, че всичко е свършило,
просто, защото е било
ПРИКАЗНО И ИСТИНСКО!!! ♥ ♥ ♥

Изображение
tristanbgbg
В началото бе словото

Мнение от tristanbgbg »

http://www.youtube.com/watch?v=2ZfCiHynmDs

на вашето внимание този скеч от Молдова, който показва че знанието на езици може да е предимство, но билингвизма на дадена страна създава обърквания по-скоро отколкото улеснява:)
приятно гледане:)
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти

Мнение от Catherine »

Хехе да, това е доста интересно явление, ще учите по диалектология в четвърти курс. :)
Изображение
axinora
Пишете, о, братя

Мнение от axinora »

Y.a.n.i.t.s.a написа:Някой знае ли колко души са се записали за румънска филология? :scratch: :roll:
Ами, по план се приемат 15 души (не знам дали може да се разбере дали тази бройка е запълнена, макар да предполагам, че е по-вероятно да са приети 1-2 отгоре, а не да има незапълнени бройки). Иначе имаше обявен прием за 5 души за втора специалност, но освен мен има още само 1 момиче записано, така че някъде около 17 души трябва да сме.
jinchen
В началото бе словото

Мнение от jinchen »

Много се радвам, както се казва "Колкото повече,толкова по-добре"!!! :bounce: Някой знае ли дали е излязла вече програмата за първи курс?
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”