Скандинавистика

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Публикувай отговор
Аватар
ashvalkyrie
В началото бе словото

Re: Скандинавистика

Мнение от ashvalkyrie »

ехеее, това лятно училище (или както се нарича) звучи много яко. аз сега ще съм първи курс скандинавистика, да ви питам .. как да формулирам.. това нещо организирано от СУ ли е, или как ? и ако да, в кой курс е ? :Р
wunderlicher Alter, soll ich mit dir geh'n ?
willst zu meinen Liedern deine Leier dreh'n ?
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Не, не. Летни училища има много, организират се от различните университети в чужбина. Може и след първи курс да идеш, може и на 80-годишна възраст. Има разни стипендии, така че не е задължително човек да си плаща като поп. Но те, преподавателите, ще ви кажат за какво става дума, като му дойде времето.
Изобщо, ако човек има възможност, може много да се разхожда на Север. Яко å kosa seg. xD

А ние тука мислим да организираме preposisjonsfest...
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
Heilagr
В началото бе словото
Специалност: Скандинавистика
Курс: четвърти

Мнение от Heilagr »

Preposisjonsfest... звучи малко извратено :) :)
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

Аз се питам какво точно се прави на preposisjonsfest...
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Оф, дълга история... има истории, в които централният мотив/лаф е по-интересен от самата история, та затова е по-добре да се ограничиш с него. Но да кажем, че е нещо, което може да се прави в часовете по норвежки език. :mrgreen:

Аз тъкмо се добрах до дОма след около 22 часа пътуване и съм в културен шок, седя и гледам в една точка. Олег, ти кога си в София? Ще гледам да те засека в скайп другата седмица, искам да преснимам за диалектите! :Р
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
Heilagr
В началото бе словото
Курс: четвърти

Мнение от Heilagr »

В София ще съм края на август/началото на септември. Сега съм в Монтана и реанимирам. Културният шок е неизбежен. Разликата в температурите - също. :) :)
Niagarafossen, London og Paris -
Ka e det mot Bergen - Nordens Paradis!
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

Norwegian Wood написа: Но да кажем, че е нещо, което може да се прави в часовете по норвежки език. :mrgreen:
You don't say. :o
И какво, върнахте се, а. Нека ви е гадно. :twisted:
janaroberg
В началото бе словото
Специалност: Skandinavistik/Historia
Курс: друг

Мнение от janaroberg »

Здравейте, сладури! Не знам, дали във СУ ви "радват" с интересности от рода да четет сагите в оригинал и да учите AWN, обаче на мен ми се налага и исках да ви попитам дали знаете някоя добра граматика на български. Аз ползвам основно немски, но те не са много добри, една на nynorsk, която обаче няма много примери и разни английски, които са пълна скръб. Благодаря предварително :)
Поздрави
Яна
... wird ziemlich bald ihr Puppenheim verlassen. In nomine sante et individue trinitatis.Amen.
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Привет. :)

Силно препоръчвам това, както и "Norsk som fremmedspraak. Grammatikk" (втората можеш да си я снимаш, ако я вземеш от библиотеката към СУ). В този сайт има и други граматики, например тази, която си има и книга с упражнения. Тази е по-бейсик.

Има една норвежка граматика на български, казва се - изненада - "Норвежка граматика" и може да се потърси в библиотеката към специалността в СУ; "Български книжици" (книжарницата в градинката на ъгъла на "Раковска" и "Цар Освободидтел"); "Нисим" (на "Левски", малко преди кръстовището с "Графа").
janaroberg
В началото бе словото
Специалност: Skandinavistik/Historia
Курс: друг

Мнение от janaroberg »

Hej , hej! Tusen takk.... само че аз май съм задала въпроса си изкл. дебилно .... :oops: Не търся норвежка граматика, тъй като се занимажам основно с шведски и исландски (този кирилизатор ме убива). Моят проблем в живота ( и това никак не е преувеличено, хахах) се нарича old norse (Altnordisch, Altwestnordisch).... не знам какъв е правилният терминус на български... старонорски (?) :oops: :oops: :oops: Извинявам се за лаизма .... Както и да е, в момента се мъча над Греттис сага, посещавам някакви курсове, само че все още нямам добра граматика, освен тази на nynorsk, но с нея също не се понасяма добре. Та затова питах... Около Коледа съм в БГ и мога да си купя или поръчам нещо.

Поздрави от снежен Къолн
Яна
... wird ziemlich bald ihr Puppenheim verlassen. In nomine sante et individue trinitatis.Amen.
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Срещал съм да се използва старонорвежки, което според мен не е правилно. Аз му викам староскандинавски, в университета май също така са ни го казвали. На български обаче няма граматика, доколкото ми е известно, освен ако Михаил Минков или Айгир не са решили да напишат нещо. :)
Аватар
Riff-Raff
В началото бе словото
Курс: втори

Мнение от Riff-Raff »

Някой колега ходил ли е по Еразъм някъде в чужбина? Май само в Бон можеше, а?
Да разкаже дали си струва :)
„— Какви студенти, бе? - изръмжа Архиканцлерът.
— Не се ли сещате, господине? Онези по-кльощавите и бледите? Нали сме в университет? Те са задължителна част от пейзажа като плъховете.“
vihrea
В началото бе словото

Мнение от vihrea »

Струва си! Не знам дали само в Бон, зависи какви бройки пуснат, виж пролетта - мисля някъде март ги обявяват...
Аватар
The_Viper
Легендарен флуудър
Курс: трети

Мнение от The_Viper »

Я да ви запитам - от понеделник тръгвам на норвежки като втори западен език и ми дадоха информация, че ще карам часове с тези които са си в специалността - та въпроса ми е как така аз като съм на никво ниво ще почна да карам часове с хора, които го учат това и вече имат основите и знанията по езика?! :? :scratch:

И още нещо - имам 8 часа, а е невъзможно да ги посещавам всичките защото си имам лекции, възможно ми е да посещавам само 4 - голям проблем ли ще е това?
Some nights I still can't sleep
And the voices pass with time
And I keep...
vihrea
В началото бе словото

Мнение от vihrea »

Хмм, най-вероятно ще имаш часове с второкурсниците, които започват втори език норвежки от този семестър... За другото не знам :)
Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”