За и Против правилата за прием на студенти в СУ

Модератори: Don Horhe, Lord

Аватар
iki
В началото бе словото
Специалност: МУ-София, Медицина

Re: За и Против правилата за прием на студенти в СУ

Мнение от iki »

Уау - дано нищо от това, което се пише не бъде изтрито... да си четете след време (и другите да ви четат) абсурдните изказвания.
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Комунистически номера, wtf. о.О
Човек, не знам за argentinaso, ама аз не познавам нито един кандидат-студент. Всъщност, момент, имам една приятелка, която кандидатства и я приеха веднага и още една, с която не знам какво стана, защото не съм се свързвала с месеци с нея и това е.
Не знам как е било по комунизма, ама доколкото съм чувала от майка ми един куп хора са ги приемали без изпит, а с привилегии, че тати или мама са били я партизани, я ятаци, я нечии роднини. Тука спорът е именно против привилегиите, именно да се приемат най-добрите според класиране от изпитни резултати, оценки от матури и т.н. По бал. Ей за това те попитах в предния си пост защо си ок да влязат хората с по-ниския бал и защо си ок тепърва да се появяват нови кандидати, които досега и на изпит не са се явявали, като същевременно твърдиш колко си против недоучилите да се приемат - ами явно това ще са накакви хорица с някакъв вид привилегия. Какъв - то ще си покаже. Може тате и мама да не са партизани, ама пак ще са нечии роднини, или пък ще са фрашкани с пари. Ще си покаже. Кое му е комунистическото на това, че сме против да бъдат приемани по-слаби кандидати вместо по-силни, ще ли ми обясниш ми е много интересно. :lol:
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

F-o-U-N-D-e-R написа:
svetlio.varna написа: Според мен дали ще приеат някой изкарал тройка или 3,5 на изпита е все тая. Какво е значението кого от двамата ще приемат? Единия е млако по-малко тъп ли? Не се излагайте...
Колега, поне имайте достойнство, като говорите от гледна точка на СУ. Какво значи "Какво е значението, кого от двата ще приемат?" ? Че по тази логика, за какво е класирането ? Нека СУ си запълни бройката с двойкаджии и тройкаджии, пък останалите, които са се трудили и които са изкарали по-добри оценки, да ходят на майната си (с извинение). Май тук е мястото кандидат-студентите да се замислят отсега нататък, дали университета търси хората с по-голям потенциал, или просто гледа да си запълни бройката. Не бива така да се изказвате.
И ще си позволя отново да ви цитирам, но "за протокола" да кажа само, че не обвинявам никого, но подобно отношение и то на човек, който понякакъв начин му е отредено да се занимава с кандидат-студентите (дори на ниво университетски форум) е немислимо.

Благодаря за вниманието и дано всички да останат доволни в крайна сметка.
На кандидат-студенти помагам в раздел КСК, в раздел "Мнения" всеки може да си коментира как вижда политиката на СУ и аз това правя. Ако ги коткаме всичките дето ги мързят да учат, както това правят в УНСС и на други места, да не изреждам, кога нещата ще тръгнат напред? Тази дискусия много ми напомня на една дискусия преди няколко години, когато пък едни други "ощетени" искаха да няма матури, щот така ги кефеше повече. Време е да се затягат нещата и то доста по-бързо...
Facebook
Изображение
Аватар
iki
В началото бе словото

Мнение от iki »

argentinaso написа:Но най-интересното в отговора ти е как прилагаш двойнствен стандарт. Надяваш се, видиш ли, некадърни медици да не влизат, ама ако ръководството тъй е рекло няма проблем.
И на мен точно това ми е интересно...
svetlio.varna
Легендарен флуудър

iki написа:
argentinaso написа:Но най-интересното в отговора ти е как прилагаш двойнствен стандарт. Надяваш се, видиш ли, некадърни медици да не влизат, ама ако ръководството тъй е рекло няма проблем.
Некадърни медици винаги ще влизат, както и във всяка друга специалност. Ама това е положението, не съм им дал благословията си. И дори и да променят правилника за прием, с исканата от теб промена пак ще ви влизат такива медици, това имах предвид.
Последно промяна от svetlio.varna на 06 Авг 2010, 12:41, променено общо 1 път.
Facebook
Изображение
arina
В началото бе словото

Мнение от arina »

Аз тогава предлагам да се "затегнат нещата" и да няма трето класиране, кой влязъл, влязъл, другите - със здраве, защото "ги мързи да учат" . Само не ми стана ясно как тогава "нещата ще тръгнат напред" . Вече веднъж писах, че изкуствена елитарност никому не е нужна, имам познат завършил право в СУ, ама много тъпо е момчето горкия, учил 8 години и изкласил накрая /Сигурно е имал нужния бал при влизането/. Докато се изкарва такава "продукция" колкото и бариери да има СУ, пак няма да стане Оксфорд, където освен че имат парно през зимните месеци наблягат здраво на учението не само при входа, а и след това.
F-o-U-N-D-e-R
В началото бе словото

Мнение от F-o-U-N-D-e-R »

svetlio.varna написа:
F-o-U-N-D-e-R написа:
svetlio.varna написа: Според мен дали ще приеат някой изкарал тройка или 3,5 на изпита е все тая. Какво е значението кого от двамата ще приемат? Единия е млако по-малко тъп ли? Не се излагайте...
Колега, поне имайте достойнство, като говорите от гледна точка на СУ. Какво значи "Какво е значението, кого от двата ще приемат?" ? Че по тази логика, за какво е класирането ? Нека СУ си запълни бройката с двойкаджии и тройкаджии, пък останалите, които са се трудили и които са изкарали по-добри оценки, да ходят на майната си (с извинение). Май тук е мястото кандидат-студентите да се замислят отсега нататък, дали университета търси хората с по-голям потенциал, или просто гледа да си запълни бройката. Не бива така да се изказвате.
И ще си позволя отново да ви цитирам, но "за протокола" да кажа само, че не обвинявам никого, но подобно отношение и то на човек, който понякакъв начин му е отредено да се занимава с кандидат-студентите (дори на ниво университетски форум) е немислимо.

Благодаря за вниманието и дано всички да останат доволни в крайна сметка.
На кандидат-студенти помагам в раздел КСК, в раздел "Мнения" всеки може да си коментира как вижда политиката на СУ и аз това правя. Ако ги коткаме всичките дето ги мързят да учат, както това правят в УНСС и на други места, да не изреждам, кога нещата ще тръгнат напред? Тази дискусия много ми напомня на една дискусия преди няколко години, когато пък едни други "ощетени" искаха да няма матури, щот така ги кефеше повече. Време е да се затягат нещата и то доста по-бързо...
Едно основно качество на българина е да гледа в чуждата паница. Какво УНСС, какви други университети? Тук говорим за отношение спрямо бъдещи наши колеги и хора, които желаят да учат в СУ. Не е редно да казвате, че оценката не е от значение, а още повече,че е пълно с некадърници. Винаги има по-силни и по-слаби "личности".

п.с. модератор сте на раздела за кандидат-студенти, т.е. администраторите на форума са ви гласували доверие понякакъв начин и вместо да показвате едно академично отношение, то вие направо ме шокирате (предполагам и не само мен). Иначе живеем в свободна страна, няма ограничение на словото, но пак ще кажа "академичното" отношение е желателно.
п.с. във всички университети у нас е едно и също, така че примерите с други университети са израз на слабост, а не защита на Софийския университет. Мисля, че е по-добре да гледаме положението при нас, а не другаде
п.с. това , че има матури сега поникакъв начин не променя ситуацията от преди. Всички знаем и сме чували, как се провеждат матурите.
Последно промяна от F-o-U-N-D-e-R на 06 Авг 2010, 12:47, променено общо 3 пъти.
Аватар
Шепот
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

iki написа:
И на мен. Също ми е интересно и как човекът за втори път прескочи мой пост, насочен специално към неговите твърдения. :cyclops:
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Шепот написа:
iki написа:
И на мен. Също ми е интересно и как човекът за втори път прескочи мой пост, насочен специално към неговите твърдения. :cyclops:
Ми това за комунизма няма отношение просто към проблема, който разискваме, според мен.
Facebook
Изображение
Garraty
В началото бе словото

Мнение от Garraty »

svetlio.varna написа: Е сам се сещаш, че макар и това д а е България, тези комунистически номера няма да минат :wink: [/color]
Знаех си, че само гадните комунистически отрепки биха допуснали хора с по-висок бал в Софийски университет. Наистина ли не се усещаш?
Аватар
Шепот
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

svetlio.varna написа:
Шепот написа:Също ми е интересно и как човекът за втори път прескочи мой пост, насочен специално към неговите твърдения. :cyclops:
Ми това за комунизма няма отношение просто към проблема, който разискваме, според мен.
Ами като не е по проблема, къде го намеси в тази дискусия? Има един куп дискусии във форума за комунизъм, тоталитаризъм и каквото ти душа иска още.
И за да те върна на тук разисквания проблем,
Шепот написа:Светльо, от една страна си против не достатъчно добре представилите се да бъдат приемани в СУ. Като за теб колега, на която не й достигат стотни, е сред тях. Ок, решаваме, че си педант, който смята, че само най-добрите от най-добрите трябва да влязат. Тогава обаче защо за теб е ок да влязат хора с ОЩЕ по-нисък бал? Защото между тези, които са влязли някаква специалност, а не тази, която искат най-много и тези, които не са успели да се закачат в никаква специалност е факт, че първите са с по-висок бал.
Смяташ, че по този правилник нямат трети шанс тези, които не са учили достатъчно цяла година за едните кандидат-студентски изпити. Но същият правилник допуска на трето класиране да се явят такива, които не са кандидатствали досега? Т.е. нови кандидати, които досега не са се сетили и на изпит да отидат?
Т.е. ти си ок с това да загубят шанса си хората, на които не им достигат стотни, за да получат шанс такива, на които не им достигат повече от стотни, защото така го пишело в правилника?
Аватар
iki
В началото бе словото

Мнение от iki »

Светльо, осъзнай се - защитаваш глупава кауза - и то само защото "така пише в правилника" (който между другото е доста оплескан, както можеш да видиш от първия ми пост в темата).

Не си ти, този който определя кой е некадърен и кой не е. В СУ има 45 места за медицина и е редно да бъдат запълнени от хората, които са изкарали най-добрите оценки, а не условието да бъде "да не са били приети нищо досега" или пък да са "нови кандидати" (<--- wtf?).

Напълно съм съгласен с:
Garraty написа:Изказване тип 5ти клас. Не можеш или не искаш да проумееш, че този правилник е абсурден? Дори не виждам смисъл да се спори за подобно нещо. На чл.38 от "Правилник за приемане на студенти в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2010/2011 година" е редно да се гледа като на грешка, която трябва да бъде поправена възможно най-скоро!
п.п. иначе мисля, че ти разбрах логиката - но да те питам, тъй като такова е заглавието на темата (всъщност ти го направи такова), ЗА или ПРОТИВ си конкретно това правило, което обсъждаме?
Последно промяна от iki на 06 Авг 2010, 13:03, променено общо 1 път.
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Шепот написа:Светльо, от една страна си против не достатъчно добре представилите се да бъдат приемани в СУ. Като за теб колега, на която не й достигат стотни, е сред тях. Ок, решаваме, че си педант, който смята, че само най-добрите от най-добрите трябва да влязат. Тогава обаче защо за теб е ок да влязат хора с ОЩЕ по-нисък бал? Защото между тези, които са влязли някаква специалност, а не тази, която искат най-много и тези, които не са успели да се закачат в никаква специалност е факт, че първите са с по-висок бал.
Смяташ, че по този правилник нямат трети шанс тези, които не са учили достатъчно цяла година за едните кандидат-студентски изпити. Но същият правилник допуска на трето класиране да се явят такива, които не са кандидатствали досега? Т.е. нови кандидати, които досега не са се сетили и на изпит да отидат?
Т.е. ти си ок с това да загубят шанса си хората, на които не им достигат стотни, за да получат шанс такива, на които не им достигат повече от стотни, защото така го пишело в правилника?
Част от вторите въобще не са държали изпити и не формират бал, откъде накъде твърдиш, че те са по-слаби кандидат-студенти. Може просто да са пропуснали някой от сроковете за подаване на документи или да не са внесли някоя такса или да са направили грешката да кандидатстват онлайн и да са забравили после да си покажат дипломата в Учебен отдел... Аз познавам хора, изкарали 6-ца на КСК изпитите, но кандидатствали онлайн и заради някаква техническа подробност остават извън класирането. Според мен те трябва да вземат незаетите места, а не тройкаджиите.
Последно промяна от svetlio.varna на 06 Авг 2010, 13:02, променено общо 1 път.
Facebook
Изображение
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Абе класирането разбира се, че трябва да е по бал, а ако се състезават и такива, които не са полагали изпити, много ясно, че ПАК трябва да е по бал! Тези, които са се явили и са изкарали някви 3-ки пак трябва да имат повече шанс, щото са положили повече труд! Ако ще и 2 теми да са научили - пак е повече, отколкото изобщо нищо да не си пипнал, нали? Нека влизат всякакви хора - работата е да не излиза всеки, а тези, които полагат труд и учат и имат знания, а не просто ей така без никакви знания...

А тва да изкараш 3-ка не те прави тъп или пък слабо подготвен - аз изкарах и на двата си изпита слаби оценки - първата година 3,50, втората година даже 3 - не мисля, че бях чела малко.. И определено не се мисля за тъпа/малоумна и т.н. И не мисля, че не съм способна и не заслужавам висшето си образование...

Да ви имам спора ...

Най-добре да говорите с хората в СУ относно тва класиране и как точно стоявт нещата... ако и те знаят...
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
F-o-U-N-D-e-R
В началото бе словото

Мнение от F-o-U-N-D-e-R »

Pisobella написа:Абе класирането разбира се, че трябва да е по бал, а ако се състезават и такива, които не са полагали изпити, много ясно, че ПАК трябва да е по бал! Тези, които са се явили и са изкарали някви 3-ки пак трябва да имат повече шанс, щото са положили повече труд! Ако ще и 2 теми да са научили - пак е повече, отколкото изобщо нищо да не си пипнал, нали? Нека влизат всякакви хора - работата е да не излиза всеки, а тези, които полагат труд и учат и имат знания, а не просто ей така без никакви знания...

А тва да изкараш 3-ка не те прави тъп или пък слабо подготвен - аз изкарах и на двата си изпита слаби оценки - първата година 3,50, втората година даже 3 - не мисля, че бях чела малко.. И определено не се мисля за тъпа/малоумна и т.н. И не мисля, че не съм способна и не заслужавам висшето си образование...

Да ви имам спора ...

Най-добре да говорите с хората в СУ относно тва класиране и как точно стоявт нещата... ако и те знаят...
Това вече е мнение, заслужаващо адмирации. Приемът е по бал, не по оценки. Всички трябва да имат равни шансове, но трябва да бъдат приети тези, които са заслужили.

п.с. Защо темата не е във форума Кандидат-студенти ? Мисля,че засяга най-вече тях, а не обща тема за мнения
Публикувай отговор

Обратно към “България”