Платено обучение?
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Re: Платено обучение?
Това е най - големият виц за деняmaina_girl_yee написа:В НБУ ми казаха , че при тях нямало платено маймуни мръснида ги ....... в маймуните
![]()
![]()
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Само за информация, в НБУ всичко е платено, там няма държавна поръчка
След НБУ по - скъпо е само във ВУЗФ

-
maina_girl_yee
- От дъжд на вятър
Виц майна аз да не съм го измислила така ми каза един л**** във форума имdeny написа:Това е най - големият виц за деняmaina_girl_yee написа:В НБУ ми казаха , че при тях нямало платено маймуни мръснида ги ....... в маймуните
![]()
![]()
![]()
![]()
Платено е и таксите са доста високи. На сайта си пише какви са таксите. Може там да прочетеш. Не се връзвай на всякакви приказки.maina_girl_yee написа:Виц майна аз да не съм го измислила така ми каза един л**** във форума имdeny написа:Това е най - големият виц за деняmaina_girl_yee написа:В НБУ ми казаха , че при тях нямало платено маймуни мръснида ги ....... в маймуните
![]()
![]()
![]()
![]()
- Кристиян
- Легендарен флуудър
- Специалност: Българска филология
- Обратна връзка:
Прочетете това, което в сайта на СУ са сложили относно платеното обучение и май догадките Ви, че платеното обучение ще е официално, едва ли ще е 
-
maina_girl_yee
- От дъжд на вятър
Ще е ще е така говорят за пред медиите ,IcebreakerR написа:Прочетете това, което в сайта на СУ са сложили относно платеното обучение и май догадките Ви, че платеното обучение ще е официално, едва ли ще е
- iki
- В началото бе словото
- Специалност: МУ-София, Медицина
Народно събрание
брой: 63, от дата 13.08.2010 г. Официален раздел / НАРОДНО СЪБРАНИЕ стр. 2
Закон за изменение и допълнение на Закона за висшето образование
УКАЗ № 244
На основание чл. 98, т. 4 от Конституцията на Република България
ПОСТАНОВЯВАМ:
Да се обнародва в „Държавен вестник“ Законът за изменение и допълнение на Закона за висшето образование, приет от ХLI Народно събрание на 29 юли 2010 г.
Издаден в София на 2 август 2010 г.
Президент на републиката: Георги Първанов
Подпечатан с държавния печат.
Министър на правосъдието: Маргарита Попова
ЗАКОН
за изменение и допълнение на Закона за висшето образование (обн., ДВ, бр. 112 от 1995 г.; изм., бр. 28 от 1996 г., бр. 56, 57 и 58 от 1997 г., бр. 60 от 1999 г.; попр., бр. 66 от 1999 г.; изм., бр. 111 и 113 от 1999 г., бр. 54 от 2000 г., бр. 22, 40 и 53 от 2002 г., бр. 48 и 70 от 2004 г., бр. 77, 83 и 103 от 2005 г., бр. 30, 36, 62 и 108 от 2006 г., бр. 41 от 2007 г., бр. 13, 43 и 69 от 2008 г., бр. 42, 74 и 99 от 2009 г., бр. 38, 50 и 56 от 2010 г.)
§ 1. В чл. 9, ал. 3 се правят следните изменения:
1. В т. 6, буква „в“ думите „чл. 21, ал. 4“ се заменят с „чл. 21, ал. 5“.
2. В т. 7 думите „чл. 21, ал. 2 и 4“ се заменят с „чл. 21, ал. 2, 3 и 5“.
§ 2. В чл. 21 се правят следните изменения и допълнения:
1. Създава се нова ал. 2:
„(2) Висшите училища, получили при институционална акредитация оценка „добра“ или „много добра“, имат право след решение на академичния съвет да извършват обучение срещу заплащане в образователно-квалификационна степен „бакалавър“ и в образователно-квалификационна степен „магистър“ след придобито средно образование по специалности от професионални направления и от регулираните професии, които са получили при програмната акредитация оценка „добра“ или „много добра“. Приемането на студенти за обучение срещу заплащане се осъществява по реда на чл. 68, като броят им е извън определения по чл. 9, ал. 3, т. 6, буква „а“, и в рамките на определения по чл. 83, ал. 3, т. 1 капацитет на съответното професионално направление или капацитет на съответната специалност от регулираните професии, но не повече от 5 на сто от него. Обучението се извършва при условия, определени в правилника за дейността на висшето училище и с договор между студентите и висшето училище.“
2. Досегашната ал. 2 става ал. 3.
3. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и в нея думите „по ал. 2“ се заменят с „по ал. 3“.
4. Досегашната ал. 4 става ал. 5.
5. Досегашната ал. 5 става ал. 6 и в нея думите „по ал. 4“ се заменят с „по ал. 5“.
6. Досегашната ал. 6 става ал. 7.
§ 3. В чл. 90, ал. 3, т. 4, буква „б“ думите „чл. 21, ал. 2 и 4“ се заменят с „чл. 21, ал. 2, 3, 5 и 7“.
§ 4. В чл. 91, ал. 5, т. 1 думите „чл. 21, ал. 2 и 4“ се заменят с „чл. 21, ал. 2, 3, 5 и 7“.
§ 5. Създава се нов чл. 93:
„Чл. 93. Собствените приходи на висшето училище по чл. 90, ал. 3, т. 4, буква „б“ се разходват само за издръжка на обучението на студентите и докторантите по ред, определен от академичния съвет.“
§ 6. В чл. 95 се правят следните изменения:
1. Алинея 4 се изменя така:
„(4) Размерът на таксите за обучението по чл. 21, ал. 2 и 3 се определя, като към норматива, определен по реда на чл. 91, ал. 2, т. 1, се добавя размерът на таксата по ал. 2 за съответното професионално направление или специалност от регулираните професии, а таксите за обучение по чл. 21, ал. 5 не могат да бъдат по-ниски от 70 на сто от нормативите, определени по чл. 91, ал. 3, т. 1.“
2. В ал. 5 думите „чл. 21, ал. 6“ се заменят с „чл. 21, ал. 7“.
Преходни и заключителни разпоредби
§ 7. (1) Разпоредбата на § 2, т. 1 (относно чл. 21, ал. 2) се прилага за учебните 2010/2011 г. и 2011/2012 г.
(2) За учебната 2010/2011 г. обучението при условията и по реда на чл. 21, ал. 2 се извършва по решение на академичния съвет на съответното висше училище, в рамките на съответния свободен капацитет по § 31, ал. 1, т. 4 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за висшето образование (ДВ, бр. 41 от 2007 г.), за лица, които са кандидатствали във висшето училище по реда на чл. 68, участвали са в класирането, но не са приети в рамките на определения по чл. 9, ал. 3, т. 6, буква „а“ брой.
(3) За учебната 2011/2012 г. приемът се извършва по реда на ал. 2, като броят на обучаваните по чл. 21, ал. 2 студенти е не повече от 5 на сто от определения по чл. 83, ал. 3, т. 1 капацитет на съответното професионално направление или капацитет на съответната специалност от регулираните професии, който включва и неусвоения в срока по § 31, ал. 1, т. 4 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за висшето образование (ДВ, бр. 41 от 2007 г.) капацитет, както и капацитетът, в случаите, когато е увеличен по реда на чл. 83, ал. 6.
(4) Разпоредбата на § 6, т. 1 (относно чл. 95, ал. 4 за размера на таксите за обучение по чл. 21, ал. 3) се прилага от учебната 2011/2012 г.
§ 8. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“.
Законът е приет от 41-ото Народно събрание на 29 юли 2010 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.
Председател на Народното събрание: Цецка Цачева
- Кристиян
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Окей, съгласен съм с предния пост, след като е цитиран отнякъде, но пък никъде от Софийския не казват, че ще приемат платеното обучение! След като те не са го казали още, според мен няма да се въведе. Но пък знае ли се...в нашата държава всичко е възможно!
-
F-o-U-N-D-e-R
- В началото бе словото
-
maina_girl_yee
- От дъжд на вятър
Е сега какво?Ще има ли платено? Уж искаха а сега какво стана? 
- Кристиян
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Казах ти @maina_girl_yee още от предните си постове, че след като от сайта на СУ не са съобщили за платено, а се казваше, че няма да има...значи няма да има
А и друго, ако не сте успяли сега...има догодина! 
- mirchetu
- От дъжд на вятър
- Специалност: Фармация МУ-София, евентуално и Екология в СУ
- Курс: втори
На мен ми е интересно дали биха ми позволили като съм 3 курс, да мина към платено за 4 курс. Всички изпити съм си взела, но не трябва да съм държавна поръчка(защото искам да уча и в друг държавен ВУЗ). Едва ли някой е запознат, но все пак имате ли представа възможно ли е да продължа платено? Защото всъщност няма отворени места платено обучение 4 курс, ама искам заради мен да отворят 
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
"Софийският университет, по чието предложение бе върнато платеното обучение, вероятно няма да се възползва от тази възможност. Университетът подхвърли идеята на среща с премиера Бойко Борисов, но след като депутатите одобриха текстовете, се оказа недоволен от тях.
"Платената форма на обучение няма да касае Софийския университет", обяви зам.-ректорът на университета доц. Мария Шишиньова, цитирана от БГНЕС."
"Платената форма на обучение няма да касае Софийския университет", обяви зам.-ректорът на университета доц. Мария Шишиньова, цитирана от БГНЕС."