За и Против правилата за прием на студенти в СУ

Модератори: Don Horhe, Lord

Аватар
iki
В началото бе словото
Специалност: МУ-София, Медицина

За и Против правилата за прием на студенти в СУ

Мнение от iki »

Ето това е точката от правилника за класиране, която е на сайта:
"Чл. 38. В срок до 10 август 2010 г. се обявяват незаети след класиранията места за прием, като се дава възможност за пренареждане на желанията от некласиране дотогава кандидат-студенти и за подаване на документи от нови кандидати."

Първо - неправилен български "некласиране кандидат-студенти", може би имат предвид "некласираните"?
Второ - не се уточнява, че става въпрос за хора, които не са класирани по никакво желание (някой може да каже, че не е и нужно, но при положение, че такова нещо става за пръв път - мисля, че трябваше да се подчертае). Всъщност по въпроса и в момента има разногласия (!!) - дали в крайна сметка могат, или не могат да участват в по-нататъшно класиране/попълване на незаети места.
Факт е, че почти никой не разбра за това условие до 2-ри август, когато излезе това - http://uni-sofia.bg/index.php/bul/novin ... _zapisvane.
От 02.08. до 04.08.2010 г. включително всички студенти, които са приети ще могат да се запишат в съответната специалност.

В този срок всички студенти трябва да се запишат в специалността, в която са приети, защото това е окончателният етап на класиране тази година. След тези срокове никой няма да има възможност да се запише и отпада от класацията. Тези, които не са приети и на второ окончателно класиране в нито една специалност ще трябва да изчакат да бъдат обявени свободните бройки за всяка незапълнена специалност, а това ще стане до 10.08.2010 г.
Тогава вече решиха да се уточнят - "Тези, които не са приети и на второ окончателно класиране в нито една специалност".

И щом толкова искате да се придържате към правилника на СУ - как ще коментирате последната му точка:
"Чл. 39. Незаетите след окончателното класиране места остават за обучение на студенти за образователно-квалификационната степен “магистър” (след завършено висше образование)." ?
... в светлината на информацията, че тази година второто класиране всъщност е окончателно - "защото това е окончателният етап на класиране тази година" ? Не следва ли от това, че всъщност попълване на незаети места няма да има, а директно ще се прехвърлят за магистрите след бакалавърска степен? Не прави ли това въпросния Чл. 38 "висящ във въздуха" - т.е. има противоречие в самия правилник?

В крайна сметка не виждате ли, че поне има неяснота в цялата история и при това положение, след като прочетете това:
За първа година в СУ, вместо нормалното трето класиране по бал и желание,попълването на незаетите места ще е само за кандидати,които не са успели да се класират в нито една специалност. Ако кандидатът е бил класиран по n-то желание, това изключва възможността той да се съревновава за най-исканата от него специалност,дори да има реален шанс. Ще се натъкнем ли на аномалията да бъдат приемани студенти с 3-ки,а тези с 5-ци да останат вън,особено когато става въпрос за медицина? Какво стои зад такова решение? Ако усещате,че е на път да се случи грандиозна несправедливост,моля-включете се и ни подкрепете! =)
- на чия страна сте?

п.п. според мен СУ отново ще дадат назад - точно както в случая с таксите, а по повод написаното от Светльо:
Това решение си е политика на СУ и толкова, не недоглеждане или грешка, ощетяваща кандидат-студентите.
Политика на СУ и толкова, а? Да ви имах логиката... и таксите, които бяха направили си бяха в рамките на закона, но след като вдигнахме шум ги обявиха за "техническа грешка", нали? Пълни смешници.
argentinaso
В началото бе словото
Курс: трети

Re: За и Против правилата за прием на студенти в СУ

Мнение от argentinaso »

Не мога да ги разбера колегите от СС. Какво значи политика на университета? Ако политика на университета стане да няма въобще стипендии, например, вие пак ще кажете "ами това си е тяхно решение, като не ви изнася махайте се". Личи си за кого работите :|
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Не съм от Студентски съвет. А примерът, който даде, е неудачен. И не виждам какво съм ти виновен, че политиката на СУ е таква и как реши, че като те информирах какви са нещата в действителнос, работя за СУ? Ако предпочиташ, ще пиша и аз само никому ненужни про-соцалистически лозунги от времето на баба ти с цел да се покажа и аз като големия бунтар, ама някак си не ми е в кръвта тая про-комунистическа лиготия. Аз помагам като обяснявам как стоят нещата в действителност и толкова.

И само за протокола, ако някой го е мързяло да учи толкова време и се е издънил на изпитите както си му е реда и не са го приели каквото иска нито на първо, нито на второ калсиране, аз съм ЗА той да не участва въобще по-нататък в кандидатстването. Според мен такива хора не са нужни на СУ и само го дърпат надолу. Да си ходят в УНСС.
Facebook
Изображение
Аватар
iki
В началото бе словото
Специалност: МУ-София, Медицина

Мнение от iki »

svetlio.varna написа:
И само за протокола, ако някой го е мързяло да учи толкова време и се е издънил на изпитите както си му е реда и не са го приели каквото иска нито на първо, нито на второ калсиране, аз съм ЗА той да не участва въобще по-нататък в кандидатстването. Според мен такива хора не са нужни на СУ и само го дърпат надолу. Да си ходят в УНСС.
Хаха - много умно :) И знаеш ли кой ще влезе на мястото на тези хора? Други хора, с доста по-нисък бал, заради който не са били приети никъде, "нито на първо, нито на второ класиране".

п.п. това правило е евтин трик на СУ да събере повече студенти, пренебрегвайки техните желания и ако не дадат назад - ще им излезе през носа - отново. :)
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Според мен дали ще приеат някой изкарал тройка или 3,5 на изпита е все тая. Какво е значението кого от двамата ще приемат? Единия е млако по-малко тъп ли? Не се излагайте...
Facebook
Изображение
arina
В началото бе словото

Мнение от arina »

Ми понеже тук всеки започна да казва за какво е ЗА, аз пък съм ЗА по-лесен прием на студенти, и след това изхвърляне на некадърниците, които са назубрили добре опеделени теми и са имали късмета точно те да им се паднат и кретат с тройки /и двойки/пет години, а след това развяват дипломата на СУ! Те не го ли дърпат назад? Или щом някой е влязъл вече в СУ, дайте на другите да мрат и да обявим 10 нулеви години, че нещо много станаха юристите? Ама няма да стане, нали? Защото на СУ му трябват пари!!!
argentinaso
В началото бе словото

Мнение от argentinaso »

svetlio.varna написа:Не съм от Студентски съвет. А примерът, който даде, е неудачен. И не виждам какво съм ти виновен, че политиката на СУ е таква и как реши, че като те информирах какви са нещата в действителнос, работя за СУ? Ако предпочиташ, ще пиша и аз само никому ненужни про-соцалистически лозунги от времето на баба ти с цел да се покажа и аз като големия бунтар, ама някак си не ми е в кръвта тая про-комунистическа лиготия. Аз помагам като обяснявам как стоят нещата в действителност и толкова.

Виж, колега, нито ме вълнува, нито съм те питал какви са ти политическите убеждения. Обаче мнението ти много напомня като реакция на реакцията на СС и затова някак асоциативно веднага те свързах :mrgreen:
И само за протокола, на мен с нищо не си ми виновен, ама примерът ми е особено удачен, защото както при него, така и в конкретния случай политиката на СУ е в разрез с интереса на студентите. Което за мен я прави неприемлива. Ръководството на СУ не е (или поне не би трябвало) нещо отделно от цялата академична общност и по подразбиране би трябвало да пази интереса й.
А само за протокола, още веднъж да напомня с каква оценка се влизаше медицина. Минималният бал на второ класиране е 33.50. Колегата има 33.26. Почти сигурно е, че свободни места ще останат заради хора, които ще се прехвърлят/вече са се прехвърлили в МУ. Равносметката - къде ще отидат свободните места? Явно няма да е при хората, с минимална разлика в бала (т. нар. първи резерви), както всяка друга година. А при колеги с доста по-нисък успех (щом на 2 класирания не са приети в нито една специалност, а както знаем, единици са тези, които пишат по 1 специалност за кандидатстване).
Пък на теб като не ти пука за това, недей да пишеш в тази тема. На мен ми пука.
svetlio.varna
Легендарен флуудър

argentinaso написа: Виж, колега, нито ме вълнува, нито съм те питал какви са ти политическите убеждения. Обаче мнението ти много напомня като реакция на реакцията на СС и затова някак асоциативно веднага те свързах :mrgreen:
И само за протокола, на мен с нищо не си ми виновен, ама примерът ми е особено удачен, защото както при него, така и в конкретния случай политиката на СУ е в разрез с интереса на студентите. Което за мен я прави неприемлива. Ръководството на СУ не е (или поне не би трябвало) нещо отделно от цялата академична общност и по подразбиране би трябвало да пази интереса й.
А само за протокола, още веднъж да напомня с каква оценка се влизаше медицина. Минималният бал на второ класиране е 33.50. Колегата има 33.26. Почти сигурно е, че свободни места ще останат заради хора, които ще се прехвърлят/вече са се прехвърлили в МУ. Равносметката - къде ще отидат свободните места? Явно няма да е при хората, с минимална разлика в бала (т. нар. първи резерви), както всяка друга година. А при колеги с доста по-нисък успех (щом на 2 класирания не са приети в нито една специалност, а както знаем, единици са тези, които пишат по 1 специалност за кандидатстване).
Пък на теб като не ти пука за това, недей да пишеш в тази тема. На мен ми пука.
Няма нужда да се оправдаваш, в нищо не съм те обвинил.
И прочети си Правилника за прием. Никъде не пише, че калсирането за попълване на незаетите места става по бал. Още повече, че там се допускат и кандидати, който не са държали изпити. Те как ще си формират бала според теб? Идеи? Може би по различен начин. Така че не можеш да правиш сравнение и предположение кой ще има по-висок бал преди да се знае как ще се формират критериите за попълване на местата. И успех 33.26 означава доста нисък успех на КСК изпитите за кандидат-медик? Аз лично се надявам, хора дето дори за КСК изпитите ги мързи да учат, въобще да не почват да следват Медицина, защото ще вземат да я завършат и после нас да лекуват, нали се сеш?
Facebook
Изображение
Garraty
В началото бе словото

Мнение от Garraty »

svetlio.varna написа: И само за протокола, ако някой го е мързяло да учи толкова време и се е издънил на изпитите както си му е реда и не са го приели каквото иска нито на първо, нито на второ калсиране, аз съм ЗА той да не участва въобще по-нататък в кандидатстването. Според мен такива хора не са нужни на СУ и само го дърпат надолу. Да си ходят в УНСС. [/color]
Изказване тип 5ти клас. Не можеш или не искаш да проумееш, че този правилник е абсурден? Дори не виждам смисъл да се спори за подобно нещо. На чл.38 от "Правилник за приемане на студенти в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2010/2011 година" е редно да се гледа като на грешка, която трябва да бъде поправена възможно най-скоро!
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

Никой не ви кара да учите/кандидаствате в СУ - да сте чели правилника.Като не ви харесва - айде
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Garraty написа: Изказване тип 5ти клас. Не можеш или не искаш да проумееш, че този правилник е абсурден? Дори не виждам смисъл да се спори за подобно нещо. На чл.38 от "Правилник за приемане на студенти в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2010/2011 година" е редно да се гледа като на грешка, която трябва да бъде поправена възможно най-скоро!
А защо цяла година правилника за прием ви се виждаше чудесен и чак сега почнахте да го намирате за ужасен? Да позная, никой не се е сетил да прочете как се кандидатства в СУ. Кое му е абсурдното, дали ще има или няма трето калсиране, това е от значение за една минимална бройка от неособено добре предтсвили се на изпитите кандидат-студенти и то за доста неатрактивни специалности. Това само ще мотивира следващите кандидатстващи да учат повече, а да не спят цяла година.
Facebook
Изображение
argentinaso
В началото бе словото

Мнение от argentinaso »

svetlio.varna написа:Няма нужда да се оправдаваш, в нищо не съм те обвинил.
И прочети си Правилника за прием. Никъде не пише, че калсирането за попълване на незаетите места става по бал. Още повече, че там се допускат и кандидати, който не са държали изпити. Те как ще си формират бала според теб? Идеи? Може би по различен начин. Така че не можеш да правиш сравнение и предположение кой ще има по-висок бал преди да се знае как ще се формират критериите за попълване на местата. И успех 33.26 означава доста нисък успех на КСК изпитите за кандидат-медик? Аз лично се надявам, хора дето дори за КСК изпитите ги мързи да учат, въобще да не почват да следват Медицина, защото ще вземат да я завършат и после нас да лекуват, нали се сеш?
Оправдание? Хм...
Да, никъде не пише, че класирането ще става по бал и това е проблем. Ако не става по бал, по какво ще става? И честно ли ще е? Разбираш ли въобще колко е некоректно да се приемат хора в СУ на някакъв друг критерий освен знанията им? А? А кой бал е нисък не определяш ти, за това си има статистика. Но най-интересното в отговора ти е как прилагаш двойнствен стандарт. Надяваш се, видиш ли, некадърни медици да не влизат, ама ако ръководството тъй е рекло няма проблем. Кой е по-кадърен - този, който е изкарал оценка 5 на изпита, или този, който има 3 или пък въобще не се е явявал, но поради Всесилният правилник има повече шансове?
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Светльо, от една страна си против не достатъчно добре представилите се да бъдат приемани в СУ. Като за теб колега, на която не й достигат стотни, е сред тях. Ок, решаваме, че си педант, който смята, че само най-добрите от най-добрите трябва да влязат. Тогава обаче защо за теб е ок да влязат хора с ОЩЕ по-нисък бал? Защото между тези, които са влязли някаква специалност, а не тази, която искат най-много и тези, които не са успели да се закачат в никаква специалност е факт, че първите са с по-висок бал.
Смяташ, че по този правилник нямат трети шанс тези, които не са учили достатъчно цяла година за едните кандидат-студентски изпити. Но същият правилник допуска на трето класиране да се явят такива, които не са кандидатствали досега? Т.е. нови кандидати, които досега не са се сетили и на изпит да отидат?
Т.е. ти си ок с това да загубят шанса си хората, на които не им достигат стотни, за да получат шанс такива, на които не им достигат повече от стотни, защото така го пишело в правилника?
Последно промяна от Шепот на 06 Авг 2010, 12:19, променено общо 1 път.
F-o-U-N-D-e-R
В началото бе словото

Мнение от F-o-U-N-D-e-R »

svetlio.varna написа: Според мен дали ще приеат някой изкарал тройка или 3,5 на изпита е все тая. Какво е значението кого от двамата ще приемат? Единия е млако по-малко тъп ли? Не се излагайте...
Колега, поне имайте достойнство, като говорите от гледна точка на СУ. Какво значи "Какво е значението, кого от двата ще приемат?" ? Че по тази логика, за какво е класирането ? Нека СУ си запълни бройката с двойкаджии и тройкаджии, пък останалите, които са се трудили и които са изкарали по-добри оценки, да ходят на майната си (с извинение). Май тук е мястото кандидат-студентите да се замислят отсега нататък, дали университета търси хората с по-голям потенциал, или просто гледа да си запълни бройката. Не бива така да се изказвате.
И ще си позволя отново да ви цитирам, но "за протокола" да кажа само, че не обвинявам никого, но подобно отношение и то на човек, който понякакъв начин му е отредено да се занимава с кандидат-студентите (дори на ниво университетски форум) е немислимо.

Благодаря за вниманието и дано всички да останат доволни в крайна сметка.
Последно промяна от F-o-U-N-D-e-R на 06 Авг 2010, 12:23, променено общо 1 път.
svetlio.varna
Легендарен флуудър

argentinaso написа: Оправдание? Хм...
Да, никъде не пише, че класирането ще става по бал и това е проблем. Ако не става по бал, по какво ще става? И честно ли ще е? Разбираш ли въобще колко е некоректно да се приемат хора в СУ на някакъв друг критерий освен знанията им? А? А кой бал е нисък не определяш ти, за това си има статистика. Но най-интересното в отговора ти е как прилагаш двойнствен стандарт. Надяваш се, видиш ли, некадърни медици да не влизат, ама ако ръководството тъй е рекло няма проблем. Кой е по-кадърен - този, който е изкарал оценка 5 на изпита, или този, който има 3 или пък въобще не се е явявал, но поради Всесилният правилник има повече шансове?
В единия случай влизат едни некадърници, в другия случай други некадърници. Само че очевидно според правилника за прием не влизат некадърниците, които явно познавате и това не ви радва и искате да промените целия правилник за прием само и само, за да влязат вашите познати. Е сам се сещаш, че макар и това д а е България, тези комунистически номера няма да минат :wink:
Facebook
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “България”