Проблем с трето класиране

Подфорум към Медицинския факултет

Модератор: dqvolito

Аватар
dqvolito
От дъжд на вятър
Специалност: медицина
Курс: първи

Re: Проблем с трето класиране

Мнение от dqvolito »

lynx написа:Вчера и днес бях в СУ и чух почти всички възможни мнения по въпроса...повечето от хората в администрацията цитираха правилника,който обаче според мен не е много ясен и може да се тълкува по различни начини.
"Чл. 38. В срок до 10 август 2010 г. се обявяват незаети след класиранията места за прием, като се дава възможност за пренареждане на желанията от некласиране дотогава кандидат-студенти и за подаване на документи от нови кандидати. "

Това,че на некласираните никъде кандидати им се дава възможност да си пренаредят желанията не е равнозначно на тезата,че САМО те могат да участват в класирането... :?
Както и да е,в такъв случай се стига се абсурдното положение,че хора с по-висок бал могат да бъдат изключени от класацията,а други -просто защото никъде не са успели да се класират,да запълнят местата за медицината.
От "Учебен отдел" и "Отдел студенти" казаха,че в това има логика :idea:
Писах молба до ректора и сега ще чакам отговор.
От деканата на МФ обещаха,че ще се поразровят по случая и ще се опитат да помогнат,защото това правило въобще не е в полза на МФ.
За щастие зам.ректорът-доц.Шишиньова днес ми даде надежда...каза че сигурно няма да има проблем да бъда допусната до класирането,а също така че има и много други хора в моето положение,които са питали. Много разчитам на думите и,дано наистина да бъде взето справедливо решение.
Е,май това е за сега...наистина ако има и други хора като мен,нека да пишат :D

Браво, че си писала молба, защото всичко друго са само думи! Ако има други в твоето положение да последват примера ти и да напишат и те молби до ректора и декана на МФ! Аз съм с вас и ви подкрепям с каквото мога ще помогна!
"Всичко в умерени количества е полезно" - Хипократ :)

МЕДИЦИНА - Медицински факултет към СУ

Групата на МФ в facebook e : http://www.facebook.com/group.php?gid=1 ... all&ref=ts
lynx
В началото бе словото

Мнение от lynx »

Силно се надявам вече да са подали молби,защото срокът беше до 3-ти август. (Аз по някакъв страшен късмет разбрах в самия ден)
Аватар
prizivzaborba
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от prizivzaborba »

Отказват прием на студенти: „Съжалявам, така пише в правилника, нищо не може да се направи”
Така звучи оправданието на отговорните лица в поредния скандал на скъпата ни Алма Матер, разтърсващ Ректората тези дни.

Конкретният случай – кандидат-студентка приета първоначално в специалност „Логопедия” с оценка от държавен зрелостен изпит очаква трето класиране, за да бъде приета „Медицина”. На второ класиране за най-желаната от нея специалност не са й достигат 0,24 точки от бала. Обаче се оказва, че трето класиране няма*. Решено е свободните места да се обявят допълнително, като за тях ще имат право да се борят само хора, неприети в никоя специалност до сега.
Момичето изтегля дипломата си от ФНПП, но се оказва, че това няма значение – щом веднъж е приета на кое да е желание, автоматично отпада от класирането за свободните места. Стига се до въпроса „Защо?”.

Започва ходене от инстанция на инстанция: Учебен отдел – Отдел „Студенти” – Студентски съвет – Учебен отдел, и навсякъде отговорът е един и същ: „Съжалявам, така пише в правилника, нищо не може да се направи”.
Тази ситуация вече ни накара да се замислим каква е наистина целта на висшето образование у нас – да създава качествени работоспособни специалисти, критично мислещи индивиди, или да играе ролята на хазна, за запълването на която всички средства са позволени.
Никой не обяснява защо правилникът е такъв, каква е логиката на подобно решение и започва безконечно прехвърляне на топката на отговорността. А такава никой не поема, защото... май по-добре е да не знаем.
Разбира се, ние решихме да поразсъждаваме по въпроса – какви подбуди би могло да има ръководството на СУ, за да допусне хора с оценка 3 да заемат местата на хора с оценка 5. И стигнахме до интересен казус:

На 29.07.2010 г. НС приема поправка в ЗВО:

„(2) Висшите училища, получили при институционална акредитация оценка „много добра”, имат право да извършват обучение срещу заплащане в образователно-квалификационна степен „бакалавър” и в образователно-квалификационна степен „магистър” след придобито средно образование, по специалности от професионални направления и от регулираните професии, които са получили при програмната акредитация оценка „много добра“, при условия, определени в правилника за дейността на висшето училище и с договор между студентите и висшето училище. Броят на обучаваните срещу заплащане студенти е извън определения по чл. 9, ал. 3, т. 6, буква „а”, и в рамките на определения по чл. 83, ал. 3, т. 1 капацитет на висшето училище, но не повече от 10 на сто от него"
(източник: parliament.bg )

Като че ли всичко си идва на мястото: свободните места трябва да останат наистина свободни, за да може да се заемат от „правилните” хора – разбирайте платежоспособните. За тази цел от СУ са готови дори да отрежат достъпа до желаните специалности на по-качествени кандидат-студенти в името на... парите.
Поради липса на конкретен отговор от институцията, наричаща се все още Университет (а може би скоро просто Фирма), намираме логика на подобно решение единствено в желанието да се запълнят дупките в бюджета на СУ за сметка на, този път, бъдещите студенти.
Кой би очаквал Алма Матер да падне толкова ниско? Допускаше се, че ще се приемат хора с възможност и готовност да платят, но не и за сметка на кандидати с повече знания.
Особено когато говорим за специалности като „Медицина”, където минималният бал на второ класиране беше 33.50, това е обидно! Обидно е най-старият университет в България да пренебрегва качеството заради финансов интерес.

Не можем да не се запитаме какво още са готови да пренебрегнат от СУ в името на парите?

* Справка „Чл. 38. В срок до 10 август 2010 г. се обявяват незаети след класиранията места за прием, като се дава възможност за пренареждане на желанията от некласиране дотогава кандидат-студенти и за подаване на документи от нови кандидати.”Повече инфо
http://priziv.org/index.php?option=com_ ... 1&Itemid=1
Колеги, ситуацията наистина е доста неприятна и затова съветваме всички, засегнати от липсата на трето класиране, поне да се опитат да подадат молби въпреки миналия срок и най-вече да запитат отговорните лица за промяната (може би с оглед на последните дни най-добре да се пита Шишиньова). Ако не си потърсите правата никой няма да си направи труда да ви зачете. Ако имате нужда от помощ, пишете, ще направим каквото можем.

Поради техническа грешка в горният материал пишеше, че решението да няма трето класиране е излезнало след второ класиране. Това не е вярно, решението е публикувано в кандидат-студентския справочник на СУ
Последно промяна от prizivzaborba на 05 Авг 2010, 22:41, променено общо 2 пъти.
http://www.priziv.org

ЗА БЕЗПЛАТНО, ОБЩОДОСТЪПНО и КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ!

Изображение
lynx
В началото бе словото

Мнение от lynx »

Мисля че спокойно може да се подаде и молба до деканата на МФ,защото там не са поставили никакви срокове. Не знам дали имат такова решително влияние по въпроса,но поне ми изглеждаха добронамерени и склонни да помагат.
Аватар
iki
В началото бе словото
Специалност: МУ-София, Медицина

Мнение от iki »

Шепот написа:Хора, трябва да направим нещо, това не може да бъде оставено така. :| Подписка ли, протест ли - трябва да се реагира. Кандидат-студентите по медицина успяха вече веднъж да постигнат възвръщане на досегашните такси, може би една своевременна реакция ще помогне за махането на тази абсурдна забрана за кандидатстване в по-горно желание, как мислите?
Група във Facebook: Отказват прием на студенти в СУ: „Съжалявам, така пише в правилника"

п.п. повече по темата - ТУК
Аватар
dqvolito
От дъжд на вятър

Мнение от dqvolito »

iki написа:
Шепот написа:Хора, трябва да направим нещо, това не може да бъде оставено така. :| Подписка ли, протест ли - трябва да се реагира. Кандидат-студентите по медицина успяха вече веднъж да постигнат възвръщане на досегашните такси, може би една своевременна реакция ще помогне за махането на тази абсурдна забрана за кандидатстване в по-горно желание, как мислите?
Група във Facebook: Отказват прием на студенти в СУ: „Съжалявам, така пише в правилника"

п.п. повече по темата - ТУК

Ситуацията е многостранна, сложна и отново неясна. Отникъде няма ясня и категорична информация! Когато нашият факултет е отправил запитване до ректората, от там са им казали да чакат решение на академичен съвет! Казаха ми, че официално трето класиране няма да има! Ще се види какво ще се прави със свободните места! Тези места заедно с правилника за кандидатстването им ще излязът на 10 този месец!

Групата на МФ в facebook e : http://www.facebook.com/group.php?gid=1 ... all&ref=ts
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Ясна работата - платен прием...
zizka
В началото бе словото

Мнение от zizka »

Шепот написа:Ясна работата - платен прием...
Това не е университет бе олеееее на 1во желание 1во класиране с 4 450 и си върте сега ще ми зимат с 3ките то в частното не етака бе какво става тука СУ божеееее господи ще се даде възможност за кандидати които не са приети от 1 и 2 значи с 3ките срам и позззорррррр КОЙТО МОЖЕ ДА БЯГА ОТ БЪЛГАРИЯ НЯМА ШАНС ТУК ЗА НАС МЛАДИТЕ ОСЪЗНАЙТЕ ГООООО ЖАЛНО ММИ Е БОЛНО М Е НО Е ТАКА
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

:roll:

aре стегнете се малко ; )
la douleur exquise
zizka
В началото бе словото

Мнение от zizka »

fak написа::roll:

aре стегнете се малко ; )
сериозно вярнно ли в това което попитах по горе
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

zizka написа:
Шепот написа:Ясна работата - платен прием...
Това не е университет бе олеееее на 1во желание 1во класиране с 4 450 и си върте сега ще ми зимат с 3ките то в частното не етака бе какво става тука СУ божеееее господи ще се даде възможност за кандидати които не са приети от 1 и 2 значи с 3ките срам и позззорррррр КОЙТО МОЖЕ ДА БЯГА ОТ БЪЛГАРИЯ НЯМА ШАНС ТУК ЗА НАС МЛАДИТЕ ОСЪЗНАЙТЕ ГООООО ЖАЛНО ММИ Е БОЛНО М Е НО Е ТАКА
Tи па.... Стегни се жено.
Facebook
Изображение
lynx
В началото бе словото

Мнение от lynx »

zizka написа: сериозно вярнно ли в това което попитах по горе
Все още никой не знае...
svetlio.varna написа: Tи па.... Стегни се жено.
На чужд гръб и 100 тояги са малко :wink:
Аватар
iki
В началото бе словото
Специалност: МУ-София, Медицина

Мнение от iki »

Както написах и в групата във Facebook:
Трябва да се натиснат чрез медиите дотогава, според мен, а не просто да чакаме да "благоволят" да променят тази идиотщина. Ако се съберат повече хора - може да помислим и за протест на стълбите на Ректората - ще видите, че ако се стигне дотам ще "клекнат" веднага ;)
Жалко, че по всяка вероятност няма да съм с вас, защото след 1 час заминавам извън София за около седмица...
УСПЕХ !!
Аватар
santoria
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от santoria »

хора осъзнайте се няма да приемат с тройки аз имам прилична оценка над 5 на матура с която кандидаствах, и не ме приеха нито на първо класиране нито на второ, за хора в подобна ситуация нетрябва ли да има шанс? и за тези, който нямат възможност и време по цяла година да ходят на уроци и да зубрят и после да се явяват на предварителни всеки път, после и на редовни изпити и само с претенциите, не тая ми незнам коя си специалност, като неискате да учите дадено нещо, защо го пишете, после да се занимавате само с депозиране на дипломи, изтегляне на дипломи молби и прочие, тези желания няколко на брой са, за имате избор, не да изпишете всичките там, да е пълно и после като ви примат,да не искате до го учите , трябва преди това да си решил да си обмислил, и като те приемат в някое от желанията ти, който са реални желания да кажеш- да окей, първо пишете, после изтегляте дипломи, после молби, после су ви бил крив, после България, как имате сили незнам.................................. :cyclopsani:
Последно промяна от santoria на 07 Авг 2010, 13:21, променено общо 1 път.
Аватар
dqvolito
От дъжд на вятър

Мнение от dqvolito »

Проблемът е, че ще приемат хора с 3.00, а хора с 4.75 няма да са приети! Желанията се подреждат по номера, а първото ти желание е с приоритет. Не разбирам, защо трябва да учиш трето желание, след като балът ти стига за първото! Аз казах моето мнение и в другата тема и то е : "Ако приемат хора да приемат тези с високия бал или въобще да не приемат и да няма трето класиране!"

Публикувай отговор

Обратно към “МФ”