Защото беше преместена... http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 98#p776798F-o-U-N-D-e-R написа: п.с. Защо темата не е във форума Кандидат-студенти ? Мисля,че засяга най-вече тях, а не обща тема за мнения
За и Против правилата за прием на студенти в СУ
- iki
- В началото бе словото
- Специалност: МУ-София, Медицина
Re: За и Против правилата за прием на студенти в СУ
-
F-o-U-N-D-e-R
- В началото бе словото
Това го видях, но мисля, че е по-удачно там да е. Но така да е, все пак модераторите са тези, които решават. Това да е проблемът.iki написа:Защото беше преместена... http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 98#p776798F-o-U-N-D-e-R написа: п.с. Защо темата не е във форума Кандидат-студенти ? Мисля,че засяга най-вече тях, а не обща тема за мнения
Още по-големият проблем в случая е, че броени дни преди провеждането на това допълнително класиране никой от СУ не може да даде точна информация, за това кой ще бъде допуснат до него и кой няма. Как въобще в възможно в Учебен отдел да получавам отговори като "не сме сигурни", "нямаме информация" и т.н.Pisobella написа: Най-добре да говорите с хората в СУ относно тва класиране и как точно стоявт нещата... ако и те знаят...
- iki
- В началото бе словото
Е, как така? Нали правилникът от сумати време им седи на сайта (и си било проблем на засегналите, че не са го чели и по-точно - "тълкували правилно")! Хаха, знаеш ли - това, всъщност, се казва "напредък"Garraty написа:Още по-големият проблем в случая е, че броени дни преди провеждането на това допълнително класиране никой от СУ не може да даде точна информация, за това кой ще бъде допуснат до него и кой няма. Как въобще в възможно в Учебен отдел да получавам отговори като "не сме сигурни", "нямаме информация" и т.н.Pisobella написа: Най-добре да говорите с хората в СУ относно тва класиране и как точно стоявт нещата... ако и те знаят...
Следващата стъпка, може би, все пак ще е да коригират тази глупост
Сещате ли се, че принципно това 3то класиране е предвидено за специалностите дето хората не са се записали изобщо, мога само да ви дам пример. На първо класиране в приложна математика са приети 70 момчета при обявени места за 30. В момента има свободни места в специалността, заради ето такива специалности е направено това извънредно класиране и правилата са такива. Това че кандидат студентите са малоумни и пишат 1241 специалности (и преебават много мощно класиранията) щото видиш ли искат да са студентчета и ще им е яко да си пият или видиш ли са се записали ама това е резервен вариант щото чакат еди си кое си класиране да излезе, не е проблем на СУ. Това че класиранията и записванията са организирани по толкова тъп начин, е проблем на СУ и не само, а и на всички останали малоумници по другите университети дето са ги организирали. Как трябва да бъде кандидатстваш на много места вземат те на първо класирането това, което искаш всичко ок, за второ вече преценяваш какво точно искаш и отиваш на точно 1 място като си депозираш там дипломата и чакаш, и излизат едновременно всички класирания (или и на второ да можеш на няколко места като на трето вече я нямаш тази опция, защото докато всеки участва на по 5 места в списъци ми да класиранията ще са зле.), перфектно ли е , не , по- добре ли ще е от сега, поне според мен да. И вече ако има незаети места някакви извънредни буламачи.
"12. Овладяване на обективни критерии за оценка на духовните и материалните ценности на обществото.
13. Изграждане на навици за опазване на околната среда и на собственото здраве."

13. Изграждане на навици за опазване на околната среда и на собственото здраве."
Брей, каква дискусия се е заформила.
Първо, като си погледнем случая с ректора ни, то понятието за комунистически похвати в ръководенето на университета някак си само се натрапва в съзнанието.
Второ, тук иде реч просто за печелене на пари от повече студенти, не за смислена поправка в правилника.
Трето, наистина мисля, че университетът би трябвало да предлага, така да се каже, "лесно влизане и трудно излизане". Това е западен модел за ръководене на ВУЗ, който се е доказал като ефективен. За справка: вижте политиката най-реномираните и успешни университети по света. Но не мисля, че това по-широко отваряне на вратите за нови студенти, неприети на 1-во и 2-ро класиране, трябва да е за сметка на вече приетите, т.е. на по-добре справилите се, тези с по-високите оценки.
Четвърто, Светльо, не слагай оценките по всички специалности в един кюп. Какво означава 3-3,50, значи слаб студент? В СУ има приемни изпити, на които над 3,50 си е висока оценка, която ти гаранатира влизане на 1-во класиране. Поне когато аз кандидатствах, имаше все още доста трудни приемни изпити и това важеше с пълна сила. Друг е въпросът, че от асиситенти чувам, че поне в нашата специалност дават по-прости изпити последните години.
Пето, от години СУ прави ходове преди и по време на кампанията, само с цел да печели повече. Не, че университетът няма нужда от пари. Просто, ако преди навъждаха повече и повече специалности, за да приемат повече студенти, сега не го правят, защото вече нямат и за допълнителни хонорари на преподавателите. Сега се опитват по-скоро да наместят максимален брой студенти по специалност, като се надяват те да запишат и съответно - повече пари. Очевидно глупава мярка, защото вместо да се увеличат студентите, могат да се свият разходите. Но в ръководството на СУ има доста закостенели социалистически глави, които от свиване на разходи много-много не отбират.
Първо, като си погледнем случая с ректора ни, то понятието за комунистически похвати в ръководенето на университета някак си само се натрапва в съзнанието.
Второ, тук иде реч просто за печелене на пари от повече студенти, не за смислена поправка в правилника.
Трето, наистина мисля, че университетът би трябвало да предлага, така да се каже, "лесно влизане и трудно излизане". Това е западен модел за ръководене на ВУЗ, който се е доказал като ефективен. За справка: вижте политиката най-реномираните и успешни университети по света. Но не мисля, че това по-широко отваряне на вратите за нови студенти, неприети на 1-во и 2-ро класиране, трябва да е за сметка на вече приетите, т.е. на по-добре справилите се, тези с по-високите оценки.
Четвърто, Светльо, не слагай оценките по всички специалности в един кюп. Какво означава 3-3,50, значи слаб студент? В СУ има приемни изпити, на които над 3,50 си е висока оценка, която ти гаранатира влизане на 1-во класиране. Поне когато аз кандидатствах, имаше все още доста трудни приемни изпити и това важеше с пълна сила. Друг е въпросът, че от асиситенти чувам, че поне в нашата специалност дават по-прости изпити последните години.
Пето, от години СУ прави ходове преди и по време на кампанията, само с цел да печели повече. Не, че университетът няма нужда от пари. Просто, ако преди навъждаха повече и повече специалности, за да приемат повече студенти, сега не го правят, защото вече нямат и за допълнителни хонорари на преподавателите. Сега се опитват по-скоро да наместят максимален брой студенти по специалност, като се надяват те да запишат и съответно - повече пари. Очевидно глупава мярка, защото вместо да се увеличат студентите, могат да се свият разходите. Но в ръководството на СУ има доста закостенели социалистически глави, които от свиване на разходи много-много не отбират.
Knights of the Cross
- iki
- В началото бе словото
Напълно съм съгласен с горния коментар и между другото, понеже гледам, че говорите за оценки 3, 3.50 - да ви кажа оценките на момичето (lynx) от изпитите - 4.75 и 5.88 (по биология и по химия). Не че това има особено значение за случая, защото проблемът е принципен, но просто да знаете.
п.п. news.bg:Неразбории в СУ преди трето класиране
- dqvolito
- От дъжд на вятър
- Специалност: медицина
- Курс: първи
И аз знам, че на момичето са толкова оценките, но няма да я приемат! Е..... приоритетите на ВУЗа са да приемат хора с 3.00 или максимум 3.50.iki написа:Напълно съм съгласен с горния коментар и между другото, понеже гледам, че говорите за оценки 3, 3.50 - да ви кажа оценките на момичето (lynx) от изпитите - 4.75 и 5.88 (по биология и по химия). Не че това има особено значение за случая, защото проблемът е принципен, но просто да знаете.
"Всичко в умерени количества е полезно" - Хипократ 
МЕДИЦИНА - Медицински факултет към СУ
Групата на МФ в facebook e : http://www.facebook.com/group.php?gid=1 ... all&ref=ts
МЕДИЦИНА - Медицински факултет към СУ
Групата на МФ в facebook e : http://www.facebook.com/group.php?gid=1 ... all&ref=ts
- prizivzaborba
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Понеже в темата за КСК ме обявиха за хейтър, публикувам тук.
И само да уточня - освен че да имаш мнение по този въпрос автоматично те прави хейтър според модератора, това ти мнение е обявено и за офтопик. Особено демократично
http://priziv.org/index.php?option=com_ ... 2&Itemid=1Шашма с кандидат-студентската кампания в СУ
Днес излезе окончателното решение на СУ за разпределяне на незаетите места. И то, някак се подразбира, не е в интерес на студентите или справедливостта. Защото за първи път досега бе въведено ново изискване: до трето класиране са допуснати единствено некласирани, неприети и незаписани за студенти на окончателното второ класиране кандидати. Т.е. студенти, които са били приети на по-задно желание, не могат да продължат да се борят за място в по-желана от тях специалност.
На пръв поглед това ново препятствие пред нормалното разпределение на местата е безсмислено – по този начин в по-желани специалности ще влязат хора с по-нисък бал от тези, които също биха искали, но са вече приети в нещо друго. Хората с по-нисък бал се оказват с предимство пред хората с по-висок бал – нещо абсурдно при класирания по успех във ВУЗ!
При втори прочит ни идва идеята, че може би университетът прави тази алогична стъпка, за да приеме повече студенти и да вземе по-голяма държавна субсидия. Оставайки в по-нежеланите специалности, приетите на второ класиране не изпразват тези места, а бройките, които евентуално биха заели при досегашната система, също не остават празни.
За да стане още по-объркващо за кандидатите, третото класиране е разделено на два етапа, като регламентът за втория тепърва ще се мисли и обявява „до 10 септември“.
Считаме, че каквито и да са намеренията на Алма Матер, това положение е несправедливо. Разбираме финансовите затруднения на Университета, следствие от орязването на над 10 милиона лева от бюджета му, но не мислим, че бъдещите студенти трябва да платят за това, като бъдат лишавани от справедливо разпределение по специалности. Смятаме, че нарушаването на принципа на приемане на най-добрите по успех не бива да бъде променян в движение за нечие удобство.
Считаме също, че подобно правило е в разрез с моралните неписани правила, които би трябвало да определят поведението на администрацията на СУ. И няма да оставим това така.
Призоваваме цялата университетска общност да вземе отношение и да изиска поправяне на тази несправедливост.
На 11.08.2010 г., към 14 часа група студенти ще отидем до заместник-ректора доц. Шишиньова да запитаме какви са мотивите за това решение.
И само да уточня - освен че да имаш мнение по този въпрос автоматично те прави хейтър според модератора, това ти мнение е обявено и за офтопик. Особено демократично
- LinMinkova
- В началото бе словото
- Специалност: Чакане
- Курс: кандидат-студент
Супер готината тема?! То е най-хубаво да плюеш да му се невиди! Мен като не са ме приели на 1-во и 2-ро класиране искате да кажете, че от мене и чеп за зеле ли не става!? Ами не всички като влезем в Унито знаем всичко? И големият спор дали тези с 3-ките да влизат на мястото на тези с 5-ците, СУ си е СУ да вървят по инстанцийте, а не да занимават цял Форум с тази велика кандидат-студентка! Дано наистина я приемат, но не и да ме занимават в всяка една тема! Влизам в тема за 2-ро класиране и цъфнал цял коментар против методите на СУ!? Навсякаде го има този абсурд дори и тук! Аз искам да вляза и да науча информация, а не 24-часовите нерви на един студент!!!!! 
И не забравяйте една източна мъдрост, която гласи : “Този, който побеждава другите, е силен, а който побеждава себе си, е могъщ”.
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Нито съм те нарекъл хейтър, нито пък искам да то ограничавам демократичните конституционни праваprizivzaborba написа:http://priziv.org/index.php?option=com_ ... 2&Itemid=1
- Norwegian Wood
- Легендарен флуудър
То тва ясно, ама цялата картинка е доста тъжна... първо обявяват страшно много места и после използват какви ли не методи, за да ги запълнят... трето класиране на два етапа, пък тия, дето са на второ да се записват, иначе гърмят, пък не знам какво още...вечен студент написа: Аз ще ви кажа какви са мотивите: Университетът просто иска да се "застрахова", че няма да останат незаети места, защото ако такива останат, догодина бойковите хора ще ни орежат бюджета още повече.
Дали тази година или догодина ще стане нещо такова и в СУ? - http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0000101
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
- вечен студент
- Форумозавър Рекс
- Специалност: философия (СУ)
А сега, да се върнем към темата:
Но не е виновен Университетът, а системата на финансиране на държавните ВУЗовете в България, според която, колкото повече са студентите, толкова повече са парите за съответния ВУЗ. Набляга се на количеството, а не на качеството. Този принцип си е остатък точно от комунизма, за който призивци милеят!
Мнението е редактирано от Писобела
На кандидат-студентския изпит по БЕЛ си говорих с други квестори, които освен квестори са и проверяващи и според техните наблюдения, нивото пада така стремглаво, че след 10 години, повечето кандидати няма да могат да напишат и една дума правилно. При това положение, за да си запълни Университетът бройките, ще приемаме не само скъсани на матурите, ами и такива без никакво средно образование.Norwegian Wood написа: Дали тази година или догодина ще стане нещо такова и в СУ? - http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0000101
Мнението е редактирано от Писобела
Какво стана, някой приет ли е на първия етап на допълнителния прием и с какъв бал?